A jövőképet alakítani is kell,nemcsak az eseményeknek kitéve azokat követni. Ezen apropóból képviselem azt, hogy az OMME a jövőjére gondolva céltartalékot hozzon létre.
Soha nem értettem egyet a vállalkozások létrejöttével.(a tisztázatlan háttér "alkukról" ,előkészítetlenségről nem is szólva ) Az OMME-nak más a "dolga" ( célok és feladatok,tükrében) !
Szervezett és intézményesült formában meg kellene oldani a méhegészségügyi felelősök helyzetét.(Egyes elképzelések szerint lehetne állami/hatósági feladat is.)
A szervezetet -tagsági igény szerint- át kellene alakítani.
(felmérések,vélemény kutatások,beszélgetések,anyagok készítése
és még sorolhatnám)
Az érdekérvényesítés egyik fő célja kell legyen a honi mézfogyasztás növelése.
Tudom ,hogy sok más gond is van a leírtakon túl.
Az itt leírtak idő igényesek is.
Ekkora szervezetnél egy szervezeti változtatást bevezetni kb. kettő-három év .
Ehhez jó szakértőkre van szükség, akiknek magas a megbízási díjuk.
Csak "ütőképes",tehát jól szervezett,és irányított OMME képes hatékony kapcsolati tőkét ,lobbi tevékenységet folytatni.
A törvények előkészítésében való aktív részvétel az érdekérvényesítés egyik alappillére.
Nyilván törvénykezés kérdése kell legyen a vándorlás,letelepedés, területfoglalás, pl: a méhészkedési jog bizonyos esetekben.
Informatika területén :Rendelkezésre álló/tehát elérhető információ bázis arról ,ki hol telepedett le, miért nincs a mai napig aktuális
méhészkedési térkép. (Tudom , hogy a terület tulajdonosával kell megegyezni vándorláskor,bejelenteni meg az ill. Önk-nál. Viszont itt méhegészségügyi-termelési kockázatról van szó. Ez is indokolja az előbbieket.
Ezen lépésekre gondolok ,és mondom a jövőbe kell befektetni,melyre készülni kell. Mindez pedig anyagi források nélkül nem megy.
Több fontos dologra nem tértem ki;pl. ellenőrzés, hatékonyság,tájékoztatási kötelezettség,OMME-arculat ,civil közösségi jellemzők...)
Az EU-s forrásokról nem szabad lemondani, max. igénybe kell venni.
"Az idő pénz" !
E. János
Hozzáteszek az itt leírtakhoz.
Elolvastam az alapszabályról 2014-ben írtakat.
A mostani véleményemet ott kifejtettem újólag.
Konklúzió: Az itt megnyilatkozókkal zömmel egyetértek. Rengeteg probléma után" futkoz" a méhész társadalom,és ezek mindegyike szakértőért kiált!
Ennek tükrében térek vissza az alapszabályra ismét,és javaslom gondoljátok meg a helyes irány "érdekérvényesítés" alapkoncepcióról való ötletelést, gondolkodást.
..és itt jön a "katalizátor " jelleg,szerepe az egyesületnek: a civilség.
Értem ezalatt: ahhoz, hogy elő lehessen terjeszteni valamit,képviselni lehessen ügyeket; meg kell határozni a közösen, együtt ,képviseleti rendszert ecctr.
Ezt pedig csak az alapszabály garantálhatja. Ez pedig a civilség területén jártas személyeket feltételez.
Többször próbáltam erre utalni.
Nem értem : mikor tisztán látjátok a problémákat,és tenni kellene valamit ,-úgy tűnik egyetértés is van- van akkor nem előre lépés van ,hanem ún. kifogáskezelések jelennek meg.
Mire gondolok : személyeskedések,én ennyi meg annyi éve vagyok OMME tag,engem itt és itt sérelem.ez ilyen,meg olyan jó vezető..stb.
A vezetést illetőre több dologra vannak algoritmusok,kész elméletek,melyek a gyakorlatból táplálkoznak.Tehát van mivel "főzni".
Megértem :sok a probléma,csak a" legkisebb közös nevezőre" nem vagyunk hajlandók rálépni.
Kész anyagokkal is rendelkezek. Ha hajlandóság mutatkozik érdemes lenne "átbeszélni".
Kritérium: nagyon időigényes,sok utánaolvasást ,törvényértelmezést igényel. időkorlát:1-3 év.
üdvözlettel. E. János