Kakaskukorékolás

• 4212 válasz
  • 1743507 megtekintés
*

Vivaldi

• 2049
Re:Kakaskukorékolás
« Válasz #2565 Dátum: 2018. Február 13. 09:34 »
Minden kiskakas úr a saját szemét dombján. /Bocsi, nem hagyhattam ki./

« Válasz #2566 Dátum: 2018. Február 14. 07:54 »
Kitin méhésztársnak válaszolnék arra a kérdésére, hogy hova tűnt "Bicska"?
Bicska polgári foglakozása, építész, tervező mérnök.
Semmi szabadideje nincs, akkora megrendelései vannak.
Olvas bennünket, képben van, de egyelőre ennyire telik neki.
A Tavaszváró Szakmai Méhésznapon Szekszárdon, többször fogok vele találkozni.
Szúnyogirtás.
A szálkai méhészekkel közösen írtunk egy kérelmet a polgármesteri hivatalnak, hogy indokolatlannak tartjuk a szúnyogirtás, úgy ahogy ti is.
Ezt többször meg tudtuk akadályozni, nekünk sikerült.
Azt kell, hogy mondjam ebben is "tökig" benne van a politika, valakinek ez óriási üzlet!
Gyakorlatilag leosztották a piacot, erről szól ma Magyarországon minden.
A tüntetést és a nyilvánosságot utálják, ezzel lehet ellenük küzdeni.
Nagyernyei Attila

*

Kitin

• 934
« Válasz #2567 Dátum: 2018. Február 14. 09:02 »
Amit nagyon felháborítónak tartok az az, hogy senki meg sem győződik róla, hogy egyáltalán szükséges-e az adott helyen adott időben irtani.
Akik ezt csinálják picit sincsenek tisztában vele, hogy mit csinálnak.
Nekem kell elmagyarázni a katasztrófavédelem unkatársának, hogy  mi van a méhészekkel?
Ha indokolt akkor rendben van, összehúzzuk magunkat és fújják, mit tehetünk, de ha indokolatlan akkor viszont kárt okoznak.
A nikotionidos hajó már elment de itt talán még nem volna késő intézkedni valamit.

A polgármestert, jegyzőt is megértem, mert ha lemondja akkor meg néhány szúnyog megcsíp valakit és bemegy verni az asztalt, hogy miért nem védekeznek.

*

Attila

• 285
« Válasz #2568 Dátum: 2018. Február 15. 17:39 »
Sziasztok!

Hogyan lehet akkor szúnyogirtást megakadályozni, ha az tudvalevően méhekre ártalmas szerrel zajlana akkor, ha józanul láthatóan nincsen szúnyoginvázió?

1. írunk közösen a helyi méhészekkel levelet a polgi hivatalnak már jó előre is akár?

2. ha nem kedvező a visszajelzés, akkor kivonulunk a reptérre, nem engedjük felszállni a gépet? -> csak rövid ideig kell akadályozni. Milyen következményekkel számolhatunk?

Mint látjuk, a polgi hivatal is csak végrehajtó eszköz, közvetítő.

További, civil emberek felhívása pl. közösségi médián? Objektív tájékoztatással és mindezt barátságos, szelíd hozzáállással.

Alattomosan mondhatják, hogy méhekre nem veszélyes szerrel kezelnek pl. Reptéren már 1-2 nappal ott lehetnek a 200 literes hordókban (ilyet láttam konkrétan) az anyagok, ez ellenőrizhető.

Egy-egy permetezendő körzetben viszonylag kevés méhész lehet közvetlenül érintett.
Egyesületek szintjén lehetne erre cselekvési tervet készíteni, hogy egy figyelmeztető vagy tiltakozó akcióra legyen "mozgatható" csapat, azaz picit távolabbról is érkezzenek hasonlóan gondolkodók!

A károkozás is üzlet, mint látjuk. Álljon meg a menet! Meddig kell még ezt tűrni?

Valahol el kell kezdeni.

Milyen tapasztalatotok, ötletetek lenne ez ügyben?

Köszönöm!

Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2569 Dátum: 2018. Február 15. 19:32 »
QUQURIQ !!!

Attila!

Na látod, ezért van az OMME, és a vezetősége!
Egy-egy vezetőségi ülés lehet, hogy nem elég az ügyeink elintézéséhez, hát a közgyűlés szabjon havi két-két napot a munkára. A munkabér már biztosítva van.
Központilag kell eljárni, nem egyénileg!

kiskakas
« Utoljára szerkesztve: 2018. Február 15. 20:04 írta kiskakas »

« Válasz #2570 Dátum: 2018. Február 16. 18:12 »
Az OMME-nak már készülnie kellene a 2020 utáni évekre,ugyanis nem látható ,hogyan alakul majd a mezőgazdaság finanszírozása az Európai Unióban.

A készülődés alatt értem, hogy cél-tartalékot kellene képezni.

A mezőgazdasági fórumokon egyre többet foglalkoznak ezen témával,és nem véletlenül.

E. János

A pánikkeltés mindíg jó üzlet volt. Amerikában házi bunkerek építési tanácsait tartalmazó videót is lehet venni, ami általános elektomágneses viharnak is ellenáll.

A kulcs a hogyan alakul kérdésén van.

Ha figyelitek az Európa parlamentet, akkor láthatjátok, hogy 10 millió méhcsaláddal szeretnék emelni az EU méhcsaládok számát. Ez nem lesz nyereséges az egyéni méhésznek, de a megporzáshoz kell. És a megporzáshoz túlnépesített méhcsaládszám kell. Lesz támogatás. Lehet, hogy a sárgarépatermesztő kicsit kevesebbet kap majd, de szilárd meggyőződésem, hogy
- mezőgazdasági támogatási rendszer marad, max. átalakul.
- ebben jelenleg legkisebb a méhészet, annak aránya maximum nő.

Szóval foglalkozzunk a ma gondjával, a holnapival meg majd holnap foglalkozunk. Az OMMÉ-nak nem vállalkozásokat kell üzemeltetnie. Nem kell beszállnia az atka ellenes  gyógyszer forgalmazásba, azt csinálják a profik. Nem kell viasszal kereskednie, nem kell beszállnia a mézkereskedők közé. Ilyen erővel az OMME kft kaptárt is gyártathatna, meg keretlécet, mert azt is méhész veszi. Agyrém, hogy egy egyesület vállalkozást próbál életben tartani, elpazarolja az idejét a vezetőség.

És a bevitt 36 Millió forintból, meg azokból az évi 4-5 millióból, amit az OMME átad minden évben a kft-nek mi lett? Ha ma megszüntetnénk a kft-t, mennyi maradna? Szóval nincs itt OMME tartalékképzés, az csak a dolgozói oldalon van... Össztársadalmi szinten az is hasznos...
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

bükk

• 169
« Válasz #2571 Dátum: 2018. Február 17. 09:24 »
Az OMME-nak már készülnie kellene a 2020 utáni évekre,ugyanis nem látható ,hogyan alakul majd a mezőgazdaság finanszírozása az Európai Unióban.

A mezőgazdasági fórumokon egyre többet foglalkoznak ezen témával,és nem véletlenül.

E. János

Ha figyelitek az Európa parlamentet, akkor láthatjátok, hogy 10 millió méhcsaláddal szeretnék emelni az EU méhcsaládok számát. Ez nem lesz nyereséges az egyéni méhésznek, de a megporzáshoz kell. És a megporzáshoz túlnépesített méhcsaládszám kell. Lesz támogatás. Lehet, hogy a sárgarépatermesztő kicsit kevesebbet kap majd, de szilárd meggyőződésem, hogy

Agyrém ez a + 10 millió méhcsalád,ez csak egy politikus találhatta ki.
Ez sem szakmai,sem gazdasági,sem pénzügyi oldalról nem járható út.

Jelenleg a már 16 millió méhcsalád a KAP rendszeren alig több mint 2€/család
támogatást kap a közös kalapból.
Ahhoz,hogy Hans és Jean bácsi csak a megporzás miatt tartson méheket mélyen a
a zsebbe kellene nyúlni.(min. 100€/méhcsalád).Ez mrd-os összeg lenne.
600 000 a méhészek száma,ezek nagy része hobbi méhész,nagy kérdés,hogy mindenki
rész/családarányosan kapjon-e.
Amennyiben piaci alapon lenne a megporzás vélhetően kevesen igényelnék,mivel be kell
építeni annak költségét a termék árába.
(Meg kell nézni az USA-ban mire és mire nem fizetnek beporzási díjat.)
Már a jelenlegi méhcsaládszám is a legtöbb országban komoly méhegyészségügyi
kockázatot jelent.

« Válasz #2572 Dátum: 2018. Február 17. 10:08 »

E. János

Agyrém ez a + 10 millió méhcsalád,ez csak egy politikus találhatta ki.
Ez sem szakmai,sem gazdasági,sem pénzügyi oldalról nem járható út.

Más nálunk a helyzet, mint nyugaton. A németek felmérték, hogy a rovarok 75 %-a elveszett. Ezt mind méhekkel kívánják pótolni, mert nem szeretnének kézzel porozni. Tehát szakmailag indokolt.

Jelenleg a már 16 millió méhcsalád a KAP rendszeren alig több mint 2€/család támogatást kap a közös kalapból.

Ahhoz,hogy Hans és Jean bácsi csak a megporzás miatt tartson méheket mélyen a a zsebbe kellene nyúlni.(min. 100€/méhcsalád).Ez mrd-os összeg lenne.
600 000 a méhészek száma,ezek nagy része hobbi méhész,nagy kérdés,hogy mindenki  rész/családarányosan kapjon-e.
Amennyiben piaci alapon lenne a megporzás vélhetően kevesen igényelnék,mivel be kell építeni annak költségét a termék árába.

És? A gumi árába beépítették a termékdíjat, a fénymásolóba a szerzői jogdíjat, az alkoholba a jövedéki adót.

Szerinted melyik a drágább: kézzel, ici pici drónokkal, valami speckó kütyüvel porozni a növényeket, vagy méhekkel?

Egyből más lesz a gazdaságos.

(Meg kell nézni az USA-ban mire és mire nem fizetnek beporzási díjat.)
Már a jelenlegi méhcsaládszám is a legtöbb országban komoly méhegyészségügyi kockázatot jelent.

Kockázatot jelent, de nem pusztulást. Amikor átmész az úton is kockázat, de mégsem sérül minden gyalogos. A kockázatot szigorúbb előírásokkal ellensúlyozzák, nincs is annyi nyúlós... Szóval a kockázat nem jelent semmit a valódi problémára.

Kínában menniyvel nagyobb a (humán) népsűrűség, mégsem hallasz nagy járványokról. Felépítették az egészségügyet. Van megelőzés is....

Egyszóval a veszély és az esemény elválik. 

De az eredeti kérdés más volt: Kell-e az OMMÉnak azért gazdasági tevékenységet végeznie, és idejét elpazarolnia, hogy valami veszélyes jövőhöz pénzügyi alap létesítésének álmát kergesse?
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

bükk

• 169
« Válasz #2573 Dátum: 2018. Február 17. 11:07 »
Az OMME-nak nem kellene gazdasági tevékenységgel foglalkoznia.
Kupa Mihály egykori pénzügyminiszter mondta a szövetkezetekről,egyesületekről egykoron:
Pénzügyi analfabétáknak gazdasági szervezet minek.

Az sincs meghatározva pontosan mit csináljon,meg nem is  értik a működését.
Marad a rosszindulat meg a bizalmatlanság.

Támogatások.
Hibás a megközelítésed.
A világkereskedelmet szabályok rögzítik,ha beemelsz a termékbe egy költségelemet a te bajod.
Bírod az árversenyt,vagy nem bírod és akkor a konkurencia kiszorít.
EU már eleve minden termelést támogat,mert versenyképtelen lenne.
Itthon,rögtön kivágnák az almást egy jelentős megporzási díjnál és mást termelnének.
Szerinted itthon 1 méhcsaládra mennyi zöldség/gyümölcs terület jut...0,0...hektár.

Az USA-ban a megporzási díj 90%-át a mandulások fizetik,belefér,mert ők határozzák
meg a termelésük nagyságával  a mindenkori árat.
Maradék meg a drága bogyós gyümölcsökre megy,az meg a Haagen-Dazs prémium termékeibe.
Repcéért egyáltalán nem fizetnek,napraforgóért elvétve.

*

neo

• 1000
« Válasz #2574 Dátum: 2018. Február 17. 11:21 »
Bükk!
Azt írod, hogy rögtön kivágnák az almásokat, ha megporzási díjjal terhelnék. Ne feledd azt, hogy ez viszont hiányozna termékoldalról, ahol a növekedni fog a kereslet,megemelkedik az ár, lesz pénz megporzási díjra ott, ahol ezt az almát megtermelik. Az alma az a termék, ahol az irodalom szerint nincs méhek nélkül (eladható) termés. Lehet, hogy akkor ezt az almát EU-n kívülről fogják hozni, ahol a méhek ingyen poroznak. Amíg lesznek ingyen megporzó méhek. Ez körbeér. A repce és napraforgó nem ér körbe. Ott lehet, hogy jobban örülnének, ha nem lennének méhek.

*

bükk

• 169
« Válasz #2575 Dátum: 2018. Február 17. 12:51 »
neo!

Jelenleg az EU területén minden egyes km2-re több mint 3 méhcsalád jut(!)
Ennek a területnek a töredékén van csak zöldség-gyümölcs termesztés.

Itthon van 300 ha mandula,kb. 30 000 ha alma,vagyis minden hektár almára 40
méhcsalád jut.
Almások most is gödörben vannak.
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy_a_baj_tiz_even_belul_eltunhet_a_hires_magyar_alma.645803.html

« Válasz #2576 Dátum: 2018. Február 17. 14:53 »
neo!

méhcsalád jut.

30.000 ha almából hogyan számoltad ki a 40 méhcsaládot? Az ország összes méhcsaládját elosztottad az alma mennyiségével? És ez mit mond az alma megporzásáról? Nem értem a logikádat. Én sose vándorolok almára. Szerintem ez az átlag szám nem mond semmit.

Az alma egyik kiútja lehet pont a minőségi megporzás. Több méhcsalád az almán, egyrészt számban gazdagabb termés, másrészt az alma mérete jelentősen nő a többszörös megporzás hatására. Nagyobb alma, keresettebb termés.

Szabolcsi Méhészek: Irány az almáskertek tulajdonosai, és felvilágosítani: Több méh, nemcsak több termés, de nagyobb, tetszetősebb almát is jelent!

De megint nagyon messze kanyarodtunk. Az én alapmondatom az volt, szerintem az OMMÉ-nak a mai problémákkal kellene foglalkoznia, nem bizonytalan veszélyre, az EU mezőgazdasági támogatások teljes leépítésére felépíteni a tevékenységét, és kft-zni, hogy legyen esetleg tartaléka.

A hozzászólók egyben egyetértettek, az EU mezőgazdasága támogatások nélkül, kilökve a világpiacra összeomlik. Tehát lesz támogatási rendszer, és abban a méhek szerepe miatt nem a legkisebb ágazatnak, a méhészetnek a fillérei lesznek a spórolás elszenvedői. 

*

neo

• 1000
« Válasz #2577 Dátum: 2018. Február 17. 17:50 »
méhcsalád jut.
Bükk!
Lesz ez még így se! Ez a méhsűrűség csak az amitrázzal, fluvaniláttal és kumafosszal tartható fenn, mással nem.

« Válasz #2578 Dátum: 2018. Február 17. 18:03 »
A jövőképet alakítani is kell,nemcsak az eseményeknek kitéve azokat  követni. Ezen apropóból képviselem azt, hogy az OMME a jövőjére gondolva céltartalékot hozzon létre.

Soha nem értettem egyet  a vállalkozások létrejöttével.(a tisztázatlan háttér "alkukról" ,előkészítetlenségről nem is szólva )        Az OMME-nak más a "dolga" ( célok és feladatok,tükrében) !

Szervezett és intézményesült formában meg kellene oldani a méhegészségügyi felelősök helyzetét.(Egyes elképzelések szerint lehetne állami/hatósági feladat is.)
A szervezetet -tagsági igény szerint- át kellene alakítani.
(felmérések,vélemény kutatások,beszélgetések,anyagok készítése
és még sorolhatnám)
Az érdekérvényesítés egyik fő célja kell legyen a honi mézfogyasztás növelése.
Tudom ,hogy sok más gond is van  a leírtakon túl.
Az itt leírtak  idő igényesek is.
Ekkora szervezetnél egy szervezeti változtatást bevezetni kb. kettő-három év .
Ehhez jó szakértőkre van szükség, akiknek magas a megbízási díjuk.

Csak "ütőképes",tehát jól szervezett,és irányított OMME képes hatékony kapcsolati tőkét ,lobbi tevékenységet folytatni.
A törvények előkészítésében való aktív részvétel az érdekérvényesítés egyik alappillére.

Nyilván törvénykezés kérdése kell legyen a vándorlás,letelepedés, területfoglalás, pl: a  méhészkedési jog bizonyos esetekben.
Informatika  területén :Rendelkezésre álló/tehát elérhető információ bázis arról ,ki hol telepedett le, miért nincs a mai napig aktuális
méhészkedési térkép. (Tudom , hogy a terület tulajdonosával kell megegyezni  vándorláskor,bejelenteni meg az ill. Önk-nál.  Viszont itt méhegészségügyi-termelési kockázatról van szó. Ez is indokolja az előbbieket.
Ezen lépésekre gondolok ,és  mondom a jövőbe kell befektetni,melyre készülni kell. Mindez pedig anyagi források nélkül nem megy. 
Több fontos dologra nem tértem ki;pl. ellenőrzés, hatékonyság,tájékoztatási kötelezettség,OMME-arculat ,civil közösségi jellemzők...)
 Az EU-s forrásokról nem szabad lemondani, max. igénybe kell venni.
"Az idő pénz" !   
E. János

Hozzáteszek az itt leírtakhoz.

Elolvastam az alapszabályról 2014-ben írtakat.
A mostani véleményemet ott kifejtettem újólag.

Konklúzió: Az itt megnyilatkozókkal zömmel egyetértek. Rengeteg probléma után" futkoz" a méhész társadalom,és ezek mindegyike szakértőért kiált!

Ennek tükrében térek  vissza az alapszabályra ismét,és javaslom gondoljátok meg a helyes irány "érdekérvényesítés" alapkoncepcióról való ötletelést, gondolkodást.

..és itt jön a "katalizátor " jelleg,szerepe az egyesületnek: a civilség.
Értem ezalatt: ahhoz, hogy elő lehessen terjeszteni valamit,képviselni lehessen ügyeket; meg kell határozni a közösen, együtt ,képviseleti rendszert  ecctr.
Ezt pedig csak az alapszabály garantálhatja. Ez pedig a civilség területén jártas személyeket feltételez.

Többször próbáltam erre utalni.
Nem értem : mikor tisztán látjátok a problémákat,és tenni kellene valamit ,-úgy tűnik egyetértés is van- van akkor nem előre lépés van ,hanem ún. kifogáskezelések jelennek meg.

Mire gondolok : személyeskedések,én ennyi meg annyi éve vagyok OMME tag,engem itt és itt sérelem.ez ilyen,meg olyan jó vezető..stb.

A vezetést illetőre több dologra vannak algoritmusok,kész elméletek,melyek a gyakorlatból táplálkoznak.Tehát van mivel "főzni".
Megértem :sok a probléma,csak a" legkisebb közös nevezőre" nem vagyunk hajlandók rálépni.

Kész anyagokkal is rendelkezek. Ha hajlandóság mutatkozik érdemes lenne "átbeszélni".

Kritérium: nagyon időigényes,sok utánaolvasást ,törvényértelmezést igényel. időkorlát:1-3 év.
                 üdvözlettel. E. János

« Utoljára szerkesztve: 2018. Február 19. 09:19 írta Erdélyi János »

« Válasz #2579 Dátum: 2018. Február 17. 18:43 »

Lesz ez még így se! Ez a méhsűrűség csak az amitrázzal, fluvaniláttal és kumafosszal tartható fenn, mással nem.

Psztttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt..................