QUQURIQ!!!
Sajnos a cikk írója azt szeretné bizonygatni, hogy mennyire ért a mézekhez!
Én mint főszerkesztő nem jelentettem volna meg ezt a hiteltelen, szakmaiatlan cikket.
Csak szubjektív módon közelítette meg a mézek ízét.
Az, hogy Neki mi ízlett és mi nem, egyéni ízlés, nem a fogyasztói átlag.
Mindig kidomborítja, hogy Neki mi az édes, és mi a savanykás, mi a rossz ízű, arra meg gyorsan rá is sütötte, hogy nem méz…
Vegyük pl. a pohánka mézet. (hajdina) Én csak egy ázott kutyaszőr szagú méznek tartom, de mégis ebből lehet a leg jobb puszedlit készíteni! Már a virágjai is büdös.
Vagy vegyük csak a repcét.
Amikor a hordót kinyitjuk, kellemetlen szag csapja meg az orrunkat. A méze pedig kellemes, szájban szétolvadó apró kristályos.
Vagy a szelíd gesztenye méz. Kissé kesernyés, markáns ízű méz. Azt már megfigyeltem, hogy akik istenítik a vaddohány mézet, azok irtóznak a gesztenye méztől.
A cikk írója a kommersz vegyes mézre is rámondta, hogy kaparó, kellemetlen ízű.
Vegyük csak a hársmézeket. A pilisi kislevelű hárs kellemes, aromás üdítő. A zselici ezüst levelű hárs, nagyon kaparó, igen aromás, sokan csak kevert mézzel eszik meg. Vaddohánnyal keverve a leg finomabb ½ keverési arányban, de akkor viszont csemege!
A tiszta olajfűz méz, kicsit tényleg enyhe érolaj ízre emlékeztet, akácmézzel keverve igen kellemes lágy mézet kapunk. Örösi Prof. is megírta, hogy az olajfűz akác jelleg javító!
A gyermekláncfű méze sötét barnás, fanyar ízű, de mégis kellemes az utó íze.
Vagy vegyük a galagonya mézet, Tisztán ritkán fordul elő, de egy jellegzetes, nem kellemes ízű méz, de aki keresi és veszi, nagyon jól tudja, hogy kiváló a szívre.
Azt sem ecseteli a cikk írója, hogy egyes mézek szőlőcukor tartalma magas, a másik méznek a gyümölcs cukor tartalma a magas. Ez befolyásolja a mézek édességét.
Az hogy a hölgynek mi az édes, és mi nem, saját egyéni véleménye lehet csak!
Hol lehet a hiba a mézeinkkel?
1. túl drága (első helyen)
2. túl híg, ( Ez a méhész hibája), de az időjárás is közrejátszhat…
3. savanyú, erjedt szagú, (erjedt híg méz, cefrét tartottak a hordóban)
4. fura illatú, (Timol szaga kiérződik)
5. nagyon sötét, és tükrös, (karamell ízű, túlhevített, rosszul kezelt méz)
6. egér szagú, rosszul tárolt egérrágott méztéri keretek
7. fehéren opálos méz, (akácon látszik a legjobban) nyílt fiasításos keretek lettek kipergetve
8. kellemetlen vegyszer ízű méz, a hordóban előzőleg nem élelmiszer alapanyagú terméket tároltak
9. előző évben vagy hagyma, vagy pohánka méz volt a keretekben, ez jól kiérzik a következő évi akácmézben
10. ecetes ízű a méz felbontáskor, uborkás üveg teteje lett feltéve a mézes üvegre
11. hamisított méz, csak édes, semmi aromája, már aromásított hamis mézek is vannak…
12. olcsó mézek eladása, keverése nem annyira ismert kommersz mézekkel
pl. akácba ámor akác, akácba olajfűz, akácba vaddohány méz, akácba facélia méz
hársba ugyanezek a mézek mint az akácba,
Gesztenyébe ugyanezek mit az előző kettőbe
Akik ismerik a trükköket, azok kiérzik a kevert mézek ízeit.
Na, ezért nincsenek igazán finom vegyes mézeink, mert újabban fajtánként pergetünk, és mi társítjuk az ízlésvilágunknak megfelelő módon.
De!
Úgy ahogy a cikk írójának sem ízlenek egyes mézek, úgy nem biztos, hogy jó ízű mézeket tudunk társítani…
Az élelmiszeripari vegyész Kiskakas!