Ha a kérdés arra irányult hogy afféle méhtartó vagyok-e aki csak elveszi tőlük a mézet és szinte egész évben rájuk sem néz, akkor azt kell mondjam nem. Időhöz sem tudom kötni a dolgot, inkább azt mondanám hogy akkor és úgy nézem őket amikor és amennyire szükséges. Ugyanolyan élőlényként tekintek rájuk mint bármelyik másikra, vagy akár a magamra. Igyekszem nekik mindent megadni, ne legyenek soha semminek szűkében mert azt én sem szeretném, és soha nem piszkálom őket feleslegesen, ahogy én sem szeretném ha valaki folyton csesztetne.
Ezért döntöttem és tartok ki a szöktetés mellett is, mert a sepregetéses mézelvétel "embertelen", hozzám és a méheimhez az nem méltó, ezért számomra kerülendő.
A tavaszi átvizsgáláskor én pl. sosem túrom szét az egész fészküket. Az már 2 keret kivétele után látszik hogy mekkora a népesség, további 2 keretnél pedig a mézkészlet is, és az is hogy petézik-e az anya. Erre a 3 dologra vagyok kíváncsi, ha ezek rendben vannak akkor nem piszkálom őket tovább, nem emelgetem ki az összes keretet a hűvös időben, mert minek.
A több mint 25 év alatt azért arra is rájöttem, hogy melyek a kritikus időszakok amikor valóban kell és van mit nézelődni, ezek az akác utáni nyári időszakban, meg a napraforgó utáni időszakban vannak. Ekkor is leginkább azért kell, mert néha van több spontán anyaváltás is, és nem jó élmény az amikor az ember a nyár vagy az ősz végén egyszer csak azt látja, hogy hoppá, itt is van egy anyátlan, ott is, amott meg egy álanyás család. Van aki pl. anya nélkül mézeltet, én viszont nem szeretem ha anya nélkül van egy család, erre igyekszem ügyelni. Ennek ellenére ha kell el tudok utazni 1, vagy akár 2 hétre is otthonról, a pergetés időszakait leszámítva.
Szóval nem biztos ám, hogy aki nem matatja szét a kereteket 3 naponta az hülye. Az a baj, hogy ezt itt úgy próbáljátok beállítani, hogy az a jó méhész, sőt csak úgy lehet jó eredményt elérni, ha állandóan naphosszat a kaptárakban turkálunk. Ha meg leírjuk hogy ez nem igaz akkor trolloknak vagyunk kikiáltva.

Milyen alapon? Semmit nem matattam a kaptárjaimban tavasszal, és így is tele van 2 hunor fiókom mézzel. A fészek meg fiassal és virágporral. Mit kellene ezen felül még tennem? És legfőképp minek? Ettől többet én nem várok a méheimtől. Ebben a kaptárban nem kell folyton turkálni, a kereteket jobbra balra tologatni. De ha ez megnyugtat, nagyon régen ezt is kipróbáltam, és úgy 15 családot turkálgattam tavasszal (karcoltam, serkentettem, bővítgettem, pakolgattam a keretet ide oda az anya számára). A rengeteg munka eredménye ezeknél a családoknál plusz 15% méz lett. Megérte? Nem. Azt a 15%-ot inkább elengedem, és a turkálás helyett elmegyek inkább egy gyógyfürdőbe lazítani.
A fekvőben (meg a félkeretesben) ezt nem engedheted meg magadnak, mert abban ha nem turkálsz akkor jóval kevesebb mézed lesz. Ezt is tudom, mert dolgoztam azokkal is több évet, párhuzamosan is, tehát úgy, hogy 3 kaptártípust használtam egyszerre. Egyáltalán nem véletlen hogy a háromból a hunor maradt, ahogy az sem, hogy a 3x9-es formájában.
Vagy jöjjek én is azzal a szlogennel, hogy aki ezt sosem próbálta az ne álljon le velem vitatkozni?