Méhészújság, Méhész Közlöny, stb.

• 745 válasz
  • 412505 megtekintés
Re:Méhészújság, Méhész Közlöny, stb.
« Válasz #270 Dátum: 2015. Február 04. 15:03 »
Tisztelt Méhészek!
Mindig az IB újságból szemezgettünk, nézzünk egy kicsit bele a MÉHÉSZET-szaklapba is.
A 31. oldalon lévő cikkre hívnám fel a figyelmeteket.
Címe: " Méhészek perlik a Bayert és a Syngentát"
Nálunk sincs ez másként!
Az OMME meg a tagdíjunkon reklámozza ennek a két cégnek a méhgyilkos szereit, és nyilatkozza azt, hogy Magyarországon nem bizonyítható a méhpusztulások és a neonikotinoidok használata közötti összefüggés.
Nem is bonyolódok bele hosszú okfejtésbe, majd szombaton meghallgatjátok Simon Gergőt, aztán eldöntitek, hogy jó e méheinknek ez a vegyi-koktél.
Kanadába működik az érdekképviselet? Ott gondot okozott a méhészeknek, na meg egész Európában a neonikotinoidok használata?
Az OMME meg azt állítja semmi gáz. Sőt sajnálkozását fejezi ki, hogy felfüggesztették ezeket az élővilágra káros szereket, és a méhgyilkos technológiát.
Az ott élő méhészek felvilágosultabbak? Abban mindenképpen, hogy ügyüket a szakmai érdekképviseletnek kell felvállalnia.
Nem folytatom, mert látható a méhészek zöme elégedett, és csak haragosokat szerzek azzal, hogy a méhekért aggódok.
Nagyernyei Attila

« Válasz #271 Dátum: 2015. Február 05. 13:14 »
Tisztelt méhészek

Idézem az egy évvel ezelőtt Tolna városában megtartott "elnöki találkozó"-n az OMME szakmai elnökhelyettesének szavait. illetve hozzászólásából egy apró részletet, mely így hangzott:

"Ki az a SIMON GERGELY !!!??"

Hát nagyon remélem, hogy Dr. Cserényi Péter eljön Szekszárdra a hét végén, ott megismerheti SIMON GERGELYT-t.
Mert Simon Gergely tudja, hogy miről beszél, mert Ők megtalálták a gyilkos koktélt a méhekben is és a növények guttációs cseppjeiben is.
Az OMME szakemberei azóta sem találják!!!

Üdv: Bercsényi

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #272 Dátum: 2015. Február 05. 14:14 »
QUQURIQ!!!

Mert vak vezet világtalant!!! ;D

Az éles létésú Kiskakas!

« Válasz #273 Dátum: 2015. Február 05. 14:21 »
Na akkor rágtam be és kértem szót. " Ki az a Simon Gergely?"
Akinek a mintájában megtalálták amit kerestek.

Na és aki nem talált, pedig neki fizettek.
 Ugyan ott találták meg, ahol az én érdekvédelmi szervezetem "szakértője" vizsgáltatott és nem találtak semmit az Ő mintájában. Aki a tavalyi (2014) hasonló esetkor a méhészek műlépjének származását kutatja. Aki a pápai szervezet tagjainak tartott előadásában valami babföldön elszenvedett mérgezéssel akarta fedni magát. Sorolhatnám még...

Aki még nem látta:https://www.youtube.com/watch?v=kJHhh_ENblM

« Válasz #274 Dátum: 2015. Február 05. 21:41 »
Sziasztok!
Az IB újságban a FeedBee-t hirdetik így!
"Magyarországon a leghatékonyabb virágpor pótló!"
Na bumm!
A mondat szerintem sértő a másik gyártókra nézve, de ez a magánvéleményem.
Mérte ezt valaki, hogy ettől nincs jobb?
Ugye most meg itt az állítólagos GMO balhéjuk.
Az OMME mi a maci fa...át csinált eddig?
Reklámozzuk a méhészek pénzén terjesztett újságban a GMO-s terméket?
Minek a monitoring vizsgálat, minek Dr. Fendrik Péter szakmai megjegyzése, hogy nem ártana megnézni a terméket GMO-ra mert a tengeren túlról származik.
Most meg úgy állítják be a hírt, hogy a méhészek érdekében tettük a bejelentést?
Mást sem tudtak, mert hatalmasat hibáztak!
Van aki azt állítja az OMME-nak ebben semmi szerepe nincs mert nem hatóság.
Én meg azt állítom, hogy igenis van szerepe!
Mit keres az OMME az áruházak polcain forgalmazott mézek mintázásában, a csávázó szerek kimutatásában?
Na ugye! Az is hatósági jogkör.
Itt nincs mese, nem először vétettek ellenünk, de hagyjuk "szegyéneket" nincs náluk jobb.
Arrébb kell ülnöm mert félek rám szakad a mennyezet.  Ezektől jobb?
Szerintem a Magyar Méhészeti Nemzeti Programban lévő összes terméket a forgalmazása előtt meg kellett volna vizsgálni! Ebben az atkairtó készítményektől, az összes "tuning"  kaja benne lenne.
A MMNP a gyógyszer forgalmazók legjobb bulija.
Mi lett olcsóbb a program bevezetése óta?
Nagyernyei Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #275 Dátum: 2015. Február 08. 13:24 »
Csökkenő jegyzések
Magyar Mezőgazdaság
Dr. Molnár Zsuzsa – AKI 2015.02.03., kedd, 08:05
A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában tovább gyengült a forgalom. A január 23–29. közötti öt tőzsdenapon mindössze 44 kontraktus született. Elsősorban a napraforgómagra kötöttek szerződést (36), más termények iránt alig érdeklődtek.
A malmi búza márciusi és májusi jegyzése nem változott, ellenben az augusztusi szállítású terményé tonnánként 1000 forinttal mérséklődött. A takarmánybúzát ugyanekkor tonnánként 47,8–50,3 ezer forint
között jegyezték a különböző határidőkre. Tovább mérséklődött a takarmánykukorica jegyzése, az egy héttel korábbinál 700–1000 forinttal olcsóbban juthattak hozzá a vevők január 29-én. A márciusi szállítású
takarmányárpa tonnánként 48 ezer forintért volt elérhető a BÉT-en, és január 27-től az idei termést is jegyzik (augusztusi termin), amelyet tonnánként 45 ezer forinton vezettek be.
Az olajmagok nemzetközi árának csökkenését követte a napraforgómag és a repcemag jegyzése a budapesti árutőzsdén is. A tavalyi (márciusi lejárat) és az idei (októberi lejárat) betakarítású napraforgómag
jegyzése tonnánként 2990 és 3000 forinttal esett. A márciusi szállítású repcemaggal az előző hetinél 3000, az augusztusival 1200 forinttal alacsonyabb áron kereskedtek.
A chicagói (CME/CBOT) és a párizsi (Euronext/MATIF) árutőzsdén 5 százalékkal esett a búza (186 USD/tonnára és 188 euró/tonnára), illetve 3 százalékkal a kukorica (146 USD/tonnára és 153 euró/tonnára)
fronthavi jegyzése.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #276 Dátum: 2015. Február 08. 19:40 »
Érdekes cikkre bukkantam a MÉHÉSZ újság 31. oldalán Tisztelt Szakály Krisztián agrármérnök tollából.
Zsákutca a generációs ellentétek szítása címen.
Nem tudom, az illető úr méhtartó járatos e ezen fórumon. Ugyanis ő ezzel az írással a méhészetben publikáló valakik ellen kel ki. De, én személyemben, lévén a ződről Zsíros doktor miatt kitiltva, azonkívül mivel a fogalmazmányaim Petróleum Abrikter tomipapa szerint sem nem ütik meg azon mértéket, hogy bekerülhetnének akármely országos szaklapba, ezért itt válaszolnék neki, ha ezen fórum, és ezen rovat létre hozói megtűrik.
 Az úriember méhtartó társ emígyen vezeti be féloldalas cikkét, idézem.

"Kedves támogatásokkal nem élő, azokat nyíltan vissza utasító méhésztársak, cikkírók nyilatkozók beszólók."

Nos, valóban igaza lehet. A kutyát ki kellett engednem, mert az OMME és az MVH illetékes támogatást osztogató hivatalnokait el bírjam zavarni a háztól.
De a viccet félre téve. egy valamit azonnal tisztázzunk. Senki nem a fiatal méhészek ellen van, hiszen az ágazatot ők fogják tovább vinni. Ráadásul köztük is van sok küszködő aki már nem fért be abba a csapatba akinek megengedték, hogy versenyezzen a nagy magyar méhész versenypályán. Ismerek olyat aki évekig dolgozott külföldön, hogy méheket vehessen.
Ugyanis ez a támogatási rendszer sem mindenkinek lett kitalálva évekkel ezelőtt egy másik elnök alatt. Az, hogy nem változtatták meg, az csak azt jelenti, hogy a jelenlegi vezetőség se gondolja össze férhetetlennek semmilyen morállal.
Mert ugyanis évekkel ezelőtt amikor még mindannyian a start vonalnál álltunk, és elindulhattunk volna a pályán, sokunknak nem jutott hiába kértük.
Ez olyan mint az 500 méteres síkfutás, amikor az egyiket a start vonalnál jól meg tömik dopping szerekkel, a másik meg nem kap semmit, és egy idő után már nem is látja a kedves doppingolt sport társat úgy elhúz előre.
Jelen pillanatban mi akik csak úgy maguknak futnának, mert egész életükben kaparták össze amijük van, már nem is látjuk azokat akiket kitömtek tíz milkóval, meg kitudja mennyi eszköztámogatással.
De most még csak csak, mert a pályán kóválygunk, de néhány év múlva egészen biztosan kikerülünk a pálya szélére, azután meg a néző térre.
Én saját kárpótlási jegyeimen erdőket vettem, meg lepakoló helyet a méheknek. De én még nem láttam egy fiatal gazda pályázatot elnyert személyt sem, aki ne milliós terepjárót vett volna legelőször, hanem méhlegelőt vett volna vagy telepített volna a méheinek.
És itt van az ellentét. Mert aki rákészült, hogy majd kis jövedelem pótlásra tehet szert, és befektetett saját zsebéből az most kicsit nehezményezi hogy versenyezni kell másokkal saját tulajdonú méhlegelőjén, akiket meg az állam, vagy az unió, vagy akárki kitömött jól pénzel.
A kedves méhtartó társ azt írja, hogy ezek /mármint az ő ellenségei/ semmi állami pénzt nem fogadnánk el.
Hát én eddig azt tapasztaltam, hogy ezeket az állami pénzeket nekünk itt a béka feneke alatt nem is igen akarta senki oda adni. Ha nem így lenne akkor lenne valamilyen pályázati rendszer, ami igazságossá tenné az elosztást./Mert hogy ennek így semmi köze az igazságossághoz az tény./
Egyébként az egész osztogatásosdi, már régen nem a méhészek, hanem az eszközgyártók érdekében történik. Mert ugyanis előírják, hogy mit, és hol lehet venni. Nekik nem jó akárhol és akármilyen. Nehogy már a saját embereik, az eszközgyártók rosszul járjanak. A támogatások nagyobb része az eszközgyártókhoz vándorol.
A cikk vége valami olyasmire utal, hogy talán kötelezővé kellene tenni a fiatal gazda pályázatban nyerteseket szeretni.
Nem tudom, hogy ezt milyen formában gondolja. Ha fiatal hölgy az illető akkor esetleg benne is lennék, de  ne kelljen már megváltoztatnom így életem utolsó harmadában a nemi irányultságomat, ha esetleg megengedhető az ilyen deviáns viselkedés.
Mert ugyanis eddig is elvoltunk. Ők valahol, én meg máshol. Mért kéne szeretnünk egymást?
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 08. 19:55 írta Vivaldi »

« Válasz #277 Dátum: 2015. Február 09. 08:56 »
Vivaldi!

A személyes üzenetedre, amit felém küldtél azért nem reagálok, mert az idézetet amit leírtál nem tőlem származik.

A "Zsákutca a generációs ellentétek szítása" című cikkre reagálva a következőket szeretném hozzátenni:

- Valóban sok méhész ellenszenvét váltja ki a fiatal gazdák támogatása jogcímű vissza nem térítendő támogatás,
  azonban nem alapvetően a személyeket illetően, hanem azért mert egy olyan szektor eltartó képességébe nyúlt bele az állam, amiben aztán méhlegelő hiányában szinte "magára hagyja " őket!! Természetesen ezzel a méhsűrűség növekedését előidézve. Többször leírtam véleményemet a "munkahelyteremtés" rendkívül káros hatását illetően amikor a "közmunka" a ZÖLDSIVATAG-ot előidéző, méhlegelők kiírtását végzi, és a statisztikákat javítja a munkahelyteremtéssel.

- Azonban mivel a fiatal gazdák támogatása jogcímben benne van a "fiatal" szó, ezért ránk 50-esekre ez kizáró tényező!
  Nekünk más területről kell megszereznünk a szükséges TŐKÉT. Ennek több módja van, csak egy valamit ne felejtsünk el,
  mégpedig azt, hogy semmilyen jogcímen támogatást elnyerni "ALANYI JOGON" nem fogunk tudni azért mert méhészek vagyunk!!!! A NP-ból is csak a gyógyszer-cokort tudjuk így megkapni!!! A többi jogcímre előre készülnünk kell, és nagy eséllyel hozzájutunk. (A NP-ban egy egyszerű, nevetségesen kevés nyomtatvány kitöltésével)

És ezért nem a fiatal gazdák a hibásak, ráadásul a cikk írójának abban teljesen igaza van, hogy közöttünk ugyanannyi, vagy még lehet több trehány, hanyag méhész van, mint közöttük. Más kérdés, hogy Ők valóban méhtartóként indulnak, hiszen nekik és családjuknak a megélhetés a cél!!!

Javaslom a mai világunkban internet révén, hogy a különböző jogcímű pályázatok között keresgéljünk, - ami természetesen nem a NP- ből való, hiszen az neked pld-ul eddig sem jött be - de arra bizony keményen, komoly pénzeket beleölve (tervező, pályazatíró, illetékek, engedélyek stb-stb)  kell a pályazatokat megírni!
Ha jól választjuk meg, a kritériumoknak megfelelünk, nem követünk el hibát, és folyamatosan nyomonkövetjük, és időben benyújtjuk mielőtt még elfogy a keret, akkor még "akár" nyertesek is lehetünk. Csak egy példa: LEADER

Tehát , csak annyit szerettem volna ezzel érzékeltetni, hogy vannak lehetőségeink nekünk is, csak élnünk kell vele.
Természetesen nem galoppmenet és nem olcsó játék, ha nem nyerünk!!

Tisztelettel: Bercsényi

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #278 Dátum: 2015. Február 09. 09:04 »
Kedves Bercsényi polgártárs. Én ha tévedek elnézést kérek. Ha az idézet nem tőled származik akkor bocsánat. Utána fogok nézni, hogy kitől idéztem.
De azt még mindig nem értem, miért kéne szeretnem nekem akárkit is? Én se várom el mindenkitől, hogy szeressen.
Van egy adott helyzet amiről nem tehetünk. De ez sem igaz teljesen, mert amit megtehettem meg is tettem, például nem szavaztam arra a pártra aki kitalálta az ifjúgazda pályázatot.
 Tehát , most ez a helyzet, van egy csomó ember akit kitömködtek pénzel, és van akit meg nem. Az utóbbiakból a kisebb résznek van saját tulajdonában valamilyen méhlegelő. Most ezt az írást a méhészújságban úgy is értelmezhetném, hogy ezeknek a tulajdonosoknak örömmel kéne fogadni az ifjú gazdásokat, terepjáróstól, méhestől stb.
Én meg azt mondom, én döntöm el kit fogadok örömmel. Ennyi.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 09. 09:12 írta Vivaldi »

« Válasz #279 Dátum: 2015. Február 09. 09:53 »
Vivaldi

Köszönöm a megszólítást, mármint a polgártárs címet, de nem élnék vele ha lehet.
Az ifjúgazda pályázat ellen, mint lehetőség semmi kivetnivalóm nincs,  alapjaiban teljesen jó, azonban vannak káros hatásai.
Mint leírtam, ha mellé méhlegelő is társul, minden rendben.

Üdv: Bercsényi

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #280 Dátum: 2015. Február 09. 10:42 »
Vivaldi!
Gyere el, március első szombaton délután 3 órakor a következő gödöllői méhészelőadót "neked" szerveztem. Szeretettel várunk téged és mindenkit, aki nem tudja hogyan használja ki az MMNP lehetőségeit.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #281 Dátum: 2015. Február 09. 19:45 »
Köszönöm, de nem élek vele.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 09. 21:14 írta Vivaldi »

*

atya

• 1043
« Válasz #282 Dátum: 2015. Február 09. 20:32 »
Vivaldi!

Idézet
Köszönöm, vigyem a mézkirálynőt is?
Tanulni hívtak, nem harácsolni.
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #283 Dátum: 2015. Február 09. 20:43 »
Mert?
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 09. 21:15 írta Vivaldi »

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #284 Dátum: 2015. Február 09. 20:54 »