ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597211 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1260 Dátum: 2015. November 24. 21:12 »
Azért a vadászok is néha "egymást " lövik agyon! Hiába a pszhiátriai hokusz-pókusz!
Felénk, nem vizsgálat hanem pénzkérdés, hogy ki lehet vadász!!
Szerintem ez máshol is így működik! A méhészek között is van remek, remekebb, és utolsó utáni ember is!

*

nyuszt

• 131
« Válasz #1261 Dátum: 2015. November 24. 21:48 »
Az a "pszhihiátriai" vizsgálat valójában pszichológiai. Üdv:nyuszt

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #1262 Dátum: 2015. November 25. 16:39 »
Azért a vadászok is néha "egymást " lövik agyon! Hiába a pszhiátriai hokusz-pókusz!
Felénk, nem vizsgálat hanem pénzkérdés, hogy ki lehet vadász!!
Szerintem ez máshol is így működik! A méhészek között is van remek, remekebb, és utolsó utáni ember is!

Van olyan méhész, hogy az ember úgy gondolja legjobb ha rögtön tökön lővi magát a füstölővel. Erről a méh eü-sök tudnának mesélni.

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #1263 Dátum: 2015. November 25. 17:08 »
Kedves Vivaldi!

Teljesen világos! Nagyon is jól értettem miről szólt az írásod.
Nagyon szomorúnak tartom, hogy valaki trehányságból, nem törödömségből, vagy éppen azért mert tudatlan, hagy elpusztulni egy élőlényt.
Az meg felháborító, hogy ezek után mások megélhetését semmibe véve, csalással próbál pénzhez jutni. Minden elismerésem a tiéd, hogyha ezt az ötletet volt türelmed indulatok nélkül végig hallgatni.
Rövidre zártam volna azzal, hogy csináltasson labor vizsgálatot, a saját pénzén.

Nagy Zoltán

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1264 Dátum: 2015. December 11. 15:24 »
 Ma záró kezelés; oxálsav szublimálás, 12 C napos szélcsendes idő, méhek szálltak. Ami jó; minden kaptárban mozogtak a méhek. Nem jó; a 42 családból 8 -nál víz a kijáróba, szinte biztos, hogy van fiasítás. Ez volt a harmadik oxálsav szublimálás.

« Válasz #1265 Dátum: 2016. Január 29. 19:47 »
Sziasztok! Vasárnaptól pár napon keresztül egész jó idő ígérkezik, szerintetek érdemes lenne atka ellen kezelni valamivel?
Api Ox-ra (oxálsavas csurgatás) gondoltam.  Az ősszel amitrázzal védekeztem tartós hordozón, késöbb pedig TAKTIK-kal az előírás szerint. Péter

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1266 Dátum: 2016. Január 29. 19:56 »
Ne csinálj semmit.
A " később" kellett volna csurgatni, mint zárókezelés, mondjuk novemberben.
A taktik nem engedélyezett.
Amúgy az ősszel, mikor befejezted a tartós hordozót, utánna milyen kezelést csináltál  még a"taktikkal"?
Üdv:robi

« Válasz #1267 Dátum: 2016. Január 29. 23:33 »
Robi! Elnézést az előző hozzászólásomban véletlen rosszul írtam a felhasznált szer nevét.Most helyesbítek.Tehát Ősszel Amitrázzal védekeztem tartós hordozón, a monitoring szerint, aztán pedig november elején Perizinnel (Kumafosz) a készítményben talált leírás alapján.Terveztem még egy Oxálsavas záró kezelést, de nem volt olyan az időjárás, hogy nyugodt szívvel csorgattam volna őket.Gondoltam hátha még nem késő.Köszi! Péter

*

barger

• 173
« Válasz #1268 Dátum: 2016. Január 30. 06:27 »
Péter,  ha kumafoszt csurgattál akkor az zárókezelés volt.  Én nem piszkálnám őket, ha a csurgatást fiasításmentes időnen végezted.
Baranyi Gergely

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1269 Dátum: 2016. Január 30. 07:57 »
Na Péter ez így már jobban hangzik,  de a méhekkel ne csinálj semmit.
Tartós hordozó helyett, ha nem nagy állományod van inkább füstöld a méheket. Én is csináltam a tartósat, de megelőzte egy sorozat füstölés napra után közvetlen. Agusztusban volt bent a tartós, szept első hetén kidobtam.  Van aki előszeretettel terigeti a méhekre a taktikos étolajos szalvétát egész ősszel, láttam,  ki sem hordják a méhek csak kínlódnak vele olyankor már. Augusztusban legalább még hétről hétre kitakarították, tehát érintkeztek a szerrel, még lehet hogy vitt is egy pár atkát.
Nem tudom mert én akác és napra után sorozat füstölök meg szeptember második felében is, a méheimt nem sanyargatja az atka, bár szoktam olvasni elképesztő számokat is olvasni, egy egy kontroll után ősszel, az a méhész bűne.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1270 Dátum: 2016. Január 30. 12:30 »
Kumafoszt be kellene tiltani. Tartós hordozók rezisztencia forrásai.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1271 Dátum: 2016. Január 30. 14:49 »
Barger! Köszi a tanácsot, elfogadom így most nem kezelem őket.
Robi! Ebben az évben szeretnék vásárolni egy Furetto-t, idén már én is szeretném a füstölést alkalmazni. Jelenleg négy családom van,  állománynak csak erős jóindulattal lehetne nevezni.  :) Tavaly ősszel vásároltam őket, a tavalyi év célja a sikeres atkamentesítés, és betelelés volt. Idén szeretném őket szaporíttatni és lépet építtetni, a méz termelés egyelőre nem cél csak amennyi össze jön.
Geddekas! Ezt a topikot tavaly közel végig olvastam, így ismerem és el is fogadom az álláspontodat a Kumafoszról, illetve az Amitrázról tartós hordozón. Viszont mivel én még kezdő vagyok biztosra kell mennem.Ez egyelőre az Amitrázos füstölést, tartós hordozón való alkalmazását, valamint a Perizines (most Destruktor) csurgatást jelenti, megfelelő időpontban.Ha már gyakorlottabb leszek biztosan célnak fogom tekinteni, ezen szerek helyett valamely más kevésbé környezet és méh terhelő szerek alkalmazását, amíg az nem megy a méhcsaládok kárára. Kis lépésekben haladok. Abban viszont biztos vagyok, hogy ha idén használom a tartós hordozót, akkor azt papírlapon fogom, 3 naponta újra cserélve, ahogyan azt javasoltad, a tolerancia elkerülése végett!
Higgyétek el, hogy nem is tudjátok mennyire nem egyszerű kezdőként, megfelelő stratégiát alkalmazni,  mivel egy kezdőnek két lehetősége van.Egyszer az, hogy másolja egy ismerős méhész taktikáját, és bízik abban, hogy ha neki bevált, akkor nála is működni fog. Másodszor elkezdi olvasgatni ezt a fórumot és kialakul a saját elképzelése.A probléma ott kezdődik, amikor a kettő nem egyezik, mert ezt kb mindenki máshogy csinálja...
Én tavaly arra jutottam , hogy a legjobb amit idén tehetek, hogy őszig Furettó Amitrázzal, aztán ősszel tartós hordozón, végül Perizines záró kezelés. Valamint a Nagyernyei Attila, nem győzi hangsúlyozni, a megfelelő időpont kiválasztásának súlyát, így erre is nagy hangsúlyt fektetek. Talán már-már túl óvatos is vagyok...Köszi mindenkinek! szép napot! P

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1272 Dátum: 2016. Január 30. 15:38 »
Figyel csak, arra a pár családra ne vegyél furettot, bőven elég ha pl varidolt hasznász füstölni. Ősszel már ne használj tartós hordozót, nem ér egy kalap sz....art se, csak kárt csinálsz vele.
10- 20 családig ha csak varidolt használsz az is tökéletes.

*

barger

• 173
« Válasz #1273 Dátum: 2016. Január 30. 19:16 »
Szia Péter,

Csatlakoznék Robihoz. Ahhoz a pár családhoz én is feleslegesnek tartom a furettót. Teljes mértékben átérzem a helyzeted, nekem egy év előnyöm van veled szemben. Én a következőképpen álltam a témához. Először is kaptárválasztás miatt rátaláltam erre a fórumra és gyorsan kiderült hogy az atkairtás téma az egyik legolvasottabb és legfelkapottabb többek között. Érdemes végigolvasni. Szerencsére tudok angolul és így a nemzetközi tapasztalatoknak is utána tudtam nézni, persze ebből ki kell tudnod szűrni a számodra hasznos információkat.
Én a következőre jutottam. Tartós hordozót egyáltalán nem fogok használni a következők miatt. Szermaradvány a mézben, de főleg a lépben. Nem biztos hogy minden méh érintkezni fog a szerrel, sokan panaszkodnak is a gyenge hatásfokára. Ami évekkel ezelőtt még jó volt most már nem az. A következőt nem én állítom, hanem külföldi/hazai méhészek méhegészségüggyel foglalkozók. A Perizin hatásfoka jelentősen csökkent, valószínűleg rezisztencia alakult ki rá, az Amitráz hatása is csökkent.
Nálam szempont hogy amennyire lehet ne használjak vegyszert. Végleges elképzelésem még nekem sincs, de egyelőre a következőt fogom alkalmazni. BVHC(Bee vital hive clean, ezt jobb ha meg is tanulod) csurgatás. Oxálsav tartalmú szer. Azért ez és nem sima oxálsav mert oxálsavat egy évben csak egyszer ajánlott alkalmazni, hiába magas a hatékonysága. A BVHC egy kombinált szer, egy évben 3-5 alkalommal használható, a hatásfoka nagyjából megegyezik az oxálsavas csurgatáséval. Hatása az oxálsavhoz hasonlóan 7 nap(a valóságban még ez után is hullik némi atka). Viszont! gyenge családok esetében jelentősen gyengébb a hatásfoka. A szer a méhek tisztító ösztönére alapoz, márpedig ha nincs meg a méhtömeg akkor a fiasítás etetésére és egyéb létfenntartó szükségletekre összpontosítanak. Ezen kívül Varrojetes füstölést alkalmazok. Ez egy olcsó készülék, gyorsan lehet vele kezelni amitrázos papírcsíkokkal. Magas a hatásfoka és minimális szermaradvány marad utána(sorozatban használható). Amit még jónak tartok az az oxálsav ködölés, de ehhez már drága felszerelés kell és védőmaszk. Ezen kívül lehet próbálkozni még hangyasavval(nagyon hőmérsékletfüggő, külföldön és itthon is sokan elvetik), tejsavval(talán 80-90%-os a hatásfoka, ellentmondásosak az adagolásra vonatkozó fellelhető adatok), citromlével citromsavval(külföldi tanulmányok szerint a minimum 75%-os citromlé és 1:1 arányú szirup szintén 1:1 arányú keveréke körülbelül 70-80% hatékonyságú, nem annyira hatékony, de a kaptár szép tiszta lesz mert kitakarítják rendesen) Ezen kívül csak a vegyszerek maradnak és a szintén sokat vitatott herelép tördelés.
Én kezdőként így látom. Most mondom a többieknek, hogy nem kell nekem esni :)
A fent leírtakat nálamnál okosabb és tapasztaltabb emberek írták/mondták stb.
Baranyi Gergely

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1274 Dátum: 2016. Január 30. 22:02 »
A varrojetes készüléknél nem nyomják vissza a füst javát?