ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611855 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1290 Dátum: 2016. Március 24. 18:50 »
Péter!
Egy biztos, akik évtizedek óta méhészkednek, azoknak is okozhat kellemetlen meglepetést ez a fránya élősködő!!!
A mai körülmények között, nem lehet védekezés nélkül méhészkedni(persze nem az óvszerre gondoltam :D)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1291 Dátum: 2016. Március 24. 19:18 »
Pedig azt is egyfajta "méhészkedéshez" használjuk.  ;D ;D ;D Vagy nem... :o

« Válasz #1292 Dátum: 2016. Március 24. 21:01 »
Szerintem az atkairtásban a legnagyobb hiba az hogy nem ellenőrzik a szer és a technológia hatékonyságát, sokáig én is így tettem. Papírcsíkon elfüstöltem az antivart és hittem hogy ez már a profizmus-megjegyzem az atkahullást nem figyeltem soha. Ezt visszamenőleg nem minősíteném.
A környéken akinek problémája volt -és szerintem nincsenek kevesen - még most is így csinálják. A másik az aki elhiszi a sok hablatyot. Ősszel vett egy ismerősöm egy hőlégfúvós oxálsav szublimálót, mert előadáson azt hallotta hogy ez mindent visz, amikor a furettó már nem hoz le semmit ez még minimum 200-at leszed.
 NNa mondom a puding próbája az evés ha használtad és már nem hullik az atka pöffents neki egyet a furival. Titkon remélem hogy az előadó igazat mond és elfelejthetem a tak-ticámat. Meg azért mégis, hadd tudjuk hogy mennyi az annyi. Válasz: semmi szükség nincs rá, csak jobban tudja az előadó.
Azért buzdítok mindenkit hogy ellenőrizze amit használ, bármi is legyen az és nem éri meglepetés (meg a szomszéd méhészt sem).

« Válasz #1293 Dátum: 2016. Március 25. 13:48 »
Az atka hullását irtás után kicsit nehezebb ellenőrízni fekvőben, mint az arra már speciálisan kialakított rakodók esetén ahol csak kihúz egy tepsit és már lehet számolnmi az atkát. Magam is viszlatom a fenékdeszkán lehullottakat, és a sejtek felnyitogatásával is ellenőrzök. Továbbá zsírozott papírlappal is, de ezen felül a szomszéd méhészektől is érdeklődöm hogy ők hogyan állnak atka ügyileg. Nem hagyatkozom rájuk de amikor sok atkát észlelnek ők is, akkor érdemes még fokozottabban résen lenni.
Én is találkoztam olyan esettel amikor az idős méhész, dicsekedett hogy milyen príma atkairtást alkalmazott, a bodzavirágporost. Éltek és virultak a méhei akác idején, ezért tovább informálódtam hogy irtott-e mással is, kiderült hogy végzett amitrázos füstölést és valamivel csorgatásos zárókezelést is. Szerencsére itt csak arról volt szó, hogy nem az utóbbiaknak tulajdonította a hatást. Nyilván nem ellenőrízte hogy mitől hullottak.

*

30x40

• *
  • 21
« Válasz #1294 Dátum: 2016. Március 25. 19:23 »
Üdvözletem!

http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=971%3Afurettoval-es-tejsavval-az-atka-ellen&catid=350%3Ameheszet&Itemid=43&lang=hu

Vélemény? Tavaszi BIO atkának nem kedvező méhecskének ártalmatlan-minimálisan ártó szert keresek repcevirágzás előtti kezeléshez. BVHC volt az első gondolat 3x6-7 naponta, viszont ősszel Api Ox volt a zárókezelés. (Nem szeretném túlzásba vinni az oxálsavat)
Apiguard-ról nem sok szépet olvastam..

Köszönettel!

« Válasz #1295 Dátum: 2016. Március 26. 02:01 »
A bio atkáról még bem hallottam. De gondolom az amitrázt ez sem szereti. Ha a méhekre ártalmatlan az atkaölőszer, akkor az az atkára sincs semmilyen hatással. Pusztán arról van szó, hogy a méhnek nagyobb dózis volna végzetes, mivel egy hangyányival nagyobb mint az atka. Én ügyelek a mézem tisztaságára, és a méheim tavaszi fejlődését sem szeretném fékezni, nállam csak akác után következik a ritkítás.

« Válasz #1296 Dátum: 2016. Március 26. 06:34 »
Fogadd meg Robotur tanácsát, valamint hozzátennék én is egy kicsit. Amit belinkeltél tejsav furettózós módszer nem működik. Annyi haszna van hogy a vékonyabb acél alkatrészek amikkel érintkezik a tejsav a furettódban berozsdásodnak.

*

kas62

• 146
« Válasz #1297 Dátum: 2016. Március 26. 07:33 »
"furettózós módszer nem működik"

Ezt, mire alapozod? ::) :-X

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1298 Dátum: 2016. Március 26. 08:45 »
Bio szó magyarul annyit jelent, hogy élő. A mai biológia tankönyet régen élővilág tankönyvnek nevezték. Nekem ez a megnevezés jobban is tetszik.

Lehet-e erdményesen, hatékonyan atkát irtani tejsavval, oxálsavval? Igen, lehet. Nagy kár, hogy jelenleg ilyen irányú magyar módszertani kutatás, fejlesztés nem történik. Pedig ez a jövő útja.
Miért?
Piaci előnye lesz annak az országnak, amely amitráz, kumafosz, taufluvalinát bomlástermékeitől mentes mézet kínál exportra. Nem adok 10 évet és ez lesz az egyik döntő szempont.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1299 Dátum: 2016. Március 26. 09:17 »
Kas62!
Arra alapozom hogy kipróbáltam. Mindenféle keverési aránnyal, mindenféle hőmérsékleten többféle mennyiséggel. Az atkát csak akkor hozta rendesen ha töményen vagy szinte töményen nyomtam be. Mire elkezdtem örülni hogy jó lesz a módszer tönkretette a ködölőm sokadik tápszivattyúját is tehát leálltam vele. Pontos részletekre nem emlékszem de úgy rémlik hogy gyengébb volt vagy max olyan a hatása mint az oxálsav szublimálásos módszer. De nem kell készpénznek venni amit írok, nyugodtan ki lehet próbálni, csak majd az eredményekről számolj be légyszives.
Vagy ha ellenkező tapasztalataid vannak az meg főleg érdekel ha megosztod hogy érted el.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Március 26. 09:21 írta Kamikaze »

*

izso60

• 573
« Válasz #1300 Dátum: 2016. Március 26. 17:05 »
Üdv. Uraim!
T.Geddekas!
Ezt írod:

Lehet-e erdményesen, hatékonyan atkát irtani tejsavval, oxálsavval? Igen, lehet. Nagy kár, hogy jelenleg ilyen irányú magyar módszertani kutatás, fejlesztés nem történik. Pedig ez a jövő útja.
Miért?

És Én csak a magam szerény módján megkérdezném, ha biológusként semmivel nem tudsz többet a legparányibb laikusnál a szerves savas atkairtás terén, legalább elolvastad-e az OMME által kiadott 2015.évi Méhegészségügyi ismeretek című könyvecskében a 196. oldalon, "kétes tanácsok" címmel megjelent cikket. És ha igen van-e értelmes, hangsúlyozom  ÉRTELMES magyarázat a megjelent írásra (biológus végzettséggel). Ha van és megosztod velünk megköszönöm.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Március 26. 19:16 írta izso60 »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1301 Dátum: 2016. Március 26. 21:35 »
Valószínűleg nem érted, hogy mit írtam az előbbi hozzászólásomban.
1.
Hazai tudományos kutatás ezen a téren nincs.
Ez nem jelenti azt, hogy külföldön ilyen kutatás nincs.
Sőt külföldön már sikeres gyakorlat is van.
2.
A kumafosz, amitráz, taufluvalinát szermaradványok kérdése egyre hangsúlyosabb az értékesíthetőség szempontjából.
3.
Kellene hazai kutatás, mert adaptálni kellene a hazai viszonyokra a sikeres külföldi módszereket.
4.
Mivel te süket vagy ezért annyit mondhatok neked, hogy "A süket ember Beethoven Sors szinfóniáját se hallja." . Én meg nem vagyok Beethoven. Akkor meg minek tépjem a számat?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

izso60

• 573
« Válasz #1302 Dátum: 2016. Március 27. 20:09 »
Üdv. Uraim!
T. Geddekas!
Na még egyszer! Ugyan is a leendő EB Elnök vagy süket vagy kizárólag a belőle áramló "JÓ" indulattól vezérelve adott ilyen ÉRTELMES választ a kérdésemre.
A kérdés (az OMME által kiadott 2015.évi Méhegészségügyi ismeretek című könyvecskében a 196. oldalon, "kétes tanácsok" címmel megjelent cikket olvastad-e és ha igen, akkor milyen ÉRTELMES magyarázat adható a cikkre ill. a kérdésemre .
Az értelmetlen hablatyolásnak itt helye nincs!
Kizárólag Magadat ásod vele egyre mélyebbre. (ha van még lejjebb)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1303 Dátum: 2016. Március 28. 00:42 »
Miután 5 éve már csak szerves savas atkairtást csinálok a méhesemben, így van némi tapasztalatom róla. Sőt egyetemi hallgatóval együtt végeztünk kisérletet is az oxálsavas oldat csurgatásos módszerével. Eredményesen és munkaegészségügyi kockázat nélkül lehet vele atkát irtani.

*

30x40

• *
  • 21
« Válasz #1304 Dátum: 2016. Március 29. 18:42 »
Köszönöm a válaszokat! Megfogadom a tanácsokat! Tavaly napraforgó után amitrázzal védekeztem tartós hordozón. 2x kaptak 3x1 csíkkal. Október környéken találkoztam deformált szárnyú méhekkel + atkát is láttam és 1 család elhagyta a kaptárt. November 19-én kapták meg a zárókezelést (ApiOx) injekciós fecskendővel amivel vékony rétegben fecskendeztem, hogy minél több bogarat érjen az oldat. Tavasz: 1 család a telelő 7 léputcából (egységes keret) 3 maréknyi maradt, viszont a többi 20+ család úgy telelt és fejlődik ahogy az meg van írva! ;)
Feltételezhetem, hogy a jó kiteleléssel és fejlődéssel összefügg az eredményes zárókezelés így az alacsony atkaszámmal?
Higénikus aljdeszka folyamatban.
Köszönettel!