Méhészkedés fekvő kaptárban

• 822 válasz
  • 431134 megtekintés
Re:Méhészkedés fekvő kaptárban
« Válasz #510 Dátum: 2016. Szeptember 21. 20:09 »
Ha kitelel mindenképpen szaporítani!  ;D ;D ;D

*

barger

• 173
« Válasz #511 Dátum: 2016. Szeptember 21. 20:11 »
Akkor szokott egy sejtbe többet petézni amikor ki van szorítva és csak oda tud petézni ahol takarnak a méhek, vagy anyahiba. Most szerintem mézzel kiszorították, de még lehet kedve lenne petézni, máshova meg nem tudott. Nálam tavasszal volt egy pároztató ami rosszul zárt és a dolgozók nagy része hazatájolt, szinte darabra meg tudtam volna számolni a méheket. Egy keret egy kis szegletében petézett az anya ahol a dolgozók takarni tudták. Egy sejtbe 8-10 petét is rakott. Igyekezett mindegyiket a sejt közepére ragasztani. Úgy nézett ki az egész mint egy sündisznó. A méhek egyébként megoldják, ki fogják szórni a felesleges petét.
Baranyi Gergely

« Válasz #512 Dátum: 2016. Szeptember 21. 20:18 »
........... 2004-es anya, egészséges család, megfelelő mennyiségű mézzel.  Tudom, hogy cserélni kellett vna az anyát, de jövőre még szaporítani szeretnék tőle.

Ami azt illeti, egy ilyen matrónát illik is megbecsülni. Szerintem érdemes lenne megpróbálkozni a Guinnes World Records palettájára is felvetetni...

Persze ha netán 2014-es lenne az a mami, akkor az alábbi és jelen élcelődéseket tekintse semmisnek.

« Válasz #513 Dátum: 2016. Szeptember 21. 20:47 »
Frissen kelt álcát is láttam 2 darabot egy sejtben, de ez nem sokáig van, az egyiket úgyis ki szokták dobni.

« Válasz #514 Dátum: 2016. Szeptember 22. 00:15 »
Természetesen 2014-es, zöld anya. Bocs az elírásért. Köszi Barger, én is ilyesmire gyanakodtam.
Lousicide és többiek. A magas labdát én adtam, illet lecsapni! Szép estét!  ;)
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 22. 00:24 írta Péter »

*

ekecs

• **
  • 57
« Válasz #515 Dátum: 2016. Október 16. 20:04 »
Hello! Csak érdeklődök mint kezdő. Ha teljesen szűkített fészekben teleltetek(nb), akkor a választón túli keretekben lévő nem teljesen fedett mézem maradhat tavaszig,vagy pörgessem inkább a cefréshordóba? Köszönöm a válaszokat.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #516 Dátum: 2016. Október 16. 20:09 »
Ha cukorméz, akkor miért ne, de ha valódi méz és fedett, akkor mit keresne a cefrében?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #517 Dátum: 2016. Október 16. 20:46 »
No meg tavasszal majd a méhek kerítésszaggatót isznak, az majd elnyomja az éhségük. :)

« Válasz #518 Dátum: 2016. December 19. 18:14 »
A méhtenyésztés és nemesítés módjára nem volna célravezető pályázatot megpróbálni, de nem a régi feltételeknek megfelelően?

« Válasz #519 Dátum: 2017. Február 04. 22:13 »
Kíváncsi vagyok, hogy ki, mikor rakja be a cukorlepényeket!? Én február vége, március legelején. Talán lesz benne egy kis sörélesztő, de nem biztos, mert virágporban gazdag helyen vannak. Többek között Nagyernyei Attila válaszára is kiváncsi vagyok, sokat tanúltam az ő írásaiból.

« Válasz #520 Dátum: 2017. Február 05. 07:44 »
Kolbasznak válaszolnék.
A cukorlepény ugyanolyan vitát generál, mint a kaptárkérdés.
Soha nem adtam állomány szinten cukorlepényt, de ez nem azt jelenti, hogy igazam van!
A cukorlepénynek több formája létezik, azt kell eldönteni mi a cél vele.
Ha életmentés, akkor nincs min gondolkodni, mert ha nem kapnak a családok, elpusztulnak.
A kemény cukorlepénytől nem indulnak be túlzottan az anyák, amolyan "túlélő csomag" szerepe van.
Amikor elkezditek tuningolni a puha-gyúrt cukorlepényt, az egy más kategória.
Lehet beletenni különböző nozema elleni készítményeket, és ásváyni anyagokat.
A kemény lepénynél nem szükséges a méhek tisztuló repülése, a puha-gyúrtnál pedig fontos.
Ha fel vannak telve bélsárral, és így kapnak egy "fincsi" virágporos cuccot, kész öngól.
Tehát ha cukorlepény használata mellett döntöttetek, ne a naptárt figyeljétek, hanem a méhek tisztulását.
Véleményem szerint az idén jóval hamarabb illik beavatkozni, az biztosan nem működik, hogy ......"Márciusban méhészkedünk, ha megjön a jó idő"
Ha addigra lesz mivel.
Azt hallom a kollégáktól, hogy nagy általánosságban elmondható, jóval nagyobb volt a téli fogyasztás.
Ennek tükrében gondolkodjon ki-ki a cukorlepények beadásán.
Ha nozema tüneteit tapasztaljátok, vagy nagyon "hátul vannak", én nem várnék vele, de akkor is alap a méhek kitisztulása.
Nagyernyei Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #521 Dátum: 2017. Április 10. 08:36 »
Tegnap volt néhány családnál fedés előtti R.bölcső :o
Ezeknél a családoknál 6 NB táblás fias volt. Kettő kerettel megcsapoltam őket, megkapták a 4 keretes gyengébb családok.
Azért azt hozzá tenném, hogy zöld anyás családok húzták a bölcsőket!
Ma reggel 5C hideg volt :( Szegény méhecskék fűthetnek rendesen. (Hőfólia fent van nekik)
A repcéről szépen elkezdett begyűlni a virágpor, meg egy kis nektár.
Ma beszélek a gazdák vezetőjével, hogy legyen tekintettel a vegyszer kijuttatásakor, a méhekre!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #522 Dátum: 2017. Április 18. 12:23 »
Reagálni szeretnék a kezelési módszerek mentén kialakult vitákra.

A 18 keretes fészekmézkamrás, de a melegépítményes fekvő kaptárban is, akác előtt két hétig elég a 12 nagy keret, amit 5-7 keretről indulva, folyamatosan bővítünk, a család erősségének függvényében. Ezzel a valóban kissé munkás kezelési móddal azt érjük el, hogy akác előtt két héttel van 6-7 táblás (léctől-lécig) NB fiasításunk, és 5-6 keret mézes-virágporos vagy tisztán mézes keretünk. Így a fiasításos keretek kipörgetése nélkül is el tudjuk venni a vegyes tavaszi mézet, illetve a fiasítás a lehető legkevesebb keretre terjed ki, ami szinte a legnagyobb előny a szaporítás és a mézeltetés szempontjából.

Az anyazárás többféle módszer szerint történhet. Cicatricis Géza módszerét ismertetem. Az anyát azon a kereten, amelyen megtaláljuk, áthelyezzük az anyarácson túlra. Mellé teszünk 1 üres és 1 mézes-virágporos keretet, majd 3 műlépet. Amikor az akác megindul, akkor a 3 műlépet betűzzük a kis fészekbe a 3 másik lép közé. És itt a válasz az anya korlátozásban kételkedőknek. Az akácig hátralévő két hétben, az anyának mindössze egy-másfél lép áll rendelkezésére. Az akác megindulása után a betűzött műlépek folyamatosan épülnek egymás után, vagyis az anyának továbbra is csak szakaszosan van lehetősége petézni. Akácig a régi fészekben maradt fiasítás nagy része kikel, és a méhek a legszívesebben töltik ide a nektárt. Mivel a nép zöme a régi fészekben található, így a méz érlelése hamarabb megtörténik, mint az oldalsó vagy hátsó mézkamrában.

Akác végén az elől lévő 12 keret pörgethető (persze csak ésszel, a családnak hagyjuk meg a legszebb mézes-virágporos lépeket!). Hátul 5-6 keret táblás, zömében nyílt vagy frissen fedett fiasítás található. Ha akác második felében kijárót nyitottunk a kis szakasznak, akkor már betájolt méhei is vannak. Ebből az kövezik, hogy a család szinte önműködően kettéosztható. Pörgetés után az anyát azon a kereten, amin találtuk visszarakjuk előre, ezen túl kaphat még 1-2 további fiasításos keretet. Az anyarácsot lezárjuk, a kis szakaszt rendezzük, majd másnap érett bölcsőt adunk nekik. Ezzel a rajzás kérdését is megoldottuk.

Ha az új anya bepárzik és már lendületesen fiasít, akkor a két szakaszt egyesíthetjük az öreg anya eltávolítása után. Ha nem akarjuk még leváltani az öreg anyát, akkor az új anyás egységből szaporulat lesz, vagy téli tartalék család. A két egység szépen kitelel egymás mellett, és a kis családokkal kora tavasszal anyásítani tudunk.

Ha így, összességében vizsgáljuk, akkor látható, hogy ez egy komplett rendszer, amelyet ha a méhész megért, átlát és betart, akkor igenis tud szépen termelni, szaporítani és mindig jó kondiban tudja tartani az állományát a lehető legkisebb eszközigénnyel és tárolóhely kapacitással. Az én méhesházam mindössze 5 m2 alapterületű. Ebben van egy 4 keretes önfordítós pörgető, egy 1 méteres fedelezőkád, egy 200 lépet befogadó léptartó állvány, és polcok, amin elférnek az etetők és a takarók. Ezen felül a feleségemmel ketten kényelmesen elférünk pörgetés közben. Sajnálatos, hogy még mindig ott tartunk, hogy kinek a kaptárja jobb. Az idő már rég bebizonyította, hogy a jelenleg használatban lévő kaptárak mind alkalmasak a termelésre, és a méhek igényeit is lefedik. Meg kell tanulni a szakmát, és a kaptárt úgy kell használni, ahogyan azt kitalálták. Akkor jó lesz a fekvő is, a hunor is és a fél NB rakodó is. Akinek meg egyik sem jó, az nézzen magába és kezdjen el olvasni, tanulni.

« Válasz #523 Dátum: 2017. Május 02. 07:38 »
Ismét többen keresnek, hogy miért ilyen "későn" korlátozom az anyákat?
Erről többször részletesen írtam, most csupán néhány gondolatban megismétlem.
A szűk fészekbe, hogy milyen kereteket teszek, és mennyit, mindig az dönti el, hogy abban az évben mit szeretnék kihozni a méhészetemből.
Kérdezik, hogy ide teszek e műlépet?
Erre ismét az a válaszom, ha 1 kiló fölötti hordásban zárom az anyákat akkor igen, egyébként nem.
A szűk fészek egyetlen biztos pontja az építő keret.(ÉK)
Ezt soha nem hagyom ki, nagyon fontosnak tartom, valójában ez a keret a méhcsalád tükre.
Tehát vissza az alapkérdésre, hogy miért várom meg a fehéredő erdőt, miért most korlátozok csak?
Válaszom a következő.
Amikor elkészítem a szűk fészket, az azon kívül kerülő fiasokat a korlátozott,(anyaráccsal elválasztott) részhez húzom szorosan, egymás mellé.
Eddig gondolom minden egyértelmű.
Aztán jön a dolog miértje.
Amikor elindul az akác, megmérem az első kilót, következik a tisztítópergetés ideje, valamint ha azokra a keretekre
amelyek kívül vannak a rácson bölcsőt húznak, lebölcsőzöm.
Megjegyezni kívánom, hogy ez nem jellemző, az utóbbi években ilyen nem is volt.
Ennek oka, hogy az anyarács mellé húzom a nyílt fiasokat, így észre sem veszik a  méhek a "cselt".
Ha a rácstól távolabb kerül a nyílt fias, akkor csináltunk egy anyás dajkát, ami az én technológiámba nem fér bele.
A fias keretek nem kerülnek pergetőbe, mivel abban nincs méz!!!!!
Legtöbben ettől vannak elhűlve.
Gyakorlatilag az összes fias lép, léctől lécig fias, és itt jön be az eddig szűken tartott fészek szerepe.
Ha szabadon kószáltak volna az anyák, akkor a nagy mézkoszorúk miatt ismét nem működik a "mutatvány".
Következő lépés amikor már begyűlt vagy 8-10 kiló akácméz, az eddig anyarács mellé tolt fiasokat egyetlen mozdulattal áttolom a kaptár másik oldalára, de ekkor már széttagolom őket.
Az a lényeg, hogy az anyarács és a kívül lévő fiasok között üres lépekkel teszem tele.
Ettől megtáltosodnak a méhcsaládok, és egy pánikszerű hordásba kezdenek.
És itt a technológia lényege.
Ezek, a fészektől távoli fiasok kiszippantják az anyás részből a mézet, ahol az anya néhány tenyérnyinél eddig sem tudott többet petézni.
Mivel az anyakorlátozástól számítva ekkorra már eltelt több mint 10 nap, csak amolyan "pötty" fiasok vannak, főként azok is here-fiasok.
Aki ezt nem próbálta, azt sem tudja miket hordok itt össze.
És a Hunorban is ezt csináltam ám!
Nagyernyei Attila

« Válasz #524 Dátum: 2017. Május 25. 20:15 »
Nézzük mit produkált a "lepukkant", állományom.
Egy családroncs képei.
Nagyernyei Attila