Méhészkedés fekvő kaptárban

• 822 válasz
  • 431226 megtekintés
*

wr

• 1030
Re:Méhészkedés fekvő kaptárban
« Válasz #765 Dátum: 2021. Augusztus 29. 13:04 »
Nem tudom mit teszünk veszünk a hunorban, mert én nem szoktam olyat. Nekem az olyanokon akad meg a szemem, amikor kézzel lábbal kardoskodsz a szűkítés mellett, amihez viszont kiválasztod a legtágabb kaptárt. Nem eleve egyszerűbb lenne minden egy 8 keretes fiókban? De...
Ilyenkor jön az az érzés, hogy a király meztelen.

« Válasz #766 Dátum: 2021. Szeptember 22. 07:52 »
Nagyon tetszett nekem is a Hunor, de akkor sem két fa közé kifeszített nyugágyból, vagy hintaszékből kezeltem mint az alábbi kollégák.
A legjobban a "lefejlesztéses" technológia tetszik, hogy fönt dugig mézen telelnek,majd ha azt "kinövi" a család, szépen lefejlődik.
Aztán ahogy olvasgatom legendákat regélnek a bombasztikus termésekről, meg a kaptárak falát feszegető méhcsaládokról, atkát pedig csak a képen (vagy másnál) láttak.
A valóság teljesen mást mutat!
Felénk elég "vékonyak" a méhcsaládok, de hallok szép állományokról is, hogy a 8. NB keret külső oldalán is csüngenek a méhek!
Nekem egy sincs ilyen, a sajátomat közepesnek ítélem.
A 8 csurig NB lépről annyit, hogy ez egy 10 Keretes Hunor fészek csurig, + a méztérben 2-3-4 laza léputca.
Én is láttam ilyen méhészetet, de nem ez a jellemző.
Most a mézes lépek felkarcolását csinálom, és jelentem semmi gond, minimális "szaglászás", szinte reggelre tökéletesen behordják a kikelő fias helyére az érett mézet.
Talán ma készítek néhány képet, de nem ígérem meg, mert jelenleg nálunk még csak 8 fok van.
Akkor még egyszer precízen leírom, hogy lehet ilyenkor teljes biztonságban mézes lépet felkarcolni, amikor totál állnak a családok, semmi nem köti le őket.
Alap dolog, hogy a kijárót rettenetesen leszűkítem.
Úgy szoktam jellemezni, hogy.....az elfektetett kisujjam fele, ez gyakorlatban 4 cmX7mm-t jelent.
Majd később a telelés alatt ezt a szűkítőt kiveszem.
A fészek közepe a szűk kijáróval szemben, és oldalról egy kartonplasztal lezárva, melynek alja 8-10 cm hosszan egy méhjáratnyi magassággal ki van szikével vágva.
Ennek külső oldalán van az építő keret(ÉK), hogy ne a felkarcolt léppel kezdjek, mert akkor odaragasztják a szűkítéshez használatos kartonplaszthoz.
A felső takarást a fészken oldalról (ahol az etető vályú van) picit (1cm-t) elhúzom, a felkarcolt mézes lépeket pedig telibe letakarom, hogy semmi szag ne jöjjön ki!!!!!!
Tehát a "szaglászó", kutató méheknek az egész fészken át kellene osonniuk ahhoz, hogy a könnyű prédához hozzájussanak.
A kijárókat többször ellenőrzöm, hogy nem látok e piszkálódást, birkózást.
Ha mégis a kívánatosnál több méh rajong körbe, akkor elmegyek a méhes távolabbi részébe, de eddig nem kellett.
Tegnap a méhesház felső sorát csináltam, ahol egymáshoz elég közel vannak a kijárók, de nyugi volt.
És végezetül miért van szükség erre a "tökölődős" beavatkozásra?
Hogy a kikelő fiasok helyére is méz kerüljön!
Az anyák ugyanis itt kezdik tél végén a petézést, és ha ezekben a lépekben kicsi a mézkoszorú, akkor baj lehet, és ha cukorlepény beadására alkalmatlan az időjárás, akár a családot is elveszíthetjük.
A méhészeknek mindig a kemény télre kell készülniük, mert az utóbbi években mindent lehet mondani az időjárásra csak azt nem, hogy kemény telünk volt.
Azt igen, hogy forró nyarunk...
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #767 Dátum: 2021. Szeptember 22. 11:34 »
Hogy hol milyenek most a családok az elsősorban attól függ, hogy milyen volt azon a helyen a szotyi. Ahol a virágzás előtt volt eső, netán több is, ott vihette a kijáró méheket is. Ahol semennyi eső sem volt, mint nálunk sem, ott szépek a méhek. Én az enyémekkel meg vagyok elégedve ezen az őszön, még a kölyökcsaládokra sem lehet panaszom. Tavaly ilyenkor pl. egyáltalán nem voltam megelégedve velük.
Azért, mégse lehet annyira a nyugalom szigete az a fekvő, ha abba még ebben a hidegben karcolgatni kell. Főleg úgy, hogy pl. az alföldön több helyen fagyott tegnap hajnalban...
Én a termelőket úgy 2,5-3 hete ki sem nyitottam, nem is szeretném már márciusig. A kölyköket muszáj volt, mert azokat a hely szűke miatt nem tudtam rendesen feletetni augusztusban, azokkal a múlt héten végeztem. Tepsiből is már csak azét a pár családét kell kihúzkodnom ahol még van atka, a többinél 0 és 3db között potyogott a legutolsó kezelésre.
A keretek szögelését is kb. holnap este befejezem, onnantól várom a márciust amikor is majd be lesznek drótozva. Addig meg pihi. Szóval nem olyan rossz ez a rakodó...

*

buksi

• 468
« Válasz #768 Dátum: 2021. Szeptember 22. 15:02 »
Igenis van olyan kaptár ,ahol aug.végére belehet etetni a téli élelmet,de ha nagy v.hunor keretben főleg középen még a napokban is 2-3 kiterjedt fiasítás volt,mint Attila is írja mindegy fekvő v. rakodó gondozni kell a családot.De biztos vannak ügyes méhészek akik a méheket is tudják tanítani,a másik méhészt meg bírálni.Kicsit fura ez a kötekedő állapot.

*

wr

• 1030
« Válasz #769 Dátum: 2021. Szeptember 22. 16:29 »
Három keretben kiterjedt fias? És olyan hol van? Mert sehol sincs, pedig sok méhésszel beszéltem. Nálam rengeteg virágport behordtak most az ősszel, még sincs egyiknél sem ennyi fias, általában van pár tenyérnyi fedett és ennyi.
Az ügyes méhészek meg nem a méheket tanítják hanem azoktól tanulnak. Nem várnak októberig az etetéssel, hanem otthagyják a fészekben azt a 2-3 lépet és megvárják míg kikel (nem etetgetik a hidegben). Aztán amikor kikeltek, akkor egyszerűen kiveszik onnan, a helyére meg mézeset tesznek. Nem bonyolult ám ez! Még fekvőben is működik! Én is így csináltam akkor, amikor még 1 fiókon teletettem. Akkor is beetettem augusztus 20-ra a teljes téli készletet, csak hát utána jött még október elején a betelelési macera, a két fiók forgatása, az üres fiók levétele, meg a nem oda illő (üres) keretek kiszedegetése és a fiók rendezése. Meg a diribdarab kivett mézes lépek kipörgetése (igen, októberben). Ezt untam meg. Nekik is jobb ha a 2 fiók közt van télen a telelőfürt, ott, ahova a mézet is koncentrálták, meg nekem is, ha nem kell még pluszban a rengeteg fiókot behordani.
Egy szó mint száz, ilyenkor nem kell azokat már gondozni, sőt, örülnek neki ha nincsenek már csesztetve. Arra kell csak ügyelni, hogy az egér meg a cickány ne mehessen be a kijárón, meg ne maradjon rajtuk télre atka. Ennyi.

« Válasz #770 Dátum: 2021. Szeptember 22. 18:08 »
Borzasztó jó olvasni ezeket a jó tanácsokat, de abból már kinőttem, hogy mind becumizzam.
Ezt írja wr méhésztárs:
"Aztán amikor kikeltek, akkor egyszerűen kiveszik onnan, a helyére meg mézeset tesznek."
Mondom én, hogy te a hintaszékből, vagy a nyugágyból méhészkedsz.
Aztán azt a két jó mézest honnan akasztod le?
Aztán mégis ki kell venni azokat ahol az utolsó fias kikel?
Lehet, hogy én amit itt leírtam, egy hosszadalmas, macerás megoldásnak tűnik, de ez nem több néhány percnél családonként!
Igen a méhektől tanultam, hogy a fészek közepének is dugig kell lennie mézzel, mert ha a kemény fagyban nem érnek mézet, akkor bizony kakukk.
Soha egyetlen családom élelemhiány miatt nem pusztult még el!
Bezony.
Aztán ha majd tényleg beüt egy igazi farkasordító hideg tél, ne panaszkodjatok!
Akkor én lengedezek a hintaágyban.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #771 Dátum: 2021. Szeptember 22. 18:44 »
Idézet
Aztán azt a két jó mézest honnan akasztod le?
Hát onnan, ahova a szotyi után beetetted (volna). Ja, nem etetted be, így tehát sehonnan...
Idézet
Aztán mégis ki kell venni azokat ahol az utolsó fias kikel?
Soha nem mondtam hogy ne kéne kivenni. Hanem azt mondom, hogy épp emiatt nem kell ilyenkor feleslegesen beleetetni. Minek etetsz bele ha aztán meg kiveszed? Ha mindjárt a szotyi után megtömettél volna velük 2 keretet, akkor most nem kéne ebben a hidegben etetgetned, hanem régen ott lenne a 2 mézes léped már lefedve, és csak be kéne oda emelned a fészekbe.
Most komolyan, már azt is nekem kell elmagyarázni hogy hogyan kell(ene) a fekvőbe méhészkedni?

« Válasz #772 Dátum: 2021. Szeptember 22. 19:38 »
Ezt kérdezi tőlem wr cinikusan:
"Most komolyan, már azt is nekem kell elmagyarázni hogy hogyan kell(ene) a fekvőbe méhészkedni?"
Inkább csak maradj a pakolgatásnál, molyok elleni harcoddal, meg a sok haszontalan kacatoddal.
Az NB egyszerű mint a faék, és ezért tetszik.
Mindenki azzal méhészkedjen amelyik rendszer passzol az egyéniségéhez.
Nekem ez, neked az.
Mi ezzel a gond?
Ma volt ilyen csapnivaló idő, holnaptól sokáig 22-26 fok lesz.
A méheknek minimális munkájába telik jó helyre beraktározni a téli élemet, és ez legalább méz, ami nem hátrány.
A kioktató stílusodat pedig felejtsd otthon, nyugodj meg nincsenek a technológiákkal gondjaim, és az eredményeimet sem kell szégyellnem.
Nagyernyei Attila

« Válasz #773 Dátum: 2021. Szeptember 22. 21:54 »
Az egy héttel ezelőtti helyzetet tudom leírni, akkor volt nálam az eü-s, benéztünk néhány családba és én is meglepődtem azon, hogy több családnál is 2-3 1/2NB keretben szinte lécig fedett fias volt. Azóta nem tudom mi a történés mert én sem piszkálom őket már tavaszig, csak a chekmite csíkokat veszem ki majd október közepén.
Napraforgó előtt és közben itt is szárazság volt és a családok gyönyörűek voltak hordás után is, nem szedte le a méheket idén.
Bízzunk benne, hogy szépen kitelelnek.

« Válasz #774 Dátum: 2021. Szeptember 23. 07:10 »
Gábor1985 ezt írja:
" benéztünk néhány családba és én is meglepődtem azon, hogy több családnál is 2-3 1/2NB keretben szinte lécig fedett fias volt."
És mi lesz ezután?
Akkor semmi gond, ha nem azokon a lépeken telelnek ahol most ennyi fiasod van és a fejük feletti fiók full mézes.
Minden  keretméretnél ez problémát jelent, de különösen a Hunornál.
Aki ilyenkor nem méhészkedik, nem ellenőrzi a fészekben a méz mennyiségét, egyszerűen felelőtlenségnek tartom.
Hacsak nem annyi szirupot nyom nekik, hogy mindenhol élelem legyen.
De akkor hol itt a gazdaságosság, ésszerűség?
Vagy ez megy majd a jövő évi repcébe, abban meg elfér?
Csak kérdezem.
Az én méhcsaládjaim nagyrészt természetes mézen telelnek, mivel a fias kereteket nem pörgetem!
A ráetetés a mézkoszorú alá kerül, a most felkarcolt méz, amin telelni fognak az pedig a fészek közepébe.
Egyébként többször megbeszéltük, hogy mindenki úgy csinálja ahogy akarja.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #775 Dátum: 2021. Szeptember 23. 07:44 »
Idézet
Inkább csak maradj a pakolgatásnál, molyok elleni harcoddal, meg a sok haszontalan kacatoddal.
Na de milyen pakolgatásnál? Kipörgettem a szotyit, azóta nem pakolásztam semmit. Azt se nagyon értem, hogy milyen harcot kell vívnom a molyokkal. Fel vannak rakva a fiókok 6-os tornyokba, a legfelső egy üres fiók, ebbe égetek el másfél hetente 1db kénlapot. A tornyot lezárom rendesen alul és felül is, igazából elég lenne 2 hetente is kénezni. A hétvégén lesz még egy kénezésem, meg utána még októberben egy és ennyi. Az összes fiók lekénezése nem tart 20 percig se. A haszontalan kacat se tudom mi, van egy kupac anyarácsom, meg egy kupac szöktető keretem, mindegyik hasznos eszköz amikor kell.
Idézet
Az NB egyszerű mint a faék, és ezért tetszik.
Igen, folyamatosan (épp most is) látjuk, hogy mennyire egyszerű. Akárhogy bizonygatod, éppen az ellenkezője jön le minden egyes írásodból. Tavasszal is marha egyszerű, meg még most is.
Idézet
Ma volt ilyen csapnivaló idő, holnaptól sokáig 22-26 fok lesz.
Hát, sokáig nem, mert csak a hétvégére mutatnak jó időt. Nem baj, te csak karcolásszál a hétvégén, én inkább elmegyek wellneszkedni, majd gondolok rád közben.
Tényleg nem értem, hogy miért jó valamit könnyűnek meg faék egyszerűnek bemutatni ami szemmel láthatóan nem az (meg dolgoztam vele, tapasztalatból is tudom hogy nem az), hiszen rengeteg a munka vele. Ilyenkor is, tavasszal is, meg évközben is. Szóval mindig... Plusz, eddig én azt hittem, hogy csak a kaptár hibáit kell folyamatosan korrigálni egész évben, azért a sok munka. De nem, mert a saját hibáitokat is korrigálni kell közben. És ez a nyugalom szigete... Nálam a medence meleg vize lesz az, amiben majd üldögélek.

« Válasz #776 Dátum: 2021. Szeptember 23. 08:40 »
Ha már itt tartunk, voltunk nyaralni Montenegróban, és csütörtökön jöttünk meg Sárvárról.
Szerintem innentől parttalan a vitánk, jó pihenést!
Nagyernyei Attila

*

leo

• 210
« Válasz #777 Dátum: 2021. Szeptember 23. 23:57 »
Szeretem a vitát, az ütközeteket. Sok mindent lehet tanulni.A méheket nem lehet kitanulni. Kár, hogy kíváncsit törölték.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #778 Dátum: 2021. Szeptember 24. 08:31 »
Meg a  részigásságokból téves következtetéseket levonni!    :) Ezeket az embereket "manipulátoroknak" nevezném!!!! Akikre nincs szükségem! ;)

*

wr

• 1030
« Válasz #779 Dátum: 2021. Szeptember 24. 13:14 »
Idézet
A méheket nem lehet kitanulni.
A méhészkedésre tökéletesen igaz a "jó pap is holtig tanul" mondás. Mire az ember megöregszik és abbahagyja addigra nagyjából megtanul méhészkedni.