QUQURIQ !!!
Ha nagyon pontos akar lenni a "méhész fia", egy alu anyarácsból hajtogatott kis zárkát csinálunk. ez kb. 2 dm2
Ebbe zárjuk az anyát. (24 órára) Olyan lépfelületre, amelyiken jobban megy az álcázás, (szűzlép, zsemje, öreg keret.
Mindegyiknek megvan az előnye is és a hátránya is.
Tehát az anyukák ebben a "karanténban" petézik, DE! csak egy napig hagyjuk!!!
Így az álcák mind egy idősek lesznek 3 nap múlva. (közben nyomjátok a kaját, még, ha hordás is van)!
Az álcagyűjtés további finomítása, hogy ahol elkezdtük szedni az álcákat, úgy kőr-körösen fojtassátok a szedését.
Ezzel el lehet érni, hogy szinte egyszerre keljenek az anyák.
Persze így is lesz egy kevés lemaradás, a tenyész lécek széleinél, mert itt hűvösebb van.
Jó, ha az bölcsők a pároztatókban kelnek.
Még jobb, ha az inkubátorban, ( a szűz anyáknak pár csepp mézről gondoskodnunk kell, mert azonnal kajára van szüksége!)
Ezt egy speckó anyazárkában kivitelezhető.
Max. hat órán belül a szűz anyákat tegyük be a pároztatókba! Még eddig nem működik a feromonjuk, nem ölik le!
Egy kis óvatosság nem árt!
Én egy 14 mm fúrószárra műlépcsíkot tekerek. (csinálok egy mesterséges bölcsőt). egyik végébe cukorlepényt dugok, majd pár lukat csinálok egy injekciós tűvel a levegő miatt.
Beeresztem a szűz anyát, miután jól alaposan megvizsgáltam, (mászkáltatom az asztalon, hogy nem sánta-e?
Megvannak -e a szárnyai, nem sodrottak-e? Nem nyomott-e potroh része, stb....
beeresztés után összenyomom a bölcső végét és átszúrom itt egy gyufaszállal így akasztom be a keretek közé a pároztatóba.
Miért jó ez a technológia?
Mert ki van zárva, hogy egy záp bölcső, vagy hibás anya kerülne a rendszerbe!
Így jobb a párzási arány.
Kiskakas