"Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden mászkálás Nosema és méhbénulás vírus. De amelyik az, ott kizárható a neo."
Szerintem a méhészek fordítva gondolják, sőt a szakirodalom szerint a vírus elhatalmasodása is lehet következménye annak hogy a vegyszerek már elintézték legyengítették az immunrendszert.
Üdv. jani bátya
Cerana!
Ha jutna időd, kérlek, kicsit világítsd meg a "méhek immunrendszerének" kérdését, mert sajnos nagyon sokan úgy vagdalkoznak a fogalommal itt, mint a véres karddal, miközben kevés fogalmuk van eme "immunitásról"...
Jani Bátya!
Van egy egyezményes szabály az idézésekkel kapcsolatban. Ha valamit bizonyítani szeretnék, akkor nem azt mondom, hogy "a szakirodalom szerint", hanem azt, hogy XY kutató az YZ nevű autentikus folyóiratban, lektorált periodikában, szóval tudományosan elfogadott fórumon (ha szóbeli közlés, tehát még nem jelent meg sehol, akkor a "szóbeli közlés" megjelölés az elfogadott a közlő megnevezésével, lehetőleg idézet formájában) közölt megállapítása szerint. Magyarán, nem egy ködös, ellenőrizhetetlen, s ekképp teljesen hiteltelen megállapítást teszek, hanem idézek egy megállapítást, ha a közlendő nem a sajátom. Ha a forrás a saját kútfő, akkor természetesen nem az az eljárásmód, mint Geddekas esetében, hogy Geddekas egyes szám harmadik személyben utalva Csujára, Csujalacira, Csujalacára, stb. gyakorlatilag "idézi önmagát".
Ezek az alábbi mondatok értelmezhetetlenek, semmi másra nem jók, mint a tárhely felesleges fogyasztására és a bizonyítékok nélküli önkiszolgáló ön-és csoport-hergelésre. Engem nem lehet vele hergelni (kiszolgálni sem), mert én bizonyítékokkal vagyok hergelhető, nem lózungok pufogtatásával:
"Szerintem a méhészek fordítva gondolják, sőt a szakirodalom szerint a vírus elhatalmasodása is lehet következménye annak hogy a vegyszerek már elintézték legyengítették az immunrendszert."
Mondjuk éppen azért szokásunk idézni, bizonyítékkal alátámasztani az érvelésünket, mert gyakorta "a méhészek fordítva gondolják", általában egyes méhészek, egyes témakörökben és jól lekövethető motivációs séma mentén. A méhészek is nevesíthetők, s ekkor szintén idézve illik elmesélni, ki, miért és miként gondolja másként.
Persze ez is csak "szerintem" van így, de jó lenne, ha minél többünk szerint is így lenne. Ha Geddekas-szerűen lennék összerakva, már igazolnám is magam, hogy "egykor Tomipapa is így gondolta..."