A Zöldön olvastam, hogy egy kezdő méhész tanácsot kért, egy ottani profitól.
Nézzük milyen választ kapott méhcsalád vásárlással kapcsolatba.
"Ha most veszel jó családokat és akácra nem korlátozod akkor akácon már várhatóan meghordják a vételár egy bizonyos részét.
Akác alatt ha van bölcső azokat elvéve 1-2 keret fiassal pároztatóba. Lehet néhány kis családod ami őszig termelővé fejleszthető.
Akác végén mivel nem korlátoztál van bogár és fias is bőven a családok ketté vehetők csak anyát kell hozzá venni."
Ez teljesen hamis válasz, szakmaiatlan, megtévesztő!
Én a következő választ adtam volna a kérdezőnek:
Ha most veszel jó családokat, akkor jó idő esetén kipergetheted az árukat, akkor ha korlátoztál.
Lesz nép bőven, a család kettévehető.
És itt van a legnagyobb átverés, hogy a "korlátolt" méhcsaládtól nem lehet szaporítani, és összeesik.
Mivel a fészek elválik a méztértől, sokkal tisztábban lehet pergetni (nem kell fias lépeket pergetni), valamint ismét gyönyörű táblás fiasok lesznek!
Aki 6 NB keretre korlátozza akác alatt a fészket, ők 6 keret táblás fiasra számíthatnak akác végén, mert az anyák általában a szélső lépet is befiasítják, de ha nem, akkor is 5 NB táblás fias borítékolható.
Akik szabadon hagyják az anyákat, semmivel nem lesz több fiasuk, sőt, ha összeadjuk a fiasítás felületét, a szűk fészekben dolgozó anyák mindig győznek, mert a szabadság azzal jár, hogy a fias körül óriási mézkoszorúk lesznek.
Látszik, hogy a "tanácsadó" egy haveri körből való azokkal, akikkel folyamatosan meccsezek a témában.
Pedig olyan egyszerű a történet.
50 családot így, a másik 50-et pedig úgy kell beállítani.
Akkor lehet véleményt mondani, és tanácsot adni.
Én ezen már 30 éve túl vagyok, azért merem a fentieket ilyen határozottan álltani.
Nagyernyei Attila