Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 579741 megtekintés
*

izso60

• 573
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #825 Dátum: 2017. Május 17. 20:10 »
Üdv.Uraim!
Mielőtt még egymás,vagy bárki más torkának esnétek!
Révedjünk kicsit a múltba!
Vegyük le a polcról Őrösi Pál Zoltán Méhek Között című köztudottan remek művét.
Üssük fel a 635.oldalon és olvasgassuk, értelmezzük,majd szidjuk újra a repcét vagy annak gazdáját!

« Válasz #826 Dátum: 2017. Május 17. 20:40 »
Körmendy-Rácz hozzászólását átemeltem ide.
Egyébként nagyon tetszik.
Nagyernyei Attila

Idézetet írta: Csányi Antal - 2017. Május 16.  23:52

Izso 60!

Nyomtam egy tetszik gombot nekem írt válaszodra és
    nem véletlenül.
    Közeledik álláspontunk.
    Vannak még csodák!(Ezt poénnak szántam.)

Ha odáig eljut a világ,a tudomány,hogy a növényvédelem a tevékenysége során
    a célszervezeteken,a káros rovarokon,károkozókon kívül nem pusztítja
    el a hasznos rovarokat és nem képez szermaradványt,akkor én is növényvédelmi
    kamara tagja leszek.
    Ma ez nem így van,hanem ellenkezőleg.
    Ma a mai mezőgazdaság a növényvédelem szó mögé bújva
    természetet tönkreteszi!
    Mi emberek megbetegszünk a táplálékainktól,mert
    a növényvédelmi tevékenységek során olyan vegyszereket,
    műtrágyákat-pld. nitrogének-,adalékokat használ
    a mezőgazdaság amik nem bomlanak le,vagy bomlás termékeik
    vagy maradék anyagaik károsak ránk.
    Mindezt a "szent cél" érdekében.
    PROFIT!
    PROFIT!
    MINÉL NAGYOBB PROFIT!!!

Helyesebben nem is a profittal van a baj,hiszen enélkül
    semmilyen gazdasági tevékenység nem működik .
    Hanem az emberi gyarlósággal,melynek nem tud határt szabni
    az emberi erkölcs,tisztesség.

Csányi Antal

Én a Te hozzászólásodra több like-ot is nyomnék, ha engedné a rendszer. Attila írta egyszer Böjte Csaba szavait, és itt a lényeg:
Soha nem látott még Csaba testvér ennyi parlagon hagyott földet, rendezetlen portát, gyümölcsfa és veteményes kert nélküli falut, mint mostanság.

Egyik oldalon panaszkodnak sokan, hogy nincs munka, másik oldalon meg sokan lusták, hogy megfogják nagymamáink nővényvédelmi eszközét, a kapát. Itt ipari mezőgazdaság szeretne minél kisebb befektetéssel, minél több látszat terméket előállítani. Miért látszat termék? Mert a beltartalmában messze alulmarad a korábbiaktól, vitaminmentes, szabad vasmentes alma. Kettévágod, és nem barnul... Ugyanakkor tele növényvédelmi anyagokkal. Maszkban gyártják, maszkban kijuttatják, majd együk meg. Nem vizsgálják a talaj megkötő képességét, a kereszt hatásokat.

Amiben Anti nincs igazad: a méreg az méreg. Ha elbomlik, akkor meg kellene nézni a bomlástermék mérgező hatásait. Lehet, hogy az nem mérgez direktben, csak rákot okoz. Szóval túléli az ember, csupán kicsit rövidebben és kicsit sok küzdelemmel tölti a megmaradó idejét.

Amikor a Tóth Péter ismeretlen eredetű mérget talált, akkor meg lehetett volna néznie a környék szúnyog gyérítési permetezési naplóját, a talajban való felszaporodás mértékét stb. Anyag nem vész el és nem keletkezik (legalábbis ezen topicban). Amire Tóth Péter rámutatott: VIGYÁZAT a mindenféle mérgek kijuttatásának az lesz az eredménye, hogy ott is felbukkannak a mérgek, ahol nem is számítana rá az ember. Még a kutató sem. Ott ismeretlen eredetű lesz.

A mérgek kijuttatói egyet néznek, ne kelljen kapálni, az drága - ehelyett repülőről permeteznek. Az olcsó. No itt megint ugyanoda érünk: olcsó csupa méreg élelmiszer, vagy drága minőségi.

Azzal, hogy az ember mérgezi a környezetét a saját gyerekei életlehetőségét csökkenti. Úgy jár mint a kínaiak, akik tökéletes mérgezéssel több száz kilométeres környezetben kiirtották a méheket, és most kénytelenek kézzel virágport gyűjteni a déli tartományokban és kézzel porozni az északi tartományokban. Ha ennek a munkadíját időtlen időkig hozzáadjuk a szerencsés méreglobbi nyereségéhez, akkor az Össz társadalmi nyereségből veszteség lesz. ÉS AZ EMBER MEGINT NEM TANUL A MÁSOK KÁRÁBÓL!

Azaz a méreglobbi mai nyeresége a jövő generáció pénzügyi és egészségügyi terhére megy. No ez az a mohóság, ami a mérgezős emberek lelke. Sötét, mint a jövő.

Ezek azok a folyamatok, ahol az ÁLLAM-nak, a jövő generáció Ombudsmannak lenne szerepe. Korlátozni, irányítani. Egyszerű: Mintavétel most x helyen. Teljes kémiai analízis. Minden évben ellenőrizni, a talaj terheltsége nem lehet több, mint az előző években. Ha megemelkedik, akkor ki kell vonni a termelésből és olyan kultúrát vetni, amely az felveszi a földből, és azt veszélyes hulladékként kezelni. Pl. az orbáncfű kiszedi a talajból a kadmiumot, vagy a kukorica nagymennyiségű neonikotionidot vesz fel.

Csak ehhez kellenének Széchenyik, és nem feltörekvő, egzisztenciájukban pont a méreglobbitól meghatározottak. Akinek a méreglobbinál érdekeltsége van (anyagi, erkölcsi, vagy szellemi), annak nincs helye a méhészeti döntések közelében. Nem lehet egyszerre valaki csendőr is, meg pandúr is. Akinek nem inge, ne vegye magára - kezdte édesapám a mondatot, majd így folytatta, de akinek inge, az öltözködjön fel rendesen.

Zárszóként: Gilles Ratia - igazán sokat látott, sokat tapasztalt méhészeti vezető. A méhek pusztulásának okai között egyértelműen azonosította a sok-sok mérget, amit kijuttatnak. Mindez egy szűk réteg extra profitjának érdekében.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #827 Dátum: 2017. Május 17. 20:54 »
Igen. Összefoglalta és még külföldi példával is alátámasztotta a méhmérgezések problémakörét János. Gratulálok.

Az a baj, hogy 40 éve a szép szavaknál tovább a méhészeti érdekképviselet nem jut. Cselekedett és eredmény viszont közelít a nullához. És erre sajnos nincs mentség!

Ami eredmény eddig történt, azt vagy a humán egészségüggyel foglalkozók vagy a grinpíszesek harcolták ki. Méhészeti érdekvédelem eredménye? Van? Ha van, akkor nagyon titkolják. A mi nagy méhvédő főgurunk folyamatosan feltalálja a meleg vizet és a spanyol viaszt és mégis felállva tapsolja a félrevezetett, önámító, megalkuvó és megvakított méhésztársadalom. Tegye zsebre ki-ki a saját magatartására vonatkozó jelzőt. Nem is tudom, hogy mit monitoroz évente. Talán a méhészek tűrőképességét? Félrevezethetőségét?

Évente 20 mrd Ft-ot vesz ki a méhészek zsebéből a "növényvédelem". Ezt persze Bezzegh Laci és a választott tisztségviselőink többsége nem hiszi el, sőt megtévesztőnek, rágalmazó kijelentésnek tartja. Pedig számoljatok és ha valóban mindent figyelembe vesztek, ennél még nagyobb összeg is kijöhet.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

ata67

• 525
« Válasz #828 Dátum: 2017. Május 17. 21:15 »
Idézet Körmendy: "Soha nem látott még Csaba testvér ennyi parlagon hagyott földet, rendezetlen portát, gyümölcsfa és veteményes kert nélküli falut, mint mostanság. "
Vannak vidékek, ahol a munka nélküliek (rászorulók...) egyszerűen ellopják azt, amire szükségük van attól, aki még termel valamit. Ez idővel megöli az emberek hitét. Nem azt állítom, hogy ezért vannak parlagon a kertek, csak azt, hogy ez is benne van. Ha tőlem is többször ellopnák a méheket, lehet, hogy feladnám. Sokat számít, ki milyen vidéken lakik.
Apám mindig saját paradicsom magból szaporított a következő évben. Mindig volt uborkánk, paprikánk, egyebünk... Most viszont olyan sok a kártevő, hogy tönkreteszik a termést, akkor is, ha védekezünk ellene. Szerintem ezekből a vetőmagokból nem lehet úgy termelni, mint akár a 90-es években.
Olvasom, hogy vetőmag-bankokban tárolják a módosítás előtti magokat. Nem véletlen. Ha majd sokminden összeomlik körülöttünk, akkor arany ára lesz az újra előszedett régi, hamisítatlan magoknak, módszereknek.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 17. 21:19 írta ata67 »

« Válasz #829 Dátum: 2017. Május 17. 21:37 »
Attila!

Szerintem a régi vetőmagokhoz is hozzáférnél
ha ezzel foglalkoznál,ha időt szánnál-szánnánk-rá.
Vidéken sokkal kisebb a lopások száma mint azt gondolod,
a média,a hírek a valóság torzításának nagymestere.
Kisebb településeken ma is működnek rég elfelejtett mechanizmusok,
pld.egymás segítése,a másik gyerekének a tanítgatása,jóra való
nevelése stb.
Nem lopják el egymásét,vagy aki lop kiközösitik,figyelik.
A lopás erkölcsi,nem etnikai kérdés,annak ellenére,hogy a többség
nem ezt állítja.
Az én tapasztalatom ez!
Akik a legmegbízhatóbbnak bizonyultak,akikben legjobban megbízom,
akikre mindig számíthatok,bármilyen nehéz,rossz,kellemetlen munkáról
legyen is szó azok szüleit nagyrészt "Orsós" néven szólitottàk.
Sok munkatárshoz volt szerencsém akinek meg kellett köszönni addigi
tevékenységét,de eddig,a hálátlanok,a gerinctelenek nem egy etnikai
csoportból kerültek ki.
Sőt!
Pont ellenkezőleg!

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 18. 07:08 írta Csányi Antal »

« Válasz #830 Dátum: 2017. Május 18. 05:38 »
Ezt írja Körmendy-Rácz:
"Csak ehhez kellenének Széchenyik, és nem feltörekvő, egzisztenciájukban pont a méreglobbitól meghatározottak. Akinek a méreglobbinál érdekeltsége van (anyagi, erkölcsi, vagy szellemi), annak nincs helye a méhészeti döntések közelében. Nem lehet egyszerre valaki csendőr is, meg pandúr is."
Teljesen egyet értek!
Én erre valamikor itt azt írtam, hogy nincs "kétszívű ember".
Azóta ezt a kijelentésemet át kellett értékelnem.
Van.
Az OMME-ban nem is egy.
Tudjátok....."Kedves barátaim..."
Mindig az a szívem működik, amelyik a saját érdekemet szolgálja.
Ennek tapsol a küldöttek nagy része.
Közben az OMME  "Vegyi-Alija" semmi mást nem csinál, mint egy kárfelmérést.
Ha valamit kutat, hogy lehetne minél többször napidíjat felvenni......
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 525
« Válasz #831 Dátum: 2017. Május 18. 07:06 »
Szia Anti!
Nem írtam etnikumról. Inkább a tartós munkanélküliségre gondoltam, amikor egy-egy faluban a népesség 10 százalékának van csak munkája. Az ilyesmi kikezdi a rendet.
Üdv: Attila

« Válasz #832 Dátum: 2017. Május 18. 07:15 »
Attila!

Tudom,hogy nem írtál és nem is erre gondoltál.
Én azért vettem elő ezt az aspektusát a témának mert sajnos ma
Magyarországon ha ilyesmi szóba kerül,rögtön minden
rossznak,bajnak okai a romák lesznek,pedig az alap gond
az amit Te leírsz.
Egyetértek-egyébként-teljes mértékben Veled.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2017. Május 18. 07:24 írta Csányi Antal »

*

ata67

• 525
« Válasz #833 Dátum: 2017. Május 18. 08:15 »
Anti!
Tisztáztuk, a munkanélküliség az alap probléma.
Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #834 Dátum: 2017. Május 18. 09:02 »
És a morális, kulturális szétesés.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Attila

• 285
« Válasz #835 Dátum: 2017. Május 18. 16:05 »
Sziasztok!

Mászkáló méhek nálam is vannak, kaptárak közelében akár 5-10db is négyzetméterenként, fiatalabbak és idősebbek is.
Tavaly akácon eltűntek, majd napraforgó kezdetével megjelentek újra.
Jelenleg akác virágzás alatt is vannak még mindig (állóméhészet, elérnek még repcét, nagyrészt már elnyíltak, akácra járnak rendesen).
Azt tapasztalom, hogy gyengébbek a családok. Az erősebbek repcéről nagyjából 1 fióknyi repcemézet tudtak gyűjteni (fél NB rakodó) az áprilisi tél folyamán, amit viszont nem érleltek be elég sűrűre, így még ki sem pergettem. A fedelezés alatti méz sem elég sűrű. Így még mindig fent van rajtuk, hátha be tudják még érlelni, ha már szárazabb lesz az idő.
Addig is be van közölve üres fiók a fészek fölé az akácméznek.
Nézegetem közben a repcemézet, nem kristályosodik-e, egyelőre még nem, hiszen akkor a pergetése bajos lenne.
Járt valaki hasonlóan?

Attila

« Válasz #836 Dátum: 2017. Május 18. 20:12 »
Anti!
Tisztáztuk, a munkanélküliség az alap probléma.
Attila
Attila!

Már leírtam,hogy egyetértek veled!
Azért vettem elő a roma kérdèst,mert ez az én vesszőparipám.
Egyszerűen sajnálom őket,marha nehéz nekik ekkora ellenszélben .

Csányi Antal

*

ata67

• 525
« Válasz #837 Dátum: 2017. Május 18. 21:01 »
Én is sajnálom őket, és mindenkit, aki nem jut normális munkához. A "szabad piac" miatt jutottunk ide. Befejezem ezt a témát, mert ez nem a megfelelő topik, sőt, nem erről hivatott beszélni a fórum.
Ata67

« Válasz #838 Dátum: 2017. Május 19. 05:44 »
Tisztelt Méhészklub olvasók!
Lehet itt okosságokat felállítani, és javaslatokat tenni, hogy az arra hivatott szakemberek mit kutassanak.
Addig amíg az elnökségben olyan embert bíznak meg a "kutatással", aki a neok kivonását siratta, majd állandóan arról papolt, hogy nem tudnak a méhészek atkát irtani, azért van a baj.
Több mint tíz éve semmi mást nem tesz, csak lekönyveli a méhpusztulásokat, valójában egy ósdi szemlélettel rendelkező kárszakértő.
Szerintem annak nem rossz, mert precíz munkát végez, de gondolkodásmódjával benne van egy gödörben.
Akinek mászkálnak a méhei, nem az atka okozza!
Természetesen az atka által okozott vírus is "dolgozik", de pont mindig a repce után?
Akinél mostanra ennyi atka lenne, hogy attól másznának, ők ki sem teletek volna.
Ezt a hosszú hatásmechanizmusú alattomos növényvédő szerek okozzák, amit Csányi Anti évek óta mond.
Véleményem szerint a méhpempő a fogó, amit többször leírtam már.
Ez olyan mintha egy csecsemő folyamatosan mérget szívna az anyatejből.
Morbid az összehasonlítás, de valakinek végre az asztalra kéne csapnia, hogy elég!
Az OMME anyagilag erős, a tagság jogosan várja el, hogy olyan emberek irányítsák akik legalább az ágazatunk iránt elkötelezettek, és nem "kétszívüek".
Ne haragudjatok ez olyan mintha valaki két pártban lenne tag.

Nagyernyei Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #839 Dátum: 2017. Május 19. 07:59 »
A lényeg:
 Ez a probléma megint egy lassan kialakult dolog és tudomásul kell venni, hogy nem lehet egyszerűen egy tollvonással megoldani és nincsenek többé vegyszerek!
Lehet tiltakozni  tüntetni kampányolni de jelenleg sajnos a méhészek innák meg a levét!
Először is meg kell érteni, hogy mi miért van. Megpróbálom megértetni.

Rengetegen élnek mezőgazdaságból, valószínűleg többen, mint méhészetből.
A gazdának kerttulajdonosnak törvényi kötelezettsége védekezni a kártevők gyomok ellen. Valahogy úgy , mint nekünk az atka ellen.
Bemegy a boltba kér valami  szert, tanácsolnak neki valamit megveszi kifújja kész, nem tehet semmiről. Ha kárt okoz gyakorlatilag nem ő a hibás, papíron viszont igen de ez hosszú.
Egy példa:
Az ősszel szereztem ős búza magot és elvetettem. Kézzel vetettem és kézzel is fogom betakarítani. Lesz ami lesz vegyszert nem használok
Beszéltem gazdákkal, mondom mit csinálok, rögtön rávágták, hogy hülye vagyok miért olyat vetettem, a másik magból 3-4X annyi termés lesz, igaz , hogy azt vegyszerezni kell.
  /mondjuk az én búzámnak sokkal nagyobb lesz a beltartalmi értéke/
Akinek ebből kell élnie nem fog sokat gondolkodni.

Tehát ugyanakkora területen 3 szoros a haszon garantált.
Lefordítva méhészetre nem tudom, hogy melyiket választaná a többség 1 hordó mézet vagy a garantált hármat ?

SAJNOS EZ A HELYZET....