IDŐJÁRÁS

• 961 válasz
  • 414517 megtekintés
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #405 Dátum: 2016. Április 24. 13:44 »
Kamikaze! Részemről semmi gond, csak annyira a "füstölésre" koncentráltam, elnénézést ezért én kérek.

« Válasz #406 Dátum: 2016. Április 24. 17:47 »
Örülök!  ;)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #407 Dátum: 2016. Április 24. 19:47 »
Telefonon hívtak, hogy gyűjtsek be egy méhrajt. Már vagy 2 napja ott lehettek egy városi agyonmetszegetett hársfán. Csepergő hideg esőben, kisebb szélrohamok mellett dolgoztunk. Ebben a hidegben még szúrni se volt kedvük szegényeknek. Két szúrással megúsztam az egész rajbefogást és betelepítést. Teljesen összekapaszkodtak a méhek, alig repültek fel. Úgy kellett lehámozni őket a faágról. Kasba kerültek, kaptak egy anyaferomon kapszulát, hogy el ne repüljenek ha kisüt a nap és kaptak 1 kg élelmet.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #408 Dátum: 2016. Április 24. 21:30 »
Geddekas!

Miért kell feramon kapszula , ha állításod szerint rajt fogtál be? Abban remélhetőleg van anya, lehet, hogy több is!!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #409 Dátum: 2016. Április 24. 22:19 »
Ha nem teszek be feromon kapszullát, akkor a raj könnyen odébbállhat. Így viszont ott marad a kaptárban. Persze csak néhány napig hagyom bent a feromont, aztán kiveszem és felhasználom egy másik raj betelepítésénél, vagy anyásításnál. Anyacserénél vagy anyátlan család anyásítására is a legjobb módszer, ha a zárkázott anya mellett még adok be feromon kapszullát is. Ebben az esetben is csak pár napig marad benn a feromon, aztán kiveszem és a mélyhűtőben tárolom.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április 24. 22:36 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #410 Dátum: 2016. Április 24. 22:26 »
Én nem fogok be idegen rajt... ;)

« Válasz #411 Dátum: 2016. Április 24. 22:49 »
Ha rajtam múlik én biztos, hogy befogom a rajt, ha megkeresnek. Van veszélye a dolognak, de soha nem viszem a telephelyre a befogott rajt, teljesen külön van néhány hétig kezelve. Ami miatt úgy döntöttem, hogy befogom őket, mert ha nem vadon élnek, hanem általam ellenőrzötten, kevesebb esélye van annak, hogy fertőzik a méhészek állományát. Beköltözik odúba, szarufához, vagy bárhova, az következő évben ismét rajokat ereszt, azok ismét beköltöznek valahova....És ha ne adja Isten (már volt rá példa) egy ilyen vadon élő család elkezd fertőzni, baromi nehéz lesz felkutatni a gócpontot. inkább minél kevesebb legyen szerteszét.

« Válasz #412 Dátum: 2016. Április 25. 04:58 »
Igen, ez is egy szempont.

« Válasz #413 Dátum: 2016. Április 25. 08:12 »
Idegen rajba beteszek valamit és a 60 nap letelte előtt kiveszem elteszem, majd később beteszem másik családhoz..... :o

Vigyázni az ilyen technikával, mert könnyen ráfázhat az ember a jó szándékra!

A rajok összeszedése és felügyelet alá vonása dicséretes, viszont a kialakított szabályokat ebben az esetben is meg kell tartani!

Műlép, külön kezelés, esetleg külön telephely.

Ez utóbbi is érdekes. Az Én méhesemtől távol rakom de akkor egy másik méhészhez viszont közelebb!!  :D

Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #414 Dátum: 2016. Április 25. 08:14 »
Ha nem teszek be feromon kapszullát, akkor a raj könnyen odébbállhat. Így viszont ott marad a kaptárban. Persze csak néhány napig hagyom bent a feromont, aztán kiveszem és felhasználom egy másik raj betelepítésénél, vagy anyásításnál. Anyacserénél vagy anyátlan család anyásítására is a legjobb módszer, ha a zárkázott anya mellett még adok be feromon kapszullát is. Ebben az esetben is csak pár napig marad benn a feromon, aztán kiveszem és a mélyhűtőben tárolom.
Nem àll az odébb, ha öreganyás. Ha meg szűz anyás, akkor párzáskor kimegy mindenképp újra. Ha épít a raj, akkor marad, ha nem, akkor nem.
Ez a kapszula csak egy újabb hókusz- pókusz, pénzkidobás, népbutítás.
Akinek ez kell anyásításhoz, az nem tanulta meg rendesen...

« Válasz #415 Dátum: 2016. Április 25. 09:20 »
Nálunk ez a rajbefogósdi úgy szokott kinézni,hogy kapnak egy fiókot,vagy rajládát (mikor mekkora a raj) ebben van 5-10 műlépes keret) aztán építkezzenek szépen.Kaját azt nem kapnak,majd csak akkor,ha már megmutatták,hogy milyen szép fedett fiasuk van.... ;) Azért ha már egy kicsit kezdenek berendezkedni egy oxálos csorgatás nem ártana nekik.Szerintem.

Csak hogy kicsit a témához is passzoljak: 8,7 fok, szemerkélő eső,lassan viszem ki a méheknek a télikabátot.  ;)
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #416 Dátum: 2016. Április 25. 09:37 »
Ha százalékosan nézzük, kissebb az esélye annak, hogy fertőzötten rajzik meg, mert ahhoz erősnek és népesnek kell legyen, hogy elinduljon. Nagyobb esélye van annak, hogy valahova beköltözve, utólag elkapva fertőz.
Azzal Texas Rangernek van igaza, hogy ha egyiktől elviszem, az a másikhoz közel van, de nem lehet tudni melyikkel csinálsz rosszabbat. (vagy jobbat)
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április 25. 10:16 írta Sárosi István »

*

zümi

• 1382
« Válasz #417 Dátum: 2016. Április 25. 09:47 »
"Csak hogy kicsit a témához is passzoljak: 8,7 fok, szemerkélő eső,lassan viszem ki a méheknek a télikabátot.  ;)"

Még a végén jégvirágot is gyűjteni fognak.....
Nagyon remélem, hogy nem sokáig tart már ez a fránya időjárás!!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #418 Dátum: 2016. Április 25. 10:02 »
A rajt etetni kell, hacsak nincs jó hordás (legalább napi 1-2 kg emelkedés), különben nem épít. Miből is építene? Ahhoz élelem is kell. A műlépek száma pedig attól függ, hogy mekkora a raj. Egy másfél kilós rajnak elég 5-6 NB lép is. A két és fél kilós raj ellenben simán kiépíti a 9-10 NB lépet. Söpört raj esetén probléma lehet, hogy sok az öreg, elhasznált bogár. Főleg ha akác után készült, vagy ha a méhész "rosszul söpört". Az ilyen rajok nem építenek szívesen, és ez a munkájukon is meglátszik. A söpört rajt 3 napig pincézni és itatni kell, a pincézést követően az esti órákban célszerű kaptárba telepíteni, amikor már nem járnak a méhek. A befogott rajt árnyékos helyre kell vinni, és napnyugtakor már be lehet telepíteni. Ha a raj kap egy nyílt fias keretet, akkor biztosan nem fog megszökni, viszont így az atka elleni védekezés lehetősége elvész. Hacsak nem pincézés közben lettek csurgatva oxálsavval (én ezt még nem mertem kipróbálni, de videón már láttam, Perizinnel végezték). Söpört rajnak soha nem adok fias keretet, a pincézés során családdá kovácsolódnak. A rajnak mindig adok egy építtető keretet is. Nálam ez egy két részre osztott keret. A felső része munkás lép, az alsó fele üres. A felső részbe szívesen gyűjtenek a méhek mézet és virágport. Ezért raj betelepítésekor egy (nem fedett) mézzel-virágporral teli építtető keretet is beadok a műlépek mellé. Ez nagyon tetszik a rajnak, sokkal hamarabb megkezdik az építést, mint ha csak műlépet adnék be. Az építő keret azért fontos, mert a legtöbb raj igenis húz heresejtet. Minél korábban vagyunk a szezonban, annál erőteljesebben. Megfigyeltem, hogy az április végi, május eleji rajok színtiszta herelépet húznak az építtető keretbe, míg a június közepén, végén eresztett rajok többnyire, vagy teljesen munkás lépet építenek. A legszebb lépeket a rajok építik, de csak ha minden feltétel adott, és szerintem az építtető keret még egy olyan hasznos extra, amiről nem nagyon ír a szakirodalom, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy van létjogosultsága. Nekem a kedvenc szaporítási módom a söpört raj. Idén az a tervem, hogy az akácpergetéssel összekötöm a rajképzést. Ha már úgyis lesöpröm a méheket, akkor kaptáranként 1-1 kilót külön ládába gyűjtök, így 2-3 családból különösebb nehézség nélkül meglesz a szaporulat.

Április végétől június végéig különösebb kockázat nélkül be lehet fogni az idegen rajokat, persze csak ha szép népesek. Ettől eltérő időpontban inkább menjenek békével, ezek bajt nem okoznak, mert úgysem lesz belőlük semmi. Szerintem egy augusztus végi éhraj előbb pusztul el, mint hogy kiépítse a fészkét. Ezeken az aszályos nyarakon nem sok esélye van egy rajnak, se nektár, se virágpor széles e határban.

Amúgy tényleg pocsék idő van...

*

zümi

• 1382
« Válasz #419 Dátum: 2016. Április 25. 10:03 »
Lindzzy!
Havazott a Kékestetőn :o  :-\
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.