Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362516 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #480 Dátum: 2017. Június 14. 11:35 »
Egyszer megtörtént, hogy szépen visszacsuktam a kaptárt, és az öreg anyával találkoztam legközelebb.

Látod milyen jó, hogy nem ölted meg? Máskülönben mivel találkoztál volna, esetleg egy pótanyával, vagy álanyával? :-)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #481 Dátum: 2017. Június 14. 12:11 »

Ü
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:19 írta oszkár »

« Válasz #482 Dátum: 2017. Június 14. 13:54 »
Az anya 16 napra kel ki,max 15 ha nagyon meleg van.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #483 Dátum: 2017. Június 14. 15:34 »
O
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:20 írta oszkár »

« Válasz #484 Dátum: 2017. Június 14. 15:54 »
Mindig a pete lerakástól kell számolni,különben átvágod magad.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #485 Dátum: 2017. Június 14. 18:20 »
H
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:21 írta oszkár »

« Válasz #486 Dátum: 2017. Június 15. 07:00 »
Hogy meg spóroljam az ismert korú álcák nyerésének az idejét, és műveleteit, szemre választom ki az álcát méret alapján. Természetesen egy előre kiválasztott, megfigyelt családtól. Nem szokott meglepetés érni, egy napon belül kelnek az anyák, nagyobb eltérés még nem volt. Az álcának kb gyufaszál étmérőjével egyezőnek kell lennie, Őrösi alapján.
Egy esetben keltettem egy rakás mentett rajbölcsőt, ott naponta többször ellenőríztem a keltetőben a kelést, 5-6 napon keresztül keltek az anyák folyamatosan :)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #487 Dátum: 2017. Június 15. 12:40 »
O
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:21 írta oszkár »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #488 Dátum: 2017. Június 15. 23:20 »
QUQURIQ !!!

Ha nagyon pontos akar lenni a "méhész fia", egy alu anyarácsból hajtogatott kis zárkát csinálunk. ez kb. 2 dm2
Ebbe zárjuk az anyát. (24 órára) Olyan lépfelületre, amelyiken jobban megy az álcázás, (szűzlép, zsemje, öreg keret.
Mindegyiknek megvan az előnye is és a hátránya is.
Tehát az anyukák ebben a "karanténban" petézik, DE! csak egy napig hagyjuk!!!
Így az álcák mind egy idősek lesznek 3 nap múlva. (közben nyomjátok a kaját, még, ha hordás is van)!
Az álcagyűjtés további finomítása, hogy ahol elkezdtük szedni az álcákat, úgy kőr-körösen fojtassátok a szedését.
Ezzel el lehet érni, hogy szinte egyszerre keljenek az anyák.
Persze így is lesz egy kevés lemaradás, a tenyész lécek széleinél, mert itt hűvösebb van.
Jó, ha az bölcsők a pároztatókban kelnek.
Még jobb, ha az inkubátorban, ( a szűz anyáknak pár csepp mézről gondoskodnunk kell, mert azonnal kajára van szüksége!)
Ezt egy speckó anyazárkában kivitelezhető.
Max. hat órán belül a szűz anyákat tegyük be a pároztatókba! Még eddig nem működik a feromonjuk, nem ölik le!
Egy kis óvatosság nem árt!
Én egy 14 mm fúrószárra műlépcsíkot tekerek. (csinálok egy mesterséges bölcsőt). egyik végébe cukorlepényt dugok, majd pár lukat csinálok egy injekciós tűvel a levegő miatt.
Beeresztem a szűz anyát, miután jól alaposan megvizsgáltam, (mászkáltatom az asztalon, hogy nem sánta-e?
Megvannak -e a szárnyai, nem sodrottak-e? Nem nyomott-e potroh része, stb....
beeresztés után összenyomom a bölcső végét és átszúrom itt egy gyufaszállal így akasztom be a keretek közé a pároztatóba.
Miért jó ez a technológia?
Mert ki van zárva, hogy egy záp bölcső, vagy hibás anya kerülne a rendszerbe!
Így jobb a párzási arány.

Kiskakas

« Válasz #489 Dátum: 2017. Június 16. 15:47 »
Legjobb a cupularve anyanevelő eszköz.

« Válasz #490 Dátum: 2017. Június 16. 16:27 »
Ha már ide jutottunk, akkor gyorsan megkérdezem, hogy mi a fenét kell csinálni ahhoz, hogy az anya bepetézze a műanyag sejteket? A petéztetőtokot beraktam fél nb keretbe, és körülötte ki is építették a sejteket. Aztán az egészet belocsoltam mézes vízzel, hogy kipucolják. Utána sem petézett bele az anya, viszont mikor kiengedtem, akkor a körülötte lévő viaszsejteket bepetézte. Aztán maradtam a hagyományos álcázásnál. De jó lenne beüzemelni az anyanevelő eszközt is, mert lényegesen egyszerűbb lenne az élet.

*

Attila

• 285
« Válasz #491 Dátum: 2017. Június 16. 17:49 »
Szia Zoli!

Nekem Jenter, van, de ez is műanyag, fél NB keretben, mellette heresejttel építik ki, meg mézet is hordanak bele.
Eddig nem volt gond vele, igaz 1 napig tartom benne az anyát, májusban. Jó pár éve használom.
Most használtam pár napja egy 3 éves anyával, és két napig benne kellett hagyni, de még így sem petézte teljesen tele. Érdemes előtte egy nappal betenni, hogy átmelegedjen, meg szokják, de nem feltétlenül kell.
A mézes vizet szerintem 10 perc alatt eltüntetik belőle. Inkább kenni bele kristályos-krémes mézet, és előző este betenni.
A jól petéző anyának be kell petézni, más sejt nem lévén...
Aztán, ha hagyod kikelni benne a méheket, akkor a műanyagsejt alja kap egy kis bábinges vékony bevonatot, azt talán barátságosabbá teszi.

Üdv.: Attila

*

Attila

• 285
« Válasz #492 Dátum: 2017. Június 16. 18:25 »
Csak érdekességnek:

Pároztatót (3 fél NB lépes) telepítettem be. Az egyik család mézterében találtam egy mézes fedett-fias keretet (nagyrészt herefias), amelyen két szép bölcső volt. Kissé gyanakodtam, de kipróbálom, gondoltam, hiszen jó család.
Pároztató későbbi ellenőrzésekor, a bölcső éppen kinyitásra került a csúcsánál, de nem a szokásos módon, hanem a méhek rágták kifelé, inkább oldalt. Mi bújt ki belőle? Egy here...

Üdv.: Attila

« Válasz #493 Dátum: 2017. Június 16. 21:20 »
Szia Attila!

Köszi a tanácsot. Nekem a Capularve petéztető cuccom van. Bekenem sűrű mézzel, hátha segít. Az anya bezárása előtt bent volt a tok egy hétig a családnál. Meg holnap egy másik anyával is megpróbálom, mert olvastam valahol, hogy vannak anyák, melyek nem szeretnek fogságban petézni.

« Válasz #494 Dátum: 2017. Június 16. 23:20 »
Méhanya elfogadva.
üdv.: lali