Fülemüle!
Nagyon jót írtál a Kárpáti méhről.
Bizony az a jó ha későn kezdi az anya a petézést. Ez eretnek dolognak tűnik, de igaz.
Viszont később, a tömeges virágporos legelő hatására ezek az anyák úgy beindulnak, hogy mire a "sima" krajnai észhez tér, már le is kerülték őket.
Visszakanyarodva a kiinduláshoz. A korai fiasítás nagyon megviseli a méhcsaládot, és a többletfogyasztás nosemát okozhat. Azokat a méhanyákat amelyek korán el kezdték a fiasítást, később ki kell szelektálnunk.
Az erős szűkítés, gondos takarás ebben az időszakban több kárt okoz mint amennyi haszna van.
Becsapjuk a méheket, ezelőtt, hogy megjönne a valós tavasz. A kaptár falát felmelegíti a napsugár, a keretek tetején lévő takarás nem engedi ki a meleget, és már be is indulnak. Természetesen nem bolondultam meg!
Alig egy hónap múlva, március elején, pont én fogok mindenkit arra sarkallni, hogy szűkítsen és takarjon.
De nem most, mert megbosszulja magát. Törekedni kell a biztonságra, mert ha visszajönnek a tartós hidegek, a kiterjedt fiasítás katasztrófába sodorja a méhcsaládot. Vannak akik a konténer folyosóját fűtik. Nagyon jónak tartom márciusban, és a nagy hidegek enyhítésénél. Most viszont még káros.
A nagy lépen telelő méhcsaládok biztonságosabban várják a tavaszt. Ezzel nem mondtam újdonságot.
Ha bőséges mézkészlettel mentek a télnek, és alsó kijárósak a kaptáraink, lassabban fognak indulni az anyák.
Miért? Mert a keretek alja felé közeledve, egyre hidegebb a fészek (különösen NB keretnél) így vontatottabb az anyák petézése. Ez jó! Később, mint fentebb írtam, a szűkítés után berobban a méhcsalád, és a mézkoszorú alatti részt teljesen befiasítja az anya. Ha nem szűkítünk, mérsékelten takarunk, több keretben, tenyérnyi fiasunk lesz csupán. Van aki fittyet hány a szűkítésre. Azért mert nem látott még ilyent, és nem tudja mi a különbség.
Inkább legyen 3 keretben táblás fiasom, léctől lécig, mint ötben tenyérnyi.
Legnagyobb gondban ebben az időszakban a Hunor kereten méhészkedők vannak. A Hunor igényli a legnagyobb szakértelemet!!!!
Ahol ősszel az anya abbahagyta a fiasítást, ott fogja most elkezdeni. Ezekben a keretekben kicsi a mézkoszorú, a keret méretéből adódóan. Ezt késő ősszel, a fiasítás megszűnése után, legalább egy földig mézes léppel kell kicserélni. Aki ezt elmulasztotta, már most cukorlepény bombával készüljön. Ez a Hunor egyik legnagyobb átka!
Folyt. köv.
Nagyernyei Attila