OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események

• 1416 válasz
  • 501190 megtekintés
Re:OMME IB, EB, OV, Küldöttgyűlés események
« Válasz #1410 Dátum: 2023. December 02. 09:10 »

« Válasz #1411 Dátum: 2023. December 22. 20:19 »
http://www.omme.hu/meh-allatjolet-kifizetesek/
Erre figyeljetek oda!
Határidő, 2023. december 26!!!!!!!!!!
Különben bukta.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1412 Dátum: 2026. Február 04. 21:40 »
A rózsaszín AC akácról többször írtam már.
Nekem lassan 20 éves fáim vannak a telephelyemen.
Anno amikor elnök-szaktanácsadó voltam, többször javasoltam, hogy egy fásítási program keretében érdemes lenne szaporítani, és a méhészek között szétosztani, erdősítésre felhasználni.
Meg is jelöltem, hogy honnan lehet a rózsaszín AC akác csemetéket beszerezni. (Nyírerdő ZRT.)
Akkoriban a nagy szám miatt (no meg engem megmondó embernek tartottak) javaslatomat lesöpörték, egy marhaságnak tartották.
Még azt is leírtam itt(akinek van kedve, ideje utána tud nézni), hogy amikor Nógrádból már jöttünk haza a méhekkel, Gödöllőn akkor virágzott!!!!
Azért elárulok egy titkot!
Nem csak Gödöllőn van belőle erdőrész.
Van egy kis (olyan fél hektáros darab Szekszárd környékén, Kisvejkén, és bizony egy nagyobbacska Romhánytól nem messze).
Sokat foglalkoztam a rózsaszín AC akáccal, az illata, a mézelése bámulatos.
A "közönséges" fehér akác ipari tanuló csak mellette.

És láss csodát!
Közel 20 év múlva végre Lászka István felkarolta, és elindulhat talán a program.

https://www.omme.hu/omme-hirek/genmegorzesi-program-indul-a-rozsaszin-ac-akacert/

Zárójelben megjegyzem, hogy ez is az egyik szívfájdalmam volt, de most talán teljesül.
A másik, ami ettől jobban fáj, hogy lehurrogták, baromságnak nevezték, a "Kutyadoki", az-az a nyúlóst kereső
méhészkutya.
Minden kész volt, csak hát megint kijött a magyar virtus.
Keresztbe tettek ahol csak lehetett, és feladtam.
Talán a sors akarta így, hogy nyugodtabban teljenek a napjaim.
Nagyernyei Attila 
« Utoljára szerkesztve: 2026. Február 04. 21:46 írta Nagyernyei Attila »

*

Koki

• 355
« Válasz #1413 Dátum: 2026. Február 05. 08:55 »
Engedd vissza Tomipapát Attila!!! Hadd fejtse ki véleményét erről a rózsaszín akácról.
Már régen beszéltem vele, de szerintem ha olvasta ezeket a komoly híreket, biztosan elmormogta magában vagy felsírva:

SzűzMáriaIdösanyámkilakozolaMennyekbennagytitokban!!!

30-40 éve mutogattam egy idős méhésznek nagy örömmel a rózsaszínű akácvirágokat.
Azt mondta, hogy szóljak majd ha látok rajta méhet. Vagy nem mézelő fajta, vagy a talaj, de én még rovart azokon a virágokon soha nem láttam legyet sem.
A szomszédomban is van néhány fa, hát azon sem volt még rovar, pedig sok éven át keresgéltem.
A méheimtől 1 kilométerre van egy kis liget belőle, azon sem voltak méhek, de mellette a bálványfákat szétszedték a méhek.
MONDOM, LEHET MÁSIK FAJTA MINT AMIT ÉN LÁTTAM.
Na szóval aki most a hírek hallatán eszeveszett módon pénzt paripát nem sajnálva nekiesik és telepít ebből az ismét felfedezett csodalegelőt adó csodanövényből, azért járja körül e témát, mert tényleg úgy jár mint a kutyadoki sztori.
16 éve is volt egy fellendülés, aztán elhamvadt. Erdészmérnök írta, nem valami magunkfajta gyalogméhész:

Horváth János   
 Hozzászólás témája: Re: AkácHozzászólásElküldve: 2010.03.08. 23:52
Tag
Tag

Hej!

Akác ügyben:
Lila akác (Wisteria sinensis) Kúszó cserje kínából.
A Robinia viscosa (enyves akác) és a R. hispida (törékeny akác). Ezek Észak-Amerikából vannak, júniusban, júliusban virágzanak utcafásításra használják, főleg a viscosát. Ezeket tényleg oltják, fehér akác alanyba.

Lényeg.
A viscosa és a pseudo-acacia természetes hibridje a rózsás akác (R. x ambigua) melynek egy szelektált változatát Rózsaszin AC néven fajtaelismerték méhlegelő javítási célra. Gyökérdugványról vegetatívan szaporítják, az ERTI máriabesnyői csemetekertjében tartják fenn a fajtát. Itt elvileg kapható is. Senki ne álljon neki oltani, felesleges és nem úgy és nem is akkor kell, mint ahogy azt a Baldavári Laci leírta.
A nemesített akác fajták egyébként nem terjedtek el, mert drága a szaporításuk. Jelenleg csak fajtafenntartás folyik a klónokból, mert az erdészeti gyakorlat nem vette be a vegetatív anyagot ugyanis olcsó és jó csemete termelhető magról.
Bár a méhészek is tudnak a Rózsaszin AC-ről vagy 30 éve (legalábbis az olvasottabbja) mégsem rohanták meg az ERTI-t teljesíthetetlen tömegű megrendeléssel
Az üzemi akác csemete magról való előállításához főleg a Nyírségben és a Kiskunságban minősítéssel kiválasztott állományok alól a feltalaj átrostálásával gyűjtik a magot. Ezt a magot szkarifikálva és csávázva, fémzároltan hozzák forgalomba. Más magból csemetét nevelni és forgalomba hozni nem szabad. A csemete termeléshez és forgalmazáshoz is hatósági engedély és növényegészségügyi engedély is kell. A gyökerekre ragadt földdel ugyanis olyan karantén károsítók terjeszthetők el mint pl a burgonya fonálféreg.

Egyébként amint a CsZoltán kolléga írta olcsón jó minőségű csemete vásárolható az engedélyes termelőknél, amiből többnyire normális fa növekszik majd és nem dugóhúzó vagy kútágasvilla.

« Válasz #1414 Dátum: 2026. Február 05. 17:58 »
Írásodban rengeteg hiba van Koki!
Ami az OMME honlapján van kép az valóban Rózsaszín AC akác.
Nem rózsás, meg nem lila meg semmi cifrázás.
A legnagyobb hiba az alábbi írásban, hogy MAGRÓL NEM LEHET SZAPORÍTANI!
MERT ismét fehér lesz.
Ennek egy ismert módja létezik, a gyökérhajtásokat kel 10 centire összevágni és azokat hajtatni.
Ezt egyedül a Nyírerdő Zrt. csinálta sorozatban.
Nálam 18 fa van tőlük, de majd szét szedik a méhek!
Persze, mert akkor virágzik amikor a fehér akácnak már híre sincs.
Illata semmiben nem hasonlít a fehér akácéhoz!
Olyan mint egy jó minőségű hölgy parfüm.
Kérge nem annyira göcsörtös, de én erről már sokszor írtam.
Szekszárdon sajna a nagy részét kivágták, Romhányban van még belőle az un.Friderikusz erdő egy része.
Kicsit jobban tűri a fagyot is, meg persze mivel később pattan meg, így sokszor megússza.
Nálam még soha nem fagyott el!
Nagyon örülnék ha sok méhészt érdekelné, de nem tudom, hogy fog a fásítási programban kinézni, mert ha valami nem őshonos, akkor a Rózsaszín AC akác biztosan nem.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 355
« Válasz #1415 Dátum: 2026. Február 05. 18:43 »
Írásodban rengeteg hiba van Koki!

Szépen lassan többször elolvasni, majd még azután is néhányszor, hátha egyszer összeáll a kép Attila!
Idéztem. Erdőmérnök méhésztől.

Segítek. Remélem mások felfogták. Idézet a bemásolt írásból a "ződről" ott vannak az idézetben az adatok felül:

"Bár a méhészek is tudnak a Rózsaszin AC-ről vagy 30 éve (legalábbis az olvasottabbja) mégsem rohanták meg az ERTI-t teljesíthetetlen tömegű megrendeléssel"

16 éve van az az írás a "ződön". Ha belinkelem akkor az a magyarázat, hogy oda nem tudsz belépni. Tehát teljes terjedelmében ott van az idézet. Másként nem tudom elmagyarázni. 16 éve meg 30 éve sem lett ebből az akácból méhlegelő, sőt ahol volt, ott is csak csökkent az állomány. Majd 16 év múlva visszatérünk erre a témára. Én emlékezni fogok.
 Mint ahogyan arra is, hogy még mindig nem tudom mérgező-e az alma. Mert ugye a Miniszter Úr azt állítja Csányi Antallal ellentétben, hogy nem igaz vegyszermaradék az almában, és aki ezt állítja azt felelősségre vonják.
Beszéltek itt zöldségeket, mert el kell terelni a valós problémákról a figyelmét a pórnépnek, és asszisztálni kell a hűbéreseknek ehhez. Na belőlem nem csináltak hülyét és nem is fognak.

« Válasz #1416 Dátum: 2026. Február 05. 19:03 »
A méhészek azért nem rohanják le mert kényelmesek, és így is jó a méhlegelő ahogy van.
Ja, és anno amikor egy fehér akác csemete 20 Ft volt, a rózsaszín 300.
Nekem megmutatták, hogy lehet szaporítani, talán az idén 1-2 növendék már fog virágozni.
Sok mindenben nem hisznek a méhészek, de ez nem hit kérdése.
A szakirodalom is leírja, hogy az AC akác nektárnak többszöröse a cukortartalma.
Ha pedig nem állnak neki, sosem tudjuk meg, hogy mit tud egy ilyen erdő.
Mit lehet veszteni?
Semmit!
Tűzifa kihozatalra ugyanazt tudja, mézelése meg kiemelkedő.
Többször vittem már magammal méhészklubokra amikor virágzott!
Minden méhész csak ámult, hogy milyen illata van.
Remélem még a mi életünkben egyszer egy pohár bor, vagy egy habzó sör mellett kitárgyalhatjuk, hogy volt e értelme.
Üdv:
Nagyernyei Attila