Attila, gratulálok a szép eredményhez. Biztosan elégedett vagy vele.
Nekem fél NB rakodóm van, nagyjából ott is az általad leírt elvek vannak betartva, csak a kivitelezés formája más.
Most az időjárás miatt elővirágzás kezdete után (picit "megkésve") tettem az anyákat az alsó fiókra (10 keretes fél NB).
Előző tapasztalatok alapján most a fiasításos fiókot közvetlen az anyarácsra tettem (hideg időjárás miatt is, hogy ne bontsam szét annyira a fészket), felé az üres lépes fiókot (erőseknél a repcés 4-iknek).
Mikor jobban megindul az akác 3-4 nap, megcserélem a 2. és 3. fiókot, addigra már több ezer új méhecske is kikel.
Ha szépen telik a 2. fiók, akkor beközlök egy újabb üres lépes/ 3-4műlépes fiókot.
Mivel közvetlen akác elején korlátoztam, még pergetés alatt is van helye petézni az anyának alsó fiókban. Ide műlépet is teszek de csak módjával, mert hideg időben inkább csak fékezné a fészek kiterjedését.
Olyan ez a berendezés, mint amikor az autónál sebességet váltunk. Növekvő fészek, mint tavasszal, de már sokkal több gyűjtőméhvel.
Előfordult jónéhányszor, hogy anyás dajka lett belőle és a szép fedett mézes keretben volt pl. egy - két tenyérnyi nyitott fias. Azt nem pergettem, maradt náluk.
Üdv.: Attila