Méhek vs. növényvédelem

• 1407 válasz
  • 579413 megtekintés
*

izso60

• 573
Re:Méhek vs. növényvédelem
« Válasz #600 Dátum: 2016. Május 14. 21:04 »
Üdv. Uraim!
2015 ápr. akárhanyadika: megkaptuk a levelet kb öt kollégával együtt, permetezni fogják a repcét MÉHEKRE NEM JELÖLÉSKÖTELES növényvédő szerrel.NAPPAL EGÉSZ NAP! Telefon különböző hatóságokhoz, eredmény: ha akarunk vehetünk mintát a permetezőből, ellenőrizni a vegyszer azonosságát,de el is hagyhatjuk a területet. Mérlegelve a lehetőségeinket, a kockázatot: maradtunk. Kb 400méhcsalád, semmi probléma zéró mérgezés,gyengülés,stb.
Minősíthetném az eddigi hozzászólásokat de nem teszem csak annyit mondanék hogy tanuljatok méhészkedni mert különben naponta kereshettek bűnbakot a saját hibáitokra, hogy finoman fejezzem ki magam.
Jó tanulást a tudatlanoknak!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #601 Dátum: 2016. Május 14. 21:11 »
QUQURIQ !!!

Izso60 Tudod, egy alkalomból nem lehet általánosítani!
Nem szeretném, ha egyszer is megéreznéd azt az érzést amikor az állományodat lenullázzák!
Kérdezzed csak meg a volt főnöködet...
Ja, annyi millcsi mindent bepótolhat...
Tedd össze a kezedet, hogy eddig még nem permeteztek le. Nem is kívánom...
Azért a rákkeltő vegyszerezésnek ugye Te sem örülsz???

Kiskakas!

*

izso60

• 573
« Válasz #602 Dátum: 2016. Május 14. 21:35 »
Üdv. Uraim!
Tisztelt Baldavári László!
Csak hogy tudd semmilyen permetezésnek nem örülök magam sem. De hidd el akkor sem örültem amikor magam is több száz ezret töltöttem bele a permetezőbe, Mert vegyszerek nélkül kertészként NEM ÉLSZ MEG! Ennek ellenére sosem volt az igazi tudatos, értelmes méhészekkel semmi vita. Egy klasszikust idéznék ide "HA MINDÖNKI ÚGY TÖSZ AHOGY TÖNNI KÖLL AKOR MINDÖN ÚGY LÖSSZ AHOGY LÖNNI KÖLL! Ez it is megállja a helyét a méhész tegye a dolgát : de keményen tegye és a kertész is tegye a dolgát, de precízen tegye.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #603 Dátum: 2016. Május 14. 21:44 »
QUQURIQ !!!

Látod, izso60, tökéletesen egyetértünk!
Régen ahová napraforgóra és repcére jártunk, jó volt a növényvédőssel a kapcsolatunk!
Mindenki mindenről tudott!
Ha a növényvédős azt mondta, hogy a virágzás legelején permetezés lesz, egy-két napig nem vándoroltunk oda!
Ha meg azt mondta, hogy a virágzás végén kell permetezni, hamarabb otthagytuk a növényt!
Soha nem volt semmin baj!!!
Most visszasírom azokat az időket...

Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #604 Dátum: 2016. Május 14. 23:49 »
Idézet
A kérdésem az lenne, hogy hova tudnék fordulni ez ügyben? És ha a föld tulajdonosához fordulok kártéritésért a kiesett hordás miatt, mit lehet kérni, mert úgy néz ki, hogy hiába vagyunk saját akácerdőben, nem igen lesz hordás, a betegség miatt az akácról sem. A fiam most kezeli a méheket, de ki tudja, hogy mikor erősödnek meg és egyáltalán meggyógyulnak-e? Az elhullott méheket ki fizeti meg?
Van egyáltalán jogorvoslat az ilyen esetre? Vagy már késő?
Köszönöm a válaszukat.

Kihez fordulhatnál?
1.
Magyar Állam. Az engedélyezési eljárás olyan, amin átmennek méhekre veszélyes szerek is. Tehát, ha bebizonyosodik, hogy mérgez a nem jelölésre köteles szer, akkor perelhető kártérítésre a Magyar Állam és pernyertesség esetén fizet, mint a katonatiszt. Volt rá példa.
2.
OMME. Legyen már végre tökös. Személy szerint én elvárom tőle.
3.
Tényleg lehet venni a mintát a permetléből, de akkor előkészítetted a rossz viszonyt, mert kételkedtél. De vajon van értelme fenntartani olyan jó viszonyt, ami csak az egyik oldalnak jó?

Ebben az évben voltam kint egy mérgezéses esetnél, ahol 200 méhcsalád veszített családonként legalább 1 kg méhet. A méhészek kihívtak, de aztán nem voltak hajlandóak az eljárást elindítani.
Amíg a méhészek így állnak hozzá, addig nehéz változást elérni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

izso60

• 573
« Válasz #605 Dátum: 2016. Május 15. 21:18 »
Üdv. Uraim!
Nos: Kiskakas? Laci, Vagy László! Erről beszélek, ha mindenki, azaz Mi és a  növénytermesztők illetve a kertészek betartjuk a szabályokat akkor nagy bajunk nem lehet.A baj ott kezdődik hogy áthágjuk a szabályokat, vagy Mi vagy a környezetünk. Egyébként pedig együtt éltünk eddig is és ezután is együtt KELL élnünk kicsiny földünkön.
Szerintem sok ellent mondás nincs köztünk,ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI ennyi. Ne hidd hogy szeretett méheim ellen beszélek, de mindenkinek élni KELL és nyilván nem a más kárára.
Üdvözlettel: János!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #606 Dátum: 2016. Május 15. 23:40 »
Továbbra sem érted Izsó!

A hivatalosan méhekre NEM veszélyesnek jelölt szerek többsége méhekre veszélyes, vagyis az államot be kellene perelni és betiltatni ezeket a szereket. Én szívesen beperelném, mert 100 % meg lehetne nyerni, de a bizonyítási költség, tehát a szakértők és a laborvizsgálatok költsége olyan magas, amit nem tudok megfizetni.

Egy ilyen pernek a költsége több millió forintos tétel és közben persze a Bayer cég mindent megtenne legális és nem legális formában, hogy emberileg ellehetetlenüljek. Vagyis egy ilyen pert magánszemély nem, csak erős társadalmi szervezet tud végigvinni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #607 Dátum: 2016. Május 16. 17:53 »
Továbbra sem érted Izsó!

A hivatalosan méhekre NEM veszélyesnek jelölt szerek többsége méhekre veszélyes, vagyis az államot be kellene perelni és betiltatni ezeket a szereket.

Ez a lényeg!
Igaza van Geddekasnak .
Ma is több telephelyünkön figyeltem a méhek másznak,fetrengenek-e.
Sehol semmi,egy mászó méhet se találtam.Amint már az akácra
jártak a méheink megszűnt az epilepsziás rángatózás.
Milyen érdekes csak a repce idején nosemásak a méhek.
Több éven keresztül az intézet magasfokú nosema fertőzést állapított meg.,
amikor ezekből a méhekből mintát küldtem Nekik.
Gyógykezelésnek műlépre rázást javasoltak.Ja,repce alatt,60 ezres
egyed számú fiasítást kidobni.Akác előtt,nem rossz megoldás.
A kaptárak előtt fekete a föld a hulláktól,régen a másodi akác után nézett
így ki.
A növényvédelmi munkákhoz,vegyszerezésekhez a gazdálkodók olyan szereket
vásárolhatnak,olyan technológiák vannak amik kinyírják a méheket.
A "ződőn" Tükör nemes egyszerűséggel csak annyit írt erre,hogy ez nem igaz.
Hiába minden,én már csak egy ilyen notórius hazudozó vagyok,
kedvenc szórakozásom a vegyszerezések szapulása.
Kérem akinek a repcén mászkálása volt és ezáltal népesség csökkenése az
írjon ide pár sort,írjátok meg a tájegységet,és a föld típusát,fajtáját (homokos,
agyagos talaj).
Talán le tudunk vonni következtetéseket.

Így gondolom:
Csányi Antal vagyok.Dél-Baranyában méhészkedem,
kötött,agyagos talajon.Repcén és napraforgó-kukorica
virágzásakor kisebb-nagyobb,de egyre inkább nagyobb
méhveszteséget szenvedünk el méheinkkel.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 16. 21:24 írta Csányi Antal »

« Válasz #608 Dátum: 2016. Május 16. 18:29 »
Tisztelt Csányi Úr!

Nem tudom, mi szükség az alábbi csúsztatásra, de Tükör a "Ződön" semmi ilyet nem mondott!

Ha hivatkozik valakire, idézze korrekten, mert ilyen csúsztatással semmivel nem lesz hitelesebb a mondanivalója. Laci  hivatkozott hozzászólása pontosan így hangzott:

"Anti!
Ezt írod:
Idézet:
"Két napig az akácról gyűjtenek a méhek és eltűnik a mászkálás
fetrengés."

Erre csak nagyon röviden azt kell mondjam, egyszerűen nem igaz.
Nálam legalábbis, sőt az itteni (fórum), profis és egyéb méhészeti ismeretségből adódóan azt hiszem bátran mondhatom, hogy nagyon-nagyon sokaknál. Sőt nálam és az én környezetemben mindig akácon van a legtöbb mászkálás. Repce végén kezdődik és akác elején, közepén csúcsosodik ki.
Az idén is alig volt repcén, most meg ahhoz képest tömeges volt tegnap is a röptetés idején, pedig már egy hete akácon vagyok.
Azt is elmondtam, leírtam már jó párszor, felénk az elsők között volt az országban mászkálás, és itt is méhészetről méhészetre terjed. Tudom, mert folyamatosan figyeltem, és itt a fórumon is követtem, ahogy jöttek a hírek, hogy már itt is, ott is, amott is. Számomra ez mond leginkább ellent a neós verziótoknak, ráadásul már a neók előtt is volt.
Ettől függetlenül ha lehet prioritást adni az elnökségi munkámnak, a mézhamisítás mellett, ezen jelenség vizsgálatának a forszírozása lesz, hogy végre valami konkrét és kézzel fogható magyarázatunk legyen róla, mert ameddig csak bizonyítékok nélküli, érzelmi alapon történő találgatások vannak, addig esélyünk nincs megszüntetni, vagy legalább elfogadható mértékűre csökkenteni. Első a diagnózis (a jó diagnózis) mindenféle gyógyító munkában. Azt szoktam mondani, hogy gyógyszert már a hülye is tudna felírni manapság az internet segítségével, ha tudja mi a betegség. Na de diagnosztizálni. Az a művészet.
És ebben az ügyben csak találgatás folyik már tizen éve."

Ez valahogy így gömbölű...

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #609 Dátum: 2016. Május 16. 20:04 »
Tomipapa!
Idézet
Erre csak nagyon röviden azt kell mondjam, egyszerűen nem igaz.
1.
Csányi Antalnak a néhányezer méhcsaládja alapján van egy nyilvánvaló tapasztalata. Neked a nulla méhcsaládod alapján csak nulla tapasztalatod lehet, tehát jobb lenne, ha meg se szólalnál.
2.
Nem illik megkérdőjelezni az ilyen tapasztalatot és azt állítani, hogy nem igaz. A te haverjaidnak más a tapasztalata. Én azt se kérdőjelezem meg, nem mondom, hogy azok az állítások nem igazak, mert annak is lehetnek mégbiológiai alapjai. Én is találkoztam olyan méhészettel ezen a tavaszon, ami repcén volt és nem volt náluk népességveszteség, de leírtam a példát az ellenkezőjéről is, tehát ahol egyértelműen a repcés növényvédelem okozta a mászkálást, mérgezést. Sajnos a mérgezés a gyakoribb.

Idézet
Ettől függetlenül ha lehet prioritást adni az elnökségi munkámnak, a mézhamisítás mellett, ezen jelenség vizsgálatának a forszírozása lesz
Miről beszélsz te? Hol vagy te elnökségi tag?
Mutatkozz már be végre! Derüljön már ki végre, hogy hány ember bújt bele Tomipapa bőrébe!

« Válasz #610 Dátum: 2016. Május 16. 20:17 »
Geddekas!

Szerintem félre értelmezted Tomi papa írását. Ő Tükör írását emelte át a zöld fórumról.
Ergó a leírt szöveg Tükör véleménye, egy álláspont.
De szerintem jól látod, hogy mint sok másból ebből sem lehet általánosítani. Hiszen a körülmények szinte mindenhol mások.

Üdv. jani bátya

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #611 Dátum: 2016. Május 16. 20:38 »
Ha már itt kotyog és kontárkodik, akkor legalább rendesen idézzen vazze.

Tükörnek megismertük egy újabb nagyot mondását. Arra fog hajlani, amerre a szél fúj, hiszen soha nem volt kezdeményező alkat. Ha a többség üvöltött, akkor utólag mindig mondta, hogy ő is üvöltött, és hogy Ő már akkor megmondta, de még mennyire.

*

izso60

• 573
« Válasz #612 Dátum: 2016. Május 16. 21:37 »
Üdv. Uraim!
Csányi Uram! írását nem értelmezném ill. elemezném,(egyszerűen nem azén feladatom,Szerényen hozzáteszem akinek ennyi méhcsaládja van az már messze  nem méhész!!! a méhész a méheiről mindent tud, és mit tud a GAZDA ennyi méhcsaládról?
A veszteségek adódhatnak szabálytalanságokból és hozzá-nem értésből!!
ha mindenki kellő körültekintéssel és szakértelemmel járna el és egyébként annyi méhet tartana amit lehetséges átlátni akkor képes lehetne arra is hogy tudomásul vegye:egyikünk lovat tart másikunk méhet vagy esetleg növényeket termeszt a minek a nektár termelését esetlegesen önző és szűk látókörű méhészek hada próbálja kihasználni de úgy hogy Ő dirigál a más portáján!

Geddekas!!
A méhekre nem jelölés köteles szereknél Te sokkal többet ártasz a méheknek és a méhészeknek,ezen nincs mit vitatkozni és nincs is kivel szerintem Te nem vagy vitapartnere senkinek,Te magaddal is szembe hajtasz és még meg is dumálod  szinte bárkinek de nem nekem, Én régen túl vagyok az ilyeneken, azt sem értem miért reagálok a (törölve) írásaidra!

Emberi hangnemet használj! A következő ilyen hangnemnél törölni fogom a hozzászólást.
Üdv: Bicska
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 17. 22:31 írta bicska »

« Válasz #613 Dátum: 2016. Május 16. 21:41 »
Szenttamási Úr!

Tükör azt írta,hogy nem igaz amit leírtam.
Ön is be másolta.
Milyen alapon vonja Ő kétségbe az én megfigyelésemet.
Lehet,hogy nála más vagy másképp jelentkező betegség,mérgezés
károsítja a méheket.
Azt még Cserényi dr is beismerte,hogy a talajok külömbözősége
befolyásolhatja a neok károsításának nagyságát.
Pedig Őt ez ügyben nem volt könnyű meggyőzni.
Vonjam én is kétségbe Tükör megfigyelését?
Hova vezet az ilyetén féle hozzáállás?

Csányi Antal

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #614 Dátum: 2016. Május 16. 22:39 »
Izsó!

Érvet nem tudsz mondani, de mószerolni szeretsz. Te mószerolsz, aki a méhészeknek azt ígérted, hogy 100 000 Ft/hó fizetésért fogod vezetni a kft-t és ehelyett 500 ezret nyaltál fel havonta, meg az egyebek.