ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597319 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1695 Dátum: 2016. November 06. 22:36 »
Ma oxálsavaztam. Néhány családot megvizsgáltam és fiast sehol nem találtam. Se fedettet, se semmilyent. Ebben az évben már nem akarom többször zavarni őket semmivel.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Bicska

• 601
« Válasz #1696 Dátum: 2016. November 07. 10:10 »
Szia Kiskakas!

Régóta használod már a szublimálást?
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #1697 Dátum: 2016. November 07. 11:03 »
Szia Kiskakas!

Én kilenc naponta szublimálok.

8 család alatt van papír.
Ebből 4-5-nél van atkahullás 10-20db között
Neked mennyi hullik?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1698 Dátum: 2016. November 07. 18:48 »
QUQURIQ !!!

Sziasztok!

Nyár óta szublimálok. Nagyon féltem tőle, így 1-2 éve halogattam!
Most úgy érzem, hogy biztonságosan tudom alkalmazni, már sajnálom is azt az 1-2 elmulasztott évet.
Már korábban leírtam, hogy pontos számolásaim eredménye, (szeptember)(hőmérséklet miatt) a 14. napon is hozott le atkákat.
Így én beálltam a 14 naponkénti szublimálásra.
Hozzáteszem, én a drága 14 000 Ft/ kg oxálsavat használom.
Az Onfarmosok kísérletekkel bizonyították, hogy a drágább a jobb.
Ezen már nem érdemes spórolni!
Az olcsóbb tisztítatlan és nehézfémek is vannak benne.
Az igazi atkahullási viszonyszámot csak akkor lehetne 100 % ra venni, ha állomány szinten minden kaptárnál számolnál.
Napraforgó után volt olyan ahol 1017 atka hullott. végig szublimáltam, most ez a család köszöni nagyon szépen megy telelőbe.
Volt olyan család, ahol csak 410 atka hullott (napra után) kísérleti illóolajoztuk, ezt a családot fel kellett számolnom.
Ajánlom mindenkinek, hogy Dr. Csaba György állatorvos előadását hallgassátok meg az atka biológiáról.

Üdv. Kiskakas

« Válasz #1699 Dátum: 2016. November 08. 18:30 »
A Lachner-es oxálsav tényleg a legdrágább , de nem a legtisztább !!!!

*

30x40

• *
  • 21
« Válasz #1700 Dátum: 2016. November 08. 20:34 »
Tisztelt Méhésztársak!

Dr. Hegedűs Dénes, jászberényi előadásból pár gondolat.

3.5%-os Oxálsav oldat keverési arány:

10l víz 460g oxálsav-dihidrát

LEGFONTOSABB GUMIKESZTYŰ ÉS SZEMVÉDŐ HASZNÁLATA! ( 460g, mivel oxálsav-dihidrátról van szó így több hatóanyag kell!) , a víz maximum 20% cukrot tartalmazzon. Több cukor esetén a méhek felisszák! A cukortól jobban ragad az oldat.

Mikor? 10C° vagy fölött. Száraz időben! Fontos, hogy minél előbb rászáradjon a méhekre az oldat! Esős-csapadékos időben hozzá se fogjunk, mert a hatásfokát veszíti, mivel a méheken nem tapad olyan mértékben mint száraz levegőben!
Oldat hőmérséklete: Testhőmérséklet helyett, HIDEG! Pontos hőmérsékletet nem hallottam, 15-20C°-ra gondolok. A meleg oldatot felisszák a méhek!

Csurgatás ismétlése: 2, maximum 3 kezelés, 2 hetente.

Szublimálás: Mivel a köd nehezebb a levegőnél így ajánlja a furat készítését. Fészek felső részét megcélozva.
Fontosnak tartja a kijárók bezárását 15-20 percre, hogy a stressz hatására vízpára képződjön így megtapad az oxál. Ellenkező esetben egy komolyabb család percek alatt kiszellőzteti a kaptárt így gyengül a hatásfok.

Minden jókat!

*

izso60

• 573
« Válasz #1701 Dátum: 2016. November 08. 20:37 »
Üdv. Uraim!
Mitől lenne tisztább!
Egyébként sem mindég a drágább a jobb
Az hogy éppen még kimutatható mennyiségű szennyező anyagot tartalmaz és ezt még rá is írják nem törvényszerű hogy a hatékonyságát csökkenti,amelyikre meg kevesebbet írnak nem biztos hogy úgy van.
Mi nem tudjuk mérni a hatóságok meg csak reklamáció esetén avatkozik esetleg a dologba,de az efféle felhasználás esetében nem igen van ok reklamációra,az atka elleni hatása ha tudjuk hogyan hat,bármelyiknek megfelelő.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1702 Dátum: 2016. November 08. 21:58 »
QUQURIQ !!!

izso60!

Ne haragudj, de egy kicsit bugyuta ez a kérdésed!
"Mitől lenne tisztább!"
...hát-hát mert egy tisztítási műveleten vitték át az oxálsavat. ( A kereskedelemben előforduló oxálsav rendszerint nem tiszta, de igen könnyen megtisztítható úgy, hogy vízben oldjuk, és az oldatot besűrítés után lassan kihűlni hagyják.)
Csak ezeket tartalmazza az oxálsav:
Assay    99.5 to 102.5 %
IR Spectrum    Passes test
Reaction with sulphuric acid    Passes test
Heavy metals (as Pb)    Max. 5 ppm
Ignition residue (SO4)    Max. 100 ppm
Insolubility in water    Max. 50 ppm
Total N (Nitrogen)            Max. 10 ppm
Cl (Chloride)                    Max. 5 ppm
SO4 (Sulphate)            Max. 50 ppm
Ca (Calcium)                    Max. 10 ppm
Cu (Copper)                    Max. 5 ppm
Fe (Iron)                            Max. 2 ppm
Mg (Magnesium)            Max. 5 ppm
Pb (Lead)                    Max. 5 ppm
Conforms to BDH 10174            Passes test
Conforms to Reag. Ph.Eur.    Passes test

Az On-farm kísérleteknél egyértelműen kiderült, hogy miért nem szabad a technikai oxálsavat alkalmazni.
Megígérem, hogy megkérdezem tőlük, hogy izso60 ne tájékoztassa félre a méhészeket!
"Nem mindegy, hogy vidd ki a bilit, vagy idd ki a bilit"...  :-X
...ha bár ki, hogy szereti... :o

Üdv! Kiskakas

« Válasz #1703 Dátum: 2016. November 08. 23:09 »
Szeretném megkérdezni,hogy van-e valakinek tapasztalata az MAQS csík alkalmazásával kapcsolatban?

*

barger

• 173
« Válasz #1704 Dátum: 2016. November 09. 09:43 »
Érdekes amit Hegedűs mond. Nanetti kiterjedt vizsgálatokat folytatott és az ő eredményei alapján a 30% alatti szirup kevésbé hatékony. Geddekas is tett közzé korábban receptet. Abban is jelentősen nagyobb a cukor aránya.
Baranyi Gergely

*

méz

• *
  • 13
« Válasz #1705 Dátum: 2016. November 09. 10:27 »
Azért nem kell cukrosabbra készíteni és melegre hogy ne egyék meg a méhek. Kívülről kell hogy rájuk ragadjon ill. szétkenje magán.

*

huber

• 144
« Válasz #1706 Dátum: 2016. November 09. 15:39 »
Az On-farm kísérleteknél egyértelműen kiderült, hogy miért nem szabad a technikai oxálsavat alkalmazni.
Megígérem, hogy megkérdezem tőlük, hogy izso60 ne tájékoztassa félre a méhészeket!

Kérlek tedd is meg!
A több éve szublimálok technikai oxálsavval, 99,6%) tisztaságúval.
Soha nem tapasztaltam semmiféle káros hatást.

« Válasz #1707 Dátum: 2016. November 09. 15:55 »
A kémiai (gyógyszeres) védekezési lehetőségek
Az atka ellen a különféle halmazállapotban alkalmazott vegyszerek sokaságát próbálták ki. Ezek alapján a készítmények alkalmazási módjai lehetnek: porozás, permetezés, locsolás, füstölés, párologtatás, szublimáltatás. Az ökológiai szemléletű méhészek leggyakrabban és legnagyobb biztonsággal használt atkairtószer csoportja a szerves savak, nevezetesen a hangyasav, a tejsav, a legsikeresebb és legerősebb sav pedig az oxálsav (sóskasav), aminek 1-es a kémhatása (pH).
Felmerülhet a kérdés, hogy miért hatékony szerek ezek a varroa atka ellen, és egyidejűleg miért tűrik jól a méhek a kezelést, ha mindkét csoport kültakarója kitin kutikula? A magyarázat a táplálékban van. Az atkák a méhek „vérével”, a közel semleges, sőt inkább kicsit lúgosba hajló kémhatású hemolimfával táplálkoznak. A háziméh lárvájának tápláléka a méhpempő, aminek a pH-ja alig több 2-nél, a kifejlett dolgozók 3,5-4,2 kémhatású nektárt vagy mézet fogyasztanak, tehát a méheknek hozzá kellett szokniuk a siker érdekében a savas környezethez és táplálékhoz.
 A varroa atka számára már nem emészthető a méhek hemolimfája, ha savassá válik, és a légcsöveik sem alkalmazkodtak a savas levegőhöz. De legfőképpen a lábuk károsodik, melyek végén levő tapadókorongok nagyon puhák és felfújhatók. Ha a tapadókorongot a savas kristály vagy a savas levegő tönkreteszi, akkor az atkák mozgásképtelenné válnak és emiatt gyakorlatilag éhen halnak Én szerintem mindegy , hogy 20 % a cukor vagy 50 % az oldatban a méhek minden kép isznak belőle . De én 1/1 szirupot használok a 2800 ft- os oxálsavval és a méheknek semmi bajuk az atkát meg lehozza. Egy generációt kettőnél többször nem csurgatok .

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1708 Dátum: 2016. November 09. 17:30 »
Sziasztok!
Vegyészetben jártas emberek véleményét szeretném kikérni.
A hipertiszta klór-dioxid  milyen hatással lehet a méhekre, emberre le van írva a linkben. Nozéma, esetleg az atka, nyúlós hogy viselné? Van –e tapasztalat? Gombákra, vírusokra komoly hatása van, lehet az atka sem viseli el, fő kérdés a méhek viselik –e, ha igen milyen töménységben.
Teljesen tudatlan vagyok, vitázni nem tudok, csak véleményre vagyok kíváncsi.
Köszi a választ.
http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2010/tv1004/noszti.html

*

barger

• 173
« Válasz #1709 Dátum: 2016. November 09. 19:08 »
Argentínában használják nozéma ellen. A scientific beekeeping-en van róla egy rövid leírás. Eredeti forrást nem ismerek.
Baranyi Gergely