Hír-les

• 5601 válasz
  • 2285658 megtekintés
*

neo

• 1000
Re:Hír-les
« Válasz #5385 Dátum: 2023. December 22. 12:27 »

Nem egymással versenyez a termelő ELSŐSORBAN ebben az ágazatban, hanem a mézgyárakkal.
Nyilván , hogy ebből ered az a helyzet, hogy most a hazai mézigény többszöröse nyomja kínálatként a piacot. Így hát  a hazai piacon igenis létezik a méhészek közötti árverseny. Egészen addig, amíg a kereslet-kínálat egyensúlya helyre nem áll. Arra ugye van többféle verzió is.
A Varroával kapcsolatban pedig hadd hozzak máshonnan példát. Egy csipkebogyüó termesztő mondta, hogy amíg a domboldalon ott virít a vadrózsa, addig nincs növényegészségügyi probléma. Az akkor kezdődik, amikor ültetvényt csinálnak belőle. De mondhatnám az afrikai sertéspestis helyzetét is. A járványt a vaddisznó sűrűséggel lehet kezelni. Két hektáronként egy vaddisznó megállítja a járványt. Amíg ennél nagyobb a szám, terjedés van. Ha a támogatáspolitika a méhcsaládszám növelésére ösztönöz, akkor az megfelelő betegségstratégia nélkül oda vezet, hogy a betegség fogja meghatározni az állomány sűrűséget. Házi sertést hektáronként több ezerszeres mennyiségben lehet tartani, mint vaddisznót, mégsincs pestisjárvány. Mert zártan tartják, járványvédelmi intézkedésekkel. Varroa esetén, ha 20 km-es röpkörzetben csak egy-egy méhészet lenne, akkor egy méhészet kipusztulása nem lenne hatással a többi méhészetre. Ahogyan nő a méhészetek sűrűsége, úgy fokozódik a kockázat. Olyan ez, mint a baleseti statisztika. Amíg az emberek csak gyalog jártak, addig az ütközéses balesetekből eredő anyagi és nem anyagi károk jóformán nem léteztek. Ahogyan az utakon nő az átlagsebesség, úgy exponenciálisan nő ezen károk nagysága. Ha egy baleset előfordulási valószínűsége  1 millió megtett kilométerenként mondjuk egy, akkor 900 ezer kilométerig nem fordul elő baleset. 100 millió kilométer esetén pedig lesz 100 baleset. Ezt le lehet fordítani a Varroa mutációk számára is. Ha 10 millió atka születésére jut egy olyan mutáció, ami nehezebbé teszi a védekezést, akkor nem mindegy, hogy évente 500 millió atka születik meg, vagy csak 50 millió. Ugye ez a tizedakkora szám egymillió méhcsalád esetén sem lehetetlen, csak akkor már szabályok is kellenének hozzá. Az sokáig nem megy, hogy szabályok nélkül  szabadon engedik szaporodni az atkaszámot. Az előbb utóbb "járványhoz" vezet. Pedig nem feltétlenül kellene. Az működőképes dolog, hogy vagy az egyik, vagy a másik paramétert nem korlátozzuk, ne adj isten elengedjük kontroll nélkül (támogatjuk), de az már csak egy határig működik , hogy semelyik paramétert nem korlátozzuk. A határ pedig az idő. Abból sok van. Előbb-utóbb mindennek eljön a maga ideje. Ebben az esetben pedig senkinek sem kell semmit sem elhibázni, mégis  baj lesz belőle. Egészen egyszerűen az állomány növekedése miatt. Nagy számok esetén a  nagyon kicsi előfordulási valószínűségű események is bekövetkeznek. Olyan ez mint a lottó. A nyerésre irdatlanul kicsi esély van, mégis mindig vannak lottónyertesek. Ha pedig nem 20 kilométerenként vagyunk egymástól, akkor mindenki kap a "nyereményből".

« Válasz #5386 Dátum: 2023. December 22. 13:13 »
Sajnos kevés az időm. Jó lenne ha valaki elmagyarázná, hogy ez a teória a nyúlós költésrothadás esetében igaz, de az atkára nem. Atka ellen lehet védekezni.
Egyébként minden családban telel néhány. Ritka az a méhész aki nullára tudja lenyomni. Viszont ha nem kezel, akkor ugyanúgy tönkre fog menni az állománya, mintha nullával telelt volna, és migránsatkától szaporodott volna fel a károkozó.

De mi köze ennek ahhoz amiről beszéltünk? Az atka kártétele nemigazán befolyásolta a felkínált mézmennyiséget.  A mézgyártás miatt van túlkínálat, amivel senki nem foglalkozik, miközben egyre másra jelennek meg a hírekben a hamis mézekről írások. Ha van, hol van? Ha megvan, akkor van gyártó. De hát csak a hírekben van hamis méz, ami tönkreteszi a méhészeket.
Ha mindenki felhagy a méhészkedéssel, akkor is túlkínálat lesz. Valami "manuka" mézről volt előadás, és az előadó azt mondta, annak ellenére , hogy Új-Zélandon alig termett ebből, máshol meg nincs, a piacon mégis óriásivá nőtt a kínálat. Kína ellátja vele a világot.
Mondta is az egyik elvetemült méhész, hogy az hanukaméz.

« Válasz #5387 Dátum: 2023. December 22. 17:54 »
Nekik sikerült, akkor nekünk miért ne sikerülne?
https://kuruc.info/r/4/268376/
A kormányok legnagyobb rémálma a tüntetés!
Tudjuk kik a fogók, egy bazi nagy demonstrációval véget lehetne vetni ennek a mocskos hamisítási biznisznek!
Továbbra is azt vallom más kiút nincs....vagyis ha ettől rosszabb lesz, az élet úgyis hozza a tüntetést.
A német gazdák megunták, és a kormányuk meghátrált.

Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #5388 Dátum: 2023. December 22. 18:50 »
Idézet
Na ezt a Varroa stratégiát én sehol nem találom.
Hogy hivatalosan van-e azt nem tudom, de úgy egyébként létezik. A hivatalos részét meg is válaszolom magamnak: az embernek magának kell ezt a stratégiát kidolgoznia, ha nem akar a környező méhészek sorsára jutni ahol állományok feleződnek, harmadolódnak úgy 2-3 évente.
A kezelések kiegészítése egy őszi zárkázással pl. tuti működik, két probléma van vele, az egyik a zárkázás macerája a másik meg a ténye.
Ugye, szakirodalomban, meg kevésébé tapasztalt méhészek is rendre felhozzák, hogy az októberben kelt méh egyenesen káros, úgyse jó semmire, nem fog tudni tavasszal dajkálni, meg hát át sem telel. Kár hogy ez nem igaz. A későn kelt méh lehet hogy tavasszal nem fog tudni dajkálni, de attól még fűteni ugyanúgy tud mint a többi, és lehet hogy annak a fél vagy egész léputcányi plusz méhnek a fűtőértéke nagyon is jól fog majd jönni tavasszal. Ezt már a Nikovitz is megmondta nagyon régen, akkor kiröhögték pedig igaza volt, most már tudom.

« Válasz #5389 Dátum: 2023. December 22. 18:54 »
Wr végre okos dolgokat írsz, de légy szíves ezt az ATKAIRTÁS, de ésszerűen rovatban folytasd.
Én is teszek egy észrevételt.
Mostani hozzászólásoddal viszont maximálisan egyet értek!
Nagyernyei Attila

« Válasz #5390 Dátum: 2023. December 24. 12:07 »
Üdvözlöm a Méhésztársakat!

"A kormányok legnagyobb rémálma a tüntetés! ... A német gazdák megunták, és a kormányuk meghátrált." "Nekik sikerült, akkor nekünk miért ne sikerülne?"- írja Attila.
Érdekes megközelítése ez a kialakult helyzetnek. :o
Amit most írok azt a szakirodalom rovatba kéne tennem mert azzal kapcsolatos (Méhészújság, januári szám) de mivel összefügg Attila itteni hozzászólásával így talán ebbe a rovatba is belefér.
Tehát kibontom a befóliázott  :) újságot és rögtön kiesik belőle a naptár. Egy olyan naptár aminek rögtön a címoldalán a "Megvédjük a magyar gazdákat!" cím szerepel. Aztán mindjárt az első hónapnál a januárnál a következő: "Megvédjük a magyar méhészeket..." -kezdetű mondat. Májusnál szintén méhészettel kapcsolatos szöveg: "A méhészet kulcságazat a magyar mezőgazdaságban, ezért biztosítunk állatjóléti támogatást a méhészek részére". Óktóbernél: "Magyarország elsőként tette a méhészetet adómentessé". Majd a végén elnökünk ír néhány sort.
Aztán lapozgatva az újságot elérek a 28. oldalra ahol egy interjú olvasható. Nincs feltüntetve az interjú készítője csak az alanyt ismerjük. A címe: "Nekünk Magyarország és a magyar emberek érdeke az első" -ismerjük, szokásos sallang, ez folyik még a csapból is. (a szerző alcímként talán azt is odaírhatta volna, hogy: avagy piros lett a paradicsom nem sárga... vagy valami hasonlót)  :-\
Az emberben az az érzés támad, hogy nem is egy méhészeti szaklapot, hanem egy pártújságot tart a kezében amiből ömlik az ostoba propaganda. Amiből egyébként mindig az derül ki, hogy itt természetesen minden fasz@, minden jó. A méhészek meg vannak védve, támogatva vannak, nincs itt semmi probléma. Ami meg van, az meg nagyon leegyszerűsítve mindig a belga főváros és egyéb ismert szereplők és intézmények miatt van... ::)
És tudom, hogy ez sokaknak nagyon népszerű és tetszik és maradéktalanul be is veszik. Én nem tartozom azok közé akik ennyire leegyszerűsítik a problémákért felelőseket.
De olvastam az első oldalon található írást is. Ott fel van tüntetve a szerző neve és vele egyet tudok érteni: a válság bennünk van. Ebben kétségtelenül van igazság. Csak nem abban a formában ahogy Ő irja... :-\
Szóval Attila tüntetne az ellen a kormány ellen amelyik folyamatosan megvédi a méhészeket? Amelyik stratégiai partnere az egyesületnek? Amelyiknek agrárminisztere maga is méhész? Amelyik állatjóléti támogatást ad? Amelyik nemzeti programmal és egyéb támogatásokkal, pályázatokkal segíti a méhészeket?
Szóval érdekes dolog ez...
És, hogy olyat is írjak ami tetszett akkor az az, hogy megemlékezés is olvasható Szőnyi Jánosról a zalaapáti méhésziskola egykori igazgatójáról.
Vajon Szőnyi János mit gondolna a mai helyzetről, egyesületről, ágazatról, piacról, világról? Érdekelne, dehát sajnos ezt már nem tudhatjuk meg.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #5391 Dátum: 2023. December 24. 18:38 »
Na ezekért nem olvastam az elmúlt 4 hónapban.

*

Apis

• 192
« Válasz #5392 Dátum: 2023. December 25. 13:17 »
Üdvözlöm a Méhésztársakat!

"A kormányok legnagyobb rémálma a tüntetés! ... A német gazdák megunták, és a kormányuk meghátrált." "Nekik sikerült, akkor nekünk miért ne sikerülne?"- írja Attila.
Érdekes megközelítése ez a kialakult helyzetnek. :o
Amit most írok azt a szakirodalom rovatba kéne tennem mert azzal kapcsolatos (Méhészújság, januári szám) de mivel összefügg Attila itteni hozzászólásával így talán ebbe a rovatba is belefér.
Tehát kibontom a befóliázott  :) újságot és rögtön kiesik belőle a naptár. Egy olyan naptár aminek rögtön a címoldalán a "Megvédjük a magyar gazdákat!" cím szerepel. Aztán mindjárt az első hónapnál a januárnál a következő: "Megvédjük a magyar méhészeket..." -kezdetű mondat. Májusnál szintén méhészettel kapcsolatos szöveg: "A méhészet kulcságazat a magyar mezőgazdaságban, ezért biztosítunk állatjóléti támogatást a méhészek részére". Óktóbernél: "Magyarország elsőként tette a méhészetet adómentessé". Majd a végén elnökünk ír néhány sort.
Aztán lapozgatva az újságot elérek a 28. oldalra ahol egy interjú olvasható. Nincs feltüntetve az interjú készítője csak az alanyt ismerjük. A címe: "Nekünk Magyarország és a magyar emberek érdeke az első" -ismerjük, szokásos sallang, ez folyik még a csapból is. (a szerző alcímként talán azt is odaírhatta volna, hogy: avagy piros lett a paradicsom nem sárga... vagy valami hasonlót)  :-\
Az emberben az az érzés támad, hogy nem is egy méhészeti szaklapot, hanem egy pártújságot tart a kezében amiből ömlik az ostoba propaganda. Amiből egyébként mindig az derül ki, hogy itt természetesen minden fasz@, minden jó. A méhészek meg vannak védve, támogatva vannak, nincs itt semmi probléma. Ami meg van, az meg nagyon leegyszerűsítve mindig a belga főváros és egyéb ismert szereplők és intézmények miatt van... ::)
És tudom, hogy ez sokaknak nagyon népszerű és tetszik és maradéktalanul be is veszik. Én nem tartozom azok közé akik ennyire leegyszerűsítik a problémákért felelőseket.
De olvastam az első oldalon található írást is. Ott fel van tüntetve a szerző neve és vele egyet tudok érteni: a válság bennünk van. Ebben kétségtelenül van igazság. Csak nem abban a formában ahogy Ő irja... :-\
Szóval Attila tüntetne az ellen a kormány ellen amelyik folyamatosan megvédi a méhészeket? Amelyik stratégiai partnere az egyesületnek? Amelyiknek agrárminisztere maga is méhész? Amelyik állatjóléti támogatást ad? Amelyik nemzeti programmal és egyéb támogatásokkal, pályázatokkal segíti a méhészeket?
Szóval érdekes dolog ez...
És, hogy olyat is írjak ami tetszett akkor az az, hogy megemlékezés is olvasható Szőnyi Jánosról a zalaapáti méhésziskola egykori igazgatójáról.
Vajon Szőnyi János mit gondolna a mai helyzetről, egyesületről, ágazatról, piacról, világról? Érdekelne, dehát sajnos ezt már nem tudhatjuk meg.
Az ukrán méz behozatalát megtiltották, de amíg jöhetett, 2023-ban 60%-al több ukrán méz jött be MO-ra mint 2022-ben. Ugyebár tavaly agusztusban a mézfelvásárlás megállt MO-on, de exportőreink köszönik szépen rekord jövedelmezőségi évet zártak tavaly. Egy két szereplő el is kottyintotta magát, hogy az ukránt exportálta a magyar helyett. Idén, az ukrán méz ismételt tiltása után elkezdték venni a naprát, vegyeset katasztrófálisan alacsonyan, cukor árban. De most megint jelentek meg részükről olyan fizetett cikkek, amiben arra céloznak, hogy szeretnének ismét ukrán mézet importálni majd exportálni magyar helyett. Fogyóban van az ukrán méz, ( ha méz)? Ha a mi érdekeinket akarnák képviselni akkor a NÉBIH sorozatban mintázná a bolti mézeket, brutál büntetéseket szabna ki a hamis bolti mézek miatt és a NEBIH által engedélyezett téves növényvédelmi technológia ( fényes nappal virágzás alatt, legális és engedélyezett volt a repce mospilannal való permetezése)miatti eladhatatlan neos repce mézek miatt kártalanítanák a magyar méhészeket. Ha mi repcénkben kimutatják a vegyszereket az ukrán mézekben  bőven lenne mit keresni, nemcsak vegyszert, de GMO-t is.Mi kapunk egy kis alamizsnát, hogy a fentieket eltűrjük. Kiknek az érdekei vannak itt képviselve?
« Utoljára szerkesztve: 2023. December 25. 13:45 írta Apis »

« Válasz #5393 Dátum: 2023. December 25. 20:15 »
Ezt írja Belphegor, szerintem egy "mise bor" felhörpintése után:
"Szóval Attila tüntetne az ellen a kormány ellen amelyik folyamatosan megvédi a méhészeket?"
Nem tudok másra gondolni, mert ha józanul olvassa soraimat, ekkora marhaságot nem tud magából kihozni.
Nézzük, hogy én mit írtam?
" Nem egymással versenyez a termelő ELSŐSORBAN ebben az ágazatban, hanem a mézgyárakkal. "
Gyakorlatilag ugyan azt fogalmazza meg, amit én szoktam.
Ide kell csapni de rohadt nagyot!"

Véleményed szerint a magyar kormánynak vannak mézhamisító üzemei?
Hol olvastad tőlem, hogy a magyar kormány ellen kéne tüntetni?
Legyél szíves, hogy idézd be, és ha véletlenül nem találod, a Szeretet Ünnepén elfogadok egy bocsánat kérést!!!
Különben nincs semmi szégyen érzeted, hogy ekkorát "csúsztatsz"???
Nagyernyei Attila

« Válasz #5394 Dátum: 2023. December 25. 21:04 »
Nem olvastam tőled Attila, hogy a magyar kormány ellen kéne tüntetni.
És nem is állítottam soha, hogy ezt írtad volna. Te látod ezt valahol?
Igyekszem ügyelni arra, hogy még véletlenül se sértegessek másokat és arra is, hogy valótlanságot se állítsak alaptalanul senkiről sem.
Jól idézted a mondatomat, kérdőjellel a végén.
Én csak kérdeztem Attila... A fentebbi hozzászólásoddal kapcsolatban:

"Írta: Nagyernyei Attila
« Dátum: 2023. December 22. 17:54 »Idézet beszúrása
Nekik sikerült, akkor nekünk miért ne sikerülne?
https://kuruc.info/r/4/268376/
Tudjuk kik a fogók, egy bazi nagy demonstrációval véget lehetne vetni ennek a mocskos hamisítási biznisznek!
Továbbra is azt vallom más kiút nincs....vagyis ha ettől rosszabb lesz, az élet úgyis hozza a tüntetést.
A német gazdák megunták, és a kormányuk meghátrált.

Nagyernyei Attila"

Részemről nincs gond.
Kellemes ünnepeket mindenkinek!

« Válasz #5395 Dátum: 2023. December 26. 08:20 »
Nagyon ügyesen csinálod Belphegor!
Akkor nézzük a valós helyzetet összességében, nem egy kiragadott részletet!
Az OMME Küldöttgyűlésen hangzott el a következő, amit saját írásomból emelek ide:
"Az antidömping eljárás előkészítését is kifejtette, még az idén beadja az OMME.
34 kínai felvásárlótól kérdezték meg az ottani méz felvásárlási árakat, ez hivatalosan dokumentálva van.
7 ország aktívan mellettünk áll egy brüsszeli demonstráció szervezésében.
Az időpont egyeztetése folyamatos."

Ugye ezen nincs mit magyarázni, ez érthető!
Én pedig erre gondoltam, de ha csak az alábbi hozzászólásomat olvassák, a pont nálad van.
Most nézzük amit te emeltél ki az írásomból!
"Továbbra is azt vallom más kiút nincs....vagyis ha ettől rosszabb lesz, az élet úgyis hozza a tüntetést.
A német gazdák megunták, és a kormányuk meghátrált."

Tehát ha ezt összeolvasod, akkor más eredmény fog kijönni!
Több országnak kell egyidejűleg tüntetni, akkor érhető el eredmény.
És nem Magyarországon (ezt nem olvasod tőlem sehol) hanem Brüsszelben, akkor a kormányok (tehát többes szám) meghátrálnak, és ekkor érhető el eredmény Brüsszelben.
Egyedül nem fog menni, ebben egyet értettünk az OMME Küldöttgyűlésén is.
Én bízok abban, hogy rövidesen egy elsöprő közös fellépés lesz, mert ez a mézpiaci katasztrófa megoldása,  össz európai méhész érdek.
Kérlek ebből ne olvass ki mást!
Egyébként pedig rád bízom, hogy miként értelmezed az én gondolataimat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #5396 Dátum: 2023. December 26. 08:23 »
Na végre megszületett a válasz

« Válasz #5397 Dátum: 2023. December 26. 08:27 »
Mivel nem voltam itthon, hanem unokáztam.
Ennyi
Nagyernyei Attila

« Válasz #5398 Dátum: 2023. December 26. 08:32 »
Csakhogy tudjad Attila!
Szerinted a németek (a traktorosok) az uniós vezetők ellen tüntettek? Jól írtad Te, csak rád szóltak, aztán próbálsz most magyarázkodni. Nem ivott Belphegor misebort.

Nézegetjük itt néhányan a szenvedésedet, vártuk miként mászol ki ebből. Ismét elszóltad magad, mert tudod Te mit kellene tennünk, csak az nem írhatod le. Talán azért született ilyen soká meg ez a hozzászólásod, mert egyeztetni kellett a főnikkel?
Ha figyelmetlen leszel, hamarosan csak a zöld gondolatokban engednek írni neked is, majd ha ott is szószátyár leszel, még ott sem. Az is lehet, hogy ismét felmerül a fórum bezárása.
Kik a Te méhésztársaid?

« Válasz #5399 Dátum: 2023. December 26. 08:39 »

Nagyernyei Attila
Akkor ez melyik kormány ???