Gőzölgő

• 4410 válasz
  • 1726173 megtekintés
Re:Gőzölgő
« Válasz #2955 Dátum: 2018. Május 13. 11:18 »
Eltévedni látszik! Gondolom a korral és a tapasztalattal semmi gond, erre szokták mondani volt,  tapasztalt vén róka. Mi ebben a bántó?! Ettől a tapasztalattól várnám én azt a pár mondatot, amive rám cáfol és megerősíti önmagát. De kérem szépen ne általánosságokat, az azoknak jó akik idén fogtak elösszőr kaptárvasat....

*

Kitin

• 934
« Válasz #2956 Dátum: 2018. Május 13. 22:09 »
Munka mellett kezdtem méhészkedni, egy időben ingáztam is, csak hétvégeken voltam otthon, volt hogy még akkor sem. Ebbe a tavaszi 3 naponta kerettologatás nem fért bele. A hunort az első tavaszi átvizsgálás után csak akkor nyitom ki, amikor fel kell tenni az első mézteret. És nálam így is népesebbek mint a fekvőben voltak.

Két hetente azért átnézed őket?

*

wr

• 1030
« Válasz #2957 Dátum: 2018. Május 14. 07:42 »
Ha a kérdés arra irányult hogy afféle méhtartó vagyok-e aki csak elveszi tőlük a mézet és szinte egész évben rájuk sem néz, akkor azt kell mondjam nem. Időhöz sem tudom kötni a dolgot, inkább azt mondanám hogy akkor és úgy nézem őket amikor és amennyire szükséges. Ugyanolyan élőlényként tekintek rájuk mint bármelyik másikra, vagy akár a magamra. Igyekszem nekik mindent megadni, ne legyenek soha semminek szűkében mert azt én sem szeretném, és soha nem piszkálom őket feleslegesen, ahogy én sem szeretném ha valaki folyton csesztetne.
Ezért döntöttem és tartok ki a szöktetés mellett is, mert a sepregetéses mézelvétel "embertelen", hozzám és a méheimhez az nem méltó, ezért számomra kerülendő.
A tavaszi átvizsgáláskor én pl. sosem túrom szét az egész fészküket. Az már 2 keret kivétele után látszik hogy mekkora a népesség, további 2 keretnél pedig a mézkészlet is, és az is hogy petézik-e az anya. Erre a 3 dologra vagyok kíváncsi, ha ezek rendben vannak akkor nem piszkálom őket tovább, nem emelgetem ki az összes keretet a hűvös időben, mert minek.
A több mint 25 év alatt azért arra is rájöttem, hogy melyek a kritikus időszakok amikor valóban kell és van mit nézelődni, ezek az akác utáni nyári időszakban, meg a napraforgó utáni időszakban vannak. Ekkor is leginkább azért kell, mert néha van több spontán anyaváltás is, és nem jó élmény az amikor az ember a nyár vagy az ősz végén egyszer csak azt látja, hogy hoppá, itt is van egy anyátlan, ott is, amott meg egy álanyás család. Van aki pl. anya nélkül mézeltet, én viszont nem szeretem ha anya nélkül van egy család, erre igyekszem ügyelni. Ennek ellenére ha kell el tudok utazni 1, vagy akár 2 hétre is otthonról, a pergetés időszakait leszámítva.
Szóval nem biztos ám, hogy aki nem matatja szét a kereteket 3 naponta az hülye. Az a baj, hogy ezt itt úgy próbáljátok beállítani, hogy az a jó méhész, sőt csak úgy lehet jó eredményt elérni, ha állandóan naphosszat a kaptárakban turkálunk. Ha meg leírjuk hogy ez nem igaz akkor trolloknak vagyunk kikiáltva.  :) Milyen alapon? Semmit nem matattam a kaptárjaimban tavasszal, és így is tele van 2 hunor fiókom mézzel. A fészek meg fiassal és virágporral. Mit kellene ezen felül még tennem? És legfőképp minek? Ettől többet én nem várok a méheimtől. Ebben a kaptárban nem kell folyton turkálni, a kereteket jobbra balra tologatni. De ha ez megnyugtat, nagyon régen ezt is kipróbáltam, és úgy 15 családot turkálgattam tavasszal (karcoltam, serkentettem, bővítgettem, pakolgattam a keretet ide oda az anya számára). A rengeteg munka eredménye ezeknél a családoknál plusz 15% méz lett. Megérte? Nem. Azt a 15%-ot inkább elengedem, és a turkálás helyett elmegyek inkább egy gyógyfürdőbe lazítani.
A fekvőben (meg a félkeretesben) ezt nem engedheted meg magadnak, mert abban ha nem turkálsz akkor jóval kevesebb mézed lesz. Ezt is tudom, mert dolgoztam azokkal is több évet, párhuzamosan is, tehát úgy, hogy 3 kaptártípust használtam egyszerre. Egyáltalán nem véletlen hogy a háromból a hunor maradt, ahogy az sem, hogy a 3x9-es formájában.
Vagy jöjjek én is azzal a szlogennel, hogy aki ezt sosem próbálta az ne álljon le velem vitatkozni?  :D

*

ata67

• 526
« Válasz #2958 Dátum: 2018. Május 14. 08:01 »
WR!
A “Méhészkedés rakodó kaptárban” rovatban szeretnék kérdezni Tőled!
Üdv: Ata

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2959 Dátum: 2018. Május 14. 10:27 »
K
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:24 írta oszkár »

*

wr

• 1030
« Válasz #2960 Dátum: 2018. Május 14. 13:11 »
Nem azt írtam hogy nem fejlődik, hanem hogy kevesebb mézed lesz, mert vontatottabban fog fejlődni. Ez akkor nem igaz ha jó népes a család, mert akkor belakja mindkét fiókot és alul felül is tele lesz fiassal. Viszont ha már gyengébb, akkor nem fog lemenni az anya az alsó keretsorra, a fejlődés jó részében csak felül lesz fiasításod, több cikket is írtak erről már az újságokban. Ilyenkor jön a rakosgatás, azaz a felső fedettjeit leteszik az alsóba, a felsőben pedig az anya bepetézi a többi keretet, népességtől függően. És ezt a lepakolást ráadásul 2 ütemben szokták csinálni, lepakolják az egyik felét, majd x nap múlva a másik felét. Így hozzák fel a gyengébbeket akácra, mert egy méhészetben nem csak bivalyerős családok vannak, sőt, általában azok vannak kisebbségben.
Körülöttem szinte csak fél NB-vel dolgozók vannak, látom évről évre a különbséget. Aki folyton túrja tavasszal és rakosgatja benne a kereteket az az idén is el tud venni 3, vagy akár 4 fiókot. Aki nem csinált vele semmit (mert nincs rá ideje), az meg jobb esetben kettőt, a többségtől megy egyet.
Annál a kaptárnál valóban sokat számít hogy tavasszal mennyi volt a befektetett munka, ez volt a legfőbb oka hogy megutáltam.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2961 Dátum: 2018. Május 14. 14:06 »
E
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:24 írta oszkár »

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2962 Dátum: 2018. Május 15. 13:08 »
Ahhoz külön ember kell, és le a kalap előtte, hogy ha valaki Nagyboconádival kezdett és át tud állni rakodóra.
 Az egész elvet, át kell fordítanunk a fejünkben, de úgy, hogy közben a nagyboconádit elfelejtjük, mintha sohasem lett volna.
 Ismerek egy aranydiplomás méhészt, átállt rakodóra. De, még mindig úgy méhészkedik mint a nagyboconádival.
Kezdte ott, hogy a lehető legmagasabb keretmagasságú fiókkokkal, dolgozik, és állandóan benne turkál, mert rakja ide , rakja oda.
 Szokása volt, hogy engem tanítgatott. mindig mondta, hogy például, négy napos fiast fel, három virágporosat meg le, négy fedettet meg oldalra . stb.
 Én már régen csak hallgattam, az egyik fülemen be a másikon ki.
Egyszer aztán a piacon is elkezdett okítani, én meg valami hölgyet tanulmányoztam. "Nem ide figyelsz"-mondja nekem jó hangosan.
Mondom neki:
 "Bazmeg Gazsi, ha nekem úgy kellene méhészkednem ahogy te mondod, olyan bonyolultan, én inkább nem méhészkednék".
 Azóta nem tanítgat.

Ja, mert uraim, a rakodóval sokkal egyszerűbben méhészkedik aki ért hozzá. Következés képpen, ha még igaz is volna, hogy a nagyboconádiból többet lehet pergetni, / még hússal együtt is/, de ez bejön ott, hogy több kaptárra van idő a rakodónál.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 15. 13:16 írta Vivaldi »

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2963 Dátum: 2018. Május 16. 21:27 »
Van még egy előnye a nagyboconádinak. Nem kell a fiókokkal bajlódni, hogy bevigyük a garázsba. Néha ugyan esik az eső, meg általában jó , ha kinézzük a pergetés idejét, miszerint legyen még gyenge hordás, mert különben megesznek a méhek. Na de, milyen jó, ott a zöldben pörköltet enni, ahhoz képest, hogy még a kezünket is meg kell mosni, ha otthon ebédelünk, ezeknél a szar rakodóknál, amit otthon pergetünk.

« Válasz #2964 Dátum: 2018. Május 19. 08:53 »
Van aki a fiókokat hurcolássza ide-oda, van aki a hordós mézet csak leteszi otthon és kész.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2965 Dátum: 2018. Május 20. 16:04 »
Ha most bemagyarázod nekem, hogy te a 3/4-ig mézes, 1/4 fias mézet nem pörgeted, mindjárt helybe körbe röhöglek. Állítom sokan , még a fordított arányban 3/4 fias, 1/4 mézes lépet is pergetik. Én semmit nem utáltam jobban mint a fias lépeket  pergetni, és tele lett a méz "kukaccal"..
 Másrészt, ha bebizonyítod, hogy jobb mindjárt reggel az időjárást vizslatni, a tv-ben vagy a számítógépen, aztán pergetés közben állandóan az eget lesni, hogy ott már egy kis felhő van, aztán dörög e az ég, vagy csak repülő. Aztán ha nem jól méred fel a helyzetet és egy kicsit későn pergetsz, Mondjuk az időjárás miatt, a méhek felhői rajzanak körülötted, amint kaptárt bontasz, már vagy ezren ugranak is bele rögtön fejest, ez jobb, mint az anyarács fölötti tiszta mézeslépeket, a garázsban zene és sör mellet pörgetni, úgy, hogy ha nem megy nappal, megy éjjel, akkor te megérdemled a nóbel díjat.
Mert, hogy nagyboconádista vagy, mert nincs több eszed, azt még valahogy, de, hogy még bizonygatod is, hogy idegeskedni, meg szenvedni jobb, azzal ne nekem gyere, csináltam eleget. Tudok példát mondani, ha kívánod.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 20. 16:11 írta Vivaldi »

« Válasz #2966 Dátum: 2018. Május 20. 17:23 »
Érteni kell ahhoz, amit csinálunk. A tudás hatalom!

*

wr

• 1030
« Válasz #2967 Dátum: 2018. Május 20. 17:41 »
Idézet
Van aki a fiókokat hurcolássza ide-oda, van aki a hordós mézet csak leteszi otthon és kész. 
Mert a teli hordót sokkal könnyebb cipelgetni mint egy fiókot.  :)
Idézet
Érteni kell ahhoz, amit csinálunk. A tudás hatalom!
Ez már így igaz. Ahhoz tényleg kell tudás, de leginkább értelem, hogy napközben a tűző napon, beöltözve, jó nagy kutatás mellett szedegessük ki a ládából a lépeket. Vagy ne csináljunk napközben semmit, csak hajnalban meg késő este.  :) Van aki rakodót is éjszaka perget, este elszedi, megvárja míg besötétedik, és nekiáll egy sátorban (néha csak a szabadban) a kaptárak mellett. Én inkább reggel beviszem a fiókokat ahol nem férnek hozzá a méhek, és rövidnadrágban meg pólóban kipergetem, akkor is ha éppen szakad az eső, este meg visszaviszem. Mire kutatni kezdenének be is sötétedik.
Nem főzöm magam a napon egész nap a saját levemben, és a méhek sem esznek meg. Plusz ládákra sincs szükség, azért van a fiók hogy abban szállítsuk a lépet. A mozgatáshoz meg így is úgy is emberi erő vagy gépesítés kell kaptártípustól függetlenül, hacsak nem akkumulátoros-gurulós pergetővel dolgozik valaki, ami ott van mindig az éppen kinyitott kaptár mögött.  :D

« Válasz #2968 Dátum: 2018. Május 20. 21:16 »
Már bocsánat, hogy belepofázok.
Kedves Vivaldi és wr.
Aki Nb rendszerbe dolgozik az tisztában van vele, hogy mikor lehet pörgetni és mikor nem. Érdekesnek tartom, közel 10 éve dolgozom Nb rendszerben, egyszer sem ettek meg a méhek pörgetés közben. Aki ezt nem tudja megállapítani, annak van egy rossz hírem...
A helyetekbe inkább örülnék annak, hogy a sok hülye szerencsétlen elb*ssza az életét és sz*arrá dolgozza magát az általatok lenézett típusú kaptárakban.
Megjegyzem, Nb rendszerben is megoldható, hogy kiszeded a kereteket és otthon pörgetsz, persze ez attól függ, hogy rendelkezel e megfelelő mennyiségű tartalék kerettel.
Nyugodtan lehet persze pörgetés közbe is sörözni, de jobban kedvelem, amikor kiülök a kaptárak mellé egy fröccsel és nézem a méheket munka közben. (ez vicc, emiatt ne tépjétek le a fejem, ha megoldható)

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #2969 Dátum: 2018. Május 20. 22:08 »
Jó. akkor még azt magyarázd el nekem, hogy hogyan nem pergeted meg a fiasítást? Hogyan pergetsz csak tiszta mézes keretet nagy bociban?
 Most megint arról van szó, hogy nem objektíven nézitek a dolgot, pedig az mindenkinek jobb lenne. Valamiért belefogtál a nagyboconádiba és most azt nyomatod mint süket az ajtót. Hiába nyilvánvaló, hogy a nagyboconádi majdnem gépesíthetetlen. Akárki akármit mond, a kaptárlift is csak a rakodóra alakalmazható például. Te azzal nagyboconádit meg nem emelsz. Nem vehet mindenki darut, embert találni meg nagyboconádi pakolásra szinte lehetetlen.  Be magyarázzátok, hogy valaki megszakad a félkeretessel, de a nagyboconádi keretek meg pihe könnyűek. Ráadásul ugye, abban egyezzünk már meg, hogy a félkeretes fiók nem valami nehéz. Én még a Hunort is elbírom , bár nem vagyok fiatal. De a nagyboconádi keretek átvizsgálasakor a hátam akart beszakadni.
 Igen, a rakodó bonyolultabb. És a nagyboconádi kaptár mellől tűnhet úgy, mintha valami kiismerhetetlen káosz lenne. Mivel itt másképpen nem lehet dolgozni, csak ha egy fiókot egy egységént kezelsz. Abban az esetben ha úgy csinálsz, mint a nagyboconádisták, már meg is buktál.
 De egyezzünk azért meg abban is, hogy sokan méhészkednek rakodókkal. És ne azzal operáljatok, hogy a nagyboconádit még esetleg be is viheted kipergetni, csak a méhek lépek nélkül maradnak, hanem , hogy hülyék vagytok a rakodóhoz. Be kell ismerni. ennyi.