Pontosan. A gyümölcstermesztő így sem rohamlépésben gazdagodik, neki nincs arra felesleges pénze hogy a beporzásért fizessen.
Másrészt minek, nem sok olyan gyümölcsös lehet ma az országban amit valakinek a méhei ne érnének el. Mára oda jutottunk, hogy a méhészeknek egymásba ér a f@rkuk. És mint írtam, a többség nem megy sehova, nem is tudna, így a kialakult helyzetén sem tud változtatni. Nem ismerem a statisztikát, de szerintem 100 méhészből kb. 1 vándorol, a többi vagy nem tud vagy nem is akar, szóval eleve marhaság az ide vagy oda megyek vagy nem megyek kérdés.
Ez a dolog kizárólag az elszigetelt méhészetekkel működne mint Vivaldié ahol a méhek a semmi közepén, erdőben vannak, de ilyen meg kb. 1000 méhészetből van 1. És velük is csak akkor, ha hajlandóak a vándorlás minden nyűgjét a nyakukba venni. Én személyesen 1 ilyen méhészt ismerek, ő részben szerencsés helyzetben van, mert csak akáca és hársa van egy szezonban, semmi más, így mérgezése sincs. Viszont amikor szóba kerül hogy ki mennyit pergetett a szezonban akkor nem nagyon szokott örülni, amikor összevetjük a számokat. A két hordás mégsem ér fel három és féllel.
Szóval ma Magyarországon a méhészek többsége nem tud hova bújni a növénytermesztés "áldásos" tevékenysége elől, és ez ugye visszafele is igaz, akkor is megtörténik a beporzás ha a méhész azt nem akarja, vagy a gazda nem fizet érte.