Méhészkedés fekvő kaptárban

• 822 válasz
  • 428685 megtekintés
*

Attila

• 285
Re:Méhészkedés fekvő kaptárban
« Válasz #525 Dátum: 2017. Május 26. 14:01 »
Attila, gratulálok a szép eredményhez. Biztosan elégedett vagy vele.

Nekem fél NB rakodóm van, nagyjából ott is az általad leírt elvek vannak betartva, csak a kivitelezés formája más.
Most az időjárás miatt elővirágzás kezdete után (picit "megkésve") tettem az anyákat az alsó fiókra (10 keretes fél NB).
Előző tapasztalatok alapján most a fiasításos fiókot közvetlen az anyarácsra tettem (hideg időjárás miatt is, hogy ne bontsam szét annyira a fészket), felé az üres lépes fiókot (erőseknél a repcés 4-iknek).
Mikor jobban megindul az akác 3-4 nap, megcserélem a 2. és 3. fiókot, addigra már több ezer új méhecske is kikel.
Ha szépen telik a 2. fiók, akkor beközlök egy újabb üres lépes/ 3-4műlépes fiókot.
Mivel közvetlen akác elején korlátoztam, még pergetés alatt is van helye petézni az anyának alsó fiókban. Ide műlépet is teszek de csak módjával, mert hideg időben inkább csak fékezné a fészek kiterjedését.

Olyan ez a berendezés, mint amikor az autónál sebességet váltunk. Növekvő fészek, mint tavasszal, de már sokkal több gyűjtőméhvel.

Előfordult jónéhányszor, hogy anyás dajka lett belőle és a szép fedett mézes keretben volt pl. egy - két tenyérnyi nyitott fias. Azt nem pergettem, maradt náluk.

Üdv.: Attila

« Válasz #526 Dátum: 2017. Május 30. 06:32 »
Annyit szeretnék veletek közölni így az akác végén, hogy egyetlen rajom sem volt eddig.
A pergetéssel együtt leellenőriztem a családokat, a fészkeket megtűztem.
Jelentem mindenhol petéző anyám volt!
Ezt nagyobb sikernek élem meg mint a pergetési eredményt.
Mivel egyik nap méhész barátom is segített pergetni, az a vád nem érhet, hogy azért nem volt rajom, mert gyengék.(a mellékelt kép pergetéskor készült)
A szűk fészekben a fiasok gyönyörűek, és nagyon gavallér voltam a családokkal.
7-9 kiló akácméz volt a jutalmuk amit otthagytam.
Soha nem pergettem "kopaszra", nálam ez ismeretlen fogalom!
A bent maradt mézet még mindig megtaláltam, ha másban nem a népes, erős méhcsaládban.
Sokan mindent elvesznek, aztán sopánkodnak ha összezuhan az állományuk.
A méheket kényeztetni kell, a bőkezűségből még soha nem volt hátrányom.
Én így méhészkedek, és így van meg a lelki békém.

Nagyernyei Attila

*

bükk

• 169
« Válasz #527 Dátum: 2017. Május 31. 07:39 »
Kedves Attila!

A mai idősebb méhész generáció NB-vel kezdte,majd sokan rakodóval folytatjuk...tudjuk mi helyzet.
Szóval lehet azt mondani,hogy bent hagytam náluk ennyi vagy annyi akácot(7-9 kg ) :).
De inkább az a helyzet azt a akácmézet,mint rendes méheiről gondoskodó NB méhész nem is tudnád kivenni.
Fias kereteket nem kívánsz pörgetni.
Felélik majd ahogy kiterjed a fias,vagy max. megy a vegyesbe.

« Válasz #528 Dátum: 2017. Július 07. 15:45 »
Sziasztok!
Tud valaki olyan könyvet ajánlani amiből meg lehet tanulni a fekvőkaptárban való méhészkedést? Vagy legalább kitárgyalja részletesen.
Előre is köszi

« Válasz #530 Dátum: 2017. Július 07. 22:54 »
Nincs olyan,hogy csak fekvőkaptárban való méhészkedés.
Magának a méhészkedésnek vannak alapszabályai.
Faluba Zoltánnak vannak nagyon jó könyvei.
Egyébként itt is igaz a következő,a gyakorlat teszi a mestert.
Peet!
Keres egy jó méhészt,járj el hozzá dolgozni.
Ez a legjobb tanulás.
Utána felejts el mindent könyvet,mestert,és a méhek ösztöneit
figyelembe vevő,saját igényeidnek megfelelő technológiát
rakjál össze,kínlódj ki.

Csányi Antal

« Válasz #531 Dátum: 2017. Július 08. 06:29 »
Kedves Peet!
Szia, Nagyernyei Attila vagyok.
Örülök, hogy ránk találtál, olvasd végig a Fekete-Fehér Méhészklub ide vonatkozó szakmai hozzászólásait, és akkor sok kérdésre választ kapsz.
Nagyernyei Attila

« Válasz #532 Dátum: 2017. Július 18. 20:47 »
Sziasztok!

Azon agyalok egy ideje, hogy hogyan tudnám a vándorlástól a pergetésig magam elvégezni a munkákat nb 18 melegépítményes kaptárakban. Igazából  már csak a pergetés amivel gondban vagyok. Bármilyen ötletet szívesen olvasok.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #533 Dátum: 2017. Július 18. 23:06 »
Abban sehogy sem, maximum 20-25 családdal birsz el egyedül pergetésnél, de ha nem jók a körülmények pl: sok a fedelezés de sietni is kéne stb.... akkor még azzal is meg lehet szivni.
A megoldás nb fészek meg két fél méztér+harmadik kiépített keretekkel, és szöktető minden családhoz.
Akkor igaz sok idődbe kerül de egyedül is haza tudod cibálni a pergetni valót, a kipergetése meg nem éget annyira mint fekvőnél, ott nincs mese csinálni kell.
Nekem a gyerekeimmel hatalmas szerencsém van, mindenre hadrafokhatóak.
Üdv:robi

« Válasz #534 Dátum: 2017. Július 18. 23:40 »
Kolbasz!

Nekünk nagyon szépen működött az Nb15-ös méhészetünk.
Annyi mézet adott mint a csuda.
Végtelenül egyszerű 6 keretes hordozó ládákban tartottunk a
plusz kereteket.Amikor a családok tele hordták a kaptárt egyszerűen
kicseréltük a kereteket.A rakodóhoz kèpest egy hátránya van csak,
hogy nem lehet szöktetni.
A többi amit leírhatnék róla az mind részlet kérdés.Haza vihető ha kell.
Ha fagyasztod havonta,vagy pincézed közvetlen pergetés után,kénezed,
vagy szűz kereteket használsz akkor nem eszi meg a moly.
Szóval millió módja van a variálhatóságának.
Akitől tanultam méhészkedni,Ő banános ládában tartotta a kereteket,
wartburg kombi és egy utánfutóval hordta haza a mézet.Volt olyan nap,hogy 3-at is
fordultunk.Folyt a méz mindenhol,de működött.
Szerintem már egyszer írtam erről,üsd be a keresőbe a wartburg,szállítóláda szót.

Csányi Antal

« Válasz #535 Dátum: 2017. Július 19. 14:49 »
Új belépőként Üdvözlök minden klubtagot a Bakonyból!
Én is NB 15-ös vándorkaptárakkal méhészkedem már 27 éve.
Az előttem szóló méhészkolléga írását csak megerősíteni tudom.
Az igaz, hogy jó akáchordáskor észnél és ott kell lenni, mert egy erős család hamar telehordja, de erre vannak a plusz kiépített lépek. A könnyebb rakodás érdekében én minden kaptáramra tettem fogantyút, így
két ember könnyedén pakol, és  az egyik keze szabadon marad, hogy azzal meg tudja fogni a sört.
Az üres kereteket egy jól zárható szekrényben tartom és kénezem. Ez egy kicsit macerás, de megoldható.

SPITYU

« Válasz #536 Dátum: 2017. Július 19. 16:49 »
Hali!

Akácra hogyan rendezed be?
Használsz anyarácsot vagy széthúzod a fészket és tűzdelsz majd a tisztító pergetéssel kicsapatsz mindent?

« Válasz #537 Dátum: 2017. Július 20. 09:09 »
Köszönöm mindenkinek a választ!
 Igazából arra gondoltam amit Anti is írt, csak nem voltam benne biztos, hogy gyakorlatban is működne. A tervem az, hogy nb 18 meleg kaptárak kettesével lerakva álványra (a tetejük egymással szemben nyílna a helytakarékosság miatt, mind2 végén röpnyílással), vándorlásnál szegélydarut használnék,  pergetésnél egyessével venném el a kereteket, de csak fújnám, egyből menne vissza a cserekeret. Tegnap 5 családnál kipróbáltam, kb 10 perc/család. A pergetést is egy emberesre tervezem. Napi 30 család simán meglenne egyedül. A vándorlásnál 50-60 családot tudnék egyszerre szállítani, azt is egyedül.

« Válasz #538 Dátum: 2017. Július 20. 10:56 »
Kolbász!

Ezt írod.
"a tetejük egymással szemben nyílna a helytakarékosság
miatt, mind2 végén röpnyílással"
A két fészek kijárója miért nem két oldalra nyílna?
Bár most,hogy leírtam,rájöttem jó az hátul is.
A szállító ládáinkon volt röpnyilás,ha Te is olyat csinálnál
a tartalék családokat tarthatnád abban,amíg télire be nem
helyeznéd a nagy kaptárba.

Csányi Antal

« Válasz #539 Dátum: 2017. Július 20. 13:08 »
Cserepfalva!

Akácra nem viszek anyát, csak egy érett bölcsőt és 7-8 fedett fias keretet teszek be 10 nappal akác előtt.
A bölcsőből kikel az anya akác alatt  és be is párzik. A fiasítás is körülbelül egy időben kel is mind gyűjtő méhe lesz. Mire haza hozom őket akácról kb. akkorra kezdenek petézni az új anyák. A régiekből tartalékot képzek és ha valamelyiknek elveszett az anyja a régiből pótolom. Később az is új anyát kap. Fészeknek 2-3 olyan keret marad amin nyitott és fedett fias is van, azt megjelölöm és azt nem pörgetem.

Spityu