ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597283 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3060 Dátum: 2023. Január 20. 16:12 »
Attila.
Igazad van, ez így tényleg ellentmondás lehet részemről. Kérdés azért, hogy a "szinte ugyanannyit" is mennyire állja meg a helyét. Ugyanis én az építtető keretet középre rakom, egy teljes hunor keretet, vízszintesen középen elválasztva egy alsó léccel. Így a legszebb táblás munkás fiastól veszi el a helyet, onnan, ahol lényegében nincs méz és virágpor. Ezt a mínusz dolgozó fiast a család nem biztos, hogy a szélsőbb kereteken pótolja. Ha nincs építtető, akkor a herefias szélebben lesz, valamennyire talán a fészekbeli méz és virágpor helyének rovására.
Azért itt van nálam az építtető, hogy mindkét oldalról egyforma távolságba legyen, hátha így jobban bevonzza az atkákat. És azért ilyen nagy, hogy a fedés hossza elhúzódó legyen. Így biztos, hogy több atka tud belemenni. Én meg 2 hetente mindig csak a fedett herefiast vágom ki.
2021-ben így használtam, évi 5 szublimálás és 1 csurgatás volt, 0-5-10 db potyogással végig. 2022-ben nem használtam, volt 6 szublimálás, néhány családnál 400-as potyogás. Azok kaptak még 1-2 szublimálást.

*

neo

• 1000
« Válasz #3061 Dátum: 2023. Január 21. 08:37 »

Azért itt van nálam az építtető, hogy mindkét oldalról egyforma távolságba legyen, hátha így jobban bevonzza az atkákat.
Mortimer!
Hogyan is mondta Jenő? Atkacsapda=méhészcsapda. Ha gondolod tudok adni néhány cikket, amelyben leírják, hogy az atka 1-2 cm távolságból képes csak érzékelni, hogy hová kell bemennie. Volt amikor videózták a fiasítást és az atkák nagy része elment felette, nem vette észre akkor sem, hogy oda be lehetne bújni, amikor éppen az orra előtt volt. Pontosabban nem az atka ment el, hanem nem szállt le a méhről, amin utazik. Így aztán ki sem tudja azt számolni, hogy a tőle 3. léputcában van a herefiassal teli építtető. Persze én már nagyon várom ennek a cáfolatát attól a tudományos kutatástól, ami hosszú-hosszú évek óta kapja a pénzt feromon vizsgálatra. Egy EB beszámolóban le is volt írva, hogy jó lenne tudni, hogy miképpen fog kinézni a csapda. Ugyanis eddig azt a hiteles matematikai összefüggést bizonyították csak, amire egy logikusan gondolkodó méhész, amilyen Te is vagy, maga is ki tud következtetni. Ez pedig nem más, mint a fiasba bújás sikere az egy statisztikai valószínűség. Annál nagyobb a fiasba bújás valószínűsége, minél nagyobb a méhek számának és a fiasításos sejtek számának aránya. Vagyis kevesebb méh esetén megnő a fias sejtenkénti előfordulás valószínűsége, így ebben az esetben több atka képes bebújni ahhoz képest, mint amikor több méh van ugyanannyi fias sejtre vetítve. Ilyenkor az adott, bebújásra alkalmas idő alatt a fias sejt felett kevesebbszer fordulnak meg a méhek, ha egyáltalán előfordul az, hogy minden méh eljut minden fias fölé.  Mivel nem minden méhen van atka, ezért tud ilyen esetben kevesebb atka bejutni, mert az atkás méhek előfordulási gyakorisága csökken le a bejutásra alkalmas fias sejtek felett.
Azt ugye tudjuk, hogy a herefiasnak nagyobb az atkavonzó képessége. Ez az erősebb feromon hatás miatt van. Tehát ugyanazon fias atka találkozási valószínűség mellett a herefiasba több atka fog bemenni, mint a munkásba . Amikor lerövidítették a munkássejteket, akkor közelíteni tudtak a herefias vonzóképességéhez. Miért? Mert annyira kicsi az érzékelés távolsága, hogy a 1-2 mm rövidítés is jelentősen tudta növelni a bebújás hatékonyságát. Akkor tíz cm mennyire képes ezt csökkenteni? Pláne úgy, hogy nem ugyanazon lépfelületről beszélünk, hanem párhuzamos léputcákról. Hiába van meg az atkavonzó feromon (amit egyébként már réges-régen tudnak, hogy mi az, tehát nem értem, hogy ezen mit kell kutatni), azt hiába rakják egy csapdába, ha az atkát szállító méh nem fog odamenni. Tehát olyan csapda lenne működőképes, ami a méheket is vonzaná, hogy inkább oda menjenek, ahelyett, hogy pempővel dajkálják a fiast. Az építtető keret is akkor lehet működőképes, ha azt lenne képes előidézni, hogy megnövekedjen a méhcsaládban a méhek mozgása. Vagyis a dolog úgy működne, hogy a méhek mindig helyet cserélnek a fias felett, mondjuk azért mert annak, amelyik ott van, elfogy a pempője, és idő kell hozzá, hogy termelődjön, addig a másik méh táplálja a fiast. Az eddigi kísérletek azonban nem ezt bizonyították. Én már bátorkodtam sokszor elmondani azt, hogy az építtető egy virtuális atkairtás. Ott olyan atkák születnek meg, amelyek meg sem születtek volna, ha ott munkásfias lett volna. Ha az építtető hatására máshol nem lesz herefias, akkor ott lesz kisebb a ráta. Mivel itt el van távolítva, ezért ennyi szerepe valóban van. Azonban ez édeskevés a szükséges mértékhez képest. Nálad szerintem nem azért volt azokban az években kevesebb atkapotyogás, amikor használtad (2021), mert ez egy jó technológia, hanem azért, mert előtte évben csináltad jól az atkairtást. 2022-ben azért is lehetett sok atkád, mert előtte évben rosszul csináltad , én nagyon kevésnek találom azt az 5 szublimálást, ha az nem fiasmentes állapotban volt legalább részben. Ha csak tényleg a Te hibád volt a sok atka. 2020-ban mennyi atkád volt, és hányszor kezeltél, mivel? Ha Neked egy évben összesen 60 atkád potyogott egy családtól, akkor ott nem volt áttelelő atkád, hanem kaptad valahonnan. Az is lehet, hogy a szezon elején mindössze egyet-kettőt. A 400-as potyogás utáni 1-2 szublimálás fiasmentes időben volt? Arra mennyi potyogott?

« Válasz #3062 Dátum: 2023. Január 22. 07:25 »
Köszönöm Neo.
Küldhetsz néhány cikket arról, hogy az atka milyen messziről érzékeli a fiast. Az angolt lefordítom. Jenő cikkét olvastam, de úgy emlékszem, abban erről nincs szó. Hanem inkább arról, hogy az építtetőnél az az időszak, amíg az atkák be tudnak bújni, rövid, így a dolgozó fiasba mennek be, ami meg nyilván nincs eltávolítva. A méhész meg azt hiszi, kiszed a herefiassal egy csomó atkát. Ezért volt nálam nagy az építtető, és mindig csak a fedett herefiast vágtam ki, hogy el legyen nyújtva a nyitott herefias állapotának hossza. 2021-ben április 24. és július 5. között 7 kivágás történt, nagyjából 12 naponta. Mondjuk a jó családoknál sokszor az egészet ki kellett vágni, mert az egész fedett volt.
Ha tényleg számít az atkának a néhány milliméteres távolság is a fiasba vonulásánál, akkor hangosan elmélkedve, mi lehet a helyzet a 35 mm-nél nagyobb lépgerinc távolságú kereteket használó technológiánál? Ugyebár némelyik méhész 38 mm széles NB kereteket használ. Ha a fias mindenképpen leül a sejt aljára, akkor már néhány millivel mèlyebben van, akkor, ha a méhek valamennyire azért megpróbálják a fiasnál is tartani a méhjárat nagyságát. A 38-at gondolom még lehetne növelni is picit. Lehet, még kevésbé tudna az atka szaporodni?
2020-ban nagyon sokszor kezeltem. Volt 10 szublimálás, 7 oxálos csurgatás, 2 Mavrik csurgatás, tavasszal HiveAlive csurgatás. Mindez főleg nem a kezelésenkénti potyogás miatt, mert az nem volt sok, hanem elővigyázatosságból, mert 2019-ben sok atkám volt, és az volt a fejemben nagyon, hogy hiába alig potyog, a fiasba egyből bebújnak, inkább kezeljek többször. Zárókezelésre is alig potyogott (12.05., szublimálás, 0-5 atka). Ugyanúgy, ahogy 2021 záróra (11.20., Apibioxal)  is csak ilyen kevés hullott le.
Mostmeg már próbálok minél kevesebbszer kezelni. Mondjuk 2022-ben tavasszal próbálgattam fokhagymás csurgatást is, nosema ellen, de lehet, az is vitt le valamennyi atkát. Összességében nem mondanám, hogy sok atkám volt. Nagyon nagy különbség volt a családokban levő atkamennyiségekben. Az, ahol kezelésekre legalább 200 hullott, az a 60-ból kb. 10 család volt. Legnagyobb részénél 30 alatt végig. Viszont a nagyon atkásakat idén már közbeiktatott plusz szublimálásokkal kezelni fogom, mert azt észrevettem,  hogy az elején, ahol a többihez képest sok atka potyog, ott végig sok fog, ahol kevés, ott kevés. Tehát van értelme külön kezelni, ha feltételezzük, hogy a szublimálás árt a méheknek is. Mindezt nyilván olyan környezetben lehet megcsinálni, ahol nem nagyon van visszafertőződés. De az is igaz, hogy ezt nehéz előre és közben látni, hogy mennyi atka jön be máshonnan.
A jegyzeteimben ez van:
"Október 2. Szublimálás. 5-50 potyogás. Néhány családnál 100-200.
Október 7. Szublimálás. Nem minden családnál. 0-20 potyogás. 1 családnál 50.
Az 1 család még kapott 3 szublimálást, egyre csökkenő potyogás volt.
December 24. Zárókezelés 7 családon (2 termelő szublimálás, 1 csurgatás, 4 pároztatós csurgatás). 0-2 db atka potyogott."
Tehát idén nálam teljes zárókezelés nem volt. Októberben kellett volna még 1-2 szublimálás Tervben volt a decemberi kezelés,  de elrettentem tőle. Viszont a legtöbb családnál nálam idén október elején alig volt fias. Egyrészt azért, mert szeptember 17-én rendesen lehűlt az idő, másrészt meg napraforgó végén nagyon szépek voltak a családok, ez maradt is végig, az atkásak sem estek össze. Mondjuk napraforgó után az aszályban kapták a virágporpótlót is. Iyenkor meg a család már nem húzza el az őszi fiasítást.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Január 22. 09:31 írta Mortimer »

*

neo

• 1000
« Válasz #3063 Dátum: 2023. Január 22. 11:00 »
Mortimer!
Az ígért cikkeket apránként össze kell szednem megint, ,mert  az a winchester, amelyen ezek össze voltak gyűjtve, megsemmisült. Van sok cikk, amelyik egyik helyen fizetős, de máshol még fellelhető, vagy az volt, de aztán már csak a fizetős helyen található meg. Nekiállok, de időt vesz igénybe.

Ha tényleg számít az atkának a néhány milliméteres távolság is a fiasba vonulásánál, akkor hangosan elmélkedve, mi lehet a helyzet a 35 mm-nél nagyobb lépgerinc távolságú kereteket használó technológiánál? Ugyebár némelyik méhész 38 mm széles NB kereteket használ. Ha a fias mindenképpen leül a sejt aljára, akkor már néhány millivel mèlyebben van. A 38-at gondolom még lehetne növelni is picit. Lehet, még kevésbé tudna az atka szaporodni?
Én azt gondolom, hogy ez hamis út. Hiába növeled meg a lépgerinc távolságot, a méhek akkor is a lépeken fognak járkálni, a sejtek hossza pedig nem lesz ezáltal hosszabb, legalábbis szerintem. Nyilván erre is kellene egy kísérlet, hogy meghosszabbodnak-e a sejtek ha nagyobb a lépgerinc távolság.

2020-ban nagyon sokszor kezeltem. Volt 10 szublimálás, 7 oxálos csurgatás, 2 Mavrik csurgatás, tavasszal HiveAlive csurgatás. Mindez főleg nem a kezelésenkénti potyogás miatt, mert az nem volt sok, hanem elővigyázatosságból, mert 2019-ben sok atkám volt, és az volt a fejemben nagyon, hogy hiába alig potyog, a fiasba egyből bebújnak, inkább kezeljek többször.
Hát pontosan erről papolok. Ugye, hogy ugye, hogy 2020-ban sokat kezeltél, ezért kevés  volt a következő évben az atkád. 21-ben keveset kezeltél, ezért 22-ben sok volt az atka. Nem feltétlenül azért, mert építtetőt használtál. A módjával egyébként egyetértek: a hosszabb fedési időszak alatt nagyobb esély van arra, hogy odatévedjen az atkás méh, de mint mondtam, ennek hatékonysága nem ér fel egy kezeléssel. Sokkal fontosabb ezzel kapcsolatban az R=1-es stratégia alkalmazása. Sok atka esetén sok kezelés, kevés atka esetén kevés kezelés, pontosan úgy, ahogy az IPM is leírja. Mi az eredménye? Kevés kezelés után sok atka. Ha kevés atka után is sok kezelés lenne, akkor még kevesebb atka lenne az eredmény. Hidd el, én sem szeretem gyötörni a méheimet, nagyon sok vívódás nekem is egy sokszor feleslegesnek tűnő zárókezelés, pláne, amikor a hőmérséklet csak 10-11 fok, nem pedig 17. Azonban azt látni kell, hogy 1990-ben a kevés atka sok kezelés kockázata szinte nulla volt. Ahogyan múlnak az évtizedek, úgy egyre kockázatosabb, és el fog jönni az idő, amikor már nem is lehet megcsinálni. Ha ugyan nem jött el. Amennyiben beigazolódna a gyanúm, hogy a stripekben olyan atkairtó van, amit a nagy gyógyszergyártók azért zártak ki a méheknél alkalmazható szerek közül, mert nagy a méhtoxicitásuk, akkor a stripek használatának mértéke a mutatója annak, hogy országos szinten hol állunk az atka kérdésben. Én konkrétan nem tudnék mondani egy olyan hatóanyagot, kezelési módszert sem, ami megközelítené a stripek hatékonyságát fiasítás jelenléte mellett. Kaptam jól dokumentált jelzést arról, hogy nem csak én látom úgy, hogy a stripek keményen viszik a méheket. Igaz ez túl meleg időben alkalmazott kezelés volt, ami láthatóvá tette a kártételt. Erre a hatékonyságra a hivatalos összetétel alapján továbbra sem látom a magyarázatot. Ha pedig a méhészeknek mégis megéri használni, akkor az az atkahelyzetről árulkodik. Csak nagyon halkan jegyzem meg, ha netalántán felmondaná a szolgálatot, akkor  az olyan lavinát indíthatna el, hogy az sem éli túl, aki még nem is hallott a stripekről. Addig is, ha már Jenőt idéztük, akkor megvan a válasz az ő dilemmájára. Azt kérdezte, hogy ha alapvetően kétféle méhész van, melyek közül az egyik méheket ad el, a másik méheket vesz, akkor van-e  harmadik út. Szerintem egyébként is van, mégpedig aki a fiasítását korlátozza, de adódik egy  negyedik is, aki nem korlátozza, hanem beáldozza a szaporulatát az atkairtó szereknek.

Viszont a legtöbb családnál nálam idén október elején alig volt fias. Egyrészt azért, mert szeptember 17-én rendesen lehűlt az idő, másrészt meg napraforgó végén nagyon szépek voltak a családok, ez maradt is végig, az atkásak sem estek össze. Mondjuk napraforgó után az aszályban kapták a virágporpótlót is. Iyenkor meg a család már nem húzza el az őszi fiasítást.
Azon mindig megijedek, amikor néhány általam megfogalmazott hipotézis átmegy a köztudatba, kész tényként kezelik a méhészek. Persze túl sok nincs, és sokkal probléma sem. Ilyen volt az, amikor vagy a zöld, de lehet, hogy az OMME fórum regisztráció kapcsán jegyeztem meg, hogy nem az a lényeg, hogy kinek-hány méhcsaládja van,hanem az, hogy kinek hány hordója. Zsolti ezt javította ki, hogy kinek hány teli hordója. Amit Zsíros Pista a Mérőszám a teli hordó címen vitt tovább. Ezt aztán sokan idézgetik is.
Nos a 2003-as gerincműtétem előtt én augusztus 15-ig megcsináltam az anyák cseréjét. Ez nálam úgy történik, hogy a májusi fiókos szaporulatnál bepárzik az új anya, és normál esetben október végén összerakom az öreganyás családdal. Ugyanis nem ment el az eszem, hogy anyákat keresgéljek, zárkázzak, magyarán bűvészkedjek a családokkal. Igaz, hogy van aki ezt úgy fordítja le, hogy azért kell összerakni a családokat, mert gyengék. Szó sincs róla. Egyrészt az anyacsere töredék idő alatt megy végbe, másrészt pedig a kevesebb méhcsalád nem jelenti azt, hogy kevesebb méh egyedszám lenne a méhészetemben akáckor, ahhoz képest, hogy ugyanannyi méh egy méhcsaládban van, nem kettőben. Erre akkor jöttem rá, amikor a Ludányi doktoriját olvasgatva azt írta, hogy márciusban 700-at petézik naponta az anya, májusban meg 1500-at. Miért? Mert az anya annyit fog ebben az időben petézni, amennyit a dajkaméhek száma lehetővé tesz neki. Ha dupla mennyiségű dajkaméhe van, akkor 1500-at petézik ekkor, és 3000-et akáckor. Az igaz, hogy a fél NB esetén az augusztusi peteszám elmarad a nagy lépű kaptárokétól. Azért, mert hanyagolja az alsó fiókot. Azonban ha kicseréljük a két fészekfiókot, napforduló után 2* 3*, akkor kompenzáltuk a hátrányt. Visszatérve a gerincműtéthez. Tudtam, hogy műtétre lesz szükségem, ezért megcsináltam az egyesítést augusztusban. Mi lett a következménye? Leálltak az anyák. Elég volt a telelő nép. Ebből következttem ki azt, hogy akkor viszont, ha nem elég a telelő nép, akkor tovább fog fiasítani a normálisnál az anya. Ha az atka miatt fogy a népesség, akkor ott sokáig fennmarad a fiasítás. Oszkár ezt a teóriát kritika nélkül átvette (vagy akár ő, akár más is jutott már ilyen következtetésre), most nálad is megjelent. Úgy tűnik azonban, hogy ez igazolódott. Tomipapa a zöldön a nyúlósban belinkelt egy cikket, amelyben azt állapították meg a kutatók, hogy a méhcsaládot ért stresszor hatására (akár a népesség, akár a fiasítás csökken) a méhcsalád a fiasítás növelésével válaszol. Tehát a normálisnál nagyobb lesz a fias/népesség arány. Ez pedig ugye az atka esetében azt jelenti, hogy emelkedik a szaporodási ráta, ahogyan az előző hozzászólásomban ezt leírtam. Azt már érintettem, hogy a késői fiasítás azonban nem csak annak a jele, hogy ott atka miatti népesség fogyás van, hanem annak is, hogy virágpor hordás van. Ez az az eset, amikor az október elején leállt fiasítást a zöldítés hatására újra beindítja az anya. Az engem most nagyon elgondolkodtatott, hogy az augusztusi virágpor pótlással meg lehet-e előzni az októberi fiasítást, ha az atka helyzet amúgy nem rossz? Tehát, ha a virágpor raktárak tele vannak, akkor valójában hiába virágzik ki a zöldítés, a méhek nem fognak virágport hordani, ezért aztán a fiasítás sem indul be. Tehát jó zárókezelést lehetne csinálni októberben. Ha ez működne, akkor országosan nagyot lehetne előrelépni az atka kérdésében, igaz, hogy az mindenképpen kellene hozzá, hogy augusztusban se legyen sok atka, mert  akkor amiatt lenne sok a fias októberben. Ezt az augusztusi virágpor pótlást én egy nagyon jó felvetésnek tartom, hátha leállítható vele a fiasítás október elején. Felvetődhet a kérdés, hogy akkor én miért nem ilyenkor egyesítek, ha már van olyan tapasztalatom, hogy az leállítja. Ennek oka az, hogy meleg időben az egyesítés erős kutatást vált ki. Az októberi egyesítés viszont azzal jár, hogy meleg marad a fészek, ami, ha van elég virágpor tartalék, pláne virágpor hordás is, egy hosszabb időre kinyúló fiasítást eredményez. Fiasmenteseket összerakva nincs ilyen probléma.
A jegyzeteimben ez van:
"Október 2. Szublimálás. 5-50 potyogás. Néhány családnál 100-200.
Október 7. Szublimálás. Nem minden családnál. 0-20 potyogás. 1 családnál 50.
Ha az első szublimálásra 50 atkád potyogott és nem volt nála fiasítás, majd innen a másodikra 20, akkor ott maradt még 13 atkád! Ugyanilyen hatékonyságú kezelésből ha még háromszor kezelsz, akkor 10 családból 2-nél nulláztad le az atkát, és nyolc családnál még van összesen 8 atkád.

« Válasz #3064 Dátum: 2023. Január 22. 14:20 »
Neo.
2020-ban ezt jegyzeteltem:
"12.05. Szublimálás (zárókezelés). Tisztuló kirepülés. Fiast nem találtam (4 családnál néztem). 0-5 között potyogott. 1 családtól 30 körül."
Itt a 30-as potyogás biztosított arról, hogy jó lehetett a záró.
2021-ben:
"November 20. ApiBioxal csurgatás 20 ml/család. Átlag 0-5 db potyogott. 10 családnál 15-50 között."
Kicsit kevés itt a szer mennyisége, nem mertem többet adni. Utólag kiderült, ezt sem kellett volna, de ez más történet. Viszont itt is voltak eltérések, aránylag nagyszámú potyogás néhol. Ebből is az jött le nekem, hogy az atkák nagy része lepotyogott. A kezelés után a családjaim nyugalma kb. 1 hónapra megszűnt, fel volt bomolva a fürt. Sok méh lepotyogott a rostaszövetre. A hullákat megvizsgáltam nosemára, rengeteg spóra volt bennük. Atkát viszont az 50-es potyogásutól egy darabot sem tudtam lemosni alkohollal.
Tehát szerintem a zárókezelésem atka szempontjából nem volt rossz, és a következő évi atkaterhelést a zárókezelés nagyban befolyásolja. Idén ettől tartok azért, mert nem volt záró, így azért több atka maradhatott, ahogy írtad is. De hallottam eseteket, ahol összehasonlították a szublimálással zárókezelt és nem zárókezelt állományokat, és tavasszal a kezeltek látványosan rosszabbul teljesítettek. Csorgatni sem mertem semmit.
Teljesen kiírtani nem lehet az atkát itt már, valamennyi akár az áttelelő faodvas családokból visszajön mindig.
A Stripeket én nem használnám soha. Egy balkáni országból hozzák, ahol az biztos, ami már megtörtént. Rengeteg a kockázata, baj esetén, amiket hallani is, kihez fordulhat vele az ember?
Tavaly nálam kései napraforgóról volt virágpor, aztán augusztus 6-án adtam nekik az 1. fél kilós virágporos vagy sörélesztős lepényt. A virágporpótlót augusztus 20 körül raktam ki fektetett hordóba. Vitték rendesen, még a később megjelent parlagfű és egyéb virágpor mellett is. Ezekből a pótlókból nem igazán raktároznak, de a tápanyagtartalmuk beépül a méhek szervezetébe, zsírtestjébe. Azt meg valahogy érzékeli a család, hogy népben, egészségi állapotban felkészült a télre. Legalábbis nekem így tűnik több év után, de persze ezt olvastam tőletek is korábban. Az anya kora és genetikája azért valamennyire ebbe képes beleszólni.
Még egy dolog. Számomra hiteles méhész ismerősöm szerint, amióta szezonban kivillázza az összes herefiast, sokkal kevesebb az atka nála. Mondjuk nem nézi minden családnál a potyogást, csak néhánynál papírlappal, de azt mondta, tavaly egy db lehullott atkával nem találkozott. Jórészt amitrázt furettózik vegyszeres védekezésnek. Ez nem bizonyíték a herefias eltávolítás jó atkaellenes hatására, csak egy infó, amivel esetleg lehet valamit kezdeni.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Január 22. 14:25 írta Mortimer »

*

neo

• 1000
« Válasz #3065 Dátum: 2023. Február 05. 08:50 »
Mortimer!
Nem felejtettem el mit ígértem. Az atka élettanáról szóló cikkeket. Ez egy nem fizetős, jó összefoglaló mű. Lehet, hogy a szakirodalmi részben megtalálható az a cikk is, amelyikben  az atkákat figyelték meg, hogy bemegy-e a fiashoz, vagy éppen elmegy fölötte. Ezt még nem sikerült megtalálnom.

https://www.nmhoney.com/nmhoney/Sub_Files/Disease%20and%20Pests/Rosenkranz-Biology-Control-Varroa-2010.pdf

« Válasz #3066 Dátum: 2023. Február 10. 06:53 »
Köszi Neo. Elemzem. Eddig találtam benne egy olyan érdekességet, hogy az atkára vonzó hatást vált ki az öreg bábinges lép illata is. Ahogy a méhanyára is. Tehát az atkát segíti, hogy kellő időben bebújjon az álca mellé. Ezt sem tudtam.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Február 10. 07:04 írta Mortimer »

*

neo

• 1000
« Válasz #3067 Dátum: 2023. Február 20. 11:20 »
Korábban írtam, hogy a Varroa ausztráliai terjedésének nyomon követése hasznos lehet számunkra is. Nos két térképet mellékelek. Ezen látszanak az újonnan megjelent gócok. Igazából nem az a két önálló új góc a lényeges, ami a feltűnő, hanem a nagy piros pacában megjelent újabb köröcske részletek. A piros kör  10 km sugarú kört jelent, amelyen belül minden méhcsaládot kiirtanak, a rajokat pedig fipronillal etetik. Amikor megjelenik emellett egy új körnek egy részlete, az azt jelenti, hogy az atka a kör közepén lévő gócból 10 km-nél távolabbra jutott el. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a monitoring lemosásos módszerrel történik, amelynek alsó érzékenysége kb. 50 atka/méhcsalád (és a lépcsők is ennyi atkát jelentenek: 2 db talált atka 100 atka/méhcsalád), akkor kimondható, hogy kevés a 10 km-es védősáv. Ha kezeléses, aljdeszkás módszert használnának a monitoringhoz, akkor lehet, hogy elég lenne a 10 km is. Ebben az esetben hamarabb megtalálnák az atkát, és a rajok is kevésbé lehetnének terjesztők. A fipronilos etetés szerintem alkalmatlan módszer, mert hamar elpusztítja az atkát, ezért ha nincs hírvivő, akkor a mérget sem hordják be. Az azért megdöbbentő, hogy az atka már hetedhét határon túl van (10 km), mikor még csak felfedezik a jelenlétét. A vándoratka tehát létezik! Eddig én nem ezt mondtam.

*

wr

• 1013
« Válasz #3068 Dátum: 2023. Február 21. 07:43 »
Mitől ne létezne a vándoratka? Ha nem létezne, vagyis nem lenne meg az a képessége hogy "telephelyet vált", akkor már a kezdetek kezdetén kihalt volna, hiszen a legelső méhészettel együtt elpusztította volna saját magát is. Az atkánál a "vándorlás" a fajfenntartás egyik eszköze. Ehhez még hozzá lehetne tenni azt is, hogy akár az is előfordulhat hogy nem a méh terjeszti kizárólag.

Más téma, licl. Kicsit kutakodtam, de ellentmondásos információkat találtam ez ügyben. Akinek jó a németje, nem csak gugli fordítós az megnézhetné az eredeti német kutatást. Abban elvileg az van, hogy 25mmol-os oldatot itattak a méhekkel. Ehhez képest az egyik forgalmazónál olyan kezelési javaslatot olvastam ami ennek a dózisnak a sokszorosa, azaz szerintem ott rosszul van értelmezve, vagy fordítva, vagy én nem látom jól nem tudom. Mert ott az arányok alapján valami olyan jönne ki, hogy nem az oldat 25mmol-os hanem akkora mennyiséget kap egy egy család. A 25mmol-os oldat azt jelenti, hogy 1 liter szirupban van feloldva 1,06g licl. A 25mmol/család pedig azt jelentené, hogy abban a 40-50ml szirupban amit bejuttatunk egy családhoz van benne ez az 1,06g-nyi mennyiség. Nagyon nem mindegy...

*

neo

• 1000
« Válasz #3069 Dátum: 2023. Február 21. 11:30 »
Mitől ne létezne a vándoratka? Ha nem létezne, vagyis nem lenne meg az a képessége hogy "telephelyet vált", akkor már a kezdetek kezdetén kihalt volna, hiszen a legelső méhészettel együtt elpusztította volna saját magát is. Az atkánál a "vándorlás" a fajfenntartás egyik eszköze.
A vándoratka kifejezés alatt nem ezt értettem. Azt, hogy előbb szóródik szét, mielőtt összeomlana a család. Az alapja pedig az, hogy vannak különböző fertőzöttségi fokkal jellemezhető méhcsaládok egy méhészeten belül. Ha már nagyon korán elkezd szóródni az atka, akkor minden családban hasonlónak kellene lennie az atkafertőzöttség mértékének, nem lehetnének lényeges különbségek. Ehhez képest megdöbbentő számomra az, hogy az atka a gócpontból már korán nagy távolságba eljut. Nyilván a vándoratka annál nagyobb valószínűséggel található meg adott helyen, minél közelebb van a gócponthoz. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a távoli pontokba is a méh viszi el. Tehát ezt a nagy távolságot a méhek járják be. Nekem hihetőbb volt ez eddig, hogy azoknál a méhcsaládoknál történik ez meg, amelyik összeomlik. Amikor menekül onnan a méh. Úgy tűnik, hogy ez már a korai atkafertőzési stádiumban, de lehet, hogy anélkül is megtörténik. Mondom: méhészetek között, nem egy méhészeten belül. Ott az eltévedésekbe ez belefér.

*

wr

• 1013
« Válasz #3070 Dátum: 2023. Február 21. 12:55 »
Idézet
azoknál a méhcsaládoknál történik ez meg, amelyik összeomlik
Amelyik összeomlik ott már nem marad jórészt semmi. Az összeomlás nem egyik napról a másikra megy, hanem októl függően olyan 1-2-3 hetes folyamat, de lehet akár hosszabb is, akár 1-2 hónapos is. Az egyedek ez idő alatt folyamatosan hagyják el a családot, már amelyik még el tudja hagyni. A végén az anya szokott ottmaradni 1-2 maréknyi néppel, aztán vagy ott elpusztulnak azok is vagy kirepülnek és csak az otthagyott fedett fias árulkodik róla hogy ott nemrég még élt egy család. De ekkor már a szomszédos családok javában hordják is ki a maradék mézkészletet.
Lehet hogy nem így van, nem vagyok biológus, de az egyedeket 3 csoportra bontanám ebből a szempontból, az egyik már akkor otthagyja a családot (süllyedő hajót) amikor érzi hogy baj van, és bekéredzkedik máshova, a másik szimplán csak kimegy elpusztulni, a harmadik pedig addig marad az anyával ameddig csak tud, és akár ott pusztul el vele együtt.

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #3071 Dátum: 2023. Február 21. 23:42 »
Szerintem semmi esélyük sincs megállítani az atka terjedését. A herék több tíz kilóméterre elviszik. Szerintem azért csinálták hogy elmondhassák hogy mindent megtettek.

*

Berci

• 317
« Válasz #3072 Dátum: 2023. Február 22. 20:28 »
Mitől ne létezne a vándoratka? Ha nem létezne, vagyis nem lenne meg az a képessége hogy "telephelyet vált", akkor már a kezdetek kezdetén kihalt volna, hiszen a legelső méhészettel együtt elpusztította volna saját magát is. Az atkánál a "vándorlás" a fajfenntartás egyik eszköze. Ehhez még hozzá lehetne tenni azt is, hogy akár az is előfordulhat hogy nem a méh terjeszti kizárólag.

Más téma, licl. Kicsit kutakodtam, de ellentmondásos információkat találtam ez ügyben. Akinek jó a németje, nem csak gugli fordítós az megnézhetné az eredeti német kutatást. Abban elvileg az van, hogy 25mmol-os oldatot itattak a méhekkel. Ehhez képest az egyik forgalmazónál olyan kezelési javaslatot olvastam ami ennek a dózisnak a sokszorosa, azaz szerintem ott rosszul van értelmezve, vagy fordítva, vagy én nem látom jól nem tudom. Mert ott az arányok alapján valami olyan jönne ki, hogy nem az oldat 25mmol-os hanem akkora mennyiséget kap egy egy család. A 25mmol-os oldat azt jelenti, hogy 1 liter szirupban van feloldva 1,06g licl. A 25mmol/család pedig azt jelentené, hogy abban a 40-50ml szirupban amit bejuttatunk egy családhoz van benne ez az 1,06g-nyi mennyiség. Nagyon nem mindegy...

Belinkelnéd a kutatást?

*

wr

• 1013
« Válasz #3073 Dátum: 2023. Február 23. 07:31 »
Belinkeltem volna ha megtalálom de nem találtam, csak angol nyelvűeket, ezeket nézegettem:

https://www.nature.com/articles/s41598-017-19137-5.pdf

https://patentimages.storage.googleapis.com/c6/a1/36/f9b28c0c104c4f/WO2017042240A1.pdf

https://www.nature.com/articles/s41598-017-19137-5

https://link.springer.com/article/10.1007/s13592-022-00949-y

Az mindenesetre érdekes, hogy Keszthelyen is zajlott egy kutatás, lassan 3 éve, amiről nem hallani semmit, vagy csak az én figyelmemet kerülte el:

https://www.mdpi.com/2075-4450/11/6/333

« Válasz #3074 Dátum: 2023. Április 07. 08:26 »

Az atkára talán megoldás lesz nálam az építtető keretem. Majd ősszel megírom, mit okozott.

Számíthatsz ránk.