Hír-les

• 5601 válasz
  • 2286228 megtekintés
*

neo

• 1000
Re:Hír-les
« Válasz #4020 Dátum: 2018. Augusztus 28. 11:31 »
Anti! Csak azért kérdeztem, mert tavaly a zöldön Polai Richárd írt az oxálsavas szublimálási eredményekről. Az szépen igazolta azt a tézisemet, hogy az oxálsavas kezelés a lassú hatás miatt  helyből úgy működik, mint egy toleráns szer. Azaz fiasítás jelenlétében gyakorlatilag csak a fiatal atkát pusztítja, az öregek megússzák és szaporodnak. Így csak szinten tartásra alkalmas fiasításos időben. Csökkenteni az atkaszámot csak fiasmentes időben lehet vele. A tartós hordozós módszerrel történő oxálsavas kezelés esetén én sem zárom ki ennél jobb hatásfok elérését. Az igazság azonban az, hogy szerintem ennek ellenőrzésére jelenleg egyedül a CHM alkalmas. Reméltem, hogy bevetetted ezt is, legalább kontrollnak, de úgy tűnik, hogy nem. A fluvanilátra én azt tudom mondani, hogy két hetes tartós hordozós kezelést ellenőriztem CHM-mel, és arra a megállapításra jutottam, hogy nem alkalmas fiasításos időben történő védekezésre. Jelentős mennyiségű atka hullik utána CHM-re. Ez is azt igazolja, hogy a tolerancia-rezisztencia eltűnéséhez sokkal több időre van szükség, mint annak kialakulásához. Igaz az eredményekbe belejátszhat az import atka is. Szinte minden nap érkezik egy-két ökölnyi nagyságú raj. Az egyik alacsonyra szállt rajocskát átnézve találtam köztük olyant, melynek a torán atka ült. Szerintem ez atkaraj. Hegedűs Dénes azt mondta, hogy ezer atkából egy látszik a méhen. Ezen az alapon még volt a rajban ezer atka. Kb. ezer méhen.
Ami a Bross rentyölést illeti: Brossnak óriási felelőssége van az idei helyzet kialakulásában. Sorozatosan hibázik. Most pl. arra próbálja terelni a dolgot, hogy a talajban lévő vegyi koktél együttese a felelős a tünetekért. Ebben az esetben minden évben, minden szántóföldi kultúra esetén meg kellene ismétlődnie az ilyen tüneteknek. Pont azon gondolkodtam, hogy vajon miért   vállalja ezt a biztos bukáshoz vezető magatartást? Olyan indok jutott eszembe, hogy látja azt, hogy az OMME szervezetét nem fogja tudni néhány éven belül a drasztikusan csökkenő tagdíjbevétel miatt fenntartani. Ezért aztán szüksége lesz a minisztériumi apanázsra. Ezért inkább a méhészekkel szemben a minisztériumi szövetséget tartja fontosabbnak. Arra nem gondol, hogy esetleg majd az OMMÉ-t át kell neveznie Virtuális Méhészek Egyesületének? Ugyanis majd csak olyan méhészek lesznek a tagjai, akiknek nem lesznek méhei. Pontosabban azok sem, mert nem fognak tagdíjat fizetni a nem létező méhcsaládok után. A jelenlegi problémáink az ezredrészét jelentik annak, amilyen problémáink tíz év múlva lesznek. Ilyen helyzetben cserben hagyni a méhészeket öngyilkos vállalkozás.

*

wr

• 1013
« Válasz #4021 Dátum: 2018. Augusztus 28. 11:54 »
Idézet
A szublimálás sebességét ha sikerül meggyorsítani és megmarad a hatékonysága akkor könyebb lesz azt is végrehajtani.Ígéretes kísérletek vannak már erre is.
Ha jól emlékszem érintőlegesen írtam már erről egy másik topikban, de nem meglepő módon le lettem hurrogva, mert ott is inkább az működött hogy a hülyeséget lájkolják, ha meg értelmes dolog van leírva abba bele kell kötni.  :)
Szóval. Nem a szublimox vagy mi a neve vicc kategóriába tartozó kütyüt kell megvenni 2 méhcsalád áráért, hanem házilag kell csinálni azon ár töredékéből olyat, ahol nem kell minden család után tölteni, hanem feltöltöd az edényt, és mész vele amíg ki nem fogy, pont mint a furettónál. Néhány próba és kevés gyakorlat után simán lehet adagolni, mert tudni fogod hogy hány másodpercig kell nyomni egy egy családba. Tehát ha nem is annyira mint a furettó, de a szublimálás is lehet kellően gyors.
Az oxálos csurgatás nekem nem jött be, amelyik méh közvetlenül nyakon van öntve az le fog dögleni másnapra, a keretek alján lévőkön meg ottmarad az atka is.
Kezdek én is aggódni, mert én nem szeretnék szublimálni, annál többet ér az egészségem, viszont közben látom azt is, hogy egyes méhészetekben a szokásos adag dupláját kapják már a családok az amitrázból és a fluvalinátból is, és mégsem fogy kellőképpen az atka...

« Válasz #4022 Dátum: 2018. Augusztus 28. 13:27 »

Volt aki tüntetett de mégsem áltak sokan mellé, sőt ki lett közösítve............és ma is ez megy.

Majdnem így van, de mégsem. Az időrendiséggel lenne egy kis probléma.
Amikor Csuja ki lett közösítve, akkor még annak a szekerét tolta, aki a tüntetése idején (sokkal később, a fel/meg/világosodása korában) közösíttette ki. ( Attila csak végrehajtott.) Tessenek visszaemlékezni! Ha ezek ismeretében nézzük írásodat, akkor tökéletesen igazad van SzaboJ, mert egyébként félreérthető.
DE:
Attila megint mellébeszél. Védi a védhetetlent, kitudja mi vezérli és hajtja? Mostanra magára maradt. Már mindenkiben kitisztult a kép, de Attila még mindig próbálja megmagyarázni a rossz bizonyítványt.
Tóth Péter nem tudott bizonyítani semmit. Számtalanszor leírták, és ez tény. Ezért nem is adhatott olyan szakvéleményt, amiben a neok káros hatásáról szól. Nem volt bizonyíték. ..............
Mert az is lehet, hogy én keverem ismét a tar főt, a fartővel.

Te Jenő!

Lásd már be, dik hej, hogy tévedsz Arany Gádzsókám!

Há' má' hogyan maradna magára az a jó hajament Hajernyei? Há' van annak szekértábora akkora, hogy valami csuja! Ottan van mingyá' a GigaCsányi, meg mingyá' meggyünnek még legalább ketten, a jó Dr. Körmendy-RáczP.János, meg az Olvastam es. Köll ezekné' több...? S akkor ne feledkezz meg a momentán berekedt Díszbaromfiról, Tyúkocskáról, Szürkeverebről, a tagdíjhátralékot  kicsit nehezen utaló Baglyasról, a sporthorgászok védőszentjéről, SzentAtyáról, CsicskaBicskáról, a jó Ugyenaivvagyok? Baloghlaciról, BólintkaBálintkáról, s nem utolsó sorban a kedves Chuck Norrisról, a MojzesAlbedóról, és a Világosbeszédű Kevéstagdíjú Erdélyi Janiról. A kemény magról, OMME, Méhészújság, Kft., Mészároséra Ostorairól, Tóth Péter rentyölőiről, Alapszabályszabóiról, Tollfosztott Kányáról, Bross szekértolóiról.

Oszt' akkó' még nem számútá' a Geddekassal, aki mostanában má' megint olyan kimért, mint a húsz deka juhtúró, amikó' pedig rentyölhetné ő es a Brosst. Úgy látszik, megint beígérte neki a Tóth Péter helyét valaki, még az sem lehetetlen, hogy a Bross, vagy a Hegedűs Főorvos Úr, mostanában leginkább Őt isteníti, meg persze fura módon mentegeti azokat az elnökségi tagokat, akik először megszavazták, hogy tiltakozni köll, utána meg hagyták szépen szarban a saját határozatukat és leginkább azt a 13 és félezer méhészt, akiket "képviseltek", mikor odaszavazták őket a húsosfazék mellé...no, oszt' azóta se...! Szóval mentegesd, dédelgesd csak Gádzsókám a Geddekast, oszt' gondúd végig, hogy már hányszor forgatott köpönyeget, amikó' az érdeke vagy vélt érdeke úgy kívánta.

Aztán az is megér egy misét, hogy a méhész érdekvédelembe köll-e egy ilyen megosztó személy, mint a csujafegyver? Eddig akármilyen jó kezdeményezés képes vó't zátonyra futni, ha Geddekas akarta kormányozni a sajkát. A közméhész csalánkiütést kap, ha Geddekas valaminek az élére áll, szerintem az a halvány brossozási kísérlet, amit itt produkált, az is megrendelésre készült. A megrendelő meg valószínű a Bross lehet, tudja, hogy ha Geddekas szorgalmazza az elhajtását, akkor a méhész dafke se zavarja el a trónról, inkább lenyeli a neoninikotonoidos békát, Brossosan.

Szóval ne mentegesd te a Geddekast, tuggya az, mi a dó'ga. Azért persze én is amondó vagyok, hogy vissza köll venni az OMME-be, különösen akkor, ha valóban szét akarják a méhészek robbantani az Egyesületet -mint ahogy itt Olvastam-, s át akarják játszani a NAK-hoz. A Laci úgy is ezt képviselte a közelmúltban. Kiröhögtetek, amikó' aszt montam vót, hogy Geddekast akarom a trónra, mert tudom, hogy tökös érdekvédelmet csinálna már fele annyiért, mint amennyiért most Bross nem csinál. Egyébként illúzióid ne legyenek Arany Gádzsókám, akárki lesz a trónon, az szépen gazsulál a minisztériumnak. Ebben nem lesz különbség, s abban is biztos lehetsz, hogy Geddekas ugyanúgy elad Téged is pár piculáért, mint eladott Bross. De az utóbbi Neked, nektek kétszer annyiba kerül...

No nem dörmögök veled tovább, végül is igazad van, olyan mindegy (11111111111111111111), ki szarik a fejünkre. Elhatároztam, nem hagyom, hogy bohócot csináljanak belőlem, annak lehetőségét meghagyom azoknak, akik látva látnak, de nem lépnek semmit. Nekem nem köll a támogatásuk, s amíg közérdekű az Egyesület, szolgáltatásait korlátozás nélkül élvezhetem, terheit nem cipelem, elnökét nem "tisztelem" tiszteletdíjjal, magyarán páholyból nézhetem ezt az egész majomparádét. Tanulok ám én is, a tanítómestereim meg olyan nevek voltak, mint Takács Ferenc MegaCsányi Nekemkölltónyi, nem különben Bross, Hajernyei, K-RPJ Főorvos Úr...

Ha majd egyszer ráérsz, Aranyos Gádzsókám, kérdezz már rá egyik-másikukra, momentán hány méhcsaláddal OMME tagok...?

Végül meg szeretnélek nyugtatni, egy csöppet se félj, hogy kevered a tar főt a fartővel...! Dehogy is kevered...!

« Válasz #4023 Dátum: 2018. Augusztus 28. 13:57 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 23:21 írta kivancsi111 »

*

Nb18

• 797
« Válasz #4024 Dátum: 2018. Augusztus 28. 20:18 »
Urak!??

Most komolyan ezt kell?
Az ember akárhová megy már mindenhol a jamaikaiakat látja hallja semmit tenni, most erre még itt is ezt a stílust kell elviselni?
Nem ítélem el senki szakmai tapasztalatát, meggyőződését, vagy méhész-politikai elkötekezettségét, de ez mire jó már?

« Válasz #4025 Dátum: 2018. Augusztus 28. 20:34 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 23:21 írta kivancsi111 »

« Válasz #4026 Dátum: 2018. Augusztus 28. 20:46 »
Barátom!

Megértem, hogy neheztel, amiért a Klubtulajdonos Harcostársainak és Bross Szekértolóinak listájából kifelejtettem. Bocsi!

A jövőben igyekszem elkerülni az efféle malőröket, a tévedésért Jenő nevében is elnézést kérek, ám egyúttal szeretnék mindkettőnk nevében visszautasítani minden olyan rasszista gyökerű megszólalást, mint az Öné is volt.

Ha a feledékenységemet kívánja kisarkítani, az egy akceptálható dolog, de az vállalhatatlan, hogy kirekesztő, nemzettársainkkal szemben globálisan pejoratív magatartásformát kíván népszerűsíteni egy olyan fórumon, ahol elfogadhatatlan a jelenleg még az össztársadalom szempontjából kisebbségben lévő, ám a méhészet szempontjából oly fontos státuszt betöltő népcsoport szegregációjára történő buzdítás..

Mint írtam már egyszer, ha nem is Brossal, de a vízilovakkal (Hippopotamus amphibius) és Jenővel vagyok. Tudom, hogy mindnyájan kihalófélben vagyunk, ám éppen ezért, támadás helyett a kíméletünk szükségességére szeretném felhívni a szíves figyelmüket, Tisztelt Uram!

« Válasz #4027 Dátum: 2018. Augusztus 28. 21:04 »
Megkérlek benneteket ezt az "eszme" cserét valamelyik bulvár lapban folytassátok.
A Hír-les rovat arra való, hogy új, szakmailag érdekes cikkeket, híreket közöljünk.
Szerintetek ezek a vicclapba való "huncutságok" idevalók?
Ha nem találjátok meg a megfelelő rovatot segíteni fogok!
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila
Klubvezető

« Válasz #4028 Dátum: 2018. Augusztus 28. 21:12 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 23:20 írta kivancsi111 »

*

Nb18

• 797
« Válasz #4029 Dátum: 2018. Augusztus 28. 21:15 »
Barátom!

Megértem, hogy neheztel, amiért a Klubtulajdonos Harcostársainak és Bross Szekértolóinak listájából kifelejtettem. Bocsi!

A jövőben igyekszem elkerülni az efféle malőröket, a tévedésért Jenő nevében is elnézést kérek, ám egyúttal szeretnék mindkettőnk nevében visszautasítani minden olyan rasszista gyökerű megszólalást, mint az Öné is volt.

Ha a feledékenységemet kívánja kisarkítani, az egy akceptálható dolog, de az vállalhatatlan, hogy kirekesztő, nemzettársainkkal szemben globálisan pejoratív magatartásformát kíván népszerűsíteni egy olyan fórumon, ahol elfogadhatatlan a jelenleg még az össztársadalom szempontjából kisebbségben lévő, ám a méhészet szempontjából oly fontos státuszt betöltő népcsoport szegregációjára történő buzdítás..

Mint írtam már egyszer, ha nem is Brossal, de a vízilovakkal (Hippopotamus amphibius) és Jenővel vagyok. Tudom, hogy mindnyájan kihalófélben vagyunk, ám éppen ezért, támadás helyett a kíméletünk szükségességére szeretném felhívni a szíves figyelmüket, Tisztelt Uram!

Figyu!

Én nem az vagyok, aki "barátom vagy, nem vagy barátom" című óvodás játékot fogok veled játszani!
Abba sem fogok bele menni, hogy a méhészeti fórumokon, próbáljam a te ékes(?) szófosásodat űberelni!
Az, hogy te betegesen listázod a fórumozókat arról én nem tehetek, azt majd beszéld meg a pszichológusoddal az elvonón. Azért mert valaki jelzi, hogy zavarja a cigány stílus,
nem kéne mindjárt beskatulyázni, meg más nevében elnézést kérni!
A vízilovakat meg ne keverd bele! Van éppen elég bajuk....

« Válasz #4030 Dátum: 2018. Augusztus 28. 21:22 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 23:20 írta kivancsi111 »

« Válasz #4031 Dátum: 2018. Augusztus 28. 21:26 »
Szerintem ez az a pont ahol be kéne fejezni.
Ha nem sikerül, ahogy megígértem, segítek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4032 Dátum: 2018. Augusztus 28. 22:52 »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #4033 Dátum: 2018. Augusztus 29. 10:01 »
Olvasom a bejegyzéseket. :-X
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #4034 Dátum: 2018. Augusztus 29. 14:14 »
Megítélésem szerint óriási új versenytárs van a láthatáron. Az afriakiaknak nagy területeik vannak, a munkaerő nyilván sokkal olcsóbb, mint nálunk. És japánokat (is) megbíztak azzal, hogy fejlesszék a méhészeti iparukat. Íme egy tanulmány:
http://www.jaicaf.or.jp/English/bee_en.pdf

Megítélésem szerint Afrikából jó minőségű, bio, szermaradványmentes mézet fognak piacra dobni. Ha egy csöpp eszük van, akkor ezt megfelelően hangsúlyozni is fogják. Most hadd ne fejtsem ki a megfelelően szó tartalmát.

Szerintem a jövő stratégiai eleme, hogy
1. hogyan kerüljük el a kémiai táblákat? Szerintetek, ha mindenki a lehető legmesszebb megy az ipari tábláktól, akkor hány százalékos vesztesége lesz a kémikus mezőgazdásznak? Utána nem akar majd megporzást? A kémiás táblája megporzásáért meg fizethet ugyanúgy, ahogyan az USA-ban is fizetnek a totálkémiás mandulaültetvények megporzásáért?  De ez olyan, mint a sztrájk, ha vannak sztrájktörők, akkor semmi értelme. Mindenesetre egy próbát megérne?

2. A méz piaci pozícióinak javítása. Amíg olyan cikkek jelennek meg, hogy a méz az nem más, mint cukor, addig ne várjuk, hogy a méz ára nagyon különbözzön a cukorétól. Tehát felvilágosítás, film, helyi és országos TV. Mint a németek. Utolsó gondolat mindíg: és vegyél német mézet, azt garantálják. No most nekünk ugyanezt kell tenni: és vegyél magyar mézet...

3. Vitatkozok azokkal, akik azt hangoztatják, hogy több mézet nem lehet piacon, ill. közvetlenül eladni. Most cca. 0,5-0,7 körül lehet a per capita mézfogyasztási átlag. Az osztrákoknál ez cca. 1,4-1,6. Kicsi matek: ha 0,7 kilóval növelnénk a mézfogyasztást, és ezt sikerülne a méhészek zsebébe tenni, akkor az 0,7*10.000.000 kg = 7.000.000 kg belföldi mézfogyasztás emelkedés. Ez megduplázná a magyarországi mézfogyasztást!

1,100,000 méhcsaláddal és 23.000 méhésszel számolva 48 méhcsalád/méhész az átlag, méhészenként cca. 500.000 Ft/év a növekmény (átlag, ahol több méhész van egy családban, vagy több méhcsalád, az ennek megfelelően változik. A számolásnál 1500 Ft-ot számoltam a hordós és üveges méz különbségére.)

Ebből lehet tudni, hogy miért marketingolnak olyan erősen a németek, osztrákok.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!