Kedves Tamás!
Cserényi dr. pontosan olyan minőségben jelent meg az elnökségi ülésen, mint Csuja László, lévén mindkettőjük OMME tag. Ráadásul úgy hallik, hogy a Doki kevesebbet is szólt hozzá, mint Csuja.
Azt viszont tökéletesen meg tudom érteni, ha az elnökségi tagok közül többen is kifogásolták azt a tényt, hogy az OMME történéseiről (gazdasági lépések, személyi kérdések) semmilyen konkrét tájékoztatást nem kaptak és kapnak, gyakorlatilag az elnökségi ülésen kénytelenek szembesülni a kész tényekkel. Mindaddig én -Csuja Lászlóval ellentétben- nem szeretném kommentálni e dolgokat, mert szükségesnek tartom megvárni az ülés jegyzőkönyvének megjelenését az OMME honlapon. Ez a hitelesítés után remélhetőleg meg is történik, bár az előző ülés jegyzőkönyve sem került még fel a honlapra...
Valahogy jó lenne éreznünk, hogy immáron bekövetkezett a "paradigma-váltás", s ennek következményeképp választott tisztségviselőink nem csak "díszmagyarok" az Elnökségben, hanem valódi döntéshozók, egyesületi életünk formálói. A Küldöttgyűlés erre adott mandátumot az Elnökségnek, Bross megválasztásával nem az egykori "kerálságot" kívánta restaurálni. A múltkor a "Ződön" már megírtam, hogy szükségesnek tartom, hogy a régi-új Elnökség megkapja az érdemi munkához a "türelmi időt", mivel folyamatos ellenszélben hatékony munkát végezni nem lehet, de azt is kilátásba helyeztem, hogy az antidemokratikus módszerekkel folytatott érdekképviseleti munkát, a régi kerálságot semmi esetre sem szándékozunk támogatni. Mindezt tesszük alázattal akár ezen a fórumon is, hiszen itt komoly hagyományai vannak a szakma-politikai kontrollnak...
E gondolatok jegyében javasolnám Tamás, hogy ne Cserényi dr. jelenlétének tényén borongjon, hanem esetleg hívja fel Csuja úr figyelmét, hogy ha tájékoztatni kíván, tegye azt pártatlanul és hitelesen, a történtek közül ne csak azokat emelje ki, melyek koncepciójának megfelelnek, hanem azokról a részletekről is lebbentse fel a fátylat, melyek azzal nem mindenben vágnak egybe. Szívesen hallottam volna pl. arról, hogy milyen lépések történtek az OMME kontra Csuja perek folyamatában, mivel vélelmem szerint e dolgok részben komoly érdeklődésre tarthatnak számot, részben igénylik is a nyilvánosságot. Kíváncsian várom, az Elnökség tagjai milyen tájékoztatást kaptak az ügyben, illetve azt is, hogy az Elnökség milyen arányban "szentesítette" azon megállapodást, mely Bross és Csuja között született (dr. Soós közvetítésével) a kérdésben...
Furcsa érzésekkel szembesültem azzal a ténnyel is, hogy az Elnök úrnak még a bejegyzése előtt szüksége volt új gépjármű vásárlására. Tagadhatatlan, hogy a régi Renault már elég viseltes hátsó ajtóval rendelkezett (információim szerint még a régi/új elnök mézeshordóinak szállítása nyomán), de a hatékony érdekképviseleti munka végzéséhez lehet, hogy elegendő lett volna "parádés kocsinak", uralkodói hintónak az amúgy is kihasználatlan Isuzu terepjáró hadrendbe állítása, kímélvén az itt oly sokszor és oly vehemensen felemlegetett tagdíjakat, OMME vagyont, a mi közös vagyonunkat... No, mindenesetre reméljük, hogy az új céges jármű segítségével elnökünk hozzánk is gyakrabban eljut, egyesületünk tagsága kiéhezve és érdeklődéssel várja azokat az információkat, melyek az érdekvédelmi munkával kapcsolatosak, s a "paradigma-váltás" jegyében született demokratikus változásokkal kapcsolatosak.
Azt viszont végképp nehezen értem, hogy az ezt megelőző elnökségi ülésen hozott döntéssel ellentétben miért volt szükséges az OMME gazdasági társaságának átvilágítására. Az előző elnökségi ülésen olyan határozat született, hogy a Kft.-re szükség van, az átvilágításra viszont jelenleg nincs. Ennek ellenére Bross az elnökségi határozatot sutba vetve, egyszemélyi döntéssel most 300 ezer+Áfáért megrendelte egy külső irodánál az átvilágítást... Már csak arra lennék kíváncsi, hogy e lépése az Elnökség tájékoztatása és egyetértése nélkül mennyire értékelhető demokratikusnak...
Ha a Kft.-t meg kívánja szüntetni, azt az Elnökség egyetértésével és ajánlásával kell a Küldöttgyűléssel megszavaztatnia, s ha valóban nincs értelme a gazdasági társaságot üzemeltetni, akkor teljesen fölösleges pénzkidobás többedszerre is átvilágíttatni a tevékenységet, a döntéshozatal megalapozásához az EB is képes áttekinteni az adatokat. A szaklapunk jelen formában történő további üzemeltetésének szándékával kapcsolatban is vannak kétségeim, a szerkesztéssel kapcsolatos személyi döntést (Éger György megbízott főszerkesztő kinevezése) az elnök kivel egyeztette? Nem kellett volna esetleg megpályáztatni az állást, csakúgy, mint a Kft. ügyvezetői állását is? Nem lett volna "demokratikusabb", ha a megtartás szándékának jegyében pályázati úton töltik be ezen állásokat? Vagy esetleg ezen állásokra hűbéri juttatásként kell tekintenünk?
Nos, miként írtam, remélhetőleg mindez megjelenik majd a honlapon, s az lenne a legjobb, ha e kérdésfelvetéseket senki nem támadásként élné meg, hiszen mindössze a nyíltság és hiteles tájékoztatás igényével születtek. Az pedig köztudott, hogy e honlapon e dolgoknak van prioritása...
Látom, közben többen is reagáltak a dolgokra. Furcsállom Attila hozzáállását dr. Cserényi jelenlétével kapcsolatban, miközben az egyenlő mérce elvét pl. Csuja Lászlóra már nem óhajtja kiterjeszteni... Jól van ez így, Tisztelt Méhészek?
Az meg már csak hab a tortán, hogy néhány "mezei méhész" és helyi egyesületi vezető előbb kap tájékoztatást az elnöktől, mint az általunk demokratikusan megválasztott legitim Elnökség? Jól van ez így, Tisztelt Méhészek? Netán az a néhány "mezei méhész" és helyi egyesületi vezető a küldöttgyűlés szándékával szemben netán "árnyékkormányt" óhajt alakítani, s behajtani Brosson a "hűbéri juttatásokat"? Jól van-e ez így, Tisztelt Méhészek?