Kakaskukorékolás

• 4212 válasz
  • 1743832 megtekintés
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #3015 Dátum: 2018. Október 07. 21:26 »
"Ha már Ádám evett a tudás fájáról, evett volna eleget!"
forrás:  Kner Izidor

Kedves János!
 Az általad idézett cikk https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0005772X.1990.11099048
fura módon a Varroa Jacobsonii-ról beszél. A mi európai méhünket A.M.-t nem ez az atka gyötri, hanem a Varroa Destructor. A legújabb tudományos irodalom tud arról, hogy a V.D. a európai mézelő méhen kívül is képes tartózkodni más rovarfajokon de azoknak nem parazitája. Ezért állításod, mely szerint a méhek atkája képes a darazsak fiasításában szaporodni, nem igaz.
A darazsakon áttelelni sem képes, mert az áttelelő megtermékenyült anyadarázs a tél folyamán olyan hőmérsékleten telel, amelyet a varroa néhány órán át sem képes elviselni.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Október 07. 22:26 írta kivancsi111 »

« Válasz #3016 Dátum: 2018. Október 07. 21:30 »
Kiváncsi111, honnan veszed, hogy a rovaroknak nincs öröklött immunrendszerük. Szerintem van, viszont szerzett nincs. A szerzettre egyszerüen nincs idejük, mert rövidke életük alatt nem tud kialakulni. Kérnék ehhez még véleményt!

« Válasz #3017 Dátum: 2018. Október 07. 21:43 »
Már cerana-neo leírta. Meg mások is. Ha szerinted van, attól még nincs.  :-X Meg tanítják is. Immunsejtjeik vannak.
A rovaroknak nincs immunrendszerük. Másként nem lehet elmondani azt, ami nincs.

Például:

...Az igazsághoz az hozzátartozik, hogy a méheknek is vannak fagocitáló képességgel rendelkező hemocitái. Ezek az immunrendszer legősibb képviselői. Sebzések alkalmával bekerülő baktériumokat tud bekebelezni. Akár a Nozémát is. Hiszen a Nozéma sejten belüli kórokozó, tehát a fagocitába is belefér. Azonban éppen azért, mert sejten belüli kórokozó, az ellene való védekezésben  nincs nagy szerepe, mert annak a sejten kívül, a véráramban van jelentősége...

Csakhogy ez nem azonos az adaptív immunválasszal. A vírusok sajátsága az, hogy holnap nem úgy néznek, ki, mint ma, ezért aztán mit sem ér az az ellenanyag, ami van a pempőben. Ami minden ellen jó, az semmi ellen nem jó. Ez ilyen pempőben lévő anyagot inkább nevezném fertőtlenítő szernek, mint immunrendszernek. Noha kétségtelen, hogy léteznek szekréciós immunglobulinok, de azokra éppúgy igaz, hogy csak egy dolog ellen, és csak addig jó, amíg az a másik dolog meg nem változik.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Október 07. 23:15 írta kivancsi111 »

« Válasz #3018 Dátum: 2018. Október 08. 08:42 »
"A rovaroknak nincs immunrendszerük. Másként nem lehet elmondani azt, ami nincs"

No ennek azért ess neki még egyszer. Mert ezt valszeg nagyon régen tanulhattad, azóta sokat fejlődött a tudomány.

Üdv. jani bátya

*

wr

• 1013
« Válasz #3019 Dátum: 2018. Október 08. 09:05 »
Valóban nem immunrendszerük van, illetve ami van nekik azt máshogy hívják, de a köznyelvben sokkal egyszerűbb immunrendszernek nevezni. A tűzcsapból is víz folyik, mégis tűzcsap a neve.
Mindegy minek nevezzük, nekem sok év alapján akkor is az a tapasztalatom, hogy minél többet van stresszelve (a család stresszforrásairól már írtam), mérgezve egy család, annál fogékonyabb lesz a betegségekre, ugyanúgy ahogy bármely más élőlény. Antibiotikum hatása szerintem dettó, hosszú távon inkább árt mint használ.
Erre az idei mérgezés újabb remek példa volt, a kollégánál akivel közös a méhlegelőnk (egymás seggében vagyunk) 60%-kal nagyobb mértékű volt a méhveszteség mint nálam. Ezt szó szerint kell érteni, tehát a méhészetben a méhekkel takart keretek számának a csökkenése a veszteség. Ezt onnan tudjuk, hogy minden év tavaszán és őszén (kiteleléskor illetve betelelés előtt) nagyjából megszámoljuk, tehát felírjuk hogy melyik kaptárban kb. hány léputca méh van (sűrűn takarva).

« Válasz #3020 Dátum: 2018. Október 08. 10:13 »
wr.
Ne add fel ennyire könnyen!
 Vajon minek neveznéd a rovarok kórokozókkal szembeni hatékony humorális és sejtközvetítette faktorok együttműködésén alapuló védekezést ha nem immunrendszernek.

Üdv. jani bátya

« Válasz #3021 Dátum: 2018. Október 08. 12:00 »
Valóban nem immunrendszerük van, illetve ami van nekik azt máshogy hívják, de a köznyelvben sokkal egyszerűbb immunrendszernek nevezni. A tűzcsapból is víz folyik, mégis tűzcsap a neve.

Ez így van.
Ugye repceolaj repcéből van. A napraforgóolaj meg napraforgóból.
De akkor miből van a babaolaj ::)

*

Kitin

• 934
« Válasz #3022 Dátum: 2018. Október 08. 12:19 »
Hát babból!  :D

*

neo

• 1000
« Válasz #3023 Dátum: 2018. Október 08. 12:29 »
....rovarok kórokozókkal szembeni hatékony humorális és sejtközvetítette faktorok együttműködésén alapuló védekezése.....
Ez így szakszerűnek hangzik. Le is tudnád írni, hogy mit jelent? Értem ez alatt az egyes faktorok megnevezését, és az együttműködés részleteit. Ilyesmire gondolok, ami ebben a linkben van: https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Immunologia/ch13s02.html

*

Misi

• *
  • 35
« Válasz #3024 Dátum: 2018. Október 08. 13:13 »
....rovarok kórokozókkal szembeni hatékony humorális és sejtközvetítette faktorok együttműködésén alapuló védekezése.....
Ez így szakszerűnek hangzik. ...
És ez?
https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Immunologia/ch15.html

"Fontos szerepet tölt be a kórokozók elleni védelemben a rovarok testüregében található zsírtest, ami funkcióját tekintve a magasabb rendűek májához hasonlítható. Sejtjei agglutinineket és mikrobaellenes peptideket termelnek (15.2. ábra), továbbá glikogénraktárként működnek."

« Válasz #3025 Dátum: 2018. Október 08. 13:57 »
No Huber és Kíváncsi111 álnevű esetleg méhész kollégák,

Annyit mondtam, hogy a darazsak elszaporodása segít az atkáknak.
Erre Ti nekemugrottatok, ilyen baromságot még nem halottatok.
Erre belinkeltem a cikket.
Egyikőtök elmondta, hogy nem hallott a cikkről, így adott királyi kinyilatkoztató "mindenki hülye" véleményt. Most a fia segített megérteni a cikket.

Most annyi a kötekedés részetekről, hogy jó jó, hogy ja de az Varroa Jacobsonii. De tovább már megint nem olvastátok a szakirodalmat:
Idézet
fura módon a Varroa Jacobsonii-ról beszél. A mi európai méhünket A.M.-t nem ez az atka gyötri, hanem a Varroa Destructor. A legújabb tudományos irodalom tud arról, hogy a V.D. a európai mézelő méhen kívül is képes tartózkodni más rovarfajokon de azoknak nem parazitája. Ezért állításod, mely szerint a méhek atkája képes a darazsak fiasításában szaporodni, nem igaz.
A darazsakon áttelelni sem képes, mert az áttelelő megtermékenyült anyadarázs a tél folyamán olyan hőmérsékleten telel, amelyet a varroa néhány órán át sem képes elviselni.

Szerintem felesleges vitáznom veled. Olvasd el a szakirodalmat, és ne egy cikkből gondolt megérteni a világot.

https://en.wikipedia.org/wiki/Varroa_jacobsoni

The hosts switching between the eastern A. cerana and the western A. mellifera is the major factor that broadens the pathological transmission of V. jacobsoni.[6] It has spread worldwide with the exception of Australia, Antarctica[7] and central Africa.

Tehát megint mellé lőttél.
Valahogy az az érzésem, hogy mindegy mit írok, Ti beleköttök. Hülyeséggel. Nem baj.

A cikk szerint tehát a Varroa Jacobsoni itt lehet EURÓPÁBAN, de én nem értek az atkához, HUBER uram meg olyan közel van a tűzhöz, mindenféle sokéves anyagokból szívesen válogat, tegye már fel a V. Jacobsonii elterjedési térképét. (Lényegtelen, de fórumozgassunk, ha már van még egy kis idő, amit értelmetlenül szeretnénk eltölteni.)
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

« Válasz #3026 Dátum: 2018. Október 08. 18:48 »
Tudod János veled ellentétben én nem beszélek angolul. Oroszokkal elvagyok, németekkel megértem magam. De úgy látom veled a magyarral is sok gondom van.
A Fiam viszont jól beszél angolul is, és lefordította ami az általad feltett képek alatti szövegben olvasható, amivel Te egy olyan mesét próbáltál ráerőltetni itt a jónépre, mintha azon a darázson egy atka ülne. Levelet is kaptam...Nos mint az ott leírt szövegből is kiderül, az egy hangya, NEM ATKA.. Bizony ám ;D ;D ;D
Már vagy 20-an felhívtak ma, hogy megosszák velem az örömüket, mert csodálatossá tetted a vasárnap estét. Ennyire jót ritkán lehet röhögni. Csak így tovább.
Most meg azt mondják, ha Te nem ismersz engem, az baj...

Én azt mondom, nem kutattam az atkát a darázson. Utána nézve különféle darazsakon még fotóztak is:
https://bugguide.net/node/view/105542

Tehát ha fotóztak is, akkor kérünk egy képet arról, mert amit felraktál, azon a darázson HANGYA van! ;D ;D

Annyit mondtam, hogy a darazsak elszaporodása segít az atkáknak.
Erre Ti nekemugrottatok, ilyen baromságot még nem halottatok.

De igen hallottunk. Itt van é!
Sajnos ez az iszonyatos darázs invázió az atkának is segít. Mint az köztudott, a mi drágalátos atkánk nem olyan hűséges, hogy csak a mézelő méhek vérét szívná. Megtalálták már közönséges darázson is. (Felnőttön és fiasban is!)

Aztán.

Azaz lehetne az atkafertőzés tekintetében a megfigyeléseinket pontosítani. Akinek van alkalma darazsat irtani, az számolja már meg, hogy hány atka volt?
Fülemüle méhésztárs már megszámolta. Keress rá! ;D

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3027 Dátum: 2018. Október 08. 19:05 »
Ho

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 18:01 írta oszkár »

« Válasz #3028 Dátum: 2018. Október 08. 19:26 »
A jobboldali képen látszik jobban. Vöröshangya. Az a vörös folt középen. Jobboldalon a potroha, tehát balra a tora, és a feje. A darázs baloldali szárnytöve alatt. A hangya jobb hátsó lába felfelé áll, behajlik az íznél. Hasonlít egy kaszára, amely a darázs (jobboldali) szárnytövéhez kapaszkodik. Másként nem tudom elmagyarázni.
https://bugguide.net/node/view/105542

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3029 Dátum: 2018. Október 08. 19:50 »
a re
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 18:01 írta oszkár »