Hír-les

• 5601 válasz
  • 2286159 megtekintés
*

Vivaldi

• 2049
Re:Hír-les
« Válasz #4050 Dátum: 2018. Augusztus 30. 16:19 »
Először is, te arany barátom Doktori /Lódoktori, mivel aki nem embereket gyógyít az csak lódoktor/ címmel rendelkező Körmendy, nem csináltál mást, mint rajtam keresztül, /aki meg tulajdonképpen nem is voltam napraforgón,/ lehülyéztél vagy 20000 méhészt aki elment napraforgóra.
 Ez megint csak az a eset amikor mindenki hülye, csak te vagy helikopter.
 Ez egyenes út a népszerűség megszerzéséhez.

Másrészt nekem a 15 családnál pusztulás nem nagyon volt, igaz hordás sem nagyon, ezért az anyák mind feljöttek a felső fiókba.
Elmondom neked hogy áltak, mikor haza hoztam őket. Jobbról a legszélső keret üres, aztán két keretben méz, Aztán félig fias, középen egy teljes fias, Félig, és a többi mézes. Ebből ki kell vonni, hogy 2 keret mézet innen fentről vittem le, azért, hogy ha végképpen nincs hordás, ne kelljen etetni őket. Mert én erre is számolok. Bezony.

« Válasz #4051 Dátum: 2018. Augusztus 30. 17:37 »
Először is, te arany barátom Doktori /Lódoktori, mivel aki nem embereket gyógyít az csak lódoktor/ címmel rendelkező Körmendy, nem csináltál mást, mint rajtam keresztül, /aki meg tulajdonképpen nem is voltam napraforgón,/ lehülyéztél vagy 20000 méhészt aki elment napraforgóra.
 Ez megint csak az a eset amikor mindenki hülye, csak te vagy helikopter.
 Ez egyenes út a népszerűség megszerzéséhez.

Másrészt nekem a 15 családnál pusztulás nem nagyon volt, igaz hordás sem nagyon, ezért az anyák mind feljöttek a felső fiókba.
Elmondom neked hogy áltak, mikor haza hoztam őket. Jobbról a legszélső keret üres, aztán két keretben méz, Aztán félig fias, középen egy teljes fias, Félig, és a többi mézes. Ebből ki kell vonni, hogy 2 keret mézet innen fentről vittem le, azért, hogy ha végképpen nincs hordás, ne kelljen etetni őket. Mert én erre is számolok. Bezony.

Sajnállak, de ennek sem néztél utána. Én embereket próbálok gyógyuláshoz segíteni. Állatokhoz nem értek, meg úgy látszik, hozzád sem.

És ne hülyézd a lódokikat sem, mert még annak a tudásnak a töredéke sincs meg neked, amit Ők tanultak.

Fejezd be a mindenkit mószerolsz, szarozol stílust, ez egy méhészeti fórum, nem a sárgaházé. Pszichés gondjaiddal keress szakorvost!

Nem hülyéztem én le senkit, mindenki maga dönt. Te úgy döntöttél, hogy a nyereség megéri, és 15 méhcsaládot próba szerencse alapon leviszel, esetleg beáldozod őket a búsás haszon reményében. Te így döntöttél. Más meg máshogy. Nem vagy Te zsinórmérce. Nem vagy te az, aki királyi módon kinyilatkoztat, miszerint Te lennél a méhész átlag!

OK, szóval legyengültek erősen a családjaid. Ezt vártad, nem? Ezért mentél csak tizenöttel. Erről írsz.  Akkor mi a gondod? Bejött a számításod! 

Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

« Válasz #4052 Dátum: 2018. Augusztus 30. 17:42 »
Mielőtt még sokan szeretnének "meggazdagodni" a beporzáson íme annak árai és költségei az USA-ban:
https://www.beeculture.com/cost-pollination-2016/

Hát ez bizony csupa zöldség-gyümölcs....se repce,se napraforgó.
Nálunk az országba meg csak 100 hektár a mandulás mindössze.

Attila,a bulvárosodás ellen valóban küzdeni kell,sokan kukorékoltan itt régóta valótlanságokat.
Megjegyzem az alapjaiban téves információk terjesztése is ebben a kategóriába tartozik.

5,4 millió dollár a zöldségekre, 7,4 egyébre és 5,4 minden másra.
Ez 5,085 milliárd forintnyi dollár. Ez az éves nemzeti program többszöröse.

No ha elkezded olvasni a cikket, akkor egyből az elején ott van egy hivatkozás, hogy a részletekért tekintse meg a Cornell Egyetem egyik oldalát. Én megtekintettem.
Íme a tanulmány: http://usda.mannlib.cornell.edu/usda/nass/CostPoll//2010s/2016/CostPoll-12-22-2016.pdf

A 14-ik oldalon írja, hogy a napraforgón egy méhcsaládért 2016-ban 35,6 usd-t fizetnek. Ez mai árfolyamon 9505 Ft.

Akkor miért írod, hogy nincs szó napraforgóról?

Ha egy kicsit belegondolsz, akkor érted a lényeget: Ahova a méhész magától nem menne, ott meg kell fizetni, hogy odamenjen!

Szóval téves az az infó, hogy napraforgón nincs a világon sehol megporzásért fizettség a méhésznek.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Augusztus 30. 18:11 írta KörmendyRácz »
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

« Válasz #4053 Dátum: 2018. Augusztus 30. 17:54 »
A napraforgó biztos rovarmegporzású, hasonlatosan sok egyéb növényhez.
A cikk kimutatta, hogy a sima hálóval bevont (szél járta) napraforgón egyetlen szemet sem találtak, ami megporzódott volna. Ezen tehát nem kell elmélkedni.
https://www.jstor.org/stable/25084133?read-now=1&loggedin=true&seq=4#page_scan_tab_contents
64 ik oldal tetején a kontroll sorban.

A kémiai mérgektől az egyéb beporzók is pusztulnak, németországban 75 %-os rovarvilág pusztulásról beszélnek. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0185809
 Egyes tartományokban eléri a 80 %-ot. https://www.nabu.de/news/2016/01/20033.html

A tanulmánynak több hibája van, többek között nem elég szigorú a módszertana. Azonban azt mindenki tapasztalhatja, hogy 20-30 évvel ezelőtt egy Budapest Balaton útvonalon a szélvédő erősen tele lett, mosni kellett a rovarhulláktól. Ma ez elenyésző. Ezt próbálta meg megfogni a tanulmány, de néhány lépés még hiányzik. De ez nem változtat a lényegen, amit minden nap tapasztalunk:

A méhek beporzó szerepe rendkívüli módon megnőtt. Ez alól nem kivétel a napraforgó sem.

*

neo

• 1000
« Válasz #4054 Dátum: 2018. Augusztus 30. 18:50 »
Erre ugyanazt tudom mondani, mint Fülemülének. 1981-es adat. Azóta a növénynemesítés egyik fő csapásiránya az öntermékenyülés irányába ment. Nem tudom, hogy ez napraforgónál is így volt-e, ha igen, akkor milyen eredménnyel járt. Én abban bízom, hogy méhek nélkül a léha szemek aránya jelentősen megnő. Akkor pedig a számítások is másképp néznek ki.

« Válasz #4055 Dátum: 2018. Augusztus 30. 20:31 »
A növénytermesztők az ezermag sulyt és az olajtartalmat nézik. Ezeken jelentősen javít a megporzás. És a léha szemek aránya sem mindegy.

« Válasz #4056 Dátum: 2018. Augusztus 30. 21:28 »
Erre ugyanazt tudom mondani, mint Fülemülének. 1981-es adat. Azóta a növénynemesítés egyik fő csapásiránya az öntermékenyülés irányába ment. Nem tudom, hogy ez napraforgónál is így volt-e, ha igen, akkor milyen eredménnyel járt. Én abban bízom, hogy méhek nélkül a léha szemek aránya jelentősen megnő. Akkor pedig a számítások is másképp néznek ki.
akkor itt van 2000-2012-ig levő cikkek tanulsága:
https://www.bienenwanderung.de/article/sonnenblume

Sonnenblumen können sich selbst bestäuben, es entstehen dann aber nur aus ca. 20% der Blüten fortpflanzungsfähige Samen. Mit Bienen als Bestäuber entstehen aus ca. 90% der Blüten die gewünschten Samenkörner. Dies führt zu einer deutlich erhöhten Keimfähigkeit der Samen und somit zu einem deutlich höheren Ölgehalt pro Blüte.
Durch Fremdbestäubung der Sonnenblume können Landwirte somit den Ertrag ihrer Ernte um bis zu 180% (dies bedeutete bis zur dreifache Samenmenge) steigern.

Azaz:
A napraforgó képes önmegporzásra, de ekkor a virágok cca. 20 %-ból képződik szaporodásképes mag. Méhek közelében a virágok cca. 90 %-ból képződik a kívánt mag. Ez jelentősen megemelt csírázóképességhez vezet, ezzel együtt jelentősen magasabb olajtartalomhoz (virágonként).
Tehát az idegen megporzással a napraforgónál a mezőgazdászok a termésüket 180 %-ig (ami a háromszoros magmennyiséget jelenti) emelhetik.

Azonban Neonak igaza van, a növénytermesztők szeretnének rovarfüggetlen fajtákat, (amelyek esetlegesen már nem is adnak nektárt, minek is, csak energiapazarlás).
 Erre a tényre felhívja az első referencia szerzője is a figyelmet:
It should be noted, however, that different cultivars have different levels of self-fertility, and many modern sunflowers are fully self-fertile. Cross-pollination may still be the preferred result, however, and appears to result in greater yield and higher quality both in terms of seed production and oil content. It is possible that fertility of self-pollen is highly reduced at high ambient temperatures, increasing the importance of prompt pollinators for seed set during hot weather (DeGrandi-Hoffman & Chambers 2006). Honey bees and bumble bees are effective managed pollinators of this crop in terms of number of seed, weight of seed, and proportional seed set (Aslan & Yavuksuz 2010).

Azaz, egyenlőre az új, modern hibrideknél is van előnye a megporzásnak, főleg melegebb időszakokban...

De lehet, hogy jön a neo-s, gmo-s napraforgó, aminek már nem kell megporzás, sőt egy kis mérget is kiválaszt, ha feleslegesen piszkálják.

*

bükk

• 169
« Válasz #4057 Dátum: 2018. Augusztus 30. 21:43 »

Mi jogosít fel arra,hogy ezeket az  egységeket,és ezeket a dollár összegeket egy kalapba tedd?
Mi köze ennek a mi NP-hez!
A cikk pontosan részletezi milyen növények tartoznak az egyebek és a minden másra közé.
Jó részüket itthon nem termesztik,legfeljebb hírből ismerjük,ua. vonatkozik a zöldségekre is.
Arról nem is beszélve,hogy az USA területe,nagyságrendekkel nagyobb nálunk akárcsak a népesség,így az élelmiszerszükséglet.

Örülök,hogy sikerült egy mankót szerezned a napraforgó beporzáshoz.
Számold már ki ez hány %-a tényleges napraforgó területnek.
Lehetőleg,friss néhány éves adatok legyenek.

« Válasz #4058 Dátum: 2018. Augusztus 30. 22:56 »

Idézet
Mi jogosít fel arra,hogy ezeket az  egységeket,és ezeket a dollár összegeket egy kalapba tedd?
Mi köze ennek a mi NP-hez!

Látom, zokon vetted, hogy elolvastam azt, amit te idéztél be. Te azt állítottad, hogy nincs benne a napraforgó a beporzásban. Én meg elolvastam, és benne volt. Nem olyan nagy baj ez, bárkivel előfordul. Ezért még nem kell felkapnod a vizet.

A nemzeti programhoz azért hasonlítottam, mert azt tudjuk mekkora.

Ha a GDP-hez hasonlítom, akkor senki nem érti.

Idézet
A cikk pontosan részletezi milyen növények tartoznak az egyebek és a minden másra közé.
Jó részüket itthon nem termesztik,legfeljebb hírből ismerjük,ua. vonatkozik a zöldségekre is.
Alma, cseresznye, szilva, kiwi, görögdinnye, uborka, napraforgó, málna, here nem is olvasom tovább. Szerintem tévedsz, amikor azt állítod, hogy csak hírből ismerjük ezeket. Szerintem egyedül Avocadonk nincs, a többi van. Persze nincs annyi mandulánk, az tény. De szerintem almánk meg több van.

Egyébként ezt nyilván csak a vita kedvéért írtad, mert nem lényegi kérdés.

Mégegyszer a lényeg lassan: Ahova nem megy a méhész magától, de kellene a méh, ott fizetnek érte. Az árat meg gondolom a méheben okozott kár is befolyásolja. Nem véletlen, hogy mandulán 165 dollárt fizetnek, 35.6 dolláros napraforgóval szemben. A 165 dollár nyilván a teljes méhcsalád ára + szállítás + méhész haszna. Amikor egy méhész 1000 méhcsaládot "áldoz be" mandulán, akkor 165000 dollárt keres, ez 44 millió forint. Érted már, miért áldozza be a méheit a köztudottan méhgyilkos beporzáson? 

A napraforgónál nyilván nem 100 %-os a pusztulás, és még méz is lesz. Így alakult ki a "csúnya" USA-ban a napraforgó megporzás ára.

« Válasz #4059 Dátum: 2018. Augusztus 30. 23:05 »
Idézetet írta: bükk link=topic=5.msg42424#msg42424

...
Lehetőleg,friss néhány éves adatok legyenek.

2017-es statisztika megfelelő?

https://www.statista.com/statistics/755263/bee-colonies-us/

2.67 millió méhcsalád van. Mellékesként a méhészek kerestek beporzással, veszteségekkel, utazási költségekkel 5,085 milliárd forintnyit.

Nálunk cca. pont a fele méhcsalád van. Az ötmilliárd fele is több, mint a nemzeti program egésze!

*

bükk

• 169
« Válasz #4060 Dátum: 2018. Augusztus 31. 07:31 »

De szerintem almánk meg több van.

Úgy látom egyetlen egy kérdésemre sem tudtál érdemi választ adni,bár tudom nem vagyok az egyetlen.( pld. Geddekas).
A világ legsűrűbb méhállományával rendelkező ország vagyunk, itt akarsz megporzási díjat
bevezetni?Sivataggal rendelkező országok nem szoktak homokot venni.

Egy jó ideje van szerencsém olvasni az USA méhészeti szakmai folyóiratait.
Ajánlom figyelmedbe,ott elmagyarázzák mit,miért fizetnek.

Tévedés,hogy odaát a mandulaültetvényeken elpusztulnak a méhek. Randy Oliver erről külön oldalon is ír.

Ha már az almát szóba hoztad.
El kellene menned most Szabolcs megyébe és benyújtani a javaslatodat,meg a számlát az
almásoknak a beporzásért. ;D (Mert hát tök versenyképes a magyar mezőgazdaság,röhögve fizetnek!)
Majd aztán térjünk vissza rá.

*

wr

• 1013
« Válasz #4061 Dátum: 2018. Augusztus 31. 11:38 »
Pontosan. A gyümölcstermesztő így sem rohamlépésben gazdagodik, neki nincs arra felesleges pénze hogy a beporzásért fizessen.
Másrészt minek, nem sok olyan gyümölcsös lehet ma az országban amit valakinek a méhei ne érnének el. Mára oda jutottunk, hogy a méhészeknek egymásba ér a f@rkuk. És mint írtam, a többség nem megy sehova, nem is tudna, így a kialakult helyzetén sem tud változtatni. Nem ismerem a statisztikát, de szerintem 100 méhészből kb. 1 vándorol, a többi vagy nem tud vagy nem is akar, szóval eleve marhaság az ide vagy oda megyek vagy nem megyek kérdés.
Ez a dolog kizárólag az elszigetelt méhészetekkel működne mint Vivaldié ahol a méhek a semmi közepén, erdőben vannak, de ilyen meg kb. 1000 méhészetből van 1. És velük is csak akkor, ha hajlandóak a vándorlás minden nyűgjét a nyakukba venni. Én személyesen 1 ilyen méhészt ismerek, ő részben szerencsés helyzetben van, mert csak akáca és hársa van egy szezonban, semmi más, így mérgezése sincs. Viszont amikor szóba kerül hogy ki mennyit pergetett a szezonban akkor nem nagyon szokott örülni, amikor összevetjük a számokat. A két hordás mégsem ér fel három és féllel.
Szóval ma Magyarországon a méhészek többsége nem tud hova bújni a növénytermesztés "áldásos" tevékenysége elől, és ez ugye visszafele is igaz, akkor is megtörténik a beporzás ha a méhész azt nem akarja, vagy a gazda nem fizet érte.

*

neo

• 1000
« Válasz #4062 Dátum: 2018. Augusztus 31. 11:47 »
Bükk!
Természetesen sok mindenben igazad van. Azonban ha más szemszögből kezdesz el gondolkodni, akkor rájössz, hogy amiről János ír, az a nem túl távoli jövő. Most hirtelen rápillantottam erre a 2,67 millió méhcsaládra. Ha ez igaz, akkor az pusztán a fele a néhány évvel ezelőtti USA méhcsaládszámnak, és talán negyede az egy-két évtizeddel ezelőttinek. Pedig az USA Ausztráliából is importál méheket. Meggyőződésem, hogy a magyarországi méhállomány is ezen az úton indul el, pusztán az atkaölőszerek hatékonyságvesztésének következtében. Akkor pedig nem lesz akkora méhsűrűség, hogy mindenhová jusson méh. A szabolcsi gazdák pedig minden bizonnyal ki fogják vágni az almásaikat. Arra nem lehet alapozni, hogy léalmát termeljenek. Az ékezési almatermelők pedig eldöntik, hogy fizetnek vagy fát vágnak. Aztán szépen a piacgazdaság kialakítja a termelési viszonyokat. Ha lesz megporzási díj, akkor több méh lesz, ha nem, akkor kevesebb. És ez így van rendjén.

*

Kitin

• 934
« Válasz #4063 Dátum: 2018. Augusztus 31. 12:31 »

*

wr

• 1013
« Válasz #4064 Dátum: 2018. Augusztus 31. 13:30 »
Nincs itt valami ellentmondás?
Idézet
Meggyőződésem, hogy a magyarországi méhállomány is ezen az úton indul el, pusztán az atkaölőszerek hatékonyságvesztésének következtében. Akkor pedig nem lesz akkora méhsűrűség, hogy mindenhová jusson méh.
Idézet
Ha lesz megporzási díj, akkor több méh lesz, ha nem, akkor kevesebb.
Tehát különféle okok miatt kipusztul a méhállomány nagy része, de ha lesz megporzási díjakkor mégsem?  ::) Erősen kétlem, hogy a megporzási díjtól bármilyen módon is függne a családlétszám. A méhész, legyen az fő vagy mellékállású, két dologra törekszik, minél jobb legyen az állománya, és minél többet tudjon termelni vele. És ez most is így van hogy nincs díj, ha meg netán lesz akkor sem lesz másként. Sőt, szerintem még rosszabb lesz. Ismerve a magyar méhésztársadalmat (lásd támogatás), ha díj járna a megporzásért mindenki azonnal növelné az állományát, annak árán is hogy nem bír már vele (már 15 évvel ezelőtt is jártam olyan méhésznél aki az állományának csak a harmadával bírt, hogy miért kell neki annyi arra a pénz volt a válasz, meg a csak). Az eddiginél is nagyobb lenne a méhsűrűség és a káosz. Amit nyilván korlátozna majd az atka meg a növényvédő szer, kérdés hogy ez az egész hova vezetne. Tartok tőle hogy sehova.