Bükk!
Eddigi méhészeti kutatási eredményeid?
Lehet hogy lemaradtunk róla,de eddig csak a rakodókasról vagy ismert.
2008-ban tértem vissza a méhészethez.
Ha csak a rakodókassal foglalkoznék, már akkor tettem olyat, amit fel fog jegyezni a magyar méhészeti szaktudomány, ugyanis a
szabadépítményes méhészkedés Magyarországon kihalt a paraszti kúpos kasok eltűnésével és az általam kifejlesztett rakodókassal éledt újra. A nyugati világban ez a típusú méhészkedés soha nem halt ki. Legerőteljesebben a bioméhészek és azon belül a biodinamikus méhészek dolgoznak szabadépítményes kaptárokkal. Az én indíttatásomra Magyarországon mostmár többféle szabadépítményes kaptárral van próbálkozás, pl. másolják a nyugati kaptártípusokat, így a TBH-t is, amiben a méhészkedés hasonlít a fekvő NB kaptárhoz, csak éppen szabadépítményes változatban.
Végeztem oxálsavas kísérleteket, hogy milyen hatékonysággal írtja a körülményeink között az atkát. Ez nem egyéb mint adaptáció, hiszen megismételtem külföldi kísérletet, de tanulságos. Eredmény: Az oxálsavas csurgatás kiváló és tartós atkaölő hatást eredményez és nem munkaigényesebb, mint egy amitrázos sorozatkezelés.
Feltérképeztem a neonokotinoid ügyet. Szakirodalmi kutatást végeztem és megtaláltam a legfontosabb okokat, ami miatt a méhekre veszélyes ezeknek a molekuláknak a csávázószerként való alkalmazása. Ezzel nem találtam ki különösebben újat, de magyar nyelven a magyar méhészek körében ezek nem voltak ismertek. Tudomásom szerint a neonikotinoidokkal kritikai jelleggel eddig rajtam kívül senki nem foglalkozott Magyarországon.
Ami újat letettem a neonikotinoiddal kapcsolatosan, az a mérgezés gyanúja esetén mintavételezésről alkotott kritikám. Növényvédős szakemberek és állatorvosok is elismerik, hogy helyes az álláspontom ebben. Ki is dolgoztam egy új mintavételezési mód elveit és dolgozok a végrehajtás eszközén ma is.
A tudományos munka kötelező része az ismeretterjesztés. Rendszeresen írok cikkeket és tartok előadásokat. Részt veszek az OKJ méhészképzésben is.
Tettem mindezeket eddig úgy, hogy egyetlen fillér kutatási támogatást nem kaptam sehonnan.
A Greenpeace nem tudományos kutatóintézet, a környezetvédelmi érdekek képviselete és védelme az elsődleges feladata. Sajnos ebben a vonatkozásban az OMME rendkívül sikertelen.
Tudomásom szerint a Greenpeace ebben az évben egy fillér pénzt se költött mézvizsgálatra. Amire te gondolsz, az Európa 17 országában a kereskedelemben kapható dísznövények pollenvizsgálata volt.
Bükk!
Az utolsó mondatodra a következő a válaszom: értelmes vitára kész vagyok, de a rosszindulatú megjegyzéseket mellőzd lécci. Tudod, hogy könnyedén viszonozhatom, de ha nem provokálod, nem kezdeményezed, akkor nem teszem. Ez itt nem a ződ méhészfórum és itt nincs Titkos Moderátori Társaság.