Tomipapa=Főnix!
Jogilag valóban azt jelenti a derogáció, amit te leírtál, tehát az állam egy jogszabály hatálya alól mentesül. Ezt mondtam én is, tehát ebben egyetértünk. OKÉ. De nem mentesül az Állam egyéb jogszabályok hatálya alól. Pl. nem mentesül a Polgári Törvénykönyv hatálya alól, vagyis a kárfelelősség hatálya alól.
Három neonikotinoid használati korlátozását jogszabályban rendelte el az Állam. Ez a használati korlát azért áll fenn, mert bizonyítottnak tekinti a jogrendszerünk is azt a tényt, amit a tudomány régóta tud, hogy ezek a molekulák a megporzó rovarok életét károsítják, sőt gazdasági kárt okoznak a méhészeknek.
Ha pedig a korlátozást az Állam feloldja, derogációt alkalmaz, akkor a Polgári Törvénykönyv rendelkezései értelmében köteles az érintett méhészek számára kártérítést fizetni, hiszen egy olyan tilalmat old fel, ami egy káros események bekövetkezését előz meg.
Biztos volt alapos közgazdasági megfontolása az Államnak, hogy neki a vetőmag export érdekében érdemes a derogációt megtennie, tehát a káros tevékenységet engedélyeznie. Ha pedig érdemes volt, akkor adjon abból az "érdemes"-ből annak is aki a károkat elviseli, többek között az érintett méhészeknek.
A derogációt mindaddig fogják kérni az Eu tagállamai, amíg az egyes országok méhészegyesületei ezt megengedik. Ha kell szép szóval, ha kell jogi úton, ha kell tüntetéssel kellene harcolni (nem a méhészeknek, hanem) a méheknek a jogaiért. Miért nem a méhészek jogaiért, mert a méhészek úgy látom szeretnek kiszolgáltatott rabszolgák lenni. Erről ők nem tehetnek, őket így nevelte az OMME 1984 óta. (Eszembe jut Orwell erről a dátumról.) De a méhek nem érdemlik meg, tehát az Ő érdekükben szükség lenne a kártérítésre.
Az OMME-nak mint országos szervezetnek, kutya kötelessége lenne a derogáció miatti kártérítés igényét képviselnie az Állam felé. Az egész olyan egyszerű, mint az 1x1. Miért nem képviseli? Miért nem emel szót? Miért nem indít pert? Miért nem tesz ez ügyben semmit? Mert annyira függ az Államtól, amennyire látható!
Én csak ennyit mondtam, ennyit gondoltam, és nem többet. A te és mások rosszindulatú megjegyzései a rettenetesen rossz helyzet változatlanságát szolgálják. De számolj el te a lelkiismereteddel. Én tükörbe is tudok nézni minden reggel, el tudok számolni a magaméval. Akár holnap is meghalhatok nagyobb lelkiismeret furdalás nélkül.