ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611844 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1320 Dátum: 2016. Május 15. 11:12 »
QUQURIQ !!!

Ez több helyen is le lett írva, a szak állatorvosaink is ezt mondják.

Kiskakas

ui. de lehetnek vegetáriánus atkák is...

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #1321 Dátum: 2016. Május 15. 11:51 »
Télen nem volt ,40nap  fiasitás mentes állapot.Hegedüs doki mondta kb 30 nap  akkor enyi ídő után mért nem oldodot meg atka probléma.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1322 Dátum: 2016. Május 15. 12:04 »
QUQURIQ !!!

Sajnos ez a baj a "mai" telekben!
Nincsen tél, nem állnak le az anyák a fiasítással, pláne ott nem, ahol még agyon is "unszolják"...
Így az atkáknak szabad a "pálya"... :'(

Kiskakas

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #1323 Dátum: 2016. Május 15. 12:15 »
Télen a francia méhészek felviszik   ,a hegyek be a családokatigy hoznak létre fiasitás mentes állapotott, mesterségesen nem lehetne ezt létrehozni  nálunk pl.hütü konténerbe ? De lehet baromságot irok .

*

ata67

• 526
« Válasz #1324 Dátum: 2016. Május 15. 14:43 »
A 2016-os méhész újság februári számában volt egy cikk, ahol leírta a kolléga: októberben zárkázza az anyát (úgy emlékszem 20 napig). Az állomány egy részénél, 50 családnál próbálta ki. Utána egy zárókezelés oxálsavval. Ha el is kezdenek petézni újra az anyák, azt már egy lekezelt állomány mellett teszik. Azt írta jól működött a módszer.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 15. 15:11 írta ata67 »

*

zümi

• 1382
« Válasz #1325 Dátum: 2016. Május 15. 15:05 »
Nekem az a véleményem, hogy két zárókezeléssel egész jól kordában lehetne tartani az atkapopulációt!
Egyiket akác utánra kell tervezni(maradék fias elvételével) a másikat meg napra végén közvetlen, akár kivillázással. Méz kieséssel nem járna.  Ebben az időszakban a legkevesebb a fiasítás.
Oxál csorgatással vagy szublimálással.
Ezután már csak kontroll füstölés Októberig.
Szerintetek?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

izso60

• 573
« Válasz #1326 Dátum: 2016. Május 15. 20:26 »
sztyopa ! Szerintem  nem  figyeltél, legalább 60. nap kell hogy az áttelelő atka steril legyen, ha érted mire mondom  a sterilséget, ha nem akkor mindegy  nem jelent semmit.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 15. 21:00 írta izso60 »

« Válasz #1327 Dátum: 2016. Május 22. 13:42 »
"Egyiket akác utánra kell tervezni(maradék fias elvételével)"

Én anyakorlátozás nélkül termelek, így a tiszta akácméz előfeltétele a tisztító pergetés, majd az akácméz lepergetésekor is sok nyíltfias kárbavész. Ezt is megsínylik a családok, az akác után kell egy jó hónap hogy úgy ahogy helyrejöjjenek durván a napraforgóra. Már nem  fenttarható technológia a mai világban.
A méheket nem dísznek tartjuk hanem termelni, az akác után még nem ér véget a szezon. Szükség van a fiasításra a népre, és minéltöbbre. Ne gyengítsük őket mesterségesen.

*

30x40

• *
  • 21
« Válasz #1328 Dátum: 2016. Május 24. 13:07 »
Tisztelt méhészek!

Tejsav permetezés tapasztalattal rendelkező méhészek tanácsát kérem! Műraj és nyílt fiasítással rendelkező családokat kezelném. Kérdéseim: Nyílt fiasítást 45°-os szögből permetezzem? Anyát a kezelés alatt célszerű zárkázni (kevesebb sav érintkezés érdekében) ? Csatoltam a kezelés rövid leírását.

Köszönettel!

« Válasz #1329 Dátum: 2016. Május 24. 21:41 »
Az anyát nem kell féltened, a nyitott fiast igen, lehetőleg ne jusson a sejt aljára. Odafigyelve nem lesz gond. A spriccelőmmel 4 spricc/keret adja ki a 8 ml-t. A savak közül a leginkább méhkimélő, cserébe a legkevésbé hatékony..

*

30x40

• *
  • 21
« Válasz #1330 Dátum: 2016. Május 26. 09:43 »
Kicsit másképp: 1 héten belül Műraj és nyílt fiasítással rendelkező családjaimat kezelem atka ellen. Ehhez keresek megfelelő szert. Nem szívesen gyújtanám rájuk az amitrázos lapot. Oxálsav permetezéssel? mennyire kell féltenem az anyákat?  3%-os oldattal? persze nyílt fiasítás 45°-os szögben. Köszönettel!

*

ata67

• 526
« Válasz #1331 Dátum: 2016. Május 26. 11:00 »
30*40!
Télen tejsavval locsoltam őket többször. 8%- os oldatot használtam, mert nem találtam adatot az ismétlés mértékére. Ezért vittem lejjebb a töménységet. Potyog tőle az atka. Összehasonlító elemzésre (más szerekhez képest) nem vállalkozom. Úgy vettem észre, ahogy csökkent a fiasítás mennyisége, úgy a tejsavas locsolás is egyre hatékonyabb lett. 70-80 millilitert locsolok egyszerre 2 literes permetezővel. (Most vettem egy 5 litereset, mert tovább próbálkozom a módszerrel. Ugyanúgy locsolom a léputcák közé, mint az oxálsavat. Annyi különbséggel, hogy az oxál esetében injekcióval locsolok, ott kimérem az 50 millit.) Úgy látom csorgatással a locsolás nem károsítja a nyílt fiast. A keretes permetezés oldalirányból már károsítja. Ezt is próbáltam néhányszor. Mivel a téli, fölülről való csorgatás után az atkaszámolás jó eredményt adott, ezért én maradtam a csorgatásnál. Permetezővel csorgatva kis sugárral ki lehet tapasztalni az 50- 80 milliliteres adagot. Így elég gyors a munka. Csak 19 törzscsaládom van, meg most 20 szaporítás, nekem megfelelő a sebesség.
Télen fiasítás elvétellel kombinálva fogom megpróbálni.
Akácig 4 esetben csorgattam tejsavval heti rendszerességgel. Most még nem számoltam atkát, egyelőre gyérítésről van szó.
A szaporítmányok atka elleni kezelésére fiasítás mentes állapotban szerintem kiválóan alkalmas a tejsavas csorgatás.
Üdv: Attila
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 26. 11:03 írta ata67 »

*

zümi

• 1382
« Válasz #1332 Dátum: 2016. Május 26. 12:57 »
30*40!
Ha annyira atkairtással szeretnél foglalkozni, ajánlok egy "csoda" szert!
Beevital hive clean. Volt olyan méhész aki azt mondta, annyira nem ártalmas az emberi szervezetre a lötty, hogy meg is lehet inni(többször is ismételhető a csorgatás) :) ;D 
Jó védekezést.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1333 Dátum: 2016. Május 26. 18:18 »
Ata 67! Ha jól irtottál atkát az előző évben, akácig semmi szükség az atkairtásra, pontosabban majd akác után kell gyérítést végezni.

*

ata67

• 526
« Válasz #1334 Dátum: 2016. Május 26. 19:16 »
Köszönöm Robotur!
Igen, hallottam ezt a véleményt. Szerintem "irtó jó voltam" az előző évben.  :)
 Bioméhesztől vettem ezt a módszert, és a zöldön is olvastam olyan érvelést, miszerint a rendszeres gyérítés gátolja az atka felszaporodását. Igazából ez lenne a célom. Arról télen meggyőződtem, hogy pusztítja a fiasításon kívül lévő atkát. A fiasban lévőt meg semmi nem öli, csak álítólag a hangyasav, de csak valami brutális töménységben. Mellékhatásként minden fém alkatrészt szétmar.