Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1247055 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #1170 Dátum: 2016. Július 31. 09:06 »
http://www.outfox-world.de/im-revier/interview-ein-bundnis-fur-den-artenschutz.html
Kicsit megint irigy vagyok...Vadászok,méhészek,gazdák EGYÜTT a biodiverzitásért.
Sajnos magyarul nem tudom megosztani,mert ez se nálunk történt... :(
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #1171 Dátum: 2016. Augusztus 01. 10:08 »
..........nosztalgikus-romantikával nézem a tarlóvirágot. Nyílván nem tudjuk, mi lenne ha most tömegesen nyílna klimaváltozásban és megváltozott mezőgazdasági körülmények között (virágzáskor gyomírtót permetező gazdák ugyebár) . Fontosabb kérdés, hogy bármilyen más zöldítést (akadnak azért más nektáradó növények is, és itt tényleg csak az őszig, esetleg tavaszig tartóra gondolok)- hogyan lehetne kivitelezni.  Ismerik egyáltalán a gazdák ezeket a programokat? Mivel te "Bauer" vagy, talán tudnál ötletet adni arra, hogyan győzhetőek meg a gazdák ebben a tekintetben. Kérlek, ne hivatkozz korábbi hozzászólásaidra, más fórumra, nem olvasom rendszeresen egyik fórumot sem, jó sok dolgom akad, mintsem előre-hátra tudnék bogarászni. Köszönettel

Kedves Hevesi Úr!

Nem igen tudom befolyásolni az információ-szerzésre irányuló technikák használatát az Ön esetében sem, ha "jó sok dolga van", s még nincs képben a témában, akkor két lehetőség közül kellene választania.

Az egyik lehetőség, hogy rászánja az időt az információ beszerzésére. Ennek egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja az internetes böngészés lehet. Hatékonyan böngészni persze abban az esetben lehet, ha célirányosan képes kérdezni, s a válaszok között képes szelektálni. A "vakvilágba" történő "bogarászgatás" a jó sok dologgal megáldott/megvert személynek tényleg nem való, különösen akkor, ha nem rendelkezik megfelelő alapképzettséggel a témában, mert a neten minden megtalálható ugyan, de egyúttal annak akár homlokegyenest ellenkezője is...

A másik lehetőség, hogy nem szól hozzá a témához...

Azt viszont nem díjazom különösképpen, ha valaki megfelelő előképzettségnek és ismeretanyagnak ugyan még nincs birtokában, de ennek ellenére nem hajlandó "bogarászni" a feldolgozott információk között, amelyeket a másik fórumozó már némileg megcsócsált, mondhatni "elő-emésztett". Talán el kellene fogadnia, hogy másoknak is lehet elegendően sok dolga, s mások sem feltétlenül azért kutakodnak a neten, hogy az Ön ismeretanyagában még létező fehér foltok felszámolása érdekében előbogarásszák és egy gombnyomásra visszaöklendezzék a vágyott információt. Az sem túlzottan elegáns, mikor az időhiányra hivatkozik, ha nem szívesen bogarássza a témával foglalkozó szak-fórumokat. Ha nincs ideje fórumozni, akkor ne fórumozzék! Ha ennek ellenére késztetést érezne a saját gondolataival is hozzájárulni a téma részletesebb kibontásához, akkor tegye azt bátran, de ha a témában esetleg Önnél járatosabb beszélgető partner ne adj' Isten, az Önétől eltérő álláspontra helyezkedik, akkor azon nem illendő borongani, hogy a beszélgető- vagy vitapartner nem kívánja többedszerre bepötyögni a véleményét, hanem a márt leírtakra egyszerűen hivatkozik, idézi azokat.

Illusztrálnám, a lehetőséget, egyúttal bizonyítékát adva empátiámnak is...
Keresés pl.a Méhész Fórumon (tudom, a csatolmányok csak regisztrációt követő belépés után érhetők el, de nem hiszem, hogy akadálya lenne a regisztrációjának):

http://meheszforum.hu/forum/search.php?keywords=tisztesf%C5%B1&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Keres%C3%A9s

http://meheszforum.hu/forum/search.php?keywords=tarl%C3%B3vir%C3%A1g&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Keres%C3%A9s

http://meheszforum.hu/forum/search.php?keywords=Stachys&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Keres%C3%A9s

S a találatok közül néhányat kimazsolázva:

http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=11&t=63&p=126242&hilit=tisztes...#p126242
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=6&t=46&p=128&hilit=tisztesf%C5%B1#p128
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=6&t=46&p=10489&hilit=tisztesf%C5%B1#p10489
http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=6&t=46&p=36362&hilit=tisztesf%C5%B1#p36362

A találatok közül ügyesen és eléggé gyorsan előkereshető az is, hogy pl. milyen eszközökkel "bírható rá" a gazda, hogy aratás után ne buktassa le a gabonatarlót... Az egyik ismerősöm pl. benősült a tisztesfüves tarlóval rendelkező gazdaság egyik döntéshozójának családjába. Ismerem a feleségét is, barátom választása a méhészeti szempontokon túl is rendkívül jó és szerencsés volt... Természetesen nem ez az egyedüli lehetőség, de annak illusztrálására kiváló, hogy milyen lehetőségek közül választhat a méhész...

Kérem, ne nehezteljen rám azért, mert nem méltányolom eléggé az Ön rendkívül elfoglalt voltát, de mint egyszerű "Bauer", nem szívesen hallom, hogy a több, mint tizenháromezres tagsággal rendelkező érdekképviseleti szervezet külkapcsolatokért felelős elnökhelyettesi posztjára pályázó személy nem szívesen szán időt némely szakmai kérdés kapcsán a tájékozódásra...

Nem tudom, ha netán Önt választottuk volna erre a posztra, miként lenne képes a tagság méhlegelővel kapcsolatos problémáival kapcsolatban az Elnökségben helyes álláspontra helyezkedni, ha nincs a dologban otthon? Elnök urunk éppen most tervezi Önökkel együtt kiválasztani a méhlegelő-szakbizottságban dolgozni szándékozó bizottsági tagokat , ráadásként a választási kampány során a méhlegelők kérdése kardinális pontként szerepelt...

Nem mondanék igazat, ha azt írnám: tisztelettel várom válaszát. Részemről megnyugtatóbbnak ítélném, ha az azonnali válaszadás helyett elsőként inkább tájékozódna, vagy időhiány esetén egyszerűen csak csendben elgondolkodna a dolgon...

Üdvözlettel: Szenttamási István Tamás, "Bauer"   

« Válasz #1172 Dátum: 2016. Augusztus 01. 17:19 »
"Nem tudom, ha netán Önt választottuk volna erre a posztra,"

Ez komoly? Hogyan a fenébe lehet valaki nem méhészként, az OMME-ében szavaziti joggal bíró személy?

*

izso60

• 573
« Válasz #1173 Dátum: 2016. Augusztus 01. 20:42 »
Üdv. Uraim!
Robotur!
Írásod éppúgy mint az enyém nem nagyon szól a méhlegelőről,viszont nehéz kihagyni hogy az ember ne reagáljon a "baromfi udvar" kesze-kusza kotkodácsolására, amikor is egyes szavakon lovagolva a lényeget figyelmen kívül hagyva támadtok magatoknál szakmailag,emberileg jóval felkészültebb embereket. Nem csak lousicide-t, szinte mindenkit akinek van más véleménye az álltatatok feldobott témáról.Tomi papától csak tanulhatnátok, szinte bármilyen témában. Persze az Téged sem zavar hogy némely elnökségért induló személy a választások előtt néhány nappal lett vérbeli méhész ill. OMME tag. Itt tisztelt Uram mindent lehet,de csak az egyik oldalon a másikat meg nem "kussoltassuk" az itt divatos szóhasználattal élve,csak leugatjuk,kidumáljuk,mellébeszélünk, mert megérdemeljük megdolgoztunk érte oszt kész!

« Válasz #1174 Dátum: 2016. Augusztus 01. 21:33 »
"emberileg jóval felkészültebb embereket. Nem csak lousicide-t"   ;D   emberileg??  jóval felkészültebb??  ;D ;D ;D

"amikor is egyes szavakon lovagolva" ( Pl. mocsár) .........na ez ugyan ki lehet?  ;)
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #1175 Dátum: 2016. Augusztus 01. 21:37 »
Izso60!
 A Gőzölgő topikban válaszolok.

*

kas62

• 146
« Válasz #1176 Dátum: 2016. Augusztus 01. 21:45 »
"Tomi papától csak tanulhatnátok" ::) :o ;D

Már az is rühelli, akiért kardoskodik! :-X

Ő mikor lett "vérbeli méhész ill. OMME tag"?? :'(

Tudom -"emberileg jóval felkészültebb" vagy!!  :-\

A "lényeget figyelmen kívül hagyva"!! ;)

« Válasz #1177 Dátum: 2016. Augusztus 25. 23:44 »
Azt szeretném meg tudni,hogy a solidágó magot mikor kel el szórni ?

« Válasz #1178 Dátum: 2016. Szeptember 01. 14:39 »
Szenttamási István Tamás (lousicide),
csak most olvasom "építő" válaszát a kérdésemre/kérésemre.
Nevének megadását korrektnek tartom, már ha tényleg Ön az.
Elképesztő, hogy mennyi ideje és energiája van arra, hogy diszkreditáljon másokat. Szépen megkérném azonban, hogy valótlanságot ne állítson rólam (meg persze másokról sem).  Háborúban nem veszek részt, mivel az időt és energiát vesz el attól, hogy többek között a méhészekért, a méhekért dolgozzam. Igen, valóban nincs időm az ön hitelrontó hozzászólásaiból kibogarászni a lényeget hónapokra visszamenőleg- ez talán bocsánatos. Mással foglalkozom:  többek között méhészetet oktatok két országban, cikkeket írok és fordítok (3-4 nyelven, ahogyan épp felkérnek rá) méhészeti újságokba, idehaza és külföldre, és épp egy méhész konferenciát próbálok összehozni. Szóval Tamás: nolite tangere circulos meos, nem ezt érdemlem.

« Válasz #1179 Dátum: 2016. Szeptember 02. 00:52 »

......
Nevének megadását korrektnek tartom, már ha tényleg Ön az.
.......... Szóval Tamás: nolite tangere circulos meos, nem ezt érdemlem.

Kedves Hevesi Úr!

Ha nem haragszik, nem elemezném a hozzászólásának identitásomra vonatkozó részét. Talán vegye a fáradtságot, s kérdezze meg azokat, akik nem túl dicső állapotú korpuszommal voltak kénytelenek szembesülni a mai napon. Tudja, a jó öreg Donalddal vallom: Vagyok, aki vagyok... (Lásd alább!)

Eszembe sem jutott soha sem annak köreit zavarni, aki  a világ magasabb rendű összefüggéseinek kutatására adta a fejét. Nem minősítettem a tevékenységét, mivel nem ismerem azt a mélységeiben. Nem kifogásoltam, hogy mennyi időt méltóztatik szánni arra, hogy megismerje, miről szeretnék eszmét cserélni azokkal, akik kíváncsiak a véleményemre. Ha nincs rá ideje, ne áldozzon arra, hogy megismerje mások véleménye mellett az enyémet is. Az Öné feltehetően úgy is felülírná az alulképzett, diszlexiával, diszgráfiával terhelt potenciális beszélgető-partnereiét. Röndös és elfoglalt embör meg nem szán minden hiábavalóságra időt...

Ezen túl viszont az a véleményem, ha meg szeretné nyerni magának és programjának a Nagyérdeműt, akkor legyen eléggé politikus és tanuljon meg legalább némi érdeklődést tanúsítani, legalábbis azt mímelve, hogy érdekli a másik véleménye. Tudja, mindenki először informatikusnak és/vagy politikusnak születik, csak később igyekeznek leszoktatni az igazmondásról, esetleg tovább tanul . Sajnos a politikusok esetében az igazmondó késztetés a tapasztalatok tükrében az idők folyamán zátonyra szokott futni. Ne engedjen a kísértésnek, s javaslom, továbbra se politizáljon...

Kijelentem, hogy írásától függetlenül sem túl izmos a késztetésem köreit zavarni. Ha őszinte pillanatomat fogja ki, azt mondom, mindez engem olyannyira érdekel, mint a karikára lőtt, döglött lőtéri kutya pedigréjének tisztasága. Nincs, s nem is volt késztetésem a homokba rajzolt köreinek széttaposására. Tisztában vagyok azzal is, hogy az oktatás embert próbáló tevékenység, különösen annak fényében, hogy aki már birtokában van a kérdéses tudásnak, az általában csinálja; aki még csak éppen kezdi kapisgálni a tudás elérési útját, az tanítja, s van egy harmadik kategória is: Geddekas, akinek szellentése sincs a dologról, de ezerrel szeretné kutatni.

Jómagam még idejében képes voltam belátni, hogy az oktatáshoz kevés bennem az ahhoz feltétlenül szükséges alázat. Ön még eléggé fiatal ahhoz, hogy ne ez legyen az akadálya, hogy oktatóvá váljon egykoron.

Nos, hogy ne az én írása nyomán támadt emócióimmal legyen kénytelen nyugovóra térni, én is küldenék egy idézetet az arkhimédeszi -sajnos szomorú véget generáló- antik szállóigéhez, fogadja szeretettel az alábbi verset.

Wass Albert:

„Nolite Tangere Circulos Meos!”

Szeretett apámnak ajánlom

"Mikor nagyon erős a támadás,
 mikor letéptétek már minden álmomat,

s számomra többé, semmi, semmi más:
 erős, nyugalmas, szent hitem maradt,

mikor a lelkemen már mind romok
 a délibábon épült templomok:

hogy a hitemet senki meg ne sértse.
 Archimedesként a vaksötétbe

magam körül egy bűvös kört vonok.

Eddig lobogtam, küzdtem, vágytam, égtem:
 utolsó végváramba visszatértem,
 s dárdák elől páncéltalan magam

egy láthatatlan körrel kerítem.

Megálljatok!
 Ezen túl Én vagyok, és a Hitem!"

Mint előbb írtam, akceptálom, hogy nincs minden ostobaságra ideje. Ha viszont a saját nagyságának megítélésétől, s az önértékelésétől  függetlenül mégis lennének önmagával szemben is kétségei, akkor javasolnám, hogy mégis gondolja át, s ha nincs ideje...:

A fenti ígéretemnek megfelelően akkor Önnek is bemutatkoznék:
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 02. 02:14 írta lousicide »

« Válasz #1180 Dátum: 2016. Szeptember 02. 13:31 »
http://www.agroline.hu/node/30
Ennek tükrében szerintem nem lesz olyan egyszerű lebeszélni a gazdálkodókat a tarlóhántásról.

Más:
Csatolnék pár képet.
Az első képen látható hársfák egy időben lettek telepítve.Szerintem elég jelentős méretkülönbség van közöttük...Mi lehet ennek az oka?Azon kívül,hogy elől elméletileg ezüsthársak vannak,mögötte meg nagylevelű van.A hátrébb található szintén ezüsthársak nem ugrottak meg ennyire,igaz ott szárazabb a talaj.)
A másik kérdésem a másik képen látható "menóraformával" kapcsolatos.Lesz ennek a fának más irányban is ága,vagy ez valami fajtajelleg? ;)

« Válasz #1181 Dátum: 2016. Szeptember 02. 16:19 »
Lindzzy!

A "menora" egy nagyon szép, ígéretes fiatal ezüsthárs-egyed, a későbbiekben szabad állásban, nem túl sokára úgy nézhet ki, mint az illusztráción. Teljesen természetes jelenség, faiskolákban gyakran találkoztam hasonló fejlődéssel.

Zárt telepítésben természetesen nem nevel ilyen szép koronát. Ismerem sok,  nagyon szép egyedét is parkokban, szabad állásban.

A fejlődésbeli különbségek nem csak eltérő talajnedvességtől függhetnek, a termőréteg vastagsága szintúgy okozhat eltérést. Innen megmondani nem lehet az okot, ha öntözi és esetleg metszi is a hárserdejüket, rövidesen sok öröme telhet benne. A hársat otthoni körülmények között úgy javasolom telepíteni, hogy minél később záródjon a korona, így a koronapaláston virágzó hársak sokkal több virágot nevelnek. A legszebb hárs-egyedek szoliterként, szabad állásban nevelhetők.

« Válasz #1182 Dátum: 2016. Szeptember 02. 16:55 »
Köszönöm a választ!
Ez a terület pár éve még egy kiöregedett,kizsarolt talajú szőlő volt.Azóta a folyamatos kaszálás és a levágott fű otthagyása miatt kicsit javult már a talaj.(Vakondunk már van.)Az eleje egy kis tóra húz és agyagosabb,hátrafelé meg egyre homokosabb,ott pár éve még a gyom se nagyon maradt meg,most már az is kezd füvesedni.Sajnos öntözésre nincs lehetőségünk.Tavalyelőtt felvágtuk,de egy erdész ismerősünk nagyon letolt minket utána.Azt mondta,hogy nem szabad metszeni.Azóta csak a bokrosodást próbáljuk megelőzni,de azt is csak óvatosan,mert a kerítés ellenére elég gyakori vendég nálunk az őz.Egyébként 2X2m-es hálóban telepítettük.3 nagylevelű hársunk idén már virágzott is. Nagyon büszke voltam rájuk. :)

*

Kitin

• 934
« Válasz #1183 Dátum: 2016. Szeptember 25. 20:04 »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1184 Dátum: 2016. Szeptember 28. 21:33 »
QUQURIQ !!!

Még mindig virágzik a szecsuáni végzetfa.

Kiskakas