30*40!
Télen tejsavval locsoltam őket többször. 8%- os oldatot használtam, mert nem találtam adatot az ismétlés mértékére. Ezért vittem lejjebb a töménységet. Potyog tőle az atka. Összehasonlító elemzésre (más szerekhez képest) nem vállalkozom. Úgy vettem észre, ahogy csökkent a fiasítás mennyisége, úgy a tejsavas locsolás is egyre hatékonyabb lett. 70-80 millilitert locsolok egyszerre 2 literes permetezővel. (Most vettem egy 5 litereset, mert tovább próbálkozom a módszerrel. Ugyanúgy locsolom a léputcák közé, mint az oxálsavat. Annyi különbséggel, hogy az oxál esetében injekcióval locsolok, ott kimérem az 50 millit.) Úgy látom csorgatással a locsolás nem károsítja a nyílt fiast. A keretes permetezés oldalirányból már károsítja. Ezt is próbáltam néhányszor. Mivel a téli, fölülről való csorgatás után az atkaszámolás jó eredményt adott, ezért én maradtam a csorgatásnál. Permetezővel csorgatva kis sugárral ki lehet tapasztalni az 50- 80 milliliteres adagot. Így elég gyors a munka. Csak 19 törzscsaládom van, meg most 20 szaporítás, nekem megfelelő a sebesség.
Télen fiasítás elvétellel kombinálva fogom megpróbálni.
Akácig 4 esetben csorgattam tejsavval heti rendszerességgel. Most még nem számoltam atkát, egyelőre gyérítésről van szó.
A szaporítmányok atka elleni kezelésére fiasítás mentes állapotban szerintem kiválóan alkalmas a tejsavas csorgatás.
Üdv: Attila