No emberek, már megint nem a neo liberális gazdaság.
Tudjátok nem vagyok már mai gyerek. Az első áldozásra is úgy mentem, hogy nem láttam a méhszúrástól.
Nagyapám meleg építményes kis országossal méhészkedett. Aztán meleg építményes nagyboconádivan. Apám 16 keretes egyanyás nagyboconádival. Én méhészkedtem, 18 kerets egyanyás, és 24 kerets nagyboconádival is. Aztán rátértem a Hunorra.
Azt állítom aki nagyboconádival kezdi, ne álljon át másra, mert ahhoz külön tehetségre van szükség, hogy fejben is átálljunk.
Tudom, mert az aranydiplomás méhész kollégám is ezzel küszködött. Átállott rakodóra és úgy méhészkedett mint a nagyboconádival.
A rakodók az ősi fa oduk elvén működnek. Vagy is a méhek ősszel a lépek alján foglanak helyet, fölöttük méz. Télen illetve kora tavasszal fent vannak, mivel a méz nagyrészt elfogyott, és fent a melegen kezdi az anya a fiasítást. Ahogy jön befelé a nektár, úgy kel ki a fiasítás, úgy szorul ismét lefelé az anya, hogy ősszel megint a lépek alján foglaljon helyet.
Most mondok nektek egy meglepőt, mert ahajam szála is égnek állt néhány hozzászólástól látván, hogy elemi dolgokkal nincsenek tisztában.
A méhek mindig a télre készülnek, még akácon is már. a mézet , mindig a kijárótól távol a legmelegebbnek vélt helyre hordják. Ezért ha a legfelső fiók keretei megfelelő hőszigeteléssel vannak takarva, vagyis leutánozzák az ősi faodut akkor legfelülre kezdik behordani a nektárt. De, ha pvc fóliával takargatjátok a fészket, és a mézteret meg semmivel, ne csodálkozzatok, ha a méhek a fészket melegebbnek érzik mint a mézteret, és a nektárt oda kezdik hordani.