Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362302 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #405 Dátum: 2017. Április 05. 11:45 »
Bocs Zümi, de szerintem ez most nem a legjobb tanács volt. Ugyanis nyuszt megírta, hogy az anyás család gyenge. Így most az történik, hogy a gyenge család kap egy csomó fiasítást és hozzá fiatal méhet. A kijáró, illetve a már betájolt fiatal méhek vissza fognak repülni az eredeti helyükre. Tehát a gyenge család továbbra is gyenge marad, sőt gyámolításra szorul: etetés és fokozott szűkítés és takarás, hogy ne fázzon meg a fias. Ebben az esetben az újságpapíros egyesítés lenne a megfelelő megoldás, mégpedig úgy, hogy a gyenge anyás családot kellene hozzárakni az erős anyátlanhoz. A művelet előtt az anyátlan család pótbölcsőit le kell rombolni. Egyesítés után 5-6 napig békén kellene őket hagyni, utána kevés füst használatával petézés ellenőrzése és a választó eltávolítása, fészek összetolása lenne a feladat.

*

Nb18

• 797
« Válasz #406 Dátum: 2017. Április 05. 13:14 »
Sziasztok!

Én nemrég kipróbáltam az egyesítést vaniliás cukros permetezéssel. A kevés népességű anyás családot raktam a herepetézés miatt eltávolított anyájú erősebb családhoz. Mindenféle elválasztás nélkül csináltam két és fél hete. Mára négy, táblás fiassal rendelkezik az így egyesített csaĺád.

Nb18

« Válasz #407 Dátum: 2017. Április 05. 14:03 »
Sziasztok!

Én nemrég kipróbáltam az egyesítést vaniliás cukros permetezéssel. A kevés népességű anyás családot raktam a herepetézés miatt eltávolított anyájú erősebb családhoz. Mindenféle elválasztás nélkül csináltam két és fél hete. Mára négy, táblás fiassal rendelkezik az így egyesített csaĺád.

Nb18

Szia!

Letudnád írni hogy milyen vaníliás cukrot használtál és milyen arányban keverted vízzel?

*

zümi

• 1382
« Válasz #408 Dátum: 2017. Április 05. 15:18 »
Bocs Zümi, de szerintem ez most nem a legjobb tanács volt. Ugyanis nyuszt megírta, hogy az anyás család gyenge. Így most az történik, hogy a gyenge család kap egy csomó fiasítást és hozzá fiatal méhet. A kijáró, illetve a már betájolt fiatal méhek vissza fognak repülni az eredeti helyükre. Tehát a gyenge család továbbra is gyenge marad, sőt gyámolításra szorul: etetés és fokozott szűkítés és takarás, hogy ne fázzon meg a fias. Ebben az esetben az újságpapíros egyesítés lenne a megfelelő megoldás, mégpedig úgy, hogy a gyenge anyás családot kellene hozzárakni az erős anyátlanhoz. A művelet előtt az anyátlan család pótbölcsőit le kell rombolni. Egyesítés után 5-6 napig békén kellene őket hagyni, utána kevés füst használatával petézés ellenőrzése és a választó eltávolítása, fészek összetolása lenne a feladat.

A te sémád sem rossz.
Viszont az a jó ebben az időszakban, hogy jóformán "bármit rakhatsz bár hová".
Megosztanék veled egy esetet.
Egyik évben kiegyenlítéskor, fias kerettel tuningoltam egy közepes családot. (Repce előtt)
Egy hét múlva ellenőrzés közben lettem figyelmes arra, hogy a megcsapolt család anyáját is áttettem véletlen. Egy kereten petézett a két anya!
A megcsapolt családnál a potbölcsőket leromboltam, kivettem egy keret fiasát rátettem az eredeti anyát a keretre gyenge kis füst, azt ment vissza a helyére.....
Mindkét anya megmaradt, eredeti családjánál.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Nb18

• 797
« Válasz #409 Dátum: 2017. Április 05. 16:43 »
Oldirty!

Fél liter vízhez tettem egy tasak dr oetker v.cukrot.
A keretek mindkét oldalát bepermeteztem és úgy raktam össze őket.

Nb18

*

nyuszt

• 131
« Válasz #410 Dátum: 2017. Április 05. 20:03 »
Köszönöm a segítő szándékú hozzászólásokat , valamelyik módszert alkalmazni fogom. Üdv:nyuszt

« Válasz #411 Dátum: 2017. Április 06. 21:02 »
A vaníliás cukrost használtam már többször, szerintem a legegyszerűbb!

« Válasz #412 Dátum: 2017. Április 13. 19:51 »
Sziasztok!
Anyanevelőktől szeretném kérdezni hogy mikor lehet elindítani az első sorozatot?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #413 Dátum: 2017. Április 13. 20:02 »
A herék 10 napos korukban alkalmasak párzásra. Vagyis, ha már van táblás fedett herefiasod, akkor érdemes elindítani az anyanevelést, ugyanis az anyák a herékhez képest szinte azonnal párzóképesek.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #414 Dátum: 2017. Április 16. 08:19 »
A Zöldön olvastam, hogy egy kezdő méhész tanácsot kért, egy ottani profitól.
Nézzük milyen választ kapott méhcsalád vásárlással kapcsolatba.
"Ha most veszel jó családokat és akácra nem korlátozod akkor akácon már várhatóan meghordják a vételár egy bizonyos részét.
Akác alatt ha van bölcső azokat elvéve 1-2 keret fiassal pároztatóba. Lehet néhány kis családod ami őszig termelővé fejleszthető.
Akác végén mivel nem korlátoztál van bogár és fias is bőven a családok ketté vehetők csak anyát kell hozzá venni."
Ez teljesen hamis válasz, szakmaiatlan, megtévesztő!
Én a következő választ adtam volna a kérdezőnek:
Ha most veszel jó családokat, akkor jó idő esetén kipergetheted az árukat, akkor ha korlátoztál.
Lesz nép bőven, a család kettévehető.
És itt van a legnagyobb átverés, hogy a "korlátolt" méhcsaládtól nem lehet szaporítani, és összeesik.
Mivel a fészek elválik a méztértől, sokkal tisztábban lehet pergetni (nem kell fias lépeket pergetni), valamint ismét gyönyörű táblás fiasok lesznek!
Aki 6 NB keretre korlátozza akác alatt a fészket, ők 6 keret táblás fiasra számíthatnak akác végén, mert az anyák általában a szélső lépet is befiasítják, de ha nem, akkor is 5 NB táblás fias borítékolható.
Akik szabadon hagyják az anyákat, semmivel nem lesz több fiasuk, sőt, ha összeadjuk a fiasítás felületét, a szűk fészekben dolgozó anyák mindig győznek, mert  a szabadság azzal jár, hogy a fias körül óriási mézkoszorúk lesznek.
Látszik, hogy a "tanácsadó" egy haveri körből való azokkal, akikkel folyamatosan meccsezek a témában.
Pedig olyan egyszerű a történet.
50 családot így, a másik 50-et pedig úgy kell beállítani.
Akkor lehet véleményt mondani, és tanácsot adni.
Én ezen már 30 éve túl vagyok, azért merem a fentieket ilyen határozottan álltani.
Nagyernyei Attila

*

Axoa

• *
  • 34
« Válasz #415 Dátum: 2017. Április 16. 11:27 »
Idézet
Akik szabadon hagyják az anyákat, semmivel nem lesz több fiasuk, sőt, ha összeadjuk a fiasítás felületét, a szűk fészekben dolgozó anyák mindig győznek, mert  a szabadság azzal jár, hogy a fias körül óriási mézkoszorúk lesznek.
Lényegében akkor a szűk fészekbe korlátozott anyákkal,  mennyiségileg több fias lesz akác végére ? Tehát a főhordás ideje  alatt, fiasítás nevelés szempontjából,  több munkát ad a szűk fészek a családnak, mint a nem korlátozott anyás ?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #416 Dátum: 2017. Április 16. 12:18 »
Íme az elmélet és a gyakorlat ellentmondása. Kíváncsi vagyok Attila válaszára.

Nekem az a véleményem, hogy az anyának akác alatt 6 NB lép egyáltalán nem korlátozó, sőt ezeket tele se biztos, hogy petézi ennyi idő alatt.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #417 Dátum: 2017. Április 16. 12:26 »
Én is kíváncsian várom Attila válaszát, mert eddig arról volt szó, hogy azért korlátozzuk az anyát, hogy lehetőleg kevés fiasítással kelljen a méheknek foglalkozni, inkább hordjanak.

*

Nb18

• 797
« Válasz #418 Dátum: 2017. Április 16. 12:39 »
Zoli!

Szerinted ilyen kereteken mi dolga van a méhnek?
A Te dolgod, hogy úgy időzítsd a korlátozást és olyan keretek kerüljenek a fészekbe, hogy akác dandárra így nézzen ki a fészekben lévő keretállomány nagy része. (4-5 keret)

Nb18

« Válasz #419 Dátum: 2017. Április 16. 13:04 »
Látjátok NB18-nak nem kell semmit megmagyaráznom.
Ez nem alaptanfolyam fiúk!
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila