Méhek vs. növényvédelem

• 1420 válasz
  • 623333 megtekintés
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #1410 Dátum: 2026. Január 29. 11:46 »
Ezt írja Csányi Anti, amivel maximálisan egyet értek!
"Sokszor egy telephelyen belül is különböznek a családok, hát még a kettő akár közeli telep esetén.Egyik részük egyik táblára jár másik részük másik táblára.Sokszor attól függ, hogy melyik nyiladékon repülnek, egyszerűen más táblára “tájolnak”.
Anno 2006. nyarán történt Pakson az eddigi legnagyobb méhmérgezés, gondolom erre még sokan emlékeznek.
Miért hozom ezt fel példának?
Mert a több mint 50 károsult méhésznek szinte az összes méhcsaládja vagy totál elpusztult, vagy súlyosan károsodott. (A pusztulás mértéke 90% körüli volt!)
És miért írom ezt le?
Mert a megmaradó 10%-ból néhány méhcsaládnak SEMMI az-az SEMMI baja nem volt.
Végig én vezényeltem le vizsgálatot, emiatt a következő dolog Antit igazolja.
Ferenczi Misiék 72 családos konténerében (emlékeim szerint) 5 méhcsalád megmaradt, a többi mind elpusztult.
Mi történhetett?
Máshova járt az 5 méhcsalád.
Ennyi.
És most ideemelek egy érdekes előadást, ebben a semmit mondó időjárásban érdemes végighallgatni.
A glifozát káros hatása van a középpontban.
https://www.youtube.com/watch?v=zbTIUBkUY90
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 355
« Válasz #1411 Dátum: 2026. Január 29. 12:46 »
Te Attila!

Ezt a videót addig néztem, amikor a táplálkozás miatt a libidó és emiatt a társadalmunkban a  szaporodás hanyatlik.
Akkor vannak embercsoportok, akik nem ugyanazt eszik, aztán szaporodnak mint...! Pont.

A paksi mérgezésnél néhány családból maradt valami. Valószínűleg azoknak a hírvivői sem érkeztek haza a legelőről. Az egy totális taglózó azonnali pusztulás volt. Nem lehet összehasonlítani egy sumák folyamatos szer okozta népességveszteséggel.
A glifozátot megetetheted a méhekkel, semmi bajuk nem lesz. A sörből kimutatható, ettől lesz bikanyak és pocak. Csakviccvót.

Mondd az Antinak, hogy valamelyik telephelyén kezeljen azokkal a szerekkel, amelyeket használt 30 évvel ezelőtt az atka ellen! Intézze el, vagy beszélje rá azt a haverját, aki esetleg eltudja érni, hogy a magyar méhész használhasson Fumagillint. Azokkal a rohadt mérgekkel védekezzen mint régen, és véletlenül se adjon nekik semmilyen formában oxálsavat!!! Aztán Geddekasra meg vigyázzon, mert hamar ott terem a méhese mellett, mivel minden bokron rajok lesznek már április végén, ha nem bírnak velük, mert bizony szétfogják a méhei dönteni a polisztirolt.

Neo! Ha igazat adsz nekem, kérlek erősíts meg! Azt is elfogadom, ha megkérsz vagy megszólsz, hogy mit pofázok én itt magam ellen.
« Utoljára szerkesztve: 2026. Január 29. 12:52 írta Koki »

« Válasz #1412 Dátum: 2026. Január 29. 22:51 »
“Ennyit Móka Mikiről” jeligére.
“Isten bizony” nem bírom ki!
Nem tudok eldugulni!
Muszály feltennem!

“Csak” a két legújabb vizsgálat.
https://www.agroinform.hu/elelmiszeripar/magas-orok-vegyi-anyag-tfa-szintek-mindennapi-gabonatermekekben-europa-szerte-88321-001#mk2c6xakwq76c9u2ep

https://share.google/hEGOEoEqLNxMDxvmv

Ezeket zabáljuk mi emberek!
Ez kapjuk a gazdáktól, akiknek azt mondják a méreggyártók és (legyen egy szép szó rájuk)az embereik (értékesítőik, növényorvosaik) ekkor és így használd!
És látjátok az előző két vizsgálatot, ez lesz belőle.Például 370 ppb az egészségesnek HIT zabpehelyben egy jó kis PAFS, örök vegyi-anyag!

És a méheink még Nálunk is több ajándékot , “szentnedűt” kapnak.Legtöbb gazdálkodó mellet, ma már átok a repce.Alig ad valamit, mert jó esetben CSAK leszedi a kijáró méhet, rosszabb verzióban hosszan odavág.Következmény mindkét esetben:kevés akác méz!
Valamikor 30-40 éve a repce megadta a működési költségeket.Napraforgóról-kukoricától már regéltem.
Ezek a termesztett növények a fő méhtelenítők, méz átlag rontók.
De ott vannak a gyümölcsösök, a kiskertekben és a nagyágyúknál.
A kalászosok, főleg ha közel van a méheshez.Menjetek ki hajnalban.Zsong a búza, az árpa mert az ősi ösztöne a méhnek hogy harmatot esetleg gutációs cseppet gyűjtsön.
SZŐLŐ!Eddig is nyomták hát majd még az amerikai kabóca után mennyire fogják tolni a vegyszereket.
A mák!EDDIG azt mondtam a repce és napraforgó közt lehet méhészkedni mint régen( akác, gyalogakác, gyűrűcske, hárs) mert nem mérgezett növények virágoznak.Megjelent a mák!
Paprika, ahol termelik.
Stb.Szinte minden amit az ember termel.

A méz is!
Sok méhész még ma is nyomatja,akkor amikor már  tudjuk, hogy szerves savakkal, termelés technológiával az atka leszedhető!
Hát akkor hajrá!Kumafoszra és társaira fel, fel, fel!!!
Lehetne “mesélni”, lenni miről írni, pld. iszonyatos ppb-s viaszokról.
Sok minden nem bomlik ám, csak hígul.
De ez már másik fejezet.

Csányi Anti
« Utoljára szerkesztve: 2026. Január 29. 23:42 írta Csányi Antal »

*

robi 75

• 1032
« Válasz #1413 Dátum: 2026. Január 30. 10:35 »
Szerintem minket már akkor "kivégeztek" amikor itt bevezették az ökörbarom szovjet mintára a nagyüzemi mezőgazdaságot.
A helyi pribékek ezt végre is hajtották.
Pl a hatalmas koncetrációkban kijuttatott nitrogén kimosódva a talajból bekerült a vizeinbe...na de akkor még fényes szelek fújtak.
Az azért elgondolkodtat hogy az 58 éve betiltott ddt simán kimutható most is az egész táplálék láncban. A talajtól velünk bezárólag mindenben, nekünk a zsírszöveteinkbe van szépen elraktározódva.
Oda a kemo se hat pl.
Szóval nekünk az eleink már  elég jól megalapoztak, annyira jól hogy unió még kanyarba se volt, amikor itt a daganatos megbetegedések már rég dobogós helyre ugrottak a halálozásban.
A kilencvenes éveket én új aranykornak tartom a környezetre nézve. A nagyüzemek java tönkrement,  megszünt a repülő, a vegyszerek eszetlen használata stb...a tarlók ujra megmaradtak még a tisztesfű is visszatért. Volt remény hogy végre valami jo irányba menne, 8-10 év kb "békességben így telt" itt.
Még jó is lehetett volna belőle.
Ha az ország eszének nem kellett volna 45 után elhagyni az országot, a maradék 200 ezer meg 56 ban.
Maradtak  tsz vezetőknek párttitkároknak a rendkívül buta semmirekellő senkiháziak.
Sajnos a hatalom ma ezek kölkeinek a kezében van, tartunk ahol tartunk.
De hogy őket a pofázáson kívül a vidék megmaradása, a környezet védelme egyáltalán nem érdekli az holtbiztos.
Illetve a vidék annyira érdekli hogy a települések határában a pribékjeinek az 500-1000 ha egybe meglegyen mert nélküle megdögleni se tudnának nyugodtan.

« Utoljára szerkesztve: 2026. Január 30. 10:41 írta robi 75 »
Üdv:robi

*

neo

• 1021
« Válasz #1414 Dátum: 2026. Február 01. 10:59 »
Nekem az a véleményem, hogy nem lehet mindent a növényvédelemre fogni. Csakis egy átfogó vizsgálattal lehetne kideríteni, ha valahol komoly gond lép fel, hogy mi is az ok. Nagyon nem akartam hozzászólni, mert Antival sem és Jenővel sem szeretnék konfrontálódni. Tisztelem mindkettejüket azért, amit elértek. Sőt, Attilát is tisztelem, mert igenis ő is elért valamit: a méhészetből él meg. Az is nagy szó. Emellett olyan szép méhészete van, hogy ha én tízszer születnék, akkor sem lenne olyan méhészetem. Szóval ezek különböző életutak, amelyek nem hasonlíthatók össze.
Szóval mi is lenne az a konfrontáció? Az én személyes meggyőződésem az, hogy a méhészeti ágazatot leginkább veszélyeztető tényező a 21. században a vírus. Jenő joggal húzza fel a szemöldökét, mert ez neki ismeretlen. Miért az? Mert nagyon alacsony atkaszámmal dolgozik. Alapvetően az terjeszti el a méhészetben a vírust, amit sokáig nem is vesz észre a méhész, de ha egyszer beüt a Nosema, akkor látványos a pusztulás. Vagy a mászkálás. Ugye Antiéknak egyszer volt egy ilyen esete, amikor ropogtak a méhek a lábak alatt, amikor szemlét tartottak a NÉBIH-től. Nem tudom történt-e vírus vizsgálat, vagy sem, most a Tóth Péter előadásában azt hallom, hogy a tavalyi esetekben nem történt. Azt csak a Ruzsvai dr. csinált. Így aztán annyit is ér a kivizsgálás. Tudtommal Antiék is csak egy évben települtek át a Kelet Mecsekbe, hogy elmeneküljenek a repce elől. Utána vajon miért nem? Persze kivonták a neokat, és ennek hatását én úgy vettem észre, hogy amíg korábban napraforgó alatt kiürültek a kaptárak, ahelyett most a méz gyűlik. Mindig is emlegettem, hogy az egyetlen kivétel az acetamiprid. Annál nem tapasztaltam problémát. Csak ugye jött az acetamiprides méz. Ez is azt bizonyítja, hogy az nem bántja a méheket, hiszen valaminek be kellett hozni azt a mézet a kaptárba. Egy biztos, én nem úgy szabályoztam volna a felhasználását, ahogy megtették. Alapvetően logikusan történt: ne lehessen különféle márkanevű termékek használatával átlépni egy korlátot. Csakhogy ezzel már nem lehet megvédeni a repcét. Keményebb szerekhez kell nyúlni. Mi ez a keményebb szer? Ugye én azt állítom, hogy az a szer, amelyik gyorsan öl, az kevésbé veszélyes, mint az, amelyik többszöri felvétel után öli meg a méhet. Azért, mert ha nincs hírvivő, akkor nem mennek ki gyűjteni. Azt nem tudom megmondani, hogy így el tud-e fogyni a család, ha mindig új hirvivőt küld ki, és azok nem térnek vissza. Ha előbb utóbb minden kijáró méhből  hirvivő lesz, lehet, hogy akkor is el tud fogyni a család. Természetesen csak addig a mértékig, ameddig a fias takarása nem kerül veszélybe. Kicsi valószínűségét látom ennek a forgatókönyvnek. Nekem pont azután volt repcén egy komoly eltűnésem, amikor korlátozták az acetamipridet. Én arra gyanakszom, hogy kemény szerrel történt a kezelés, akkor, amikor dandár volt, napközben. Ez nyilván szabálytalan szerkijuttatás, mert  méhkímélő technológia esetén nem lett volna gond. Ahogyan az acetamiprides kezelésnél is a méhkímélő technológia lett volna a helyes szabályozás. Ugyanis állítólag a lepermetezett méhek a szőrzetükön vitték be a brutális mennyiségű acetamipridet. Méhkímélő technológiával nem került volna be a kaptárba ennyi acetamiprid. Azt is nonszesznek tartom, hogy van e-permetezési napló, csakhogy az adatokhoz a méhész nem férhet hozzá. Vicc az egész.
Ami a búzát illeti. Amikor 35 éve elkezdtem méhészkedni, akkor nálam szóba sem jöhetett olyan terület, ahol a közelben mezőgazdasági terület volt. Akkor ugye még lehetett permetezni légi úton pl. vetésfehérítő ellen. Hát ezt én messziről el akartam kerülni. Így hát arról én nem tudok véleményt alkotni, hogy a reggel méhektől zsongó búzatábla mekkora kárt tud okozni. Ha tartósan zsong, akkor nagy valószínűséggel nem okoz problémát, ha megszűnik a zsongás, akkor pedig vizsgáltatni kell a méhhullákat.
Egy biztos. Ma is képesek a méhek arra, hogy egy méhcsaládból 3-4 telelő képes családot lehessen csinálni. Ehhez ugye Nosema "mentesnek" kell lennie. A mentes azt jelenti, hogy repce, akác, hárs alatt sincs egyetlen mászkáló méh sem a méhesben. Ha van, akkor ez a 3-4-es szám sokkal kisebb. Ha pedig egy alatti, akkor az atka, vagy atka és Nosema, de még inkább atka és Nosema és vírus. Akárhogy is vesszük, a növényvédelem nem viszi egyes szorzó alá a  telelő családszámot. (Neo-s tapasztalat, no meg az említett repcés eltűnés.) Azt megakadályozza a fias takarása.
Ami a hosszabb távot illeti. Én pesszimista vagyok. A növényvédelem és méhészet harcában nem a méhészet fog nyerni. Inkább el fognak tűnni a méhek, a növényvédő szerek pedig megmaradnak, ha nincs igazam abban, hogy a növényvédőszerekkel nem megy 1 alá a szaporítási szorzó. Ugyanis akkor az lesz, hogy amit nem lehet méhek nélkül megtermelni, oda majd szállítani fogják a méheket. Onnan, ahol nincs mezőgazdasági művelés. Igazából ám ez az alma és a mandula. Másból csak csökken a termés mennyisége méhek nélkül. És akkor mi van? Felmegy az ára.
Hiába vannak az örök vegyi anyagok, mégis 8 milliárd ember él a Földön. Majd amikor ezek miatt az örök vegyi anyagok miatt megfeleződik az emberiség, akkor majd lehet, hogy komolyabban veszik a dolgot a döntéshozók is. A Mercosur a legjobb példa erre. No meg Ukrajna is. Szóba sem kerülhetne az, hogy olyan országból hozzanak be élelmiszert, ahol lehet olyan szereket használni, amit nálunk betiltottak. Ha mégis, akkor nálunk is fel kell oldani a tiltást. Csakhogy  inkább az lesz, hogy "felforr" a Föld, aki pedig azt kibírja, azok nagy része éhen hal, mert nem lesz elég öntözhető terület. Lásd Teherán. Ott már most elfogyott a víz. A föld mélyén lévő édesvíz tartalékok is elfogynak egyszer. A körforgás pedig beviszi a sós tengerbe. A jéghegyeket is hagyjuk megolvadni. Ide tényleg nagyszabású megoldások kellenének. Ehelyett háborúzunk. Én egészen biztosan elmeorvosi vizsgálathoz kötném, hogy valaki komoly állami pozíciót tölthessen be. Nézhetjük az oroszokat, irániakat, de akár Trumpot is. Sokan nem mennének át ezen a vizsgálaton a fő döntéshozók közül. Kiszámolta már valaki, hogy ezeknek a háborúknak mekkora az ökológiai lábnyoma? Irán esetében a Hamaszra, a Hezbollahra, Szíriára, Jemenre gondolok. Az erőforrásaikat ezekre a terrorszervezetekre pazarolják, miközben elfogy a víz a talpuk alól. Amelyik bolygón ez előfordulhat, ott nem várható az, hogy egy közös nagy összefogással tegyünk valami nagyot a bolygó érdekében. Hol van ehhez képest a növényvédelem és méhészek harca?

*

robi 75

• 1032
« Válasz #1415 Dátum: 2026. Február 01. 11:54 »
Nem akarlak elkeseríteni, de marad minden ahogy van, a vidéken elképesztően nagy a sötétség.
Üdv:robi

*

Koki

• 355
« Válasz #1416 Dátum: 2026. Február 01. 13:20 »
Lásd Teherán. Ott már most elfogyott a víz. A föld mélyén lévő édesvíz tartalékok is elfogynak egyszer.

Már van víz. Sokat imádkoztak az istenükhöz.

https://x.com/volcaholic1/status/2001986426821656927?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E2001986426821656927%7Ctwgr%5Ee1043dc57ee2a9c58445967f51c0bb6c386b6783%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftenyek.hu%2Fkulfold%2F2025%2F12%2Ftobb-halalos-aldozata-van-az-aradasoknak-iran-deli-reszen

https://www.szabadeuropa.hu/a/iranban-annyira-esot-akartak-hogy-arviz-lett-a-vege/33594792.html

Kati is azt tette valamikor, csak ugye az a másik istenhez.

https://www.youtube.com/watch?v=i6DUuC5siPs

Habár állítólag csak egy van. Most is imádkozhatnak, mert mennek a jenki hajók a nagy vízen.
De ez nem fontos nekünk méhészeknek.

-Lesz-e Fumagillin engedély?
-Egy idő után miért mennek tönkre az oxálozott, és mással nem kezelt méhészetek?
-A permetező naplóban lévő beírás a valóság. Állatorvos mondta. Az a valóság ami oda be van írva. A méhegészségügyi kiskönyvben is az a valóság ami oda be van írva.
-Gyurcsán meg azt mondta és igazat kell, hogy adjunk neki ma is:

https://www.youtube.com/watch?v=iMU8F_HVMBI

Nézhetjük az oroszokat, irániakat, de akár Trumpot is. Sokan nem mennének át ezen a vizsgálaton a fő döntéshozók közül. Kiszámolta már valaki, hogy ezeknek a háborúknak mekkora az ökológiai lábnyoma? Irán esetében a Hamaszra, a Hezbollahra, Szíriára, Jemenre gondolok. Az erőforrásaikat ezekre a terrorszervezetekre pazarolják, miközben elfogy a víz a talpuk alól.

(Valamiért én ezt is másként látom. Ezekkel a szervezetekkel akarják valamennyire visszafogni az arab világban azt a világpolgári népségnek még nevezhető embercsoportot, akik éppen a felsorolt országok erőforrásait próbálják megszerezni élükön a fő demokrácia elhozóival. Éppen Kanada, Grönland, a két amerikai kontinens közötti panama csatorna, Mexikó és Venezuela meg ami még csak létezi kell nekik. Nem volt elég nekik Irak, Líbia és sorolhatnánk a listát.
Tehát a víz még nem fogyott el a lábuk alól mert esett bőséggel, és most is esik, de az olajért hiába küzdenek, az hamarosan el fog vándorolni Európába az orosz helyett. Csak előtte szarrá lövik őket a demokrácia szállítói, mert a népség hergelésével nem érték el a céljukat. Na aztán amíg törölközőbe csavart fürdőköpenyes papucsos papok fogják irányítani országaikat, addig sajnálom őket. Ez a hagyományos öltözködés annak bizonyítéka, hogy valamikor azon a területen a sivatagok helyén tenger volt.
)

De Neo! Szerinted sikerül megértetni Antival, hogy egy telephelyen térjen vissza régi atkairtási módszerére, és ott ne alkalmazzon oxált!
A sok etetés is problémát okoz a lépesméztermelő méhészetekben. Ha esetleg van ilyesmi ott a környéken, akkor erre is odakellene figyelni!

« Válasz #1417 Dátum: 2026. Február 02. 18:37 »
Üdv mindenkinek!

Bocsánat a provokatív kérdésért,de a csak oxálsavazó méhészektől kérdezném,hogy amikor 35-40 fokos melegben 30% páratartalomnál telefújják a kaptárat 3 naponta oxállal akkor vajon tisztában vannak a fiasításra gyakorolt hatásával?

*

Koki

• 355
« Válasz #1418 Dátum: 2026. Február 03. 12:40 »

https://share.google/hEGOEoEqLNxMDxvmv

Ezeket zabáljuk mi emberek!
Ez kapjuk a gazdáktól, akiknek azt mondják a méreggyártók és (legyen egy szép szó rájuk)az embereik (értékesítőik, növényorvosaik) ekkor és így használd!

Anti!
Én törölném a hozzászólásodat a helyedben (vele együtt ezt is amiben szólok.) Ha nem tudnám törölni akkor megkérném Attilát. Nem mentem el becsszó...és senki ne tegye!!!

https://www.facebook.com/nagyistvan.movar/videos/a-magyar-alma-biztons%C3%A1gos-%C3%A9s-kiv%C3%A1l%C3%B3-min%C5%91s%C3%A9g%C5%B1/2111278046341670/

*

Koki

• 355
« Válasz #1420 Dátum: 2026. Február 09. 12:12 »
Haragoszölddé vált ostoba emberek kreációját rakosgatod fel bizonyításképpen, hogy miért nem tudtok erős egészséges méhészetet fenntartani, ezzel cikkel is azt  próbálod magyarázni.
Sajnos agyamentek meg hisznek is az ilyen marhaságokban.

Még a szemednek sem hiszel.
Megnéztem néhány családot. Némelyikre mehetne a méztér. A takarók alatt a poloskák hemzsegnek. A fátyolkák a darazsak csomókban összebújva telelnek velük együtt. Itt nálunk, ahol még szeptemberben is tolták a szőlőket kabócák miatt. Az őszi időszakban a méhészek folyamatosan panaszkodtak a hihetetlen mennyiségű darázsra, akik a kaptárokat támadták. Tegnap a napsütésben délután a szúnyogok rajokban táncoltak a berek szélén 14 fokban, a tavalyi folyamatos szúnyogírtás ellenére. Mutatom mennyi árvaszúnyog volt a rajzási időszakban.

https://www.facebook.com/RTLhirado/videos/harminc-%C3%A9ve-nem-l%C3%A1tott-%C3%A1rvasz%C3%BAnyog-inv%C3%A1zi%C3%B3-tombol-a-balatonn%C3%A1l-a-legt%C3%B6bb-panasz-/1118331860203068/

Etetjük itthon a madarakat. Mások is. Hihetetlen mennyiségű madár van. A méhészek madár hálózzák a méhészetüket. Gondolod ok nélkül? Tavasztól őszig nem tudunk világosodás után nyitott ablaknál aludni, a német öreglány kiabál ki az ablakon "kakukkkk idiot." A gyurgyalagokról már raktam fel videót, ahol bemutatják, hogy nincs elegendő hely már a szaporodásukhoz, és sík vidékeken lyukakat fúrnak a földbe. A méheknél nyáron a diósban fűnyíráskor a szöcskecsapatok mozgatják a fűszálakat, mintha fújna a szél. Nem sorolom....
Állj neki atkát irtani normális technológiával, és akkor nem kell magyarázkodnod, plusz azt hülyék cikkeivel bizonygatni!
Ja! Jut eszembe. Mi van az almával? Mégsem mérgezett?
« Utoljára szerkesztve: 2026. Február 09. 12:19 írta Koki »