Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580215 megtekintés
*

Nb18

• 797
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #330 Dátum: 2015. Január 04. 20:09 »
Szia Attila!

A méztéri fiasokat hogyan jelölöd, hogy akác pörgetésnél ne kerüljön be a pörgetőbe a keret?

Nb18

« Válasz #331 Dátum: 2015. Január 04. 20:15 »
Köszönöm, Attila nagyon érdekes és hasznos információ!

« Válasz #332 Dátum: 2015. Január 04. 20:24 »
NB 18!

Ez nagyon jó kérdés!
Úgy is mondhatnám, szeretem az ilyen ffikás méhészeket.
A Hunor keretnek ez óriási előnye, hogy ha szűk fészket alkalmazok, léctől lécig fias lesz, még a kötő sejtek is.
Ez a lényeg, de ezt sokáig titkoltam. Most megfogtál, válaszoltam.
A Hunor egy iszonyú jó kis kaptárrendszer. Na azért nem állok vissza, mert pakolászni azzal is muszáj.
Tehát még egyszer. Már kora tavasztól úgy irányítom a fészket, hogy azok fiasok kerülnek majd a méztérbe amelyik tök fias. Ezt már a KB lépen méhészkedők sem tudják!!!!
Mert a plusz 2 cm a fias felett mézesedik. Azért a Hunor a rakodó rendszer határa!!!!!!!
Télen ez a 2 cm hátránya  a Hunornak, de most nem ez volt a kérdés.
Üdv:Attila

« Válasz #333 Dátum: 2015. Január 04. 20:29 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 03. 22:07 írta kivancsi111 »

*

Nb18

• 797
« Válasz #334 Dátum: 2015. Január 04. 20:32 »
Ezt értem Attila, de én az NB rendszerre gondoltam. Itt ugye már van bőven méz a fias keretekben..

« Válasz #335 Dátum: 2015. Január 04. 20:47 »
NB 18!
Erre hosszabban fogok válaszolni.
Nagyernyei Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #336 Dátum: 2015. Január 04. 20:51 »
Ok! Várom!  :D

« Válasz #337 Dátum: 2015. Január 04. 21:55 »
NB 18!

Az NB fekvő kaptáraknál talán ez a legnagyobb gondja a méhészeknek, hogy lehet a fészken kívüli lépekből tiszta mézet pergetni, ha még fias is van benne.
Értem a kérdést.
Első legfontosabb dolog, ismerni kell azt az erdőt amelyiken kezdjük a termelést.
Álló méhészeknek egyértelmű, a vándorok meg általában tudják.
Erre kell belőni a méhcsaládjainkat, hogy addigra legyen a legtöbb kijáró méh, de éppen ne rajozzanak meg.
Ezt úgy hívják méhészet, méhészkedés. Mindenkinek ez a célja, de ezt, hogy érjük el.
Az én mostani meglátásom szerint, és ez most a fekvő minden típusára igaz, nem akác előtt tíz nappal kezdünk anyát korlátozni hanem mér előtte, 4-5 nappal!
Beállítjuk a szűk fészket, ki ki maga igénye szerint, és fedett fiasokat az anyarácson kívülre helyezzük.
Ebben van egy jókora mézkoszorú is, valamint kerülhet bele némi nyitott is.(Ez nem baj) Amikor elindul a hordás szétdobom a még meglévő fiast, az anyarácstól távolabb helyezem. Ez általában tenyérnyitől nem nagyobb, amire saját kifejezést használok.
Pötty fiasok. Másnap indul a tisztító pergetés. Egyszerre is próbáltam ezt a műveletet, de mindig csak kapkodás lett a vége. Nagyon fontos az időegyeztetés. Talán a legfontosabb az akác mézelésének kezdeti időpontjának a megállapítása, ha ez sikerült már nyertünk.
Az utóbbi években sokszor megtréfált, és gondolom ezért is kérdezted meg, hogy veszem ki a fias körüli mézet.
Végveszélyben, előfordulhat az is, hogy lekések róla, mert "ránk érik" az erdő, nem az a bizonyos.
Akkor bizony baj van, kell csinálni egy előpergetést, ami valójában egy megcsúszott tisztító pergetést jelent.
Ekkor vékonyabb lesz a méz, (ez nem is akác) tehát veszteségünk is származhat belőle.
Fiast ha elehet nem pergetek, de a tenyérnyi fedett nálam is pergetőbe kerül.
Tudok olyan méhésztársról  aki nem korlátozza az anyákat, a hordás beindulásakor minden keretet kiperget!
Raj tuti nincs, de számomra ez drasztikus, sajnálom az álcákat.
Remélem kielégítő volt a válaszom.
Nincs új a nap alatt, a fekvő egyszerű mint a bicikli, csak néha hegyre is kell mennünk.
Üdv:Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #338 Dátum: 2015. Január 04. 22:14 »
Köszönöm szépen a felvilágosítást!

« Válasz #339 Dátum: 2015. Január 16. 20:33 »
Méhészkedjünk egy kicsit!

Saját előadásom címe, a kaptártípusok összehasonlítsa, az akácméz termelés tükrében.
Most nagyon vázlatosan megpróbálom összehasonlítani, sorozatos hozzászólásaimmal a kaptárakat a jelenlegi helyzetben.
Egyáltalán érdekes e ebben az időszakban,hogy milyen kaptárban tartjuk a méheket?
Véleményem szerint nem érdekes.
Na azért itt nincs vége a témának.
Nézzük meg, hogy viselkednek a méhcsaládok ilyenkor a különböző típusokban. 
Először is beszéljünk a korai fiasítás szerepéről. Ez keret, és kaptártípustól független.
A korai fiasítás rendkívül megterheli a méhcsaládot. Az egész kolóniára nézve, óriási terhet jelent ha már most nyitott fiasítása van a méhcsaládnak. A hajnalok hűvösek, sokszor kemény fagyokkal tarkított.
A fészek közepének hőmérséklete durván 36 Celsius fok. Ezt a hőmérsékletet nagyon kemény munkával tudják a méhek előállítani, azzal, hogy mézet fogyasztanak, izommunkát végeznek, és így hőt termelnek.
Addig elvileg nincs gond amíg rendszeresen ki tudnak repülni. Igen ám, csak szemünk sarkából nézzünk rá a naptárra. A kutya még nem ette meg a telet! Tehát ne serkentsük a méheket, ne buzdítsuk az anyákat petézésre. Abból még nagy baj is lehet. Ha visszajön a tartós hideg, és hosszú bezártság, a többlet élelem fogyasztás, a mi a fiasítás fűtéséhez kell, megbosszulja magát. A vége mindig a Nosema, az élelem hiányról nem is beszélve.
Itt folytatom.
Nagyernyei Attila

*

Nb18

• 797
« Válasz #340 Dátum: 2015. Január 16. 21:47 »
Tegnap is, ma is figyeltem a méheket ebben a jó időben. Vittem magammal meleg vizet, felkészülve arra, hogyha lepik az itatóban felgyülemlett hideg csapadék vizet, kicseréljem meleg vízre. Egy méhet sem találtam rajta, talán még nem indult be nagyon a fiasítás és beérik a kaptárban lecsapódó párával. Tartok tőle, hogy ez nem marad így sokáig, ha ez a felmelegedés eltart még pár napig. Ha ezután megjön a kemény tartós hideg, na akkor majd elválik, hogy ki, milyen gondossággal készítette fel az állományt a télre.

Nb18

« Válasz #341 Dátum: 2015. Január 17. 17:10 »
Ebbe a fiasítás kérdésbe szerintem a méhfajok is meghatározók lehetnek. Nem akarok ezek ellen szólni, de a krajnai tipusnál nem hiszem, hogy jelentősen beindult volna a fias, mert nekem is erősen repültek, de a vizet egyáltalán nem járták. Nekem a kárpáti típusú krajnai van, ezek hidegtűrők és nem indulnak túl korán.

« Válasz #342 Dátum: 2015. Január 17. 17:12 »
Javítom a hozzászólásomat, nem méhfajok, hanem méhfajták.

« Válasz #343 Dátum: 2015. Január 17. 21:14 »
Fülemüle!
Nagyon jót írtál a Kárpáti méhről.
Bizony az a jó ha későn kezdi az anya a petézést. Ez eretnek dolognak tűnik, de igaz.
Viszont később, a tömeges virágporos legelő hatására ezek az anyák úgy beindulnak, hogy mire a "sima" krajnai észhez tér, már le is kerülték őket.
Visszakanyarodva a kiinduláshoz. A korai fiasítás nagyon megviseli a méhcsaládot, és a többletfogyasztás nosemát okozhat. Azokat a méhanyákat amelyek korán el kezdték a fiasítást, később ki kell szelektálnunk.
Az erős szűkítés, gondos takarás ebben az időszakban több kárt okoz mint amennyi haszna van.
Becsapjuk a méheket, ezelőtt, hogy megjönne a valós tavasz. A kaptár falát felmelegíti a napsugár, a keretek tetején lévő takarás nem engedi ki a meleget, és már be is indulnak. Természetesen nem bolondultam meg!
Alig egy hónap múlva, március elején, pont én fogok mindenkit arra sarkallni, hogy szűkítsen és takarjon.
De nem most, mert megbosszulja magát. Törekedni kell a biztonságra, mert ha visszajönnek a tartós hidegek, a kiterjedt fiasítás katasztrófába sodorja a méhcsaládot. Vannak akik a konténer folyosóját fűtik. Nagyon jónak tartom márciusban, és a nagy hidegek enyhítésénél. Most viszont még káros.
A nagy lépen telelő méhcsaládok biztonságosabban várják a tavaszt. Ezzel nem mondtam újdonságot.
Ha bőséges mézkészlettel mentek a télnek, és alsó kijárósak a kaptáraink, lassabban fognak indulni az anyák.
Miért? Mert a keretek alja felé közeledve, egyre hidegebb a fészek (különösen NB keretnél) így vontatottabb az anyák petézése. Ez jó! Később, mint fentebb írtam, a szűkítés után berobban a méhcsalád, és a mézkoszorú alatti részt teljesen befiasítja az anya. Ha nem szűkítünk, mérsékelten takarunk, több keretben, tenyérnyi fiasunk lesz csupán. Van aki fittyet hány a szűkítésre. Azért mert nem látott még ilyent, és nem tudja mi a különbség.
Inkább legyen 3 keretben táblás fiasom, léctől lécig, mint ötben tenyérnyi.
Legnagyobb gondban ebben az időszakban a Hunor kereten méhészkedők vannak. A Hunor igényli a legnagyobb szakértelemet!!!!
Ahol ősszel az anya abbahagyta a fiasítást, ott fogja most elkezdeni. Ezekben a keretekben kicsi a mézkoszorú, a keret méretéből adódóan. Ezt késő ősszel, a fiasítás megszűnése után, legalább egy földig mézes léppel kell kicserélni. Aki ezt elmulasztotta, már most cukorlepény bombával készüljön. Ez a Hunor egyik legnagyobb átka!
Folyt. köv.
Nagyernyei Attila

« Válasz #344 Dátum: 2015. Január 18. 18:00 »
Kellemes estét kívánok!
Egyedül az alacsony keretes rakodót, az 1/2 NB-t nem veséztem ki.
Háááát, akik ezen teleltetnek, nekik is húz egy két barázdát a homlokukra az időjárás.
Egy fiókon való telelés, nem igen működik. A kettőn, csak komoly családok vészelik át a telet.
Általában a méhcsalád alul kezdi a telet, és ahogy haladunk tavasz felé, egyre feljebb húzódnak.
Igen ám, de a közepes, és gyenge méhcsaládoknak van egy nagy erőpróbája, az pedig a két fiók közötti 10 mm-es méhjárat, az alsó keretsor felső léce, valamint a felső keretsor alsó léce. Ez minimum 3 cm, de lehet 3,5 is.
Ha a kicsi a méhtömeg ezt a pá centit nagyon nehezen tudja átlépni, sokszor elszakad a telelő fürt a méztől.
NB keretben nincs ilyen, mert ott ez a kettő, egy. Általában az 1/2 NB felső keretsora földig mézes lépekből áll.
Ha jól beetette a méhészünk a méhcsaládokat, akkor a két keretsor között zugok is vannak, így csökkentve azt a veszélyt, nehogy a kritikus időszakban ne tudjanak a méhek a méz közelébe vonulni.
Ezt egyébként kívülről is lehet hallani, olyan mint amikor rajt zsongatunk be, úgy vonulnak a méz után.
Általában nappal, a legmelegebb órákban teszik ezt. De mi van akkor, ha kemény fagyok vannak hetekig, és ott a fias?
Marad az ima.
Folytatom.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2015. Január 18. 18:03 írta Nagyernyei Attila »