Heló Barger!
Én is a kaptárválasztásom kapcsán találtam erre a fórumra, aztán ragadtam itt.
Illetve én is szempontnak tartom, hogy a lehetőségekhez mérten, minél kevesebb vegyszert használjak, illetve természetesebb módon védekezzek az atka ellen. Viszont megmondom őszintén, ez egyelőre nálam nem az említett szerek kizárását, illetve módszerek mellőzését jelenti. Sokkal inkább az ésszerű és "helyes" alkalmazását.
Figyelembe véve a monitoring eredményeket, a fórumos beszámolókat, saját tapasztalataimat, stb... Illetve az adott helyzet sajátosságait.
Műszaki beállítottságú ember vagyok, szeretek lépésről-lépésre haladni, megoldási lehetőségeket kipróbálni. Így alakulhat ki, a saját gyakorlati tapasztalatokra épített elképzelésem.
Úgy gondolom, hogy amíg az atka kérdésre nincs egy abszolút jó megoldás, addig annyit tehetünk, hogy mérlegelünk és döntünk. Meg kell találni a középutat, úgy hogy a méheinket se sanyargassa az atka, és lehetőleg minél kevésbé mérgezzük magunkat és szintén a méheket. Ennyi.
A BHVC-t ismerem valamelyest, nekem is van egy flakonnal még tavaly vettem, mert a zöldön olvastam, hogy a hatásmechanizmusából adódóan megoldja a költésmeszesedést is. Végül szerencsém volt, mert egy alapos kaptár takarítás is megoldotta a gondot, így nem került felhasználásra. Idén elhasználom, sokak szerint hasznos, bár csak kiegészítő kezelésnek merném alkalmazni.
A Varrojet-es tipped köszönöm, eddig valahogy elkerülte a figyelmem. Kisebb állományhoz tökéletesnek tűnik, relative olcsón. Itt jegyezném meg, hogy én ehez is feltétlen használnék eldobható gumikesztyűt, és megfelelő maszkot. Komolyan, ajánlom neked is!
Szép napot! Péter