ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1612043 megtekintés
*

gewi

• **
  • 78
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1230 Dátum: 2015. November 12. 13:33 »
Sziasztok!
Ma kihasználva a jó időt végig fújtam a családokat amitrázzal, mert az amit írtatok nagyon nyugtalanított.
4 család alá tettem papírlapot (ez nálam az állomány 20%-a) egy családnál találtam egy atkát a másik háromnál semmi. Augusztusban volt az első sorozat ködözövel Tak-tikkal. ami nem sikerült túl jól. Az első kezelésre potyogott 25-50db, második fújásra 5-8. A további 5 kezelésekre nem jött le semmi. Hát nem voltam túl nyugodt, egyszerűen nem akartam elhinni, hogy nincs több. Pedig már nagyítóval néztem a lapokat, akkor is elvétve találtam egyet-kettőt. Akkoriban írtatok arról, hogy a tak-tik sz@rt sem ér. Na jó, de akkor elsőre miért potyogtak tőle?
Mindegy, valamit ki kell találni, elkezdtem az ismerősöket hívogatni, hátha valakitől tudok venni más szert.
Itt a környékünkön szinte mindenki ezt használja és azt mondják működik, én csináltam valamit rosszul.
Aztán ahogy beszélgettünk rájöttem, az a baj, hogy én az egész sorozat anyagát bekevertem az első napon.
Bizony az amitráz lebomlik petróban pár nap alatt. Azóta mindig a kezelések előtt keverem be. Gondolom azoknak akik régóta használják ez egyértelmű, de nekem amikor egy helyi méhésztől vettem 1 decit, akkor azt mondta
"na ezt keverd össze 1 liter petróval az úgy pont jó lesz"
Hát pont nem lett jó. Utána a BVHC még lehozott 100-120 db atkát három nap alatt.
Kis pihenő után kaptak még egy sorozatot, és utána kontrollnak megint BVHC-t.
Ma meg 4 családnál találtam egyet. Ha decemberben jó idő lesz még csurgatok egyszer.
Nagy Zoltán

« Válasz #1231 Dátum: 2015. November 12. 13:49 »
Üdvözlet mindenkinek.
Jani bátya! Majd leírnád hogy az oxálsav utáni kontroll mit mutat? Én az oxálsav szublimálás után tegnap lőttem a másodikat a furettóval, idén befejeztem. Hullott 0-1 atka. Jó még az a taktic.
A tejsavval kapcsolatban: szerintem olyan jó és olyan rossz is mint az oxálsav. Hozza de hagy is bővel. Tavaly játszottam azzal is, még maradt is belőle.
Nata! Ha jövőre csak szublimálni fogsz kíváncsi leszek a tapasztalataidra. Azért gondoskodj mellé egy kis amitrázról is nehogy meglepődj. Milyen szublimálót fogsz használni?

*

barger

• 173
« Válasz #1232 Dátum: 2015. November 12. 14:21 »
A BVHC adagolással kapcsolatban lenne kérdésem. A 15mm az egész családra vagy léputcánként értendő?
Segítséget előre is köszi.
Baranyi Gergely

*

barger

• 173
« Válasz #1233 Dátum: 2015. November 12. 15:01 »
Közbe megtaláltam hogy családonként értendő és hogy az is inkább 20ml. Meglátom nálam levisz e még valamit.
Baranyi Gergely

*

nata

• 176
« Válasz #1234 Dátum: 2015. November 12. 17:22 »
Sublimoxot akarok venni. Azt figyeltem meg, hogy akinél nem volt elég hatékony a szublimálás, ott leginkább valamilyen olcsóbb gépet használtak. Mondjuk a szublimálás gyakorisága még kérdéses, mert hallottam már 3 és 7 naponkéntit is. A BVHC-vel pedig nagyon jók a tapasztalataim, azt mindenképp használom később is.

« Válasz #1235 Dátum: 2015. November 12. 17:39 »
A sublimoxot még nem próbáltam, de nem is fogom. Nem hiszem hogy a cuccaim minőségével van baj, bár olcsóbbak kétségtelenül. A mitegun koppintásunk szerintem jobb mint a "gyári". Majd ha kipróbáltad szivesen venném a tapasztalataidat egy amitrázos ráellenőrzés után. Akik kipróbálják és dicsérik általában nem ellenőriznek rá semmivel. Támaszkodnak a külföldi és magyar szaksajtóra (persze nem sok mindenkinek érdeke hogy neked szép egészséges családjaid legyenek, csak neked). Így persze mindenről el lehet hinni hogy fasza. Sorozatkezelésnél többen jártunk úgy a szublimálással hogy először sokat, majd egyre kevesebbet, majd semmit sem hoz. Az ember elhiszi hogy nincs atkája. Majd ráfúj amitrázt és lejön 130!!!, vagy a haveromnak 200!!!. Szóval én hiszem is meg nem is ezeket a legendákat hogy már évek óta csak oxálsavat használ.
Persze annak ellenére én sok sikert kívánok neked hozzá, de a helyedben inkább kölcsönkérnék valahonnan egyet kipróbálni (ráellenőrízve!) és csak utána vennék. Elmondom ha tényleg bebizonyosodik hogy jó nem leszek faszari és veszek egy gyárit én is.

« Válasz #1236 Dátum: 2015. November 12. 17:44 »
Kamikaze:Szóval én hiszem is meg nem is ezeket a legendákat hogy már évek óta csak oxálsavat használ.

A Méhészújságban a Veszprém megyei kollega akkor igazat mond, vagy nem? Mert ő csak oxálsavat használ.

« Válasz #1237 Dátum: 2015. November 12. 20:18 »
Ma csináltam a déli órákban két családnál próbafüstölést, furettóval , amitrázzal,.
3óra múltán a lehullott atkák száma 0 volt mindkét családnál, úgyhogy én azt gondolom nem háborgatom őket atka írtás szempontjából a következő szezonig.

Üdv. jani bátya

« Válasz #1238 Dátum: 2015. November 12. 21:37 »
Jani Bátya, örülök neki hogy atkamentesek a családjaid, remélem az enyémek is azok.

Lilahagyma! Már hogyan is mondhatnám hogy nem mond igazat. Nem olvastam a cikket, valamint nem ismerem a kollégát. Leírtam a tapasztalataimat és a véleményemet. De talán a tapasztalat a lényegesebb. Ha valaki leírja az ellenkezőjét és azt hogy hogyan érte el annak én örülnék a legjobban. Remélem erre sem kell sokat várnom.
Biztosan emlékszel hogy annak idején keringett egy cikk a neten amiben a bioméhészkolléga leírta hogy tejsavval hogy furettóz és hogy hogy hozza az atkát. Ezt is kipróbáltam. Minden verzióban, minden keverési aránnyal, sokféle hőmérsékleten. Ha hiszed ha nem nem hozta az atkát. Vagy én hazudok (nem tudhatod), vagy a cikk írója, vagy a méhész, vagy az én atkáim nem olvasták a cikket.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1239 Dátum: 2015. November 16. 00:01 »
Azok az atkák tényleg nem olvasnak. De a méhészeknek semmi egyebet nem kell tenni, mint szakszerűen alkalmazni. Annak nincs értelme, hogy próba nélkül fikázok valamit.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1240 Dátum: 2015. November 16. 20:26 »
Sziasztok!
Itt az új hullám!
Ma milyen elképesztő atkavédekezési módszert kellett végighallgatnom.
Szeptemberben amitrázzal való 7 szeres füstölés!
Októberben 2-szer oxálsav szublimálás.
Október végén mavrikos csorgatás.
Tegnap destruktorral csorgatás!
És láss csodát!
Élnek a méhek.
Gratuláltam a tavaly kezdett méhésznek.
Megkérdeztem tőle kitől hallotta ezeket a védekezési módokat.
Azt mondta mindenki mást ajánlott, ő mind kipróbálta.
Ő már a jövő generációja, az új hullám.
Azért ne tanuljatok tőle.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1014
« Válasz #1241 Dátum: 2015. November 16. 21:57 »
Szia Attila! Na én a másik végletet láttam tavaly. Tavasszal kezdett el méhészkedni két fiatal koma, testvérek. Vettek 40 családot NB 15 ben, csak úgy semmi nélkül, se mentor se semmi, döbbenet.  Szeptenber végén láttam a családokat, több atka volt a kaptárban mint méhe :(. Kérdem mivel védekeztetek? Semmivel jött a válasz, de van tabletta mert vettek, de sohasem merték használni nehogy a füstben elpusztuljonak a méhek :'(. Kérdem eüs látta az állományt? Látta természetesen jött a válasz. Mondott valamit ? Semmit, azt mondta rendbe minden. Ja ja rendben persze :'(.  Halott ügy volt, a méheknek meg nekik is.
Üdv:robi

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1242 Dátum: 2015. November 16. 22:10 »
Gyúrcsók féle távgyógyító stílusában dolgozott az az OMME vezérürü (IB tag), akinek utasítása szerint köteles volt Tantó Viktor az OMME méhészetében az atkairtást végezni. Az eredmény egyértelműen bukás lett. Tehát ezért a bukásért az Méhészeti Kutatóintézetet nem szabad felelőssé tenni, hanem azt az OMME vezetőt, aki az utasításokat ez ügyben osztogatta és a küldöttgyűlésen a felelősséget a kutatóintézetre és a gödöllői méhegészségügyi felelősre tolta át.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1243 Dátum: 2015. November 17. 06:49 »
Dr.Cserényi Péter az OMME Küldöttértekezletén bejelentette, hogy..
"Amit Gödöllőbe befektettünk az kár."
Majd így folytatta:
"Gödöllő egy csőd."
Tehát az alkalmatlan, bocs az Alkalmazott kutatásba belepumpált milliók nem jó helyre mentek?
Mintha az OMME Kontroll Csoportja pont erről beszélt volna már régen.
A telekjáró, jaj a terepjáró is ott árválkodik az üres konténer mellett.
Még a végén megérjük, hogy Dr.Cserényi a mi véleményünket fogja hangoztatni?
Olvad a jég a túlfélen?
Nézzük a Kutatási Szerződésben mi áll!
(Remélem ez nem titkos, de ki tudja.)
"..amely létrejött egyrészről az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (1094 Budapest,Viola u.50.,adószám:"
..........
"másrészről pedig a Haszonállat-génmegőrzési Központ (2100 Gödöllő, Isaszegi út. 200., adószám:"
A Kutatási Szerződés első oldalának 3. pontja az alábbiakat tartalmazza:
Előtte, hogy tisztán lássatok tisztázzuk.
A Megbízó képviselője: Dr.Mészáros László OMME elnök
A Megbízott képviselője: Dr.Szalay István HáGK igazgató
"3. A Megbízott kijelenti, hogy a szükséges szakmai ismeretekkel, tapasztalatokkal rendelkezik, és a megbízást ennek megfelelően a tőle elvárható szakértelemmel, a legnagyobb gondossággal és körültekintéssel látja el."
Remélem mindenki számár egyértelmű a felelősség kérdése.
Ez nem azt jelenti, hogy az OMME szakmai stábja felmentést kapott tornából, nincs teendője.
Bizony súlyos szakmai hiányosságok vezettek idáig, különösen a Kontrollt hiányolom a munkából!
Ez jellemző az egész egyesület működésére, gondatlanok, nem a saját pénzük úszik, ne ragozzuk.
A hitelesség kedvéért a dokumentum utolsó oldalát a mellékletben közlöm.
Honnan vannak ilyen dolgok a birtokomban?
Ez legyen az én titkom.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1244 Dátum: 2015. November 17. 07:43 »
Ha átadott az OMME minden felelősséget, akkor nem szabad lett volna a továbbiakban a munkába. Hogy is van ez?

Persze a kutatóintézet is felelős annyiban,  hogy miért engedett bármilyen beleszólást a továbbiakban.