Gőzölgő

• 4409 válasz
  • 1714966 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:Gőzölgő
« Válasz #2940 Dátum: 2018. Május 12. 06:45 »
Vivaldinak igaza van, ebben a 3x9-es hunorban pl. tökéletesen illeszkednek a dolgok a méhek ösztöneihez. A fekvős emlékeim szerencsére már alaposan megfakultak, de többek között az is megmaradt belőle hogy abban meg abszolút ellenkezett. Az egész szezonban a méz raktározásával (is) küzdenem kellett, mert mindig pont az ellenkezőjét szerették volna csinálni. Telelésre készülve amikor a fészekbe kellett volna hordaniuk a mézet inkább szétszórták, a szezonban meg elsődlegesen inkább oda hordtak. Most nincs ilyen küzdelem (sem). Alul van a fiasítás, a rács felett a 2 méztér, minden mézet oda hord. Hogy tavasszal mennyi fiast rakok a rács fölé szintén én döntöm el, ha akarom egyet sem, ha meg akarom akkor a fészek felét. Minden gond nélkül, mert ott is meleg van, illetve ott még melegebb van. Aki veszi a fáradtságot és épít hozzá higiénikus aljat, olyat aminek szabaddá tehető az egész alja, az konkrétan az utolsó gramm mézet is el tudja venni, ugyanis ilyenkor kihúzott tepsinél a fészekben nem érzik biztonságban a mézet, és semennyit sem raknak oda, még a mézkoszorúba sem.
Persze mint minden ez is nagyban függ attól, hogy az adott telephelyen milyenek a földek. Felénk nem túl jók, ezért alakult ki nálam a 3x10 helyett a 3x9-es. Viszont innét úgy 40-50km-re van egy kollégám, nála nagyon jók. Annyira, hogy minden évben (most is) 5 fél fiókon mézeltet, illetve a jobbakkal 6 fél fiókon (30db NB keretnyi lépfelület!!). Az olvasókhoz hasonlóan ezt én sem hinném el, de tegnap este átmentem hozzá, szúrópróba szerűen belenéztünk 15 családba, és valóban így van, az ötödik fiókban már nem volt hely, és még este hét után is úgy mentek hogy öröm volt nézni.
És ezek nem tavasszal kettőből meg háromból összerakott családok, hanem azok amiket ősszel betelelt. Mert vannak olyanok is akik elfelejtik közölni hogy úgy értek el jó eredményt, hogy a 150 családjukat összerakták tavasszal százzá.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2941 Dátum: 2018. Május 12. 11:37 »
Másik halmaz, a nem túl okos méhtartók/ ezek majdnem mind 1 anyás nagybocisok/.
Erre én csak azt tudom mondani, hogy amíg az egyik ismerősöm a  19-es NB-jeivel 200 mázsa felett perget évente,  az édesapja közel a nyolcvan évéhez kezelni tudja a 200 saját méhcsaládját, annál sokkal okosabbnak nem nagyon kell lenni.

Nem álítom, hogy nem lehet vele mézet pergetni, mert még az olajos hordóba is hordanak mézet a méhek, ha van jó méhlegelő.
 Csupán azt állítom és fenntartom, hogy nem kell hozzá ész.

« Válasz #2942 Dátum: 2018. Május 12. 18:50 »
SZERINTEM MEG ANNAK MENT EL AZ ESZE , AKI LENÉZI A FEKVŐS MÉHÉSZEKET !!!!!!!!!!
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 12. 19:02 írta mézengúz »

« Válasz #2943 Dátum: 2018. Május 12. 19:10 »
Másik halmaz, a nem túl okos méhtartók/ ezek majdnem mind 1 anyás nagybocisok/.
Erre én csak azt tudom mondani, hogy amíg az egyik ismerősöm a  19-es NB-jeivel 200 mázsa felett perget évente,  az édesapja közel a nyolcvan évéhez kezelni tudja a 200 saját méhcsaládját, annál sokkal okosabbnak nem nagyon kell lenni.

Nem álítom, hogy nem lehet vele mézet pergetni, mert még az olajos hordóba is hordanak mézet a méhek, ha van jó méhlegelő.
 Csupán azt állítom és fenntartom, hogy nem kell hozzá ész.

mert egy nem egyenlő lépeshez, vagy egy egyenlő lépes rakodóhoz kell? Ugyan már , egyiket is, másikat is rendezni kell , ugyan annyi ésszel ..... hülyeség ez az egész vita,

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2944 Dátum: 2018. Május 12. 21:40 »
Kell bezony öcse. Te olyan dolgokat, mint a félkeretessel meg lehet csinálni, a ide oda tologatós keretes kaptáraddal soha nem csinálsz meg. A fekvő kaptár annyiból jó, hogy a mézhez kerül elég protein is, amikor kipergeted a félig mézes, félig fiasításos kereteidet.

« Válasz #2945 Dátum: 2018. Május 12. 21:45 »
Én félkeretezek "öccse" .... de mesélj mi az ami megoldható félkereten és fekvőben nem? 
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 12. 21:50 írta Gömbi a virágbogár »

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2946 Dátum: 2018. Május 12. 21:48 »
No? Hát ezt eddig nem mondtad? Átvágsz engem?

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2947 Dátum: 2018. Május 12. 21:49 »
Gömbikém egy vita Jászberényben? Ha addig el nem üt a villamos? Benne vagy?

« Válasz #2948 Dátum: 2018. Május 12. 22:15 »
Nem szokasom vitatkozni, most sem fogok! Bár úgy látom vagy a kor, vagy nem tudom mi de mintha te mostanság haragudnál a világra ;).  Olyan csuda helyekre én nem járok.  A kérdés továbbra is nyitott maradt "mi az ami megoldható félkereten és fekvőben nem"

*

Kitin

• 934
« Válasz #2949 Dátum: 2018. Május 12. 23:26 »
Egy kis kaptárvita 1954 februárjából .
Érdekes a hunoros rész  /pirossal bekereteztem/

*

wr

• 1013
« Válasz #2950 Dátum: 2018. Május 13. 07:20 »
Az írása alapján ez is jó sokat méhészkedhetett... Nekem semmi bajom Boconádi írásaival meg a törekvéseivel sem. Egyszerűen csak az a kaptár nekem semmilyen módon nem felelt meg. Munka mellett kezdtem méhészkedni, egy időben ingáztam is, csak hétvégeken voltam otthon, volt hogy még akkor sem. Ebbe a tavaszi 3 naponta kerettologatás nem fért bele. A hunort az első tavaszi átvizsgálás után csak akkor nyitom ki, amikor fel kell tenni az első mézteret. És nálam így is népesebbek mint a fekvőben voltak. A fekvőben a méz jó része ott marad a fias keretek mézkoszorúiban, ennél nem. A fekvőben nem tudok szöktetni (bár lehet hogy vízszintesen is működne ki tudja), a méheket sepregettem, amitől azok is és én is megőrültem, soha többet nem csinálom. A repce és az akác szinte minden évben összeér, fekvőből itt olyankor nem lehet mézet elvenni, csak azon az áron hogy vagy híg lesz a repce a behordott friss akácnektártól és esetleg megerjed, vagy elveszem korábban és belehordanak még belőle az akácba is, amitől az néhány hónap után majd kristályosodásnak indul. Mindennel kapkodni és egész nap topogni kell. A feltett szöktetővel nem kell kapkodni, nem történik semmi ha csak 3 nap múlva veszem el.
Ha netán a tavaszi fejlődés időszakában a fekvős emberkével történik valami (betegség, baleset), a családjai nem fognak felfejlődni. A hunorban akkor is felfejlődnek. Nekem mondhat bárki bármit, a keretek ide oda tologatása az nem kis munka, és nem kevés idő. Ennél igyekszem fiókos kezelést alkalmazni amikor csak lehet, nem megy azzal az idő hogy babrálgatok benne.
Be kell vinni és eltárolni a fiókot? Na bumm. Napraforgópergetéskor úgy is beviszem, utána már nem is viszem ki. A fekvőhöz meg kell csinálni egy csomó ládát amiben be(el)tologatják a kereteket a pergetőig. Vagy egyet, és azzal fordulni háromszázat.  :)
Szóval ha valaki félreértette volna, nekem azzal semmi bajom nincs ha valaki fekvőzik. Bajom azzal van, ha meg akarja nekem magyarázni hogy az mennyivel jobb mint a 3 H fiók. Nem fogja tudni megmagyarázni, mert semmiben sem jobb, sőt, minden tekintetben rosszabb. És a szaporításról meg a kaptárak esetleges ide oda rakosgatásáról nem is beszéltem, azt ennél meg lehet egyedül is csinálni, még lift nélkül is (szétemelem a 3 fiókot és oda viszem ahova akarom). A fekvőt 2 embernek is elég arrébb vinni (pl. álanyás család anyásítása 15-20 perc alatt).

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2951 Dátum: 2018. Május 13. 08:28 »
Jó van. Gömbikém.
Egy szónak is száz a vége. MINDENKI ÚGY KÍNLÓDIK AHOGY AKAR.
Emelett a nagyboconádi lebutított változatai számomra nem jelentettek kihívást. Át is áltam Hunorra.
1./ Mert jobban hasonlít az ősi méhlakásra az odura.
2./ Mert a méhek ösztönösen alkalmazkodnak hozzá, persze ez a méhészen is múlik.
3./ Mert korlátlanul bővíthető , és szűkíthető.
4./ Mert tisztább méz pörgethető.
5./ Mert nem kell a fiasításos lépeket pergetnem.
6./ Mert a nagyboconádi keretek vizsgálatakor, már a tizediknél be akart szakadni a hátam.
Folytassam? Nem folytatom, mert a méhészek nagy része nem objektív, hanem körömszakadtáig képes védeni a saját hülyeségeit. Ezért felesleges bármit is mondani nekik.
Tehát, Vissza térünk oda. Nekem semmivel sem jobb, ha másnak jó. Tehát, idézek magamtól: "mindenki úgy kínlódik ahogy akar".

« Válasz #2952 Dátum: 2018. Május 13. 09:31 »
Ezek a nagyot (semmit) mondó általánosságok!!! A szöktetés igen, meg talan a bővítés néha, de van akinek elég egy 12 hunor fiók, néha kell kettő, talán ezek, de valami komolyabb tecnológiai fogásra gondoltam egy olyan öreg rókától mint te. Szerintem ennyi is.!

Én is idézek ..... öntől ..... "mert még az olajos hordóba is hordanak mézet a méhek, ha van jó méhlegelő."

Kinek mi a kínlódás .....

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2953 Dátum: 2018. Május 13. 10:47 »
Ezek a nagyot (semmit) mondó általánosságok!!! A szöktetés igen, meg talan a bővítés néha, de van akinek elég egy 12 hunor fiók, néha kell kettő, talán ezek, de valami komolyabb tecnológiai fogásra gondoltam egy olyan öreg rókától mint te. Szerintem ennyi is.!

Én is idézek ..... öntől ..... "mert még az olajos hordóba is hordanak mézet a méhek, ha van jó méhlegelő."

Kinek mi a kínlódás .....

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2954 Dátum: 2018. Május 13. 10:51 »
Csak még egy dolog, levéltetű.
 Ha személyeskedni akarsz velem, rosszal kezdesz, Én sem a korodat sem más állapotodat nem emlegettem, csupán szakmai polemizálásról volt szó. és ha felhergelsz, én is elkezdek személyeskedni.
 Úgy, hogy jobb ha itt abba hagyod.