Hír-les

• 5601 válasz
  • 2285947 megtekintés
*

irido

• 488
Re:Hír-les
« Válasz #1005 Dátum: 2014. Szeptember 26. 17:14 »
Hát Litterae elég szánalmasra sikerült ez a kortesbeszéd. Azért ugye nem gondolod, hogy  ezzel a színvonallal bármiféle tisztséget lehetne elérni.  Mert ugye jól gondolom, hogy ez a szándék húzódik meg mögötte. Persze minden szervezet olyan tisztségviselőket választ magának, amilyent megérdemel. Ha mégis megtörténne, akkor én még időben ki fogok lépni.

« Válasz #1006 Dátum: 2014. Szeptember 26. 17:33 »
Tisztelt Méhészklub olvasók.
Egy régi cikkemet szeretném idézni, a végén megértitek jelentőségét.

Re:Etetés
« Válasz #19 Dátum: 2014. június 12. 23:26 »

Tisztelt Méhészklub olvasók!

Egy mindig aktuális témáról szeretnék most elmélkedni.
Már a Méhészet emlékeztetőjében is írtam róla, szaktanácsadóként többször jeleztem a "főnökeimnek",
(köztük Bross Péternek is), de süket fülekre találok minden alkalommal.
Na ne feszegessem tovább az idegeiteket, mi az a téma ami a méheken, a mézen, a méhlegelőn kívül minden méhészt érint?
A legfőbb méhtakarmányunk a CUKOR!
A történet nem most kezdődött, de mindig aktuális.
Ma az egyik multiban nézegettem a cukor árát,közben mellettem egy helyi méhész serényen pakolta a kocsiba a 189 Ft-os fehér aranyat. Én nem szóltam hozzá, próbáltam úgy helyezkedni,hogy ne lásson. A másik sorban valószínű egy ismerőse lehetett,mert a megjegyzésére lettem figyelmes.
Valami hasonlót mondott,megpróbálom szó szerint idézni.
" Látod (mondta a férjének)most viszi X-Y a cukrot,mondtam,hogy rossz termésük lett. Ez felháborító."
Én annyit szóltam oda, nem ismerve a hölgyet,hogy a méhecskék éheznek, segíteni kell nekik ebben a nagy melegben.
Miért teszem közzé ezt az esetet?
Mert számtalanszor elmondtam,leírtam, hogy a cukorbeszerzésünket sokkal diszkrétebben kellene bonyolítanunk.
A laikus fogyasztók rögtön "árukapcsolást" hajtanak végre.
Javasoltam,hogy az OMME vezetője keresse meg a multik illetékeseit, és kérje meg őket,hogy mondjuk 100 kg fölötti cukor vásárlás esetén ne a lakosság szeme láttára keljen ezt az akciót végrehajtanunk.
A kampánykoalíciót,meg Hungarikumot olyan klasszul levezényelték, igazán kilincselhetnének az érdekünkben.
Szerintem van aki ezért vevőt veszt! Minek kell magyarázkodnunk?
Én Szekszárdon megkerestem az egyik áruház vezetőjét,simán működik,hogy fizetek a pénztárnál,autó hátul a teherportán  bemegy, senki nem lát semmit,a mézfogyasztó szív meg emiatt nem fáj.
Kérjük meg az OMME vezetőjét, járjon el érdekünkben.
Mára ennyi!
Jó éjszakát,jó szurkolást a foci VB-n!
Nagyernyei Attila

Üzenet módosítása
Jelentés egy moderátornak   46.107.123.34 (?)
(3 tagnak tetszik ez)

Ma felébredt az OMME is!

Tájékoztatás    | Nyomtatás |
2014. 09. 26.

Értesítjük a Méhésztársakat, hogy az OMME a Kaposvári Cukorgyárral tárgyalásokat kezdeményezett annak érdekében, hogy a Méhésztársaknak garantáltan répacukor vásárlásra legyen lehetőségük.
Felhívjuk a figyelmet, hogy jelenleg a kereskedelemben található cukrok változó mértékben tartalmazhatnak nádcukrot is. Arra kérjük a Méhésztársakat, hogy a bizonytalan tartalmú cukrot ne vásárolják meg.
A tárgyalások menetéről folyamatosan tájékoztatást adunk.

Még hogy nem foglalkoznak velünk?
Szépen haladunk.
Csak az a baj, hogy futnak az események után, így erőlködésük semmibe vész.
Majd talán jövőre, remélhetőleg nem velük.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1007 Dátum: 2014. Szeptember 26. 20:46 »
Hát Litterae elég szánalmasra sikerült ez a kortesbeszéd. Azért ugye nem gondolod, hogy  ezzel a színvonallal bármiféle tisztséget lehetne elérni.  Mert ugye jól gondolom, hogy ez a szándék húzódik meg mögötte. Persze minden szervezet olyan tisztségviselőket választ magának, amilyent megérdemel. Ha mégis megtörténne, akkor én még időben ki fogok lépni.

Miféle kortes beszédről beszélsz? Látsz valahol ilyet a hozzászólásomban? Esetleg valami választási rögeszme gyötör téged…? Jobb lenne, ha azon gondolkodnál el, hogy amikor elvtelenül hülyének akarsz nézni embereket, akkor tőled fognak eltávolodni.

« Válasz #1008 Dátum: 2014. Szeptember 26. 22:09 »
Sok a félrértés az izotópos vizsgálattal kapcsolatban. Én nem értek a növények biokémiájához, de a vizsgálat lényegének a megértéséhez nincs is rá szükség. A lényeg, hogy a növények által termelt cukrokat meg lehet különböztetni attól függően, hogy fotoszintézisük során  milyen arányban kötik meg a levegőben lévő szén egyik izotópját. A fotoszintézisük alapján kétféle növényt különböztetünk meg: c3-as és c4-es növényt. A nektárt adó növények döntő többsége c3 növény, de nem mind az. Ezért a mézben a természetes nektárból, illetve édesharmatból is jelen van a c4 cukor. Tapasztalatok azt mutatták, hogy sohasem több a természetes mézben a c4 novényből származó cukor mint 7%. Ezért amelyik mézben nem mérnek több c4 cukrot mint 7% azt természetes eredetűnek, amiben több mint 7% a mért mennyisége azt hamisítottnak minősítik.

Ez egy kétségbevonhatatlan vizsgálati módszer, mert nagyon régi és nagyon sok tapasztalat (a miénk is) azt mutatja, hogy megfelelő.

Tévhit, hogy az egyszikü novények csak a c4 es növények. Több száz kétszikü c4 növény is van.

*

irido

• 488
« Válasz #1009 Dátum: 2014. Szeptember 26. 22:34 »

Miféle kortes beszédről beszélsz? Látsz valahol ilyet a hozzászólásomban? Esetleg valami választási rögeszme gyötör téged…?
Elnézést ha félreértettelek. Akkor ezt ugye vehetem annak, hogy ilyesmi eszedbe sem jutott. Csak a hitelesség miatt van jelentősége egy majdani OMME választás kapcsán. Nem fogunk az indulók között látni!

« Válasz #1010 Dátum: 2014. Szeptember 27. 04:57 »
" Csak a hitelesség miatt van jelentősége egy majdani OMME választás kapcsán. Nem fogunk az indulók között látni!"
Ha részt vettél valamikor az egyesületi választáson akkor tudhatnád, hogy ott nem szoktak indulni. Az indulás inkább jellemző az ügetőre. Itt jelölt állítás történik és csak utána történik a jelöltek közül a választás. Az aktuális alapszabály szerint minden tag jelölhető és választható, csak bizonyos esetekben állapít meg összeférhetetlenség miatt kizáró indokot és ott a Te neved nem szerepel.  Nem kell ennyire egyirányúan gondolkodni.
Ha már a kortesbeszédnél tartunk, a mostani elnök úr nagyon nagyot alakított vele a megválasztása előtt, minden méhésznek hallania kellett volna.

Üdv. jani bátya
« Utoljára szerkesztve: 2014. Szeptember 27. 05:05 írta jani bátya »

« Válasz #1011 Dátum: 2014. Szeptember 27. 06:59 »
Jani bátya!
Beszélni azt nagyon tud.
Van mögötte tartalom is?
Nagyernyei Attila

*

irido

• 488
« Válasz #1012 Dátum: 2014. Szeptember 27. 07:54 »
Jani bátya!
Ha nem az indulók között található valaki, akkor más lehetőség nincs, csak az, hogy az érkezők között van. Ha Neked úgy jobban tetszik, akkor remélhetőleg nem lesz az érkezők között. Ugyanis ha mások fogják jelölni, akkor a jelöltállításhoz szükségeltetik a beleegyezése is. Ha úgy jobban tetszik , akkor Litteraenek az a tartalmi ígérete, hogy a jelöltté válást sem kívánja elfogadni. Tisztelem a hiteles embereket,akik hűek tudnak maradni elveikhez. Főleg pedig azokat, akiket csak a jobbító szándék vezet, nem az áskálódás. No mármost, ha a jövő másképpen alakulna, akkor ugye a hitelességgel lesznek a problémák. De ilyen fel sem merülhet Litterae esetében!

« Válasz #1013 Dátum: 2014. Szeptember 27. 08:06 »
Kedves Tükör!

Sok kérdésedre nem válaszoltam idő hiányában, de idővel mindre fogok. Ha itt nem sikerülne megígérem, hogy az idén elmegyek a Profik aktuális ülésére és a kérdésekre
ott válaszolok.

Attól függ, hogy hány százalék nádcukor teszi a mézet pozitívvá , hogy eleve mennyi c4 cukor volt a bejövő nektárban vagy édesharmatban. Ez akár 7% is lehet. Ebben az esetben 0,2% nádcukor jelenléte is pozitivvá (eladhatatlanná teszi a mézet).

Egészen biztos lehetsz benne, hogy ilyen mennyiségben akkor is bekerül a mézbe a cukor ha napi serkentő etetéssel eteted a méheidet. Nagy tapasztalatunk van arra nézve, hogy mi jelenik meg a mézben. Gyakorlatilag minden ami a kaptárba kerül. Amióta megvettük a
HPLC MS MS gépet a gramm ezredrészének az ezredrészének a tizedrészét - hogy mi van a mézben- látják a kolléganők . De nem csak mi látjuk, a világ összes vezető mézlaboratóriumában látják!

A labor, ha kisebb mint 7% a mért érték, nem tünteti fel a vizsgálati eredményen a mennyiséget csak annyit jelez, hogy ez kevesebb mint 7% és a méz megfelelő.
Ezért arra a kérdésedre, hogy a magyar mézekben általában mennyi a c4 cukor nem tudok válaszolni. Az izotópos vizsgálat az egyedüli vizsgálat amit nem tud a saját laborunk csinálni.

« Válasz #1014 Dátum: 2014. Szeptember 27. 09:58 »
Tükör írta:

"Többek között ezért is merült már fel bennem többször a kérdés: szükség van-e, ésszerű-e Magyarországon sok százas, pláne több ezres méhcsaládszámú méhészeteket üzemeltetni?"

Ez egy kicsit Koos Péter cikkére emlékeztet. "Tul sok méhcsalád van magyarországon."
Erről a véleményemet leirtam a Méhészetben. Nem akarom megismételni az ott leirtakat.
Csak egy dolgot emelnék ki belőle: Azért van ennyi méhcsalád, mert sok ember szeretne (kényszerül?) méhészetből megélni. Ki döntse el, hogy kinek van joga hozzá és kinek nincs?

A mi méhészetünk (belértve az Aranynektárnál a lépesméz csomagolására foglalkoztatottakat is) családtagokkal együtt 100-150 embernek nyújt megélhetést. Ezeknek az embereknek a többsége olyan helyen él (Ormánság), ahol semmilyen más esélye nincs munkát találni. Ha őket megkérdezed azt fogják mondani, hogy nagyon jó hogy van ilyen méhészet Magyarországon.

Tudom, hogy alapvetően a minőségi méztermelés szemszögéből tetted fel a kérdést.
Erre én ugyanazt tudom mondani mint te, hogy mi is mézet adunk a vevőinknek.
A világ legigényesebb piacain adjuk el a termelt mézünket. Az átlag mézárnál lényegesen drágábban. (Az átlag mézárat nagyon lenyomja, hogy rajtunk kívül minden nagyobb európai mézüzem kínai mézet használ a mézkeverékeiben.) Köztük van a világ egyik legnívósabb legdrágább angol tulajdonu élelmiszer bolthálózata. Semmilyen más magyar beszállítója nincs. A világ élelmiszer előállítóinál legendák keringenek ennek a cégnek az auditjairól, ami nem csak a rengeteg szúrópróbaszerű termék kontrolt jelenti, hanem az előállító hely ellenörzését is.
Na, nekünk és a mézünknek ennek a cégnek az auditján is sikerült a legmagasabb minősítést elérni.
Nem vitatom, hogy az ahogy te méhészkedsz  az nagyon dicséretes és
kiváló mézet termelsz. Abban is igazad lehet, hogy aki naponta adja be a szükseges élelmet a méheinek annál valószínüleg kevesebb kerül be a cukorból a mézbe, mint annál aki nagy adagokba kénytelen ezt megtenni. Én csak azt mondom, hogy a méhészetek zömében nem napi fél vagy egyliterenként adják be az élelmet és ennek a fajta méhészkedésnek is van létjogosultsága. Úgy tudnám megfogalmazni (és ezt irónia nélkül teszem), hogy mi és a magyar méhészek zöme kiváló mézet termel, te még ennél is egy kicsit jobbat.
Különösen igaz ez annak a fényében, hogy az átlag európai fogyasztó asztalára kerülő méz átlagosan 30-40% ban olyan mézet tartalmaz ami sosem látott méheket.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1015 Dátum: 2014. Szeptember 27. 12:31 »
A termelésre érett létszámú méhcsalád éves önfogyasztása 90 kg cukor és 30-40 kg virágpor. Ami efölött van csak azt veheti el a méhész, ha nem akarja a méhcsalád termelőerejét veszélyeztetni. Ha a méhállománynak még mérgezéseket, betegségeket és túlzsúfoltságot is el kell viselnie, akkor tovább nő az önfogyasztás, sőt csökken az elvehető mézmennyiség. Aki egész évben termelésre érett családokat akar fenntartani, annak folyamatosan figyelnie kell a méhlegelőt és pótolnia kell annak hiányosságait, tehát ha a mérleg apadást mutat, akkor pl. minimális szirupetetéssel fenn kell tartania a méhcsalád legelőjáró aktivitását vagy akár fehérjetartalmú cukorlepénnyel pótolni a pollenhiányt.
Persze ezek a pótlások nem kötelezők, mindenkinek szíve joga mit és hogyan csinál mindaddig, amíg nem veszélyezteti 5 km sugarú körben a többi méhészetet.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1016 Dátum: 2014. Szeptember 27. 20:29 »
Tisztelt Méhészek!
Lezajlott az OMME megalakulásának 30 éves éves évfordulója.
Akarattal nem írtam ünnepet!
Milyen ünnep az ahol nincsenek jelen az OMME volt elnökei, és a tagság?
Pontosítanom kell, nem volt jelen Buchinger György első elnökünk.
Nem volt jelen Illés Kálmán.
Nem volt Jelen Gráf Ferenc.
Nem volt jelen Bross Péter.
Állítólag ketten üdvözölték az egybegyűlteket, volt aki egészségi állapotára hivatkozott.
Volt akiért külön autót küldtek volna, de nem kért belőlük. Egy hete szombaton Gödöllőn tartott előadást Buchinger György. Most Ő is úgy érezhette, hogy nem ünnepel ezzel a csapattal.
Rátérnék  a lényegre tisztelt Méhészek!
A Fekete Fehér Méhészklub azért lett létrehozva, hogy a méhészeti közéletet sallangok nélkül kitárgyaljuk,
ez következik.
Az elnökök részéről ez egy csendes tiltakozás, egy néma demonstráció a jelenlegi vezetés ellen!
Hála Istennek négyük közül egyik sem olyan beteg, hogy nem tudott volna részt venni a szeánszon.
Ők a tagsággal együtt otthon "ünnepeltek".
Sértődöttek, vagy mi bajuk? A frászt! Ebből a jelenlegi OMME stílusból, köszönik szépen nem kérnek!
Ők nem ilyen egyesületet irányítottak! Ez ellen kívánták kifejteni tiltakozásukat.
Érdekes egy ünnep volt a mai. Olyan öntömjénező, ünnepnek álcázott gyász.
Az OMME szellemiségét azok az elnökök képviselték akik nem vettek részt!
A tagság teljes kizárása mellett lezajlott esemény csak hab a tortán.
Hamarosan szükség lesz ránk Méhészek!
Na találjátok ki mikor?
Közeleg a tagdíjfizetés, akkor azon a napon nagyon fognak benneteket szeretni.
Ne féljetek tárt karokkal várnak, és még az ajtó is nyitva lesz.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2014. Szeptember 28. 07:33 írta Nagyernyei Attila »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1017 Dátum: 2014. Szeptember 27. 22:02 »
30 évvel ezelőtt azon az napon Nikovitz Tóni beosztott munkatársa voltam a Méhtenyésztési Osztályon, aki megtiltotta, hogy részt vegyek az alakuló gyűlésen, mivel akkor fiatal házas voltam és épp abban az évben született az első gyermekem. Politikai és egzisztenciális szempontból nem volt kockázatmentes alapító atyának lenni, tehát könnyen a munkahelyem elvesztésével járhatott volna az alapító közgyűlésen való részvétel.

A 30 év úgy elszállt, mintha tegnap lett volna. Ma is hasonlóan ünnepeltem, mint 30 évvel ezelőtt. A gyönyörű napsütésben a méheim között voltam. Annyi különbség volt, hogy akkor egyedül, most pedig a két legkisebb gyermekem segített a munkában.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1018 Dátum: 2014. Szeptember 27. 22:31 »
Ne búsulj Geddekas!
Én egész nap füvet nyírtam. Folyton csörgött a telefonom, hogy kik vannak a meghívottak között, pedig valamikor az OMME ősi ellenségeinek voltak kikiáltva. Most az adta le a nevüket , hogy "Ezeket" is meg kell hívni, aki átkozta őket.
Szerintem óriási hiba volt ez a zártkörű megemlékezés.
Az OMME a méhészeké! A székházunkat téglajegyekből raktuk össze, most pedig pökhendi kiskirályok pont azoknak mutatnak ajtót, akik a trónra segítették őket.
A négy elnök távolmaradása nem véletlen. Ez a "Kft-sdi" bolondéria, és a körülötte lévő sumákolás nehéz ünnepi falat lehetett. Csak nehogy megakadjon a torkukon!
Nagyernyei Attila

« Válasz #1019 Dátum: 2014. Szeptember 28. 08:42 »
Cerana irta:
"Konkrétan a Fumagillin érdekelne. Vizsgáltátok-e, ha igen hány százalék a pozitív, milyen mennyiségben? Ugye most már nincs eseti engedélye sem, így várható, hogy a hatóság ellenőrizni fogja a jelenlétet. Ugyanakkor máshol elvileg beszerezhető, az atka elleni küzdelem folyományaként szükség is lehet rá, ezért jó lenne tudni egy olyan statisztikát, mely akkor készült, amikor még általános volt a használata"

A Fumagillinre nem vizsgálunk. Soha egyetlen vevő sem kérte. Nem tudok arról sem
hogy, bárhol a világban, bármelyik hatósági ellenörzés során előfordult volna ennek a vizsgálata. Nyilvánvalóan nem, mert ha ilyen lett volna, rögtön kéri minden vevő ennek az ellenőrzését is. Ennek a közömbösségnek egyetlen oka lehet, hogy ennek az antibiotikumnak nincs humánegészségügyi kockázata. A nosema kórokozója nincs jelen az emberi szervezetben. Ha bekerül (megeszük a mézzel) akkor sem okoz  megbetegedést.
Mint tudjuk, a humángyógyászatban használt antibiotikumok jelenléte azért tilos az élelmiszerekben, mert kis mennyiségekben a szervezetbe bejutva rezisztenciát okoznak az emberre veszélyes baktériumoknál. A Fumagillinnek ilyen hatása nincs, valószínüleg ezért nem ellenörzi senki, hogy van-e a mézben. Egyébként erre is igaz mint minden másra,ha bejuttatjuk a kaptárba kimutatható lesz a mézből.