A méhegészségügy helyzete

• 824 válasz
  • 383108 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #270 Dátum: 2016. Szeptember 28. 09:33 »
Írásodra akár mondhatnám azt is, "minek megszületni úgy is meghalunk."
Vivaldi. Mindenki saját maga dönti el, hogy él-e NP lehetőségeivel!
Én kihasználtam a futóra a támogatást. Úgy érzem helyesen! Abban igazad van benne áll a pénzed, de a méhész nem méhész tőke nélkül. Ugye?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #271 Dátum: 2016. Szeptember 28. 10:44 »
Az egész eljárás maga egy röhej. Beszéltél már utánfutó gyártókkal? Én beszéltem. Amint megtudják, hogy támogatott utánfutót akarsz, mindnek elkezd csillogni a szeme mint a bagzó macskának. Megszagolják a nagy pénz lehetőségét.
 Ha már veszel valamit akkor fix árasat kell venni, aminek a boltba nem emelik az árát azért mert megtudják, hogy támogatott.
 Amúgy meg kedves Zümikém, ezt a "méhésznek tőke" dolgot ne nagyon emlegesd nyilvánosan mert kiverik a szemed.

*

zümi

• 1382
« Válasz #272 Dátum: 2016. Szeptember 28. 12:16 »
Látom robi75 like is nyomott a beszólásodra. Nem baj.
Én arról nem tehetek, hogy nincs tartalékod egy 0-kmes futóra.
Anti és Jenő is szépen levázolta a tőke lényegét.
Ha jól emlékszem Fekete miattad regisztrált ide hozzánk, mert már akkor is kínlódtál a futó miatt....
Egyébként lefixáltam a gyártóval a vételárat, aztán amikor sinen volt a dolog, akkor tértem rá a támogatásra.
Láss csodát,nem emelt árat! :o
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #273 Dátum: 2016. Szeptember 28. 13:53 »
Nyomtam mert ez betalált nálam, én ezeket a nyamvadt felesleges papírmunkákat, ami az országban folyik mindennel, úgy utálom mint a ....t.  Felrúgnám legszívesebben a kitalálóit.
A "tőke" szóról itt a falun, kapásból egy nagy rakás pénzen üldögélő  koma jut az emberek eszébe, aki éppen azon agyal hogy lehetne még ezt is megduplázni.
Errefele a tőke szót, egyáltalán nem hasznájuk, még a tehetősek sem, túl "kapitalista".
Arról meg ugye a társadalmi egynlőtlenség jut az emberek eszébe, amiről még nem is olyan régen, tankönyvekben olvastak csak, most meg benne élnek.

Üdv:robi

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #274 Dátum: 2016. Szeptember 28. 19:21 »
Látom robi75 like is nyomott a beszólásodra. Nem baj.
Én arról nem tehetek, hogy nincs tartalékod egy 0-kmes futóra.
Anti és Jenő is szépen levázolta a tőke lényegét.
Ha jól emlékszem Fekete miattad regisztrált ide hozzánk, mert már akkor is kínlódtál a futó miatt....
Egyébként lefixáltam a gyártóval a vételárat, aztán amikor sinen volt a dolog, akkor tértem rá a támogatásra.
Láss csodát,nem emelt árat! :o

Zümikém figyelj már ide. ha most nincs pénzem utánfutóra akkor most , miből akarok venni szerinted? És ha megnézed, amit te a gyártóval lefixálsz az már az emelt ár. Csak egyszerűen nincs kedvem a szarsággal foglalkozni, szaladgálni, papírokat intézni azért , hogy valami vállalkozót tovább gazdagítsak. és még kérintcséljek itt valakiket, hogy "engedd már meg, hogy jó drágán vehessek utánfutót."
 Gondolkozzál már? A méhész rögtön fizeti is az árat, a jóval megemelt árat a vállalkozónak, ám ő jó ha egy év múlva kap valamit. Tehát drágábban is vesz, és a pénzét szépen használja más. Ehhez nem kell nagy ész.

« Válasz #275 Dátum: 2016. Szeptember 28. 20:10 »
Vivaldi!
A gőzölgőben válaszolok.
Nagyernyei Attila

« Válasz #276 Dátum: 2016. Szeptember 29. 02:13 »
Nagy a baj címmel kaptam ezt a levelet

Jók a családok, népesek, a szélső keretet is vastagon takarják kívülről. A téli élelmet vastagon bekészítették. a méhecskék, az amitrázos füstölés már a 7. kezelésnél tart, eltérő mennyiségben, de potyognak az atkák. Mivel itthon rend van, közben elkezdem látogatni sorra a méhészeket az őszi egészségügyi vizsgálat miatt.
Vannak egészen jó állapotú méhészetek is, de vannak olyanok is, ahol nem sok jóra lehet számítani. Bár nem feladatom, de idén elhatároztam, hogy segítő szándékkal szóvá teszem azt is, amit nem látok jónak. Fel kell ezt vállalni, mert annyira közel vannak a méhészetek egymáshoz, hogy minden hatással van mindenkire, a jó is és a rossz is. Rossz etetési technológia, gyengén tartott, lerablás-veszélyes családok, vagy rossz atka ellenes technológia, bármi.
Az egyik méhészetben, félkeretes állomány: a második fiókon fólia, alatta pár-tíz méhecske, teli mézes keretek. Nem itt kell lennie a méhtömegnek, gondolom, majd alul, a fészken. Leemelés, alul szinte semmi. Három kereten lazán méhek. „ nem vagyok megelégedve”, - mondja a méhész, „nem volt időm serkenteni”, mondja egy másik, de nem fogok gyanút, hogy másról is van szó. Jó méhészek. Máshol: fedett fiasítás közepén félig kibújt méhgyerek, kinyújtott szipókával, megfázva. Fészek közepén? Amikor több helyen is ezzel találkozom, akkor már határozottan nem tetszik a dolog.
Főleg, amikor újra sort kerítek a saját állományra. (mert közben mindig rám talál az érzés, főleg, ha túl szép méheket látok másnál, az enyémek vajon mit csinálhatnak?).
Döbbenet! Pár nap alatt eltűntek a kaptárainkból az oly büszkén szemlélt szélső takaró bogarak tömegei. Sőt a középboczonádis léputcákból még további 2-3. Sírni tudtam volna. Kétségbeestem. Mit rontottunk el? Gyorsan elkezdtük végigellenőrizni az állományt, kis szerencsére a legrosszabb sort kezdtem ellenőrizni az elején. A többi azért valamivel jobb volt. A kisebbik telephely pedig egészen tűrhető. De akkor is nagy a baj. Idős méhész mesteremet hívtam, a megyei szaktanácsadót, senki nem lepődött meg. Óriási a baj, mondják. Rezisztencia. Megértem, nem én vagyok a birka, vagy nem csak én(?). De ha így van, hol vannak a hatalmas vörös rikító betűkkel teleírt újságcikkek, a villódzó OMME oldal, „emberek, értetek vagyunk, nagyon vigyázzatok, óriási a veszély!!!!!!!!!!!!.”
Tudom évek óta tart az állatorvosaink figyelmeztetése, az atkaveszélyre, hogy sok lesz, hogy majd kialakul, stb. Igazuk volt. Valószínűleg nem is egyszerre alakul ki mindenhol a rezisztencia, ha egyáltalán arról van szó, mert még mindig potyog tőle az atka..
Nem lehet (?) egyszerre elrendelni, hogy AMITRÁZ-STOP! De miért is nem?
A szaktanácsadó nem hivatalosan mondja, hogy MAVRIK. Jó, értem, összekacsintunk, (még ha lenne kedvem kacsintgatni ebben az időben…). Növényvédőszer bolt, horror ár, nem baj, semmi sem drága, oldat, applikátor, 10 ml, stb, hatásos, potyog a szemét állatja! Mezőgazdász, kezdő méhész, mentoráltamnak telefon, „ te figyelj csak, csináld ezt és ezt a MAVRIK-kal”. Ő megdöbben, ennyire nincs kidolgozott, kötelező védekezési technológia? Mint a tyukászoknál, disznászoknál? Nem, mi magunk barkácsolunk, mondom. Az amitrázt 10 évig feketén használtuk mire hivatalos lett, most növényvédőszerrel kezelünk hatásosan(?), a tíz éve rezisztencia miatt hanyagolt fluvalináttal. 
Este előveszem monitoring kiadványt tavalyról. Rosszul emlékeztem? Nem jó, nem szakszerű az akác utáni 3, a napraforgó utáni 7 amitráz (Mohai füstölővel), és majd a perizin utód klón, vagy oxálsav a végén? Olvasom, nem emlékeztem rosszul. Ez javasolt technológia. Én is sokaknak javasoltam, de most lelkiismeret furdalásom van. Vajon másnak van-e?
A lelkem sír, sajnálom a szép bogaraim millióit, elképzelem, ahogy kirepültek, és nem találtak haza. Kint, leveleken dermedtek meg a hűvös éjszakában. A családnak nagyon hiányoznak. Nekem is. De harcolunk, nem adjuk fel. Illegális szerb antibiotikummal próbáljuk csökkenteni a kár következményeit. ( Eldöntöttem, ha már tollat fogok, nem fogok hazudni!)
Emberek! Ébresztő! Minden csudajó szabálynak megfelelünk, közben kipusztulnak a bogaraink! Barkácsolunk, szereket keverünk. Erre tanítsuk a kezdőket? Mire? Ne legyünk büszkék magunkra, sehol se tartunk…Lesznek-e még kezdők, ezek után? ( Sokan mondják, nem is kellenek, miattuk, a méhsűrűség miatt van az egész. De mindenki volt kezdő.)
Eldöntöttem, a cikket nem fogom aláírni. Nem akarok harcolni senkivel, méhészkedni szeretnék, boldogan.  Írásommal a választott képviselőinket, és a funkcionáriusainkat szeretném arra felhívni, hogy tegyenek értünk. Valami elindult talán, jó példa, megindította az OMME a fumidil legalizálását…

Több kell.

« Válasz #277 Dátum: 2016. Szeptember 29. 08:31 »
" Illegális szerb antibiotikummal próbáljuk csökkenteni a kár következményeit. "

Nem tudom van-e értelme a méhész próbálkozásának, de a mézeink érdekében nagyon vigyázzunk, mert nekünk tilos etetni antibiotikumokat. Nehogy nekiálljanak most azok a méhészek éjjel-nappal etetni, -akik nem bírnak az atkával-, mindenféle szereket!!! Nem értek vele egyet, ha lehetne én is etetném, mint régen, de tilos. Lehet Fumagillin és Neo-Te-Sol nélkül is gond nélkül méhészkedni, csak nehezebb. Sokat kell serkenteni, vagy nagyobb adagokkal áthidalni a hosszú hordástalan időszakokat. Tizenkét éve nem teszek semmit a szirupba.

Az "illegális szerb antibiotikum..." helyett az illegális szerb Mitacot javaslom.  ::) ;)
« Utoljára szerkesztve: 2016. Szeptember 29. 08:34 írta kivancsi111 »

« Válasz #278 Dátum: 2016. Október 11. 10:30 »
"Ezek a jóslatok soha nem szoktak beválni, mármint hogy a negyede, fele, kétharmada elpusztul az ország méhállományának."
 A "negyede" az tavaly is bejött annak, aki azt jósolta.
Az idén- ahogy hallom a naponta érkező telefonhívásokat- lassan a fele közelében vannak egyes területeken a családszámok a nyárihoz képest, sőt közelít a nullához is néhány méhészet.
Tehát aki méheket szeretne jövőre eladni, annak azt javaslom, hogy a hirdetésre szánt pénzecskéjét már most költse el!
+1 riasztóra :-[

« Válasz #279 Dátum: 2016. December 19. 18:07 »
Kicsit furcsának találom, hogy a kutatásokra tartott méhállomány 90%-a elpusztult, az amelyik a mintavételezések miatt fontos lett volna. Ide adjunk pénzt további kutatásokra?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #280 Dátum: 2016. December 19. 18:25 »
És ha ehhez azt teszem hozzá, hogy nem is a tudomány oltárán haltak meg a méhcsaládok, hanem a gazdátlanság miatt. Sok bába között veszett el a gyerek. Tantó Viktor fiatal még tanuló méhész volt a mindennapi gondozójuk a méhcsaládoknak, de nem boldogult velük. Miért? Tapasztalat hiánya miatt. De senki sem merte őt irányítani, utasítani. Miért? Mert ő Tantó Sándornak, minisztériumi Főosztályvezető helyettesnek az unokaöccse.

Borzasztó ez az urambátyám világ. Szerintem, sőt tudtom szerint várta és kérte a segítséget Tantó Viktor, de nem kapta meg. Ma már nem tudni, hogy miért nem kapott segítséget, de a méhállomány látta kárát. Hogy Mészilaci Féle hanyagság vagy rosszindulat okozta a mulasztást, de megtörtént.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #281 Dátum: 2016. December 19. 19:08 »
Nem történt semmi más, csak a méhek nem tűrték a hazugságokat.
Szegényekkel nem közölték, hogy nekik most bomba erősnek kellene lenniük.
A méhek okosabbak mint mi emberek!
Megtanítják a hazugokat igazat mondani.
Sajnos ehhez áldozatot kellett hozniuk.
Nagyernyei Attila

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #282 Dátum: 2016. December 19. 19:15 »
 Én meg aszondom, ennek is az elnök az oka. Hiszen kikövetkeztethető, Mészáros alatt jól megvoltak, Bross alatt megdöglöttek. Lám véletlenek nincsenek.

« Válasz #283 Dátum: 2016. December 19. 19:16 »
Ha jól tudom ez a viasz- és vegyszer vizsgálatokra lett volna. Akkor ez szünetel. Az a kérdésem, a NAIK a kutatásokhoz hogyan járul hozzá? Ez melyik gödöllői szervezet?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #284 Dátum: 2016. December 19. 19:45 »
Idézet
Én meg aszondom, ennek is az elnök az oka. Hiszen kikövetkeztethető, Mészáros alatt jól megvoltak, Bross alatt megdöglöttek. Lám véletlenek nincsenek.

Vivaldi!

Biztos, hogy józan voltál, amikor ezt a mondatot leírtad? Már csak azért kérdem bocsáss meg, merthogy szegény méhcsaládok Mészilacikádnak, kedvencednek a császársága utolsó nyarán pusztultak el.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.