Méhészújság, Méhész Közlöny, stb.

• 745 válasz
  • 412486 megtekintés
Re:Méhészújság, Méhész Közlöny, stb.
« Válasz #240 Dátum: 2015. Január 07. 22:24 »
Laci!

Ezt írod.
" Ha mégis oktalanul megbántok bárkit, nem szégyellem a bocsánatkérést.
 De az igaz érdekek és jó társaim mellett szívvel-lélekkel kiállok."
Én ezt érzem.
Én ezért tudlak elfogadni.
Még akkor is ha sokszor hibázol.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2015. Január 07. 22:35 írta Csányi Antal »

« Válasz #241 Dátum: 2015. Január 07. 22:45 »

Kedves Attila és Anti!

Mind a két oldalra igaz amit írtál"talán nem is lenne akkora ellenállás ha tudnátok a valós dolgokat".
Nekem csak avval van gondom hogy ha van is gond akkor miért nem úgymond házon belül próbáljuk megoldani?!
Nem biztos hogy az a gyógyszer jó ami igaz hogy hat de a sok mellékhatása miatt csomó más gondot is okoz.
Ha az alkotmányos rendünket veszélyeztetik azt ha valami nem szabályos szerintem úgy sem fogadja el egyetlen bíróság sem ügyészség sem.De direkt feljelentést akkor is ki kell vizsgálni ha nincs un alapos gyanú ez felveti annak a kérdésnek az értelmét hogy mi az értelme a feljelentgetni azon kívül hogy ügyet kreáljunk.A valódi törvények nem hiszem hogy olyan gyönge lenne a háttere hogy segítő szándékot feltételezve szükség lenne  a feljelentésekre.Anti az államtitkár ügyében van infóm történik lépés ha miden jól megy és remélem emlékszik arra mit mondott(ha nem kértek nem tudunk adni)
Szerintem jobb kapcsolat csak akkor fog kialakulni ha konstruktivitás nem abban merül ki hogy sárdobálás ill egymás hibáinak folyamatos keresése veszi el az egyébként jó célra  terelhető energiákat mindkét oldalon.

Üdv:Varga Karcsi

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #242 Dátum: 2015. Január 07. 23:44 »
Karcsi!

Olvasgatom az OMME monitoring jelentését. Ennek szigorúan szakmai anyagnak kellene lennie és mégis nem állja meg a szerkesztője, hogy sárt ne dobáljon. De ugyanezek történnek nemcsak írásban, hanem szóban is. Egy évvel ezelőtt tettünk számos tárgyalási és együttműködési ajánlatot, de 2014 áprilisi küldöttgyűlés óta ennek értelmét személy szerint én nem látom, sőt úgy érzem, hogy a többi ellenzékiek sem. A frontok megmerevedtek, sajnos közeledésre még remény sincs.

Bocs tévedtem! Az alapszabály ügyében felajánlottuk nagyon sokszor az együttműködést, de az OMME elnöke olyan mereven elzárkózott az együttműködés elől, hogy az józan paraszti ésszel érthetetlen. Most van egy katasztrofálisan rossz alapszabály megszavazva, amit ezer módon kell majd toldozni-foltozni. Állatorvosi lónak tekinthetjük az alapszabály ügyét. Ha ebben az alapvető ügyben képes lett volna együttműködésre a kormánypárt az ellenzékkel, akkor látnék esélyt arra is, hogy a 2016-os választásokig nyugalom legyen az OMME közéletében.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #243 Dátum: 2015. Január 08. 00:12 »
T.Varga Károly

Kérésem,ha te tudod a valos dolgokat osszad meg velünk is?
Előre is köszönöm. :o

« Válasz #244 Dátum: 2015. Január 08. 03:13 »
Sokat gondolkodtam, hogy megosszam-e veletek a gondolataimat a legutóbbi Méhészújságban megjelent Dr. Vicze Ernő szakmai életútját bemutató cikkel kapcsolatban. Végül is arra az álláspontra jutottam, hogy vajon miért ne tenném?!
Először is szeretném elmondani, hogy nagyon nagyra tartom Ernő bácsi szakmai munkásságát. Talán sohasem vagy csak nagyon sokára változtak volna meg a helytelen méhészeti "technológiáimmal" kapcsolatos álláspontjaim, ha nem kerülnek kezembe nagyszerű, érthető, komoly elméleti és gyakorlati tapasztalatokon alapuló művei. Ő a magyar méhészet történetének egyik kiemelkedő alakja volt és irigylem azokat, akik személyesen is ismerték és tanulhattak tőle.
A cikk szerintem nagyjából rendben is van de csak azért nagyjából, mert nekem van némi fentartásom az utolsó ill. az utolsó előtti bekezdéssel kapcsolatban. És innentől már a cikk írója, Cserényi Péter kerül előtérbe.
Tehát attól függetlenül, hogy ezt az újságot tavaly vagyis tavaly előtt a "Jézuska hozta" -tudjuk miként született- mint méhészeti egyesületi szaklapot, nem gondolnám, hogy politikai tartalmakat is hangsúlyozni kellene benne. Főleg olyasmit ami nem tartozik egy komoly méhészeti szaktekintély szakmai (mondom szakmai) életútjához. Feltehetően nem is véletlenül tudták kevesen, hogy Ernő bácsi kikkel és milyen témákban foytatott magán levelezést. Gondolom ha tudatni akarta volna a nyilvásossággal, akkor meg is tette volna.
Cserényi doktor feltehetően hűséges támogatója, "fegyverhordozója" annak a diktatórikus politikai rendszernek ami jelenleg uralkodik az országban. Ezek a nagypolitikai diktatórikus módszerek látszanak testet ölteni az OMME mai működésében is. Vajon mi keresni valója van egy egyesületi szaklapban a bizonyos december 5-ei népszavazásnak? Amely népszavazás nem szólt másról, mint a határainkon túl élő tisztességes magyar emberek magyarságának, magyarság tudatának aljas politikai célokra való felhasznásáról. Elég itt csak a "nemzet orvosának" a szavait idézni 2006-ból: "Ha négy évre nyerni tudunk, és utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adnni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden eldőlne ebbe az országba."
Nem örülök, hogy "szaklapunkban" egy szakmai életút bemutatását a cikkíró politikai sugallatokra használja.
Egyébként valószínűsíthető, hogy Cserényi Úr azóta amióta már szavazati joggal is rendelkeznek határainkon túl élő emberek (bár a józan többég feltehetően ott is tudja mire ment ki a játék) már biztosan optimástábban tekint a jövőbe. Gondolhatja, hogy ha még egy darabig ezek lesznek, akkor talán Ő is különféle előnyökhöz juthat és húsz évre majd minden eldől ebben az egyesületben...
Jobban örülnék tehát (mint az újság egyik kéretlenül is "tulajdonosa" ha úgy tetszik) ha a cikk írója, mint egyesületi vezető mondjuk inkább méhészeti érdekképviselettel foglalkozna. Mert itt van pl. ez a EKÁER rendszer, aminek keretében a méhész csak különféle bejelentési kötelezettségekkel szállíthat mondjuk 250 kg cukrot a méheihez vagy éppen 1,5 hordó mézet (amiről azt sem tudja, hogy pontosan hány kg és ezáltal azt sem, hogy mennyi az értéke) a vándortanyájától a házáig. Hogy is működik akkor ez a dolog? Talán ilyesmivel sem ártana foglalkozni egy kicsit. Mert ugye mi már tagjai vagyunk a kamarának meg van már stratégiai megállapodásunk a minisztériummal is. Nem is lenne ez olyan bonyolult dolog ezt rendezni, nem igaz? Elméletileg... Vagy ez csak a stratédiai megállapodás "utólagos véleményezés" része lenne?

« Válasz #245 Dátum: 2015. Január 08. 07:07 »
Belphegor!
Köszönöm gondolataidat!
Pont ezekért a dolgokért tiltja alapszabályunk a politizálást!
Ez benne van az új tervezetben, és a régiben is.
A Méhészklubon ezt is meg lehet tenni, de nagyon rossz irányba mennénk.
Szerintem Cserényi doktornak már rég távoznia kellett volna a méhészeti közéletből, a neonikotnoidok kipártolása miatt. A politika hova tartozását meg tartsa meg magának, mert ez súlyosan sérti az OMME alapszabályát.
Persze a jelenlegi vezetőknél tendencia, hogy ezzel nem törődnek!
Ekkor jön a bíróság, amikor már a szép szó nem használ.
Utána jön tőlük a vád, hogy szétverjük az OMME-t, egymás között beszéljük meg.
Mondja az, aki kizavar, IB ülést titkosít, ajtókat bezárat, le akar ültetni, nem ad szót.
Így lesz érdekes a beszélgetés.
A mindenkori politikai elittel érdemes ápolni a jó kapcsolatot, ezzel semmi gond.
Azt sem látom különösebb problémának, hogy azokkal a képviselőkkel tartsuk a kapcsolatot, akik a méhészek
(és nem maguk) érdekében lobbiznak.
Azt mindenki tudja, az akáckoalíció a kampány része volt.
Befejezésül szeretném még egyszer nyomatékosan kijelenteni, hogy a Méhészklubon szabadon mondhatunk véleményt, akár politikai pártokról is. Ez az OMME-ban TILOS.
A szakmai civil szervezet politika mentes, érdekképviselet.
Belphegor! Vagy már ez is a múlté?
Nagyernyei Attila

« Válasz #246 Dátum: 2015. Január 08. 09:13 »
Belphegor: Az alanyi adómentes (tehát nem áfa körbe tartozó) mezőgazdasági termelő a saját termékét ezentúl is korlátozás nélkül szállíthatja akár haza, akár a felvásárlónak. EKAER szempontjából csak azok a termékek érdekesek, amelyeken áfa-tartalom van. A cukor például valóban idetartozik, de a saját méz nem.

« Válasz #247 Dátum: 2015. Január 08. 12:08 »
Attila,
Örülök a válaszodnak.
Valóban nem lenne jó irány itt politizálni még akkor sem, ha az ember sok mindent vél a dolgok hátterében amik közvetve vagy közvetlenül hatással vannak pl. az egyesület működésére azon keresztül pedig a méhészekre.
Ezért aztán úgy gondolom, hogy inkább megtartom az efféle gondolataimat és véleményemet magamnak helyesebben-nem itt a klubon adok hangot nekik annak tudatában is, hogy írod: "a Méhészklubon szabadon mondhatunk véleményt, akár politikai pártokról is"
Előző hozzászólásomat küldhettem volna a főszerkesztőnek is, de mégis inkább itt írtam amit írtam.
Kérdésedre válaszolva... Természetesen nem baj ha az egyesület jó kapcsolatot ápol az épp kormányon levő hatalommal (sőt) és  mondjuk lobbizik a méhészek ill az egyesület érdekében de azt hiszem, hogy itt ennél már többről ill. egyéni éredekekről van szó a méhészek kárára. Magyarul nem feltétlenül a méhészeket érdekeit képviseli, hanem bizonyos dolgokat politikai nyomásra tesz, amiért esetleg egyéni kedvezményekhez juthat.
Ennyit szerettem volna még a témához kapcsolóan írni.

« Válasz #248 Dátum: 2015. Január 08. 12:15 »
Bogár Tamás,
Köszönöm a választ. Meglátjuk, hogy mi fog történni ez ügyben. Legalább is ami a méhészeket érinti... :)

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #249 Dátum: 2015. Január 08. 13:51 »
QUQURIQ!!!

Ezek szerint, ha Kiskakas egy utánfutón OMME-üveggel száguldozik, aminek a súly meghaladja a
 2 q megbüntethetik gyorshajtásért, és az OMME –s üvegek be nem jelentéséért?
Ekkor QUQORÉKOL  egy jó nagy cifrát!!!

A kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #250 Dátum: 2015. Január 08. 18:23 »
Akkor ezek szerint ha valaki hazavisz néhány mázsa takarmányt a jószágainak, akkor szerencsétlenkedhet az engedélyekkel?
Ez azért nonszensz lenne. Szerintem az lenne a logikus, hogy az őstermelő a gazdálkodásához szükséges szállításokat mindenféle engedély nélkül végezhetné.
Mi a fenének akar a Kormány mindenkit magára haragítani? Nem elég, hogy a multikkal veszekszik, még a saját állampolgáraival is huzakodni akar?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #251 Dátum: 2015. Január 08. 19:05 »
Sziasztok!

A ekáer minden 3,5 t össztömeget meghaladó tgk. részére kötelező. Ez nem azt jelenti hogy bizonyos áruk ne lennének bejelentésköteles.Tehát a TEÁOR szám alapján beazonosítható azt egy listán már közzé is tették.Benne van a természetes méz is. Ezek a termékek 200kg vagy 250000ft értékhatár felett ekáer kötelesek.Ez azt jelenti hogy még a rakodás megkezdése előtt meg kell kérni a NAV-tól a ekáer számot a módja az hogy meg kell adni az eladó a vevő adatait  honnan  hová az árú menyiségét stb. miután megkapta a felrakó a számot elkezdődhet a rakodás. A vevő miután az árú hozzá érkezett köteles jelenteni az ekáer felé hogy odaért a termék. Mindez akkor kötelező ha az árú tulajdonost is cserél pl. a felvásárló viszi el a mézet. Ha egyik telephelyről(vándortanya) a másik telephelyre  szállítjuk ahhoz elviekben nem kell.Ezek az infók nem 100% osak mivel már megint úgy kaptunk egy púpot a hátunkra hogy nemhogy egyeztetés de az alapvető jogszabály értelmezés sem áll rendelkezésre.Egy biztos hogy a NAV honlapján van erről konkrét tájékoztatás de annyira nem egyértelmű hogy érthető is lenne.Január végéig nem büntetnek de utána az árú értékének a 40% ig büntethető ha szállítás során az ellenőrző hatóság nem találja meg a rendszerben a számunkat. Nem a fuvarozó feladata ekáer szám intézése az árú feladójának a dolga.Röviden a teljesség igénye nélkül ennyi.

Üdv Karcsi

« Válasz #252 Dátum: 2015. Január 08. 19:24 »
Karcsi!
Az EKÁER rendszerről most hétfőn kaptak tájékoztatót a Tolna Megyei Méhész Egyesület azon tagjai, akik eljöttek a méhészklubba.
Ezt egy járulék és adó igazságügyi szakértő adta elő. Teljesen úgy van ahogy írtad!
Kíváncsi leszek az OMME mikor szervez ilyen tájékoztatót a szakiknak, mert ismét csak cammognak az események után.
A Magyar Agrárkamaránál a falugazdászoknak ma tartott ugyan ez az úriember előadást, a javaslatomra.
Ők még adnak a véleményemre, nem pökhendik mint az OMME urai. Engem nem különösen zavar ha nem fogadják el a jobbító szándékú véleményeinket, viszont a méhészek nem kapnak így infót.
Ezt az új "találmányt" azonnal kampányszerűen kellene nyomniuk. Január 31-ig moratórium, utána viszik az autót is, ha nincs EKÁER szám!
Szerintem az OMME honlapján már rég fent kéne lennie amit erről a méhésznek tudnia illik.

Nem vicces!
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2015. Január 08. 19:28 írta Nagyernyei Attila »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #253 Dátum: 2015. Január 08. 19:51 »
Kérlek benneteket, hogy az EKÁER ügy tárgyalásával menjünk át az új rovatba, mert nagyon nem illik ide, a méhészeti sajtók rovatába. Írtam egy vitaindítót is.

« Válasz #254 Dátum: 2015. Január 08. 20:12 »
Szia Attila!

Az a gond evvel az egésszel hogy mivel a törvénykezés gyorsasága világszintű ezért nincs átmenet és lenyomják a torkunkon. Én kb 20 helyen érdeklődtem erről hátha valaki jobban tájékozott mint én de nem mivel teljes köd mindenütt.Az hogy gyakorlatban mi és hogyan fog működni az még a jövő titka mivel csak én tudok vagy 10 féle variációt ami nem életszerű a rendszerben.Addig nem hiszem hogy szerencsés felvállalni a tájékoztatást amíg nincs kristálytiszta kép az egészről.

Üdv  Karcsi