Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 579525 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #810 Dátum: 2017. Május 14. 22:53 »
Édes jó barétom Huber!

Már úgy hiányoztál.
Rád is gondoltam amikor a "jómadarakról" papoltam.
Csak egy kicsit emlegesselek,használjak egy kis költői
túlzást és máris megjelensz egy nagyon gyenge szó viccel.
Huberkém-Huberkám!
Tessék már felnőni a  nemes feladatodhoz,feladatotokhoz
és tényleg megpróbálni valami frappáns dezinformációkkal
zülleszteni az itteni fórumozókat.

Előre Elvtársak!

Csányi Antal

« Válasz #811 Dátum: 2017. Május 14. 22:59 »
Szörnyű beszélni róla, de közvetlen környezetemben kettő ismerősöm is a fóliában a tripszeket ezzel írtja,
http://kockazatos.hu/anyag/dikl%C3%B3rfosz   
Azt írja, hogy az unióban az emberek nem találkozhatnak vele, mert nem engedélyezett,
amúgy minden fóliás ezt vadássza...
mondják ők, hogy ha nem lenne,"török import", nem tudnának hatékonyan a kártevő ellen fellépni,
mi meg ezt esszük, meg egyebeket, belenyugodva vagy tudatlanul,

Elnézve az állományt hazajőve repcéről, hááát...
még mindig volt ma mászkálás, fene tudja mi miatt, nem is az én dolgom volna kideríteni,

Vadkan, képzeld az m1-en a híradóban azt mondták, hogy az EU-ban ötödik legjobb eredményt ért el a hazai gazdaság.
No, tudod mit mondok én a NÉBIH-es sztoridra amit még nem írtál le, és a M1-es hírre?
Azt, hogy nem hiszem el.

« Válasz #812 Dátum: 2017. Május 15. 06:32 »
Olvasom hozzászólásaitokat, én a szakmai részére reagálnék.
Ugye ismét az a gyanú, hogy a repce virágpora a ludas a méhek mászkálásért?
Akác után egy kis szünet, majd napraforgó virágzás kezdetén újra.
De milyen méhek is mászkálnak?
Szemrevételezve azt látjuk, hogy fiatal, főként dajka korúak, és herék is vannak köztünk.
Tavaly ilyenkor már kifejtettem ez irányú véleményemet, melyet a Greenpeace szakértőjével is megosztottam.
Véleményem szerint a méhpempő a fogó!
Ezt kéne megvizsgálni, amit ezerszer kértem de a nagy sikítómester annyira utál, hogy erről szó sem lehet.
És Csányi Anti is jól gondolja.
A repce virágporát amikor besilózzák a méhek, (méhkenyér) és ennek elfogyasztása után beindul a garatmirigy váladék, bizony szerintem ez a fogó.
Az evvel a vegyikoktéllal etetett álcák fognak később, kikelés után mászkálni.
Főként a tájoló repüléskor láthatóak a mászkáló méhek, amelyek "gyalogolnak", és csomóba csoportosulva elpusztulnak.
Az OMME monitoring guruja, a főtudományos MTA előadó, talált is apró jeleket a virágporban, de ezt egy évtizeden keresztül tagadta!
Tagadta akkor amikor a franciák és a fejlettebb kutatási háttérrel rendelkező országok szakemberei már régen arról beszéltek, hogy baj lehet a virágporral.
Bizony a guttációs cseppekben rejlő gyilkos vegyületek mellett sem szabad szó nélkül elmennünk.
A méhek nagy szeretettel látogatják ezeket a növényi nedveket, és erről meg is emlékezik a napidíjmarkoló fő sámán.
A monitoring kiskönyv címlapjára is felkerült amikor a méhek egy napraforgólevél fonákján szívogatnak valamit.
Na mi ez a valami?
Az OMME-ban teljes szemléletváltás szükséges a méhészeti kutatás területén.
Addig amíg egy öntelt, magát fényező személy nem engedi be az új információkat, csak a saját igazát fújja, addig változást ne reméljetek.
Amíg a küldöttek fölállva tapsolnak annak aki sztárolja a neokat mit vártok?
Nagyernyei Attila

*

nata

• 176
« Válasz #813 Dátum: 2017. Május 15. 11:41 »
Repce 100% hogy nincs, pár 1 holdas kalászos van. Ezeket gyomirtózták esténként 1x.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #814 Dátum: 2017. Május 15. 12:34 »
Idézet
Elnézve az állományt hazajőve repcéről, hááát...
még mindig volt ma mászkálás, fene tudja mi miatt, nem is az én dolgom volna kideríteni,
Te is tudod, hogy miért, csak nincs róla labor bizonyítékod. De nem is lesz, ha így gondolkodsz. Azért tudnak sarlatánok még a miniszter szemébe is hülyeségeket mondani, mert IGENIS A TE DOLGOD IS, hogy az aki félrevezeti a minisztert és a méhészek többségét, le legyen leplezve!

Kíváncsi lennék, hogy az OMME méreg főguruja ilyen nagy hangú lenne és ilyen önzetlen szorgosan monitorozna, ha kiesne a csecs a szájából és a szaktanácsadói szerződése megszűnne.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 15. 12:38 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #815 Dátum: 2017. Május 15. 13:25 »
Idézet
Mit mondot erről Buchinger Gyuribá mikor erről beszélgettünk?
Csak egyszerűen ennyit.Mitől mástól lenne mint a vegyszerektől.
Az akácot nálunk a fiatal méhek hordják.
Egyes telephelyeken csak szürke méhek vannak.
Megfigyelésem szerint a derogációt kapot területeknél
a legnagyobb a gond!

A derogációt kapott területek esetére lehetett volna kártérítést kérni. (És ezt leírtam még februárban vagy tán még télen is.) Ez 100% biztos. Soha többet nem kérne az Állam derogációt, ha egyszer ki kellene fizetnie az okozott kárt.

A méhész sem köteles elviselni más haszna érdekében gazdasági kárt. Kompenzáció jár a méhésznek ilyen esetekben. A derogáció azt jelenti, hogy biztosan tudja az ÁLLAM, hogy kárt okoz valakiknek. Ha pedig így van, akkor állnia kell a költségeket. Erre lenne az OMME, de az OMME nyuszifül. Miért? Mert az Állam csecsén lóg. És annál inkább az Állam csecsén lóg, minél deficitesebb a költségvetése. Márpedig Mészáros Laci deficitbe fordította az OMME költségvetését és ezen sajnos Bross se módosított. A deficit csak nő, nő, nő, ezzel együtt a függőség is egyre csak nő, nő, nő.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

főnix

• 104
« Válasz #816 Dátum: 2017. Május 16. 08:24 »

A derogáció azt jelenti, hogy biztosan tudja az ÁLLAM, hogy kárt okoz valakiknek. Ha pedig így van, akkor állnia kell a költségeket. Erre lenne az OMME, de az OMME nyuszifül. Miért? Mert az Állam csecsén lóg. És annál inkább az Állam csecsén lóg, minél deficitesebb a költségvetése. Márpedig Mészáros Laci deficitbe fordította az OMME költségvetését és ezen sajnos Bross se módosított. A deficit csak nő, nő, nő, ezzel együtt a függőség is egyre csak nő, nő, nő.

Kedves Jó Geddekas!

Nagyon rosszul tudja, a derogáció nem ezt jelenti. Derogáció: törvény hatályon kívül helyezése, korlátozása.

Most nem térnék ki eme derogáció szükséges vagy szükségtelen voltára, de a jó Állam bácsi nem azért kérte az uniós moratórium  átmeneti és részleges felfüggesztését, mert tudatosan kárt kívánt okozni a méhészeknek. Következésképpen nem tudom felfogni, milyen költségeket kellene állnia az Államnak, s eme költségek megtérítésének követelésében miképp kerül képbe az a nyuszifül OMME. Ebben a kérdésben egyelőre az Unió térfelén pattog a labda, az Unió hosszú évek alatt sem volt képes eldönteni, engedélyez-e három hatóanyagot a méhek számára attraktív növények vetőmagjának csávázására. Magyarán: az Unió a nyuszifül, mert képtelen eldönteni, hogy engedélyezzen vagy tiltson be három csávázószer-hatóanyagot. Inkább elodázza a döntést, s a gonosz uniós államok ezt ki is használják, sorra kérik a derogációt a csávázószerek használatát felfüggesztő, korlátozó rendelet hatálya alól. Az is furcsa, hogy a derogációt kérő tagországok méhészeti érdekvédelmi szervezetei - hasonlóan az OMME-hez- miért nem képesek hatékonyan fellépni az ügyben...

A logikája pedig briliáns, lendületes ívvel jut el az állam csecsén csüngő (tudom, lóg az, csak az alliteráció lehetősége oly csábító volt...) OMME érdekvédelmi nyuszifülségétől a szervezet deficites gazdálkodásáig. Olyan virtigli "geddekasosan"...

Szerencsére van nekünk egy Geddekasunk, aki beperli majd az érdekvédelmi szervezetünk mellett Állam Bácsit is, no meg remélhetőleg az Unió Bizottságát, Tanácsát, Parlamentjét, az EFSA-t, ECHA-t, EEA-t. Még talán a magosságos Úristent is... Tökösen...

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #817 Dátum: 2017. Május 16. 17:04 »
Tomipapa=Főnix!

Jogilag valóban azt jelenti a derogáció, amit te leírtál, tehát az állam egy jogszabály hatálya alól mentesül. Ezt mondtam én is, tehát ebben egyetértünk. OKÉ. De nem mentesül az Állam egyéb jogszabályok hatálya alól. Pl. nem mentesül a Polgári Törvénykönyv hatálya alól, vagyis a kárfelelősség hatálya alól.

Három neonikotinoid használati korlátozását jogszabályban rendelte el az Állam. Ez a használati korlát azért áll fenn, mert bizonyítottnak tekinti a jogrendszerünk is azt a tényt, amit a tudomány régóta tud, hogy ezek a molekulák a megporzó rovarok életét károsítják, sőt gazdasági kárt okoznak a méhészeknek.

Ha pedig a korlátozást az Állam feloldja, derogációt alkalmaz, akkor a Polgári Törvénykönyv rendelkezései értelmében köteles az érintett méhészek számára kártérítést fizetni, hiszen egy olyan tilalmat old fel, ami egy káros események bekövetkezését előz meg.

Biztos volt alapos közgazdasági megfontolása az Államnak, hogy neki a vetőmag export érdekében érdemes a derogációt megtennie, tehát a káros tevékenységet engedélyeznie. Ha pedig érdemes volt, akkor adjon abból az "érdemes"-ből annak is aki a károkat elviseli, többek között az érintett méhészeknek.

A derogációt mindaddig fogják kérni az Eu tagállamai, amíg az egyes országok méhészegyesületei ezt megengedik. Ha kell szép szóval, ha kell jogi úton, ha kell tüntetéssel kellene harcolni (nem a méhészeknek, hanem) a méheknek a jogaiért. Miért nem a méhészek jogaiért, mert a méhészek úgy látom szeretnek kiszolgáltatott rabszolgák lenni. Erről ők nem tehetnek, őket így nevelte az OMME 1984 óta. (Eszembe jut Orwell erről a dátumról.) De a méhek nem érdemlik meg, tehát az Ő érdekükben szükség lenne a kártérítésre.

Az OMME-nak mint országos szervezetnek, kutya kötelessége lenne a derogáció miatti kártérítés igényét képviselnie az Állam felé. Az egész olyan egyszerű, mint az 1x1. Miért nem képviseli? Miért nem emel szót? Miért nem indít pert? Miért nem tesz ez ügyben semmit? Mert annyira függ az Államtól, amennyire látható!

Én csak ennyit mondtam, ennyit gondoltam, és nem többet. A te és mások rosszindulatú megjegyzései a rettenetesen rossz helyzet változatlanságát szolgálják. De számolj el te a lelkiismereteddel. Én tükörbe is tudok nézni minden reggel, el tudok számolni a magaméval. Akár holnap is meghalhatok nagyobb lelkiismeret furdalás nélkül.

*

Kitin

• 934
« Válasz #818 Dátum: 2017. Május 16. 20:53 »
"Az OMME-nak mint országos szervezetnek, kutya kötelessége lenne a derogáció miatti kártérítés igényét képviselnie az Állam felé. Az egész olyan egyszerű, mint az 1x1. Miért nem képviseli? Miért nem emel szót? Miért nem indít pert? Miért nem tesz ez ügyben semmit? Mert annyira függ az Államtól, amennyire látható!
"

Talán mert nincs bizonyíték....

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #819 Dátum: 2017. Május 16. 21:05 »
Talán mert nem is keresték.

« Válasz #820 Dátum: 2017. Május 16. 21:19 »
Nincs bizonyíték???
Kezd elegem lenni, ma is mindenhol ezt láttam!
Nézzétek.
Sajna ez van, és nemcsak a kaptárak előtt.
Teli van elpusztult méhekkel az udvarom, vagy még vergődőkkel.
???

*

Kitin

• 934
« Válasz #821 Dátum: 2017. Május 16. 21:29 »
Sajnos ez még nem bizonyíték!
Nálam is van, hol erősödik, hol gyengül a jelenség, de szinte folyamatos.
Egyszer már begurultam s küldtem mintát, egy rakás pénzért megállapították, hogy nozéma.
 Próbáld csak meg, sajnos semmi bizonyíték nem lesz, a kezedben, hogy a csávázószerek okozzák.

Egyébként a monitoring füzetekben írnak a mászkáló méhek vizsgálatairól

« Válasz #822 Dátum: 2017. Május 16. 22:27 »
Kevanaar!

Miért hiszel a szemednek?
Nincs itt gond,csak nekünk káprázik a szemünk.
Kérdezd meg a Cserényit!
Ma is itt cseng a fülemben:"a franciák hülyék,hobbisták,
dilettánsok,nem tudnak atkát írtani"
Ja!Nem ismerik a "CSERÉNYI féle lámpabelet".
Ja!Nem ismerik a "Tóth Péter féle papírcsíkot".
Ma is itt cseng a fülemben.
A hülyék valami féle neonikotinoidokat szidnak,meg egyéb
vegyszereket ahelyett,hogy megtanulnának az atka ellen védekezni.

Kiváncsi lennék ma mit mondana.
Nem hiszem,hogy azóta nem szopta be párszor,
nem hiszem,hogy a vegyikoktélok Őt mindig elkerülik.

Mutasd meg Tóth Péternek,Ő majd Téged fog
dilettánsnak hívni.Tudod szerinte nincs gond a mai szerekkel,
csak a méhészek nem tudnak atka ellen kezelni!
Te sem!
Csak is kizárólag ebből vannak a gondok.
Tudod azért másznak a Te méheid is,nem azèrt mert vegyi
koktélt hoznak haza!
Különben is ezek a méhek csak kimentek egy kicsit sétálni
meg beszélgetni a kaptár elé.
Különben sem trendi ma már repülve gyűjteni a nectárt,így sétálva
összebújva,agonizálva sokkal jobb.
Ők voltak és meg ma is Ők a meghatározó személyiségek
a legnagyobb méhész érdekképviseleti szervezetben.

Szép Új Világ!
Előre Elvtársak!
Csak így tovább!
Előre a méhulláktól fekete útakért,kaptárak környékéért!

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 16. 22:51 írta Csányi Antal »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #823 Dátum: 2017. Május 16. 22:27 »
De ez bizonyíték, csak éppen az OMME nyuszifül, tehát alkalmatlan a legfontosabb feladatára, a méhészek érdekeinek megvédésére és ezért a bizonyítékoknak megfelelő cselekvés hiányzik. 

« Válasz #824 Dátum: 2017. Május 17. 17:16 »
nálam egy nagyobb állomány van egy helyre letéve van itt olyan kurva világ most nem mintha más éveken nem lenne de idén kifejezetten gyalogolnak az első vmikor repce elején volt az elég durva volt tegnap elött megint durva tegnap nem vészes ma viszont megint durva már nincs is kedvem kimenni a méheimhez nézni ahogy a 3 méter széles úton hömpölyögnek pedig az életem ez a méhes.Érdekes idén pelyhest nem látok közöttük csak öreg kopott méheket pár perc gyaloglás után remegve kimulnak.Szarik rá az egészre mindenki méhészek be se jelentik...Mert ahogy fentebb írta vki b...fasz vagy nosemásak...De érdekes mód kimegy ez a repcén élő generáció minden rendben lesz az év többi szakában már alig van gyalogos.Többet nem fogok hívni senki se szaktanácsadót se eüs se főállatorvost se senkit ,pont leszarják.(tisztelet a kivételnek)