ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1611976 megtekintés
*

barger

• 173
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1275 Dátum: 2016. Január 30. 22:08 »
Én úgy csinálom hogy egy szivaccsal bezárom a kijárót. Aztán szépen sorban bedugom a csőrét a szivacs alatt, megfüstölöm őket, negyed óra után meg kiveszem a szivacsot.
Baranyi Gergely

« Válasz #1276 Dátum: 2016. Január 31. 17:47 »
Heló Barger!
 Én is a kaptárválasztásom kapcsán találtam erre a fórumra, aztán ragadtam itt.
Illetve én is szempontnak tartom, hogy a lehetőségekhez mérten, minél kevesebb vegyszert használjak, illetve természetesebb módon védekezzek az atka ellen. Viszont megmondom őszintén, ez egyelőre nálam nem az említett szerek kizárását, illetve módszerek mellőzését jelenti. Sokkal inkább az ésszerű  és "helyes" alkalmazását.
Figyelembe véve a monitoring eredményeket, a fórumos beszámolókat, saját tapasztalataimat, stb... Illetve az adott helyzet sajátosságait.
 Műszaki beállítottságú ember vagyok, szeretek lépésről-lépésre haladni, megoldási lehetőségeket kipróbálni. Így alakulhat ki, a saját gyakorlati tapasztalatokra épített elképzelésem.
 Úgy gondolom, hogy amíg az atka kérdésre nincs egy abszolút jó megoldás, addig annyit tehetünk, hogy mérlegelünk és döntünk. Meg kell találni a középutat, úgy hogy a méheinket se sanyargassa az atka, és lehetőleg minél kevésbé mérgezzük magunkat és szintén a méheket. Ennyi.
A BHVC-t ismerem valamelyest, nekem is van egy flakonnal még tavaly vettem, mert a zöldön olvastam, hogy a hatásmechanizmusából adódóan megoldja a költésmeszesedést is. Végül szerencsém volt, mert egy alapos kaptár takarítás is megoldotta a gondot, így nem került felhasználásra. Idén elhasználom, sokak szerint hasznos, bár csak kiegészítő kezelésnek merném alkalmazni.
A Varrojet-es tipped köszönöm, eddig valahogy elkerülte a figyelmem. Kisebb állományhoz tökéletesnek tűnik, relative olcsón. Itt jegyezném meg, hogy én ehez is feltétlen használnék eldobható gumikesztyűt, és megfelelő maszkot. Komolyan, ajánlom neked is!
Szép napot! Péter

« Válasz #1277 Dátum: 2016. Február 21. 17:40 »
Jó estét mindenkinek. Mostanában utánaolvastam az illóolajok és a timol atkairtásban való felhasználásának, igaz csak a neten. Ehhez a témához igazából érdemben hozzászólni nem tudok, eddig nem is igazán érdekelt a téma.
Dehát változik a világ...
 Olvastam olyat hogy hajszárítós párologtatóval viszi be és olyat is aki csak a kaptárat szagosítja be vele -főleg timollal- és a fiasból kiszorult atkák talpát valami taglózó szerrel megcsikolja.
Van valamelyikőtöknek bármi tapasztalata a témával kapcsolatban?

« Válasz #1278 Dátum: 2016. Február 21. 18:33 »
Ha esetleg érdekelne valakit:
Gép: 50.000.-
Tejsavas "szett": 2.500.-
Tablettázó: 5.000.-

+36 20/9513009
Dombóváron személyes átvétel is lehetséges!
« Utoljára szerkesztve: 2016. Február 22. 19:14 írta SzabyPDA »

« Válasz #1279 Dátum: 2016. Február 22. 07:39 »
Köszi, hogy megosztottad. Az lehet tudni, hogy mennyibe kerül?

« Válasz #1280 Dátum: 2016. Február 22. 08:46 »
Természetsen lehet! Vagy privátban, vagy a szublimalo@gmail.com e-mailen keresztül bővebb információkat is, és árakat is tudunk beszélni!

SzabyPDA

*

igi

• *
  • 26
« Válasz #1281 Dátum: 2016. Február 22. 09:57 »
Oxálsav szublimáló garanciával eladó! Kipróbált strapabíró szerkezet. Ár: 50000ft  Tel:06709446069

« Válasz #1282 Dátum: 2016. Március 04. 11:39 »
Az illóolajos "atkairtás" , véleményem és tapasztalatom szerint nem járható út. Eleve nem irtás, hanem csak szintentartásra alkalmas. De igazából nincs időszak amikor alkalmazni lehetne. Tavaszon azért nem, mert büdös és az anya a környékére nem fog petézni, ezért negatívan hat a fejlődésre. Termelésben nem használhatod ezt sem mert, bűzleni fog a mézed tőlle.

« Válasz #1283 Dátum: 2016. Március 04. 15:40 »
Sokat gondolkoztam rajta azóta is és én is erre jutottam, túlléptem rajta. De köszönöm a választ. Tavaszi alkalmazásán gondolkodtam, de nem merném őket piszkálni vele.

« Válasz #1284 Dátum: 2016. Március 04. 19:54 »
Amit most írok, szerintem dobtok egy hátast.
Bayvarol csíkára 10747ft egy doboz 5 családra.
Több mint 2000ft/család. :o A tavalyi 8 ezer körüli árat is sokalltam.

Üdv. jani bátya

« Válasz #1285 Dátum: 2016. Március 05. 07:17 »
Drága buli az atkairtás. Aztán meg csodálkoznak hogy sokan házi fortélyokat alkalmaznak.

« Válasz #1286 Dátum: 2016. Március 05. 08:53 »
Hivatalos szert, nem használtam már vagy 15 éve. A Bayvarol csíkból egy családra eső egy kezelés árából, 50 család egész évi furettós kezelése kijön. Ja, ráadásul ezen a lapkák hatásosságát már több mint 15 évvel ezelőtt vitatták. A cikk a Méhészet-ben jelent meg. Akkoriban is sokaltuk az árát a forgalmazott lapkáknak,( nem csak aBayvarol-ét)  a speciális porózus műanyaglapnak a drágaságával magyarázták.

« Válasz #1287 Dátum: 2016. Március 07. 15:23 »
Én hasonlóképpen járok el. "Birkafürösztő" és kiegészítésnek szerves savak.

*

zümi

• 1382
« Válasz #1288 Dátum: 2016. Március 24. 15:56 »
"A faluban ahol élek, eddig egy méhészről tudok, akinek gyakorlatilag elment az állománya fele, de szerintem a többi családja is kétséges. Amikor nála voltam, pont bezárt egy kaptárt. Nem kertel, megmondta, hogy valószínűleg elbénázta az atka irtást. Nála idén is a szaporításon lesz a hangsúly... A többi akivel beszéltem elvileg rendben van."

Az az igazság minden méhész "megégette" már magát főleg atkára gondolok!
Csak van aki nyíltan felvállalja, van a ki meg lapít.....
Szégyen ide, vagy oda, én is csuktam már be kijárót. Szerencsére csak 1-2 családot.
Legtöbb esetben a túlzott (vagy nem megfelelő) atkairtás van a háttérben!
Szerintem olyan méhész már manapság nincs, aki rábízza a szerencsére állományát, esetleg  herecsapdával védekezik! Vagy mégis?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1289 Dátum: 2016. Március 24. 18:38 »
Zümi!
  Hozzászólásod első felével egyet értek, az atkára mint tudjuk nincs tökéletes megoldás. Így a sikeres védekezés kb az ember józan eszén, hozzáállásán, és szaktudásán múlik.
 Azt viszont nem osztom, hogy nincs aki a "szerencsére" bízza. Viszont ehez általában igazából semmi köze a szerencsének, hanem egyszerűen vannak könnyelmű, hanyag emberek és ez az élet minden részére igaz. Van aki szinte mindenben sikeres, amibe belekezd, és vannak akik szinte semmiben. Aztán okolják a szerencséjüket, Istent, sorsukat stb. Ilyen mindig is volt és lesz is. Természetes szelekció??? Szerencsétlenségnek azt nevezném, ha mondjuk hatástalan a szer, amit előre nem tudhatunk.
  Ezt általánosságban értem, nem vonatkozik külön senkire, főleg nem arra a méhészre akiről eredetileg szó volt. Nem ismerjük a körülményeit, és Őt sem annyira, hogy véleményt alkossak, alkossunk!  Szép napot! P