Hogyne olvastam volna el...
"Méhrajok riogatják a környéket, tömegesen hagyják el a kaptárt..."
"Naponta több telefonhívást is kapnak a méhészek és a katasztrófavédők a tömeges méhrajzás miatt. A vármegyei méhészek szerint idén a szokottnál is több a méhrajok száma, ennek oka, hogy kevés volt az akácvirág, és emiatt kevés volt a munkájuk is. Így az unatkozó méhek kiszöknek a kaptárakból.""Régen volt ilyen év, amikor ennyi méhraj hagyta el a kaptárt. Ennek az az oka, hogy kevés volt az akácvirág, így a méheknek nem nagyon volt dolguk A tétlenkedő méhek pedig kiszöktek a kaptárakból az új anyával – tájékoztatta lapunkat Nagyernyei Attila, szedresi méhész, a vármegyei méhészegyesület volt elnöke. Ideiglenesen találnak maguknak helyet gyümölcsfákon, eresz alatt vagy más helyen. "
Nem riogatnak senkit, szóljanak egy méhésznek, már rohan mint az állat, akkora a baj.
(A nagylevelű hársat már remélem megjegyezted. Van egy nagyon késői is, a Krími. Tomipapap szívesen segít.)
Bizony -bizony rég volt ilyen év, amikor ennyi méhraj hagyta el a kaptárokat. Mármint nálunk, méhészeknél, akiknek megmaradtak a méhei. Ha már nálad is volt 2, azaz kettő raj, akkor valóban rég volt ilyen jó év. (Most itt egy röhögő emo...) Mint olvashattuk az égig érő paszulyról is sikerült befogni kockáztatva akár az egészségi állapotod drasztikus hirtelen megváltozásának lehetőségét, mint itt felénk egy balatonparti méhésznek, aki nem volt ennyire szerencsés, mert gerincét és kezét adta a rajért. Milyen érdekes. Egy éve még azt üzenték nekem, amikor küldtem a címeket a rajok helyéről, -mert nálunk tavaly is volt bőven, de akkor nekem sikerült megállítanom- hogy rakjam bele a f@...mat. Nekem kellet elmennem, beszednem jópárat, mert nem tudott rokonom az embereivel a Vadvirág kempingben dolgozni tőlük, vagy a kőműves haver raktárjának tetején akartak szállást rakni. Vagy éppen délután a lányom és a barátja szedték be a pesti nyaralótulajdonosnál, mert aztán lesz ám ejnye-bejnye, mert a sok lüke méhész nem vigyáz a méheire. Mintha az méheüs feladat lenne. Most meg hányan hívtak, hogy ha lesz valahol, légyszi hívj. Mennyit változott a világ. Ugye?
Szóval ha tényleg ennyi raj kóborolt el, akkor miért nem szóltatok Geddekasnak? Erre volt ráálva. Régi embere ismét gyártja a rakodómarhaságait. Ő nem használja, tőlem vásárolt méheket, és igencsak jól termel, de szívesen SEGÍT.

Na szóval azok az "unatkozó méhek" nem kiszöknek, hanem természetes módon követik őseik szokását. A régi világban méhész híján évezredeken, vagy akár évmilliókon át ez az egy szaporodási módjuk volt nekik. Ezt nem állíthatja meg senki, csak korlátozhatja a méhész, amíg bírja. Az előre menekülés nálam elérte a csúcsot, nincs tovább. Tehát rajoznak, befogom, atkát irtok, feletetem, tavasszal eladom. Ehhez ugye koncertek és kirándulások helyett keretgyártással kell tölteni szabad napjaimat, szombat- vasárnap-karácsony stb.
Ha megint indíttatást érzel, és erre jársz, gyere be! Lemegyek a kőrforgalomba, vagy telefonos navigálással irányítalak, mint a többséget. Úgy szeptember végéig. Azután nem szoktam már kijárni, csak diót szedni, mert nem vagyok négyévszakos méhész.
Nekem is gyengén indult tavasz, de valami csoda történt. Talán négyszáznál is több rajom volt. Nálam nem százszázalékos a párzás, de nagyon jó az arány. Már több mint 500 idei anya petézik.
Attila! A gyenge állományod a múlté. Ok. Értem. A történelem meg ismétli önmagát. Csaxólok.