Barger! Köszi a tanácsot, elfogadom így most nem kezelem őket.
Robi! Ebben az évben szeretnék vásárolni egy Furetto-t, idén már én is szeretném a füstölést alkalmazni. Jelenleg négy családom van, állománynak csak erős jóindulattal lehetne nevezni.

Tavaly ősszel vásároltam őket, a tavalyi év célja a sikeres atkamentesítés, és betelelés volt. Idén szeretném őket szaporíttatni és lépet építtetni, a méz termelés egyelőre nem cél csak amennyi össze jön.
Geddekas! Ezt a topikot tavaly közel végig olvastam, így ismerem és el is fogadom az álláspontodat a Kumafoszról, illetve az Amitrázról tartós hordozón. Viszont mivel én még kezdő vagyok biztosra kell mennem.Ez egyelőre az Amitrázos füstölést, tartós hordozón való alkalmazását, valamint a Perizines (most Destruktor) csurgatást jelenti, megfelelő időpontban.Ha már gyakorlottabb leszek biztosan célnak fogom tekinteni, ezen szerek helyett valamely más kevésbé környezet és méh terhelő szerek alkalmazását, amíg az nem megy a méhcsaládok kárára. Kis lépésekben haladok. Abban viszont biztos vagyok, hogy ha idén használom a tartós hordozót, akkor azt papírlapon fogom, 3 naponta újra cserélve, ahogyan azt javasoltad, a tolerancia elkerülése végett!
Higgyétek el, hogy nem is tudjátok mennyire nem egyszerű kezdőként, megfelelő stratégiát alkalmazni, mivel egy kezdőnek két lehetősége van.Egyszer az, hogy másolja egy ismerős méhész taktikáját, és bízik abban, hogy ha neki bevált, akkor nála is működni fog. Másodszor elkezdi olvasgatni ezt a fórumot és kialakul a saját elképzelése.A probléma ott kezdődik, amikor a kettő nem egyezik, mert ezt kb mindenki máshogy csinálja...
Én tavaly arra jutottam , hogy a legjobb amit idén tehetek, hogy őszig Furettó Amitrázzal, aztán ősszel tartós hordozón, végül Perizines záró kezelés. Valamint a Nagyernyei Attila, nem győzi hangsúlyozni, a megfelelő időpont kiválasztásának súlyát, így erre is nagy hangsúlyt fektetek. Talán már-már túl óvatos is vagyok...Köszi mindenkinek! szép napot! P