Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362395 megtekintés
*

nyuszt

• 131
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #375 Dátum: 2016. Június 21. 12:41 »
Üdvözletem  ! Egy kérdés erejéig zavarnák . Először leírom az előzményeket. Az egyik méhcsaládnál álanyásság gyanúja merült fel .A családnak új anyája lett /párzatlan /.Megnéztem  tizen egynéhány nap múlva és volt friss petézés egy kevés ,de az anyát  nem láttam , igaz nem is kerestem a petézést látva. Ma ismét ellenőriztem a kérdéses családot is,és szétszórva hat kereten találtam fiasítást, összességében talán egy fél NB lépnyi lehet.A fiasításban van fedett is amely csak here, van álca és pete is , de az álcás állapotúnál is magasítják a sejtet , tehát abból is herék lesznek.Ezek alapján egyértelműen álanyásnak mondanám , de két kereten vannak anyabölcsők is kb. 6-8  darab melyekben szintén fejlődnek az álcák.Az anyát a mai napon sem találtam. A kérdésem ebből fakadóan adódik: ha a méhcsalád álanyássá válik, akkor is próbál anyabölcsőt húzni ?  Vagy  ?  Üdv : nyuszt

*

nata

• 176
« Válasz #376 Dátum: 2016. Június 21. 17:29 »
Igen próbál és azokból is here fog kelni.

*

nyuszt

• 131
« Válasz #377 Dátum: 2016. Június 21. 18:27 »
Köszönöm a választ nata  !

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #378 Dátum: 2016. Július 15. 22:36 »
QUQURIQ !!!

Figyelem!
A tartósan rossz időjárás miatt az anyák július13. után igen rosszul fognak pározni.

Kiskakas

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #379 Dátum: 2016. Július 22. 22:43 »
QUQURIQ !!!

Nem tudom, észrevettétek-e hogy nagyon sok a here még.
Más években ijenkor már jól elűzték a hereéket.
Tavaly, ott dekkoltak a kaptárfenéken, nem találtunk rá magyarázatot.
Ma találtam két családot is, ahol az anya is megvolt, és egy-egy szép váltóbölcső meredezett a lép felső 1/3 -án.

Kiskakas

« Válasz #380 Dátum: 2016. Július 22. 22:51 »
Ez érdekes, mert nálam 3 hete megölték szinte az összeset. Az anyarácson és a kaptárak előtt "vastagon" herehullák... Épp arra gondoltam, hogy ilyen drasztikus "hereüldözést" még sohasem láttam június végén...

« Válasz #381 Dátum: 2016. Július 23. 19:15 »
Herék nálam is csak az anyacserés családoknál vannak. Viszont  különleges dolgok nálam is előfordulnak. Egy családnál 2014-es anyát cseréltem és 2 db zöld anyát kellett eltávolítani ami után beadtam a 2016-ost.

« Válasz #382 Dátum: 2016. Július 23. 21:17 »
Nem lehetséges, hogy akác előtt két gyengébb családot összeraktál?

« Válasz #383 Dátum: 2016. Július 23. 21:56 »
Nem volt ilyen egyesítésem,  de ennyi idő alatt csak észre vettem volna.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #384 Dátum: 2016. Július 23. 23:17 »
Ez érdekes, mert nálam 3 hete megölték szinte az összeset. Az anyarácson és a kaptárak előtt "vastagon" herehullák... Épp arra gondoltam, hogy ilyen drasztikus "hereüldözést" még sohasem láttam június végén...

Így járt az egyik kolléga is június végén, hívott nézzem meg mi lehet, nézegetem a nagyrészt valóban here hullákat, és  tényleg sok volt, felmarkoltam őket, (ő ezt nem tette meg)  soknak tövig le volt rágva a szárnya és ment rajta az atka :o. Mutatom neki ez van pajtás, ezt kell szeretni.
Csak érdekességnek írtam, mivel még én sem láttam sohasem ilyet, (ennyire atkásakat), azt nem tudhatom hogy nálad is ez van-e, és nem is mondom.
De itt az volt az hét szentség, bánom hogy nem fotóztam le telefonnal, tanulságképpen jó lett volna.
Üdv:robi

« Válasz #385 Dátum: 2016. Július 24. 06:25 »
Azért ölhették le az ismerősödnél a heréket, mert nagyon atkások voltak?
Folyamatosan értekezünk a környékbeli méhészekkel, másoknál is előfordult ez a jelenség. Ja, és szinte egyik napról a másikra... A füstölések idejét is egyeztetjük, segítünk is egymásnak. Itt szerintem nem az atka van a háttérben. A pontos okát nem tudom. Magyarázat biztos van rá, de érdekes. Lehet, hogy egyszerű oka van és az is, hogy összetett. Időjárás, kijáró nép vesztés és sok más tényező együttes hatása.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Július 24. 06:30 írta Belphegor »

« Válasz #386 Dátum: 2016. Július 24. 08:39 »
"Magyarázat biztos van rá,"

Az én véleményem szerint a korai hereüldözés mögött mindenképp a család takarékos viselkedése áll egy rendkívül hordástalan időszakban.

Üdv. jani bátya

« Válasz #387 Dátum: 2016. Július 24. 11:01 »
Igen, ez is a tényezők között van. Aztán az időjárás, a folyamatos hirtelen nyári hőingadozás. Esős, hűvös napok és utána meg elképesztő hőség. Folyamatosan etetek egyébként, mert nekem már csak a cukros zsák van. A külső nektár és virágporhordást azonban semmi sem pótolhatja...
Felénk is van pl. napraforgó, de egyáltalán nem mézel. A méhek járják(ták) ugyan, de nincs érzékelhető mennyiség a kaptárokban. Más egyéb hatása meg azért biztosan van....
Szóval úgy minden hatásnak ami a méheket éri összességében az a hatása, hogy a méhek érdekes és számomra furcsa dolgokat produkálhatnak. "más méhek", mint 20-30-35 évvel ezelőtt...

« Válasz #388 Dátum: 2016. Július 24. 13:18 »
Nállunk szinte folyamatos volt a hordás repcétől kezdődően, virágporban sem szokott hiány lenni. Jelenleg az utolsó napraforgó táblákról nyomják befele a méhek. Eredmény itt sem sok a talán így 3-4 hét hordási idő alatt guberálnak valamicskét össze. A napraforgó kezdete után a melegebb elhelyezésű kaptárakban kritikus méhtömeg vesztés történt. Az árnyákosabb ideálisabb hellyen lévők, kitűnő állapotnak örvendenek, már amelyik persze nem rajzott meg, a naprafogó elején. Valami hasonlót nem tapasztaltatok, nállam már 3. éve gond van ezzel a napsütötte szakasszal, élketben tudom őket tartani de nem sok hasznuk van, tavasszal felhúznak de nyáron jön lepusztulás. Jövőre nem fogok arra a helyre pakolni.

« Válasz #389 Dátum: 2016. Július 24. 14:11 »
.......
Szóval úgy minden hatásnak ami a méheket éri összességében az a hatása, hogy a méhek érdekes és számomra furcsa dolgokat produkálhatnak. "más méhek", mint 20-30-35 évvel ezelőtt...

Kedves Belphegor!

Attól tartok, a méhek 20-30-35 év alatt nem sokat változtak Trianon-sújtotta kis hazánkban, legfeljebb már dokumentáltan is érzékelhető az az áldozatos munka, amit pl. Nagytarajos Kukori és társai kifejtettek a hazai méh génállományának "színesítése" érdekében. Az Ő és társai örök emlékű tevékenysége következtében a polimorf mikroszatellit markerek vizsgálati eredményei alapján a Pannon méh populációjában több, mint 2 %-nyi A. m. ligustica (=olasz) és közel 2 %-os Buckfast méhet is diagnosztizáltak...

A citokróm-oxidáz I mitokondriális régió meghatározott szakaszának szekvenciái alapján a hazánkban és egész Közép-Európában domináns Ht 9-es haplotípushoz tartozó egyedek 8,3 %-ban az A.m. ligusticahoz, illetve 7,05 5-ban a Buckfasthoz tartoznak...

A fajtajelleg-vizsgálati paraméterek alapján viszont a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a krajnai pannon méh az utóbbi harminc évben nem változott lényegesen a vizsgált tulajdonságai tekintetében:
https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/188662/P-ZakarErika-disszertacio-t.pdf?sequence=9

Tehát ha magyarázatot keresne, hogy a méhei miért lettek mostanra "más méhek", akkor azt a magyarázatot máshol kellene keresse, mint a méhek evolúciójában. Talán érdemes lenne a méhészeti gyakorlatban és a környezeti feltételekben keresni e változások okait, mivel okkal feltehető, hogy ha az utóbbi években nem mézel a környékén a napraforgó, akkor feltehetően 30-35 évvel ezelőtt sem mézelhetett. Több ismerősöm is kijelentette, hogy az utóbbi években a megfelelő termőhelyen vetett napraforgó húzta ki a méhészeti ágazatot a csávából. Pedig az ő méheik is csak ugyanazon hatásoknak voltak, vannak kitéve, mint az Önéi.

Ha foglalkoztatná a hazai méhünk genetikájával kapcsolatos kutatómunka, s kíváncsi lenne az elért eredményekre és a jövő lehetőségeire, idéznék egy cikket, melyet ugyan olvashatott az itt sokat szidott Méhészújságban, de lehet, hogy elkerülte a figyelmét. Ez a cikk ráadásul kiváló példa arra is, hogy a MMNP kutatási keretét mire lehet és  érdemes okosan felhasználni:
http://www.omme.hu/wp-content/uploads/2015/12/Hazai-m%C3%A9h%C3%A9szeti-genomikai-vizsg%C3%A1latok.pdf

Végül egy e heti találós kérdés: ugyan ki írhatta az alábbi "ars poetica"-t? Az idézett érvrendszer alapján lehet, hogy esetleg érdemes lenne tömegesen áttérnünk a "radírgumira"...:
"Tudjátok, hogy engem nem érdekel, hogy Krajnai, Buckfast, Kárpáti, Bánáti, Kaukázusi, Promorsziy, csak a legjobb legyen! Ha a radírgumi a legjobb én azt fogok tartani!"