Hír-les

• 5601 válasz
  • 2285726 megtekintés
*

Koki

• 222
Re:Hír-les
« Válasz #5580 Dátum: 2025. Június 23. 22:35 »
Hogyne olvastam volna el...
"Méhrajok riogatják a környéket, tömegesen hagyják el a kaptárt..."

"Naponta több telefonhívást is kapnak a méhészek és a katasztrófavédők a tömeges méhrajzás miatt. A vármegyei méhészek szerint idén a szokottnál is több a méhrajok száma, ennek oka, hogy kevés volt az akácvirág, és emiatt kevés volt a munkájuk is. Így az unatkozó méhek kiszöknek a kaptárakból."

"Régen volt ilyen év, amikor ennyi méhraj hagyta el a kaptárt. Ennek az az oka, hogy kevés volt az akácvirág, így a méheknek nem nagyon volt dolguk A tétlenkedő méhek pedig kiszöktek a kaptárakból az új anyával – tájékoztatta lapunkat Nagyernyei Attila, szedresi méhész, a vármegyei méhészegyesület volt elnöke. Ideiglenesen találnak maguknak helyet gyümölcsfákon, eresz alatt vagy más helyen. "

Nem riogatnak senkit, szóljanak egy méhésznek, már rohan mint az állat, akkora a baj.

(A nagylevelű hársat már remélem megjegyezted. Van egy nagyon késői is, a Krími. Tomipapap szívesen segít.)

Bizony -bizony rég volt ilyen év, amikor ennyi méhraj hagyta el a kaptárokat. Mármint nálunk, méhészeknél, akiknek megmaradtak a méhei. Ha már nálad is volt 2, azaz kettő raj, akkor valóban rég volt ilyen jó év. (Most itt egy röhögő emo...) Mint olvashattuk az égig érő paszulyról is sikerült befogni kockáztatva akár az egészségi állapotod drasztikus hirtelen megváltozásának lehetőségét, mint itt felénk egy balatonparti méhésznek, aki nem volt ennyire szerencsés, mert gerincét és kezét adta a rajért. Milyen érdekes. Egy éve még azt üzenték nekem, amikor küldtem a címeket a rajok helyéről, -mert nálunk tavaly is volt bőven, de akkor nekem sikerült megállítanom- hogy rakjam bele a f@...mat. Nekem kellet elmennem, beszednem jópárat, mert nem tudott rokonom az embereivel a Vadvirág kempingben dolgozni tőlük, vagy a kőműves haver raktárjának tetején akartak szállást rakni. Vagy éppen délután a lányom és a barátja szedték be a pesti nyaralótulajdonosnál, mert aztán lesz ám ejnye-bejnye, mert a sok lüke méhész nem vigyáz a méheire. Mintha az méheüs feladat lenne. Most meg hányan hívtak, hogy ha lesz valahol, légyszi hívj. Mennyit változott a világ. Ugye?
Szóval ha tényleg ennyi raj kóborolt el, akkor miért nem szóltatok Geddekasnak? Erre volt ráálva. Régi embere ismét gyártja a rakodómarhaságait. Ő nem használja, tőlem vásárolt méheket, és igencsak jól termel, de szívesen SEGÍT.:)

Na szóval azok az "unatkozó méhek" nem kiszöknek, hanem természetes módon követik őseik szokását. A régi világban méhész híján évezredeken, vagy akár évmilliókon át ez az egy szaporodási módjuk volt nekik. Ezt nem állíthatja meg senki, csak korlátozhatja a méhész, amíg bírja. Az előre menekülés nálam elérte a csúcsot, nincs tovább. Tehát rajoznak, befogom, atkát irtok, feletetem, tavasszal eladom. Ehhez ugye koncertek és kirándulások helyett keretgyártással kell tölteni szabad napjaimat, szombat- vasárnap-karácsony stb.
 Ha megint indíttatást érzel, és erre jársz, gyere be! Lemegyek a kőrforgalomba, vagy telefonos navigálással irányítalak, mint a többséget. Úgy szeptember végéig. Azután nem szoktam már kijárni, csak diót szedni, mert nem vagyok négyévszakos méhész.

Nekem is gyengén indult tavasz, de valami csoda történt. Talán négyszáznál is több rajom volt. Nálam nem százszázalékos a párzás, de nagyon jó az arány. Már több mint 500 idei anya petézik.

Attila! A gyenge állományod a múlté. Ok. Értem. A történelem meg ismétli önmagát. Csaxólok.

*

wr

• 1013
« Válasz #5581 Dátum: 2025. Június 24. 07:17 »
Na igen. Nem olyankor szöknek ki a kaptárból amikor nincs hordás, hanem épp ellenkezőleg, amikor akkora a hordás, hogy az már (vagy a méhész) korlátozza az anyát a peterakásban. De ehhez akác sem kell, elég a repce is, mert ugye az április közepén kiszálló raj még nem sok akácot látott.

Nálam az idén a tavasszal 4-4,5 léputcás családok hordák a legtöbbet, mert azok lettek tökéletesek akácra és nem is rajoztak meg. A 6 léputcásakat fejni kellett, amelyiket nem sikerült az után másztam a fára. Pedig már a repcén is 3 fiókon voltak. Már a drótozott kereteim is elfogytak, de a rajok csak jöttek, mert hát mindent (is) nem lehet egyszerre csinálni, arra csak egy két ember képes. :-)

A termelésbe nem fér bele a rajzás, egyetlen raj is káros, cserébe nem lesz új anya. Rajzáskor meg meg lehet menteni rengeteg bölcsőt és van "ingyen" új anya. Valamit valamiért. Nekem nem volt 400 rajom de olyan 75 körül volt. Arra azért vigyáztam, hogy a zöme lehetőleg ne akác előtt legyen, utána meg hadd menjenek, abból már nem lesz károm.

Jut eszembe, kezdő koromban én is csináltam ilyet, hogy lecseréltem az anyák egy részét akác után, mert ezt javasolta a szagirodalom. Aztán a naprapörgő pörgetés utáni átvizsgálásnál meglepődve tapasztaltam, hogy a lecserélt anyák egy része már nincs meg (anyátlan a család), meg van ahol már másik petézik helyette.

*

Koki

• 222
« Válasz #5582 Dátum: 2025. Június 24. 08:22 »

Nálam az idén a tavasszal 4-4,5 léputcás családok hordák a legtöbbet, mert azok lettek tökéletesek akácra és nem is rajoztak meg. A 6 léputcásakat fejni kellett, amelyiket nem sikerült az után másztam a fára.

Sárga anyás ('22). Március vége 4-5 lu. Nem jelöltem ezeket sárga szalaggal a kaptártető alatt, mert nem akartam gyengíteni sem. Nálam induláskor legalább 7 lu kell. Az ilyeneknél akácra szokott lenni 7-8 kereten fias. Ki szoktam dobni az öreg anyát, aztán majd kap egy bölcsős keretet. Gazdaságilag hülye dolog, de családszámot tartani kell az állatjóléti miatt, darab-darab.
Mivel nem volt jelölve, a haverok segítettek mézteret rakni, hát kaptak ezek is. Nem volt elég a méztér, mert viszonylag kevés család szűnt meg, akik lépkészletéből lehetett volna plusz fiókokat összehozni. 649-re kellett volna, de majdnem 700 lett. Ugyan az ÉP. keretek helyéről kiszedett lépek ott voltak tartalékban, de azokat a várható műrajok kapják, -telelőélem van azokban, nem mehet mézkamrába- ugyanis ha beüt egy 2010-es év, akkor ezeket végig etetni képtelenség. Szóval nálam sok minden másként működik, mert egy nap csak 24 óra felénk is, habár én 3 nap alatt szoktam annyit dolgozni, mint az átlag hetente.
Szóval ezek a gyengén induló családok hoztak 20 kg körül. (Repce felénk nincs, galagonyán megélnek, nem kell etetni.) Volt ahol a sárga anyás utáni 13!!! megrajzott. Akik már akác alatt  nem bírtak magukkal, azoknál 0-10 kg. Az akác után rajzottak nagy része is kotlott, azok sem sokat adtak. A lerajzottak fészke szépen meg lett még hordva azoknál, akik akác alatt dobbantottak.
Mifelénk nagyon kevesen pergettek. Állították vissza a családszámot, vagy abbahagyták. Adtam néhány méhésznek rajokat, és rengeteg bölcsőt. Volt aki nem hitte el amit lát. Volt aki otthagyott, mert idegileg nem bírta a fa csúcsától a földig érő függönyt.
 Fiam hozott este elpusztult méhészettől jó drágán "énfajta" kaptárokat, és ajándékba hűtőtetőt is kaptam rengeteget. Szombat fél kilenckor -este- 11-et. Vasárnap délután mind televolt, úgy, hogy a kaptárokat egy összefüggő fátyol kötötte össze a méhekből.
És volt aki megkérdezte, tényleg volt már rajod? Olyan dobozokban is méhek vannak, amiket 30 éve elő sem vettem, ősrégi vályogtanyám padlásán várták az idei évet. Majd vizeskannát fölé tartva kell besütnöm a számokat, mert van amelyik porlad.
Na megyek mert sose lehet tudni, habár már csak minirajok vannak néha,(tegnap is egy váltásból) amiket simán bedobok az anyátlanoknak.
Nekem sikerült beszednem 2 kivételével

« Válasz #5583 Dátum: 2025. Június 24. 20:10 »
Mit lehet levonni az alábbi hozzászólásokból?
A korszerű méhészkedés alapja ......RAJOZTATÁS.
Csakhogy ez vagy 60 éve íródott, de van akinél megállt az idő.
Nem mondom, hogy a raj a méhész szégyene, de semmiképpen sem kívánatos dolog.
Én emiatt más utat választok, amelyik menni akar elveszem a kedvét.
Megtehetem, mert odaérek mindenhova időben.
De van egy valóban korszerű javaslatom a rajzás megfékezésére.
A mesterséges intelligencia majd segít Jenőn és wr méhésztárson is.
https://www.facebook.com/szarkatamas.hu/videos/995705142507095/
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #5584 Dátum: 2025. Június 25. 07:21 »
Nem. A korszerű méhészkedés alapja, hogy minél kevesebb munkával minél nagyobb haszonra tegyünk szert. Ez most ugye nem megy a jelenlegi mézárak mellett, és nagy eséllyel szándékosan teszik majd tönkre teljesen ezt az ágazatot (is) hogy aztán majd máshonnan jöhessen az import "termék" de ettől most tekintsünk el.

Számomra inkább az lenne a szégyen, ha egész tavasszal folyamatosan a kaptárakat túrom, szűkítek, takarok, lepényezek, zacskózok, 1 léppel bővítek meg a tököm tudja miket nem csinálok, és ennek ellenére sem akar egy családom sem bölcsőt húzni. Azért nem akar, mert ennek ellenére sincs a kaptárban sok fiatal dologtalan méh. Nálam meg úgy is van, hogy mindezeket nem csinálom. Erről regélek már sok éve, de feleslegesen, meg már meg is bántam, a legelső szót is. Aki szenvedni akar a méheivel az szenvedjen. Ja, mégse, hiszen annak "öröm" a munka. :-) Utána meg jön a picsogás, hogy jaj mennyit kell velük dolgozni, nem éri meg, ráfizetés. Ha kiszámolod egy rendes munkabérrel a kint töltött idődet, akkor valóban.

*

Koki

• 222
« Válasz #5585 Dátum: 2025. Június 25. 08:26 »
Mit lehet levonni az alábbi hozzászólásokból?

Mondjuk azt, hogy egy családra fordított munkaidő a fekvőhöz képest semmiség. Egy idő után (ennek ellenére) rajzós évben már csak rajbefogásra van idő, a családszám miatt. Nem alkalmazunk melóst, mert nem tudja megtanulni. Az emberek 99,9 +/-1 százaléka alkalmatlan önállóan dolgozni a méhekkel, mindig ötletel, keresi az új utakat, pedig a méhek nem változnak.
Ha fele megrajzik, akkor is összejön egy kamionnyi méz.
A támogatások bőven fedezik a költségeket, tehát ami kijön a kaptárból, az mind haszon.
A befogott rajok kiépítenek 3000 műlépes keretet.
A lerajzottakkal annyi a munka, hogy ellenőrizni, atkát írtani, és valamennyit telelésre ráetetni. Letakarni télire.

Nem sorolom fel azt az irdatlan mennyiségű munkát, ami egy anyásítással, annak ellenőrzésével, a sok váltás kijavításával, a kölyökcsaládok "hozzápakolgatásásval" az erősítgetéssel..................
Majd ha a következő ellenőrzéskor valamelyik nem petézik, vagy nem tetszik, hát kiseprem, a mellette lévőket meg már a tavaszi első vizsgálatkor csapolni kell majd. Ugye mi rakodósok könnyen kiseprünk egy családot, aztán elvisszük egykézzel onnét a kaptárt nehogy ráüljenek a szomszédok helyett. Nem számít a darabszám, mert ha akarok naponta szaporítok 20-30 családot szezonban. Na az idén ezt is megoldották helyettem,  a rajbefogás meg nekem olyan, mintha szórakoznék. A hangja a koncert, a látványa a gyönyör, majd valaki tavasszal elviszi, amikor van ára a méheknek.
Attila.
" Őrület? A Vantól nem kell félni!"
/Van Goghné/

*

Apis

• 192
« Válasz #5586 Dátum: 2025. Június 25. 22:03 »
Minden tiszteletem azoknak, akik nagy családszámmal méhészkednek,” őrült “meló (Koki). A kaptárvitába nem mennék bele, mindenki azzal csinálja ami tetszik neki, semmi bajom az NB-vel( én 1/2NB rakodós vagyok). A méhész tudásán múlik, hogy mennyi mézet hoz ki a kaptáraiból. Az Attila írásait azért szeretem, mert rendszeresen ad egy helyzetképet a családok állapotáról, virágzásokról, hordásokról NB-seknek technológiáról stb. Senki más nem ír ilyenekről. A wr írásaiból is lehet tanulni szakmai vonalon. Azt viszont utálom amikor “gyilkoljátok egymást”. Nekem még raktáron a tavalyi és néhány hordó az előző évekből. Idén raktárűrítés lesz úgy érzem. Ez az év méztermelés szempontjából kuka lesz, de legalább felnyomja a béka s. alatti árakat és remélem megtérül a hordókba fektetett tőke. Nem kapkodok ha már ennyit vártam.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #5587 Dátum: 2025. Június 25. 22:39 »
Na a fater is mindig mondja a vantól sose kell megijedni.
Én most húsra mentem mert láttam hogy ebből kutyaszar se lessz.
3 hétig ment az akác, nagyon jól elvoltak rajta, építettek is eleget de méztérbe itt 6- 7 kg jutott talán.
Na mondom basszameg a k i meg minden, kivettem annyit hogy akiknek szoktam na meg a helyeimet rendezni, ez fontos és nem macis üveggel szoktam.....van olyan szarevő aki azzal intézi pontosan abból is eggyel.
Szóval máj 20-25, háromfelé szedtem mindet, megkapták az akác kereteket kajának, megcsináltam 24 et annyi meg a futóra azonnal elvittem 20 km rre tanyahejemre. A hétvégére maradtak az anyás törzsek.
Minden anya petézik már, mind sikerült, igaz júni 7-8 ig volt kis hordásom, kis plussz olaj meg ámor. Megállt azonnal etettem, kaptak zacsiba párszor.
Nem mondom mennyi van, az sose jó mert mindig van 1 nyomi akinek bassza a csőrét, annyi már van hogy a fiam mg technikus már megy a pályázat.
Hagy szóljon az anyja mindenit.
A törzs cs már méztér van, emezekre kb napra közepére már kell de lehet hamarabb.
Ja " mennek mint a golyó" ennek tud örülni Jenő bá, ezt lehet előadáson mondta?  Mindegy, de ő mondta, az idei tavasz óta én is ennek örülök a legjobban,   nem igen adom el a szaporítást még tavasszal sem, pedig már most kérték😂😂😂, az anyja mindenit lehet rákapok így 50 évesen hogy húsra is megyek?
Ezek az instrukciók itt bujkálnak a fejembe, pl valamikor valaki azt mondta, basszátok meg még el se indultunk repcére Jenő már keresett 10 m forintot😂😂😂.
Üdv:robi

*

Koki

• 222
« Válasz #5588 Dátum: 2025. Június 26. 08:19 »
Robi Te erre még emlékszel?
Kormos Laci írta, a "kopaszkutya".
Az olyan régen történt, amikor még az omme fórumon volt csak lehetőségünk beszélgetni.
Akkor még ommen kívüli egyesület pénztárosa felhívott mert elajándékozgatta addig a szaporulatot, hogy működik ez? Azután már nem is érdekelte a méz. Működött.
Nagy nevű méhészek sorban álltak, és nem szabadott elmondani, hogy méheket vettek tőlem. Hunort. Aztán előadásokat tartottak más típusú kaptárakról, és atkairtásról.
"Jenőkém! -arról kell beszélni ami érdekli a méhészeket. Azért fizetnek." Ez 2002-ben volt.
Azóta nem beszéltünk, pedig még ma is él.

Volt akinek még a kaptárjai sem voltak besütve. Csak kiderült ki Ő. Állati nagy sztori...
Nagy méhészek összevesztek, mert a soroka felcserélték, és az egyik azt gondolta a másik az ő sorát kezdte el átrakni. Egyébként egyformák voltak.

Apa fia. Első család.
-Na Fiam ez a beetetős család.
Második.
-Na Fiam ez a második beetetős család.
-Na Fiam ez a harmadik....
-Fater! Kussoljál már! Nem látod mind ilyen.

Főrendőr kisvárosból. 10 keretes Hunorja volt.
-Ne rakjon szélsőnek fiast!
-Akkor 2 fias marad?
-Nem. A fiasokat viszem.
-Hogyan visz el 100 keret fiast úgy, hogy nincs szélső keretben fias, ha a 10 kaptárjába ennyi fér, ezeknél meg ennyi van?

Dezsőke.
Eljött nézelődni, mert raktuk át a vevő kaptárjába délután a családokat, másnap ő jött.
-Na nehogy azt mondd, hogy ennyi népe meg fiasa önállóan lett ennek a családnak!
-Ennyi? Már vettem el egy keretet éppen annak amelyiken ülsz.
A félig elszívott cigijét földhöz vágta, rágyújtott egy másikra. Kérdezi a vevő: azt miért dobta el? Csend. Rágyújtott egy másikra.
-Hallod Dezső! Azt miért dobtad el?
-Dógoddafoglalkozzá! De nekem is ilyeneket adsz oké?

Elvittek 80-at. Mondom neki ne oda vigye, mert közöttünk van 3-4 kilométerre repce. Pár hektár, de már nyílik. Visszajönnek a kijárók. Jó rendben. Tízszer elmondtam neki.
Másnap rossz idő. Következő nap méztérfelrakás nálam. Hirtelen kisütött a Nap. Megleptek bennünket a méhek. Alig tudtuk a családokat visszatakarni, téglázni. A következő sorokon méhfüggöny. Akácpergetéskor minden dugig mézzel azoknál a soroknál, pedig folyamatosan hordtam el tőlük hordás közben. Haverom szerint "méheket is tudni kell eladni." Azt mondja később a vevő: Soha nem volt ilyen jó akáca. "Ugye, hogy nem mentek vissza."

10 családos vevő. Elvitte repcére. Visszahozta akácra kb 2 km-re tőlem. Egy hét múlva jött vissza. Ugye nem kell mondanom mi történt? Kaptak a kaptárak 20 fiaskeretet rajbölcsővel. Tehát kaptáranként 2 keretet. Így is lehet szaporítani. Kárpótoltam rajokkal, mert egyébként igen jó srác. Ő mondta. Ekkora hülye nem sok van mint Józsika.

Annyi de annyi történet, könyvet lehetne írni...

« Válasz #5589 Dátum: 2025. Június 26. 14:45 »
Nem tudom, hogy "ragadtunk itt" a Hír-les rovatban, de talán megbocsájtják az olvasók.
Ezt írja nekem Koki:
"Nem sorolom fel azt az irdatlan mennyiségű munkát, ami egy anyásítással, annak ellenőrzésével, a sok váltás kijavításával, a kölyökcsaládok "hozzápakolgatásásval" az erősítgetéssel.................."
Válaszom?
A frászt!
A világ legegyszerűbb dolga egy fekvőt kölyökcsaláddal anyásítani, ha tudja a méhész, hogy mit is akar.
Ma is csináltam egyet, nem számoltam az időt, de gyors.
Ha tű pontos akarok lenni, újságpapírral anyásítok.
A törzscsaládból kiveszek annyi lépet amennyi a kölyökcsaládnál van.
Gondosan beillesztem a Tolnai Népújságot, úgy, hogy azon csak akkor tudjon méh átmenni, ha átrágja.
Ha valami tuti biztos, akkor ez az.
Nem is emlékszem olyanra, hogy ez valaha nem sikerült volna.
Miért anyásítottam?
Mert a kiszemelt család húzta a váltóbölcsőt.
Most erre a tökölődésre nincs idő, mert pár nap múlva vándorolok napraforgóra.
A bölcsős keretet elvettem, és a kölyökcsalád pároztató kaptárjába tettem, ott ráér bepározni.
ha így vándoroltam volna vele, biztosan kapufa.
Ha közben kikel, leölik.
Így pedig új anyával azonnal termelő.
És még kérdezik a kritikusaim, minek ez a sok tartalék?
Hát ezért is.
Hárs.
Tegnap mondta egyik méhésztárs, hogy a nagy levelű náluk dandárban van, az ezüst most indul. (Jenő lehet röhögni!)
Nálam detto ugyan ez a helyzet.
Hajnaltól, délelőtt fél 10-ig mennek mint a golyó, után járják a vizet.
Összességében a hárs nálam eddig elfogadható, a méhek szépek.
Amelyiknél 7 fiasnál több volt, attól elvettem.
Így próbálok valamilyen egységes csapatot összeállítani.
Ez a kuka meleg azért nem hiányzik.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #5590 Dátum: 2025. Június 26. 19:15 »
Szerintem te képes vagy magadat feláldozni a fórum működése érdekében.

"Tegnap mondta egyik méhésztárs, hogy a nagy levelű náluk dandárban van, az ezüst most indul. (Jenő lehet röhögni!)"

-Mariska ez biztos?
-Ez tuti.
-Kitől hallotta?
-Magától.
-Akkor tuti.

Nem nézted a videót? Felrakom még egyszer. Nagylevelű, május végén kezd virágozni, már rég termései vannak.

https://www.youtube.com/watch?v=ublxcnw9Us4&ab_channel=SzombathelyiTelev%C3%ADzi%C3%B3

Másik:
https://www.fitoland.hu/kategoriak/fak_187/nagylevel-hars_489780?srsltid=AfmBOopfYnxRU7JseaTwuds4JPl_e0cQpwi5-FBPt1CWmvLocKhSaGcV

"Közép és Dél-Európában őshonos 30-35 méter magasra is növő lombhullató fa. Lombkoronája széles, kúp formájú. Levelei átlagosan 8-10 cm szélesek, szív alakúak és fűrészes szélűek. Illatos, sárga virágai május végén kezdenek el nyílni. A virágokat a méhek előszeretettel látogatják, a hársfa mézelő növény.
Világos, enyhén árnyékos helyet, párás klímát kedvel. Üde, tápanyagokban gazdag talajt kíván, a száraz, meleg és szennyezett városi levegőt nem bírja.
Kitűnő, nagy árnyékot adó parkfa. Hársfának kiváló a gyógyhatása, és a faiparban is kitűnő alapanyag.
A nagyméretű fák lombja rengeteg szennyező anyagot képesek kiszűrni a levegőből és oxigént termelnek. Árnyékot adnak, mellyel hűtik a környezetet. Természetes védőfalat képeznek a zajok és a szálló por ellen. Rengeteg élőlény is megél rajta és a környezetében, (madarak, mókusok, méhek, stb.)."

Miért kell neked mindenki előtt hülyét csinálnod magadból szinte naponta.

Na az az anyásítás az valami csoda. Gondolod te. Rég eljárt felette az idő, de hagyományőrzésként elmegy de akkor azt hozzá kell tenni, mert azt hiszik a méhészek, hogy már anyával nem lehet anyásítani, egy kölyökcsalád kell hozzá. Amit te míveltél a fekvőbe, azt egy telelő, vagy telelésre készülő, esetleg tavasszal induló anyátlan és anyás gyenge egységek összerakására jó módszer. Megjegyzem, rakodóban játék. Na azt a kölyökcsaládot valamikor meg kellett csinálni amit felhasználtál. Miért nem csináltál normális családot? Csak nem kevés volt hozzá a hús? Azt vitted volna napraforgóra, a váltósat meg majd az idő megoldja, és jövőre jóm lesz. Amíg én győzöm, biztosan nem gyenge egységeket készítek, mert kénytelen vagyok csapolni, különben mind megrajzik.
Tényleg. Minek a sok tartalék?

"Így pedig új anyával azonnal termelő." Na attól a tartaléktól egy másik anyával azonnal termelővé vált. ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ

« Válasz #5591 Dátum: 2025. Június 26. 22:04 »
Nézheted a videót, meg amit akarsz.
Nálam a tanyám előtt a nagy levelű hárs tegnap előtt nyílott ki rendesen.
Két kolléga is odajött hozzám, és közösen néztük mennyi méh van a virágokon.
Nem csodálkozom rajta, hiszen a legközelebbi kaptárak csak pár méterre vannak tőlük.
Egyébként a hársnak rengeteg fajtája van!
A kis-levelűből külön-külön rengeteg.
Az ezüsthárs állítólag a legjobban elterjedt, és annak nincsenek "leszármazottjai".
Nem tudom honnan kaparod elő ezt az infót:
"Nem nézted a videót? Felrakom még egyszer. Nagylevelű, május végén kezd virágozni, már rég termései vannak."
Nekem más forrásom van, és ezt a fáim is tudják.
Mégpedig a következő.
A Szálka táblánál van több kislevelű hárs, azok már vagy két hete elvirágoztak.
A nagylevelű, mint írtam most van teljes dandárban NÁLAM, de a városban már 2 hete virágzik.
Az ezüsthárs pedig most indul.
Ha kell szívesen lefotózom a nagylevelű hársfáimat, és ugyanakkor a tőlük pár 100 méterre lévő kislevelű hársat is.
A másik kötekedő kérdésedre is választ adok.
""Így pedig új anyával azonnal termelő." Na attól a tartaléktól egy másik anyával azonnal termelővé vált. ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ
Lehet öööööözni, de nálam a tartalékoknál jelelnleg 3-5 NB fias van! öööööööö
És így az egész csapatot megkapja az amelyikhez hozzáteszem.öööööööjjaaaaaaaa
Tehát azonnal termelő.
Ennyi.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #5592 Dátum: 2025. Június 26. 23:06 »

Na fuss neki még egyszer!

https://www.fitoland.hu/kategoriak/fak_187/nagylevel-hars_489780?srsltid=AfmBOopfYnxRU7JseaTwuds4JPl_e0cQpwi5-FBPt1CWmvLocKhSaGcV

Hányszor kell neked valamit elmondani, vagy bizonyítani mire megérted?
Na egy másik. Idézek is belőle.

https://kert-to.hu/nagylevelu-hars/

"A nagylevelű hárs nemcsak impozáns méretével és árnyékot adó koronájával hívja fel magára a figyelmet, hanem csodálatos, illatos virágzásával is, amely május végén vagy június elején következik be."

Izso! Már megint galambbal sakkozok?
« Utoljára szerkesztve: 2025. Június 26. 23:10 írta Koki »

« Válasz #5593 Dátum: 2025. Június 27. 04:41 »
Koki!
Ez olyan mint a GPS,.....újratervezés.
Én a méhészetet, és a hársak fenológiai fázisait (A fenológiai fázis a növények különböző fejlődési időszakait jelenti. )
nem az internetről tanultam, hanem a gyakorlatból.
Tudok olvasni, el is ismerem amit ott elmondanak, vagy leírnak, de a valóság néha más.
A hársaknak rengeteg fajtája van, és ez lehet köztünk a vita alapja.
A fő irány a kislevelű, nagylevelű és az ezüsthárs.
Ezen belül nagyon sok a virágzás kezdetében az eltérés.
Szekszárdon, és környékén először a kislevelű kezd, de pl. a Zsitvai Cukrászda, és a Tűzoltóság előtt a nagylevelű volt előbb.
A tanyám előtti nagylevelűeket egy hónappal megelőzve virágoztak.
Hogy mitől van ez az óriási eltérés, mi ketten sosem fogjuk megoldani.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #5594 Dátum: 2025. Június 27. 08:32 »
Attila!

A tegnapi nappal kivirágzott az a kislevelű hárs a falumban, amelyet teszt-növényként használok. A példány 100 év körüli korú... A nagylevelű hársak már több, mint egy hete befejezték a virágzást...
Az ezüst hársnak sincs már sok hátra, a hét végéig feltehetően az is elkezd virágot bontani.

A hársak virágzási sorrendjéről folytatott polémiánk viszont lezáratlan maradt, az ígért -meghatározásra is alkalmas- fotók sajnos nem érkeztek meg, ellenben a megelőző hozzászólásodban két napja a nagylevelű hársról írtad, hogy még egy hete van hátra... Hidd már el, hogy egy hete elvirágzott... Nem baj, ha nem ismered a hársakat, attól még kiváló méhész és érdekvédő lehetsz. Csak ne akard tanítani azt a témát, amiben nem vagy otthon!