Adamez!
Lehet, hogy kicsi éle volt a dolognak, nem feltétlenül Neked szántam. A mondanivalód miatt jött így át. Az az érzésem, hogy nem tudjuk megkerülni a Fausti alkut. Beáldozzuk méheink egy részét, cserébe fenn tud maradni a méhészkedés, mint jövedelemtermelő ágazat. Ezt akartam kihozni belőle. Ez egy mérleg nyelve. Nem látom a racionális ok-okozati összefüggést a neonikotinoidok használata és a méhészetek által elszenvedett károk között. Utóbbiról én is azt gondolom, hogy világszerte előforduló jelenség lehet. A mézárak emelkedése miatt fogadom el ezt tényként. Persze ez lehet a kereslet növekedése , meg a hamisítás visszaszorulása miatt is, de akkor nem lenne ezzel tele a sajtó. Attól, hogy én nem látom ezt az összefüggést, attól még lehet, hogy úgy van. Ezt szeretném azonban tényekkel alátámasztva látni. A rendelkezésemre álló információk még nem győztek meg igazán, mert rengeteg belső ellentmondást tartalmaznak. Ezeket kelelne szerintem tisztázni. Mondok egy példát a közelmúltból. Nagyon tisztelem a Bross Pétert, amit a magyar méhészetért tett. Elévülhetetlen érdemei vannak. Egyetlen dologban nem értettem vele egyet. A szulfonamid ügy. A zéró tolerancia eltörlése. Mondván, hogy ezt a mennyiséget a méhek a környezetszennyezés folyamán veszik fel ( a trágyaléből). Ha ez így lenne, akkor mindennemű kokcidiosztatikumot is ki kellene tudni mutatni, mert azt a szulfonamidokkal szemben tonnaszám használják fel a baromfitartók. Ennek már néhány éve, és a szulfonamid ügy elhalt. Miért? Sikerült elérni, hogy nincs zéró tolerancia, és ezért már senki nem vizsgáltat? Vagy azért, mert nincs szulfonamid a mézekben ? Szerintem ez utóbbi. Elfogyott az a zacskós délszláv Fumagillin, melybe néhány okos a Nosema elen szulfonamidot kevert. A magyar méhész pedig Fumagillintként megvette a nylonzacskós valamit. Tehát ugyanannak a dolognak többféle olvasata is lehet. Lehet, hogy a problémákért e neok a feleleősek, de lehet, hogy nem. Be kell bizonyítani. Ehhez elemezni kell mindent. Támadáspontot, annak elhelyezkedést, az ebből következő tüneteket, a lehetséges kontamináció mértékét, stb. Azzal magunkat tesszük nevetségessé, ha ugyanazon a fórumon elemezzük azt, hogy a csávázószerek veszélyes mértékben jelennek meg a nektárban, guttációs cseppben, évek alatt nem bomlanak le a talajban, ezáltal feldúsulnak, melette pedig arra biztatjuk egymást, hogy vándoroljunk az egyetlen jól mézelő növényünkre a napraforgóra, amely még a mérgező hatása mellett is annyi mézet ad, hogy nehogy leírjuk mennyit, mert lemegy a méz ára. Ez így komolytalan.
Rovarölő: utólag én is gondolkodtam azon mit is írtam: szóval azt gondolom, hogy az atka is rovar. Azonban egy olyan atkaölőszerrel, mint az amitráz rovarok ellen nem szoktak permetezni. Most már ki is van tiltva, de én azt gondolom régen sem tették, mégpedig azért, mert a rovarok nagy részére nem hatásos. Majd Tomipapa kijavít, ha nem így van. Csak azért írtam, hogy az ördög a részletekben van. Kicsi a mozgástér, most még van, de ki tudja lesz-e később ?
Na most olvasom, hogy a rovarok hármas tagozódású hatlábúak, így akkor ezek szerint az atkák valóban nem rovarok , ahogy az ösztöneim először is súgták. Megzavart a rovátkolt barom kifejezés, melyből aztán az ízeltlábúakra asszociáltam.
Ártalmas-e az amitráz a méhekre vagy sem, az elmúlt harminc év azt mutatja, hogy jövedelemtermelő módon lehet méhészkedni a használatukkal. Míg nélküle nem lehet jövedelemtermelő módon méhészkedni. Lehet választani, melyik a kívánatos cél.