Az én áskálódásaim a témában oda jutottak,hogy akut toxicitás a méhekre nézve nem bizonyítható csávázószer esetén a nektárban és a pollenben.
Az akut toxicitási tesztek szerepelnek is az engedélyezési dokumentációkban. Ne tőlem kérj adatot. Sétálj be a NÉBIH-hez egyeztetett időpontba és ott vannak az engedélyezett szerek engedély dokumentációiban. A krónikus toxicitási tesztek viszont - láss csodát! - nem szerepelnek. Vajon miért?
Ha igaz, márpedig igaz, hogy ezek a molekulák lassan bomlanak, akkor nem is kell halmozódniuk (kumulálódás), hogy hosszú távú mérgező hatásuk legyen. De 10-14 napos virágzás esetén nyilván halmozódnak, ha lassan bomlanak le. Márpedig, ha halmozódik, akkor a halmozódás mértékétől függően a mérgező hatás idővel előre haladva fokozódik.
Ha igaz, márpedig igaz, hogy a méhekre toxikusak ezek a molekulák, akkor a méreg molekulák mennyiségétől és szervezetben tartózkodás időtartamától is függ a károsodás mértéke. Következésképpen nagyon kis dózis is okozhat méhcsalád pusztulást, ha megfelelő időtartam áll rendelkezésre a mérgezésre jellemző kémiai biokémiai reakciókra.
A krónikus toxicitási teszteknek éppen az a lényege, hogy különböző dózis mellett a kiváltott hatást és a hatástartamot is lehessen látni. Nagyon régen - talán négy éve - olvastam egy amerikai kutató cikkét, aki etette a neo-val a méheket olyan alacsony dózisban, ahogy a növények nedveiben van, és 12 hét után kakukk lett a méhcsaládoknak. Ugyanolyanok voltak a tünetek, mint a CCD-ben.
Mivel a mézben és a virágporban is jelen van a neonikotinoid, ezért a hosszan tartó mérgezés (krónikus toxicitás) feltételei megvannak. Véleményem szerint a neonikotinoidos mézet és virágport ki kell venni a méhcsaládtól, lehető leghamarabb és a lehető legteljesebb mértékben, magyarán kopaszra kell pergetni a méhcsaládot ilyen esetekben. És elvándorolva a mérgezett helyről, egy új legelőn lehet felfrissíteni a méhcsaládokat és megakadályozni a téli erőteljes elhullást.
Ma már az eltévedés, egyáltalán a méhek mérgezések miatti magatartási zavara kutatási téma több kutató számára. Nézz szét a szakirodalomban, találsz adatot arra, amit kérdeztél.
Én úgy fogalmaztam meg a 2014-es előadásomban, hogy a méhek számára letálisak mindazok a mérgek, amelyek a méhcsalád viselkedését kórosan befolyásolják, mert a méh szociális rovar és
ami a családot mint munkamegosztási egységet támadja, az nem az egyed szintjén okoz elsődlegesen kárt, hanem a méhcsaládot, mint szuperorganizmust pusztítja. Márpedig a neonikotinoidok függetlenül attól, hogy ciano vagy nitrozó vegyület. Foglalkozik a szakirodalom az eltévedéssel. Ez egy látványos egyszerűen vizsgálható jelenség.
A takarítási ösztön vagy dajkálási ösztön eltűnését nehéz vizsgálni, viszont káros hatása iszonyatosan erős, erősebb hatású, mint az eltévedés. A méhcsaládra nézve gyakorlatilag halálos.