Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 579995 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #270 Dátum: 2014. Június 21. 06:23 »
Tisztelt Méhészek!
Sokan írtátok, és telefonon is beszélgettük a korai hereűzést.
Továbbra is az a véleményem, hogy a hosszan tartó hordástalanság az oka.
A méhcsaládok takarékossági okokból nem etetik az "élősködő" heréket.
A polgári életben is így kéne működjenek a dolgok? Akkor csak az elvégzett munka után járna fizetés.
Azt további érdekességnek tartom, hogy az akácvirágzás után teljesen visszaesett a herefiasítás aránya.
A kitördelt herelépeket vontatottan építették (ez is a nektárhiányra utal) és az anyák nem petézték újra.
Azoknál a családoknál sem, ahol nem volt rajzási láz, és az öreg (1 éves) anyák maradtak.
Hála az égnek, én megúsztam a tömeges rajzást, sőt ilyen kevés rajom már rég volt.
Sokkal szebb a méhészetem,mint amikor szaktanácsadó voltam, és minden beavatkozást időben el tudtam végezni.
Az anyakorlátozás nem csak azért szükséges, hogy a dandárra sok kijáró méh legyen, és maximálisan ki tudjuk használni a méhlegelőt, hanem,hogy csak néhány kereten kelljen a bölcsők után vadászni.
Igen, a tartalék családokra ekkor is nagy szükség lehet! A "megkergült" méhanyával egyszerűen kicseréltem, a rajzási láz így megszűnt, a tartalék család pedig megmaradt.
Majd még boncolgatom ezt a témát.
Sokan azt feltételezik, hogy gyengék voltak a méheim.
Jelentem ez rosszindulatú igaztalan hír. Sokan jártak nálam akác alatt.
Amikor a kaptárbontáskor csak ennyit mondanak a méhészek..
"Hú ha. Mind ilyen?"
Válaszom: Nem,most mutatok jobbat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #271 Dátum: 2014. Június 21. 20:09 »
T. adamez! Olvasva hozzászólásod nem irtad hány keretes Péntek kaptárral méhészkedsz? Az eredetit én szüknek tartom, nekem 19 és 20 keretesek NB mérettel. Igy nincs baj a hellyel,  méznek is van bőven. Szerintem itt kell a hiba okát keresni,  megitélésem szerint anyarács nélkül is használható a kaptár.

« Válasz #272 Dátum: 2014. Június 23. 14:50 »
Szerintem Te átvágsz minket adamez!

Köszönöm a megelőlegezett bizalmat, de tényleg kezdő vagyok. Rengeteget olvasok a méhekről és a méhészkedésről, de azért a kaptárszolga még bizonytalanul áll a kezemben.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Június 23. 14:54 írta adamez »
Üdv, Ádám

Fészekmézkamrás NB18

« Válasz #273 Dátum: 2014. Június 23. 14:53 »
Olvasva hozzászólásod nem irtad hány keretes Péntek kaptárral méhészkedsz?

NB18-as fekvő kaptárakkal próbálkoztam. Lehet, hogy nem adtam elég időt arra, hogy megtanuljam jól használni ezt a rendszert, de az a helyzet, hogy a keresztlépes fészekmézkamrás kaptár nekem szimpatikusabbnak tűnt és annyi jót olvastam róla, hogy szívesen tértem át rá.
Üdv, Ádám

Fészekmézkamrás NB18

*

irido

• 488
« Válasz #274 Dátum: 2014. Június 23. 20:49 »
Sokkal szebb a méhészetem,mint amikor szaktanácsadó voltam
Ne haragudj Attila, de ezt nem tudom elhinni. A Te méhészetedet címlapon kellene szerepeltetni. Mindig is csodálatos volt. Nem hinném, hogy annál szebb lehet. Szerintem ott még annak is kedve van mézet venni, aki eredetileg nem akart. Ha még lenne az országban 50-100 ilyen méhészet, az az egész méhésztársadalomnak plusz jövedelemmel járna. Hiszen így néz ki egy igazi bemutató méhészet. Mármint amelyik a vevőnek mutatja be a méhészetet. Minden elismerésem a Tiéd. Gratulálok hozzá. Nem tudom az a kút ott 100 méterre lejjebb tőled megvan-e még. Kb. 30 éve ittam belőle egy bicajtúráról hazafelé tartva, egy hétre kórházba is kerültem tőle. Na azt jobb ha elkerülik az emberek. De a méhészeted az pazar látvány.

« Válasz #275 Dátum: 2014. Június 24. 08:17 »
Édesanyám az alföldön lakik, és évente többször is meglátogatom. Az út egy szakasza erdőkkel övezett dimbes-dombos tájon, kanyargós úton vezet. Az egyik kanyarban van egy csodálatosan szép méhészet. Évek óta mindig megállok, de legalábbis lelassítok és gyönyörködök egy sort ebben a méhészetben. Évekig fogalmam sem volt róla kié lehet, de biztos voltam benne, hogy nagyon alapos és rendszerető lehet az illető. Aztán Attila tollából megjelent egy cikk a Méhészetben a napkollektoros meleg vizes itatásról. A cikkhez képet is mellékelt. Azóta tudom, kinek a méhészetében szoktam gyönyörködni!
Üdv, Ádám

Fészekmézkamrás NB18

« Válasz #276 Dátum: 2014. Június 24. 18:30 »
Tisztelt "irido"!
A kút aminek vizétől valószínű, hogy megbetegedtél még megvan, de nagyon elhanyagolt állapotban.
Az épülettől mintegy 35 méterre található Délre.
Pedig annak a kútnak története van ám. Anno 1873.július 20-án helyezték forgalomba a Bátaszék-Dombóvár-Zákány-Vaspályát! Igen akkor ez volt a neve, a MÁV Történeti Múzeumban kutakodtam ez iránt. És a kis ház?
Hát ez volt a bakterház, később a 100 méterre lévő alagút megnyitása után 24 órás állandó készültségű katonai őrházként működött, a világháborúk alatti esetleges merényletektől tartva.
Az alagutat 1911-ben adták át. Addig annál a rossz vizű kútnál tankolták a gőzösöket!
Köszönöm az elismerő szavakat. Most voltunk a MÁV lapjában! Mindenféle vasúttal kapcsolatos dolgot gyűjtök.
Hála az égnek néhány méhész  van még akik dolgoznak jelenleg is a MÁV-nál. Sok cuccot sikerült így összegyűjtenem. Teljes MÁV-os tiszti öltönygarnitúrát. Sípot, lámpákat, sin darabot (1872-es gravírozott dátummal)
és sok,másoknak kacatnak tűnő apróságot.
Ádám gyere be ha arra jársz!
Mindenkit szívesen látok, ha dolgoznék besegíthettek!
Ugye néhány hozzászólásommal ez előtt azt írtam,hogy amióta nem vagyok szaktanácsadó szebb a méhészetem.
Én konkrétan a méhcsaládjaim kondíciójára gondoltam. A környezetet is megpróbálom rendben tartani.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #277 Dátum: 2014. Június 26. 13:13 »
Sziasztok!
Lehet ilyen kaptárral is találkozni!

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #278 Dátum: 2014. Június 26. 13:15 »
Áthelyezés után 3 napra az anya szépen petézett.

« Válasz #279 Dátum: 2014. Július 22. 16:56 »
Jó napot, sziasztok!
Szeretnék a fórumon bemutatkozni, nem csak ismeretlenül olvasgatni.Krisztiánnak hívnak, Győrben élek családi házas övezetben.Nagyon-nagyon zöldfülű vagyok a témában, olyannyira, hogy máj. 17.-én (idén) szagoltam be először kaptárba, és nagyon beleszerettem.Járok tanfolyamra, de az tiszta sor, hogy ott csak alapot adnak, a dolgokat saját bőrömön tapasztalom meg.
Amit tervezek:Hobbiként szeretném csinálni, kb. 4-5 családra gondoltam, amit főállás mellett el szeretnék látni.Nem szeretnék vándorolni, szerintetek ez így működőképes?Gyümölcsfák, virágoskertek, földek vannak a környéken.Milyen kaptárakat javasoltok?Bocsánat, hogy lehúzom a színvonalat:-)
Krisztián

« Válasz #280 Dátum: 2014. Július 22. 22:06 »
Tisztelt pinyo 24!
Mindenki így kezdi, ez természetes.
Bármilyen szakmai kérdésed van, itt válaszolunk.
Te nem fogsz 4-5 családnál letapadni, mert magával ragadott a méhcsalád varázsa.
Az a gond, ha kezdő méhész osztja az észt, esetleg előadóként rukkol elő. Te őszinte voltál, és így helyes!!!!!!!!!!
Kicsi ez a kör, hamar kiderülnek a turpisságok.
Légy üdvözölve közöttünk, szívesen válaszolok akár én is kérdéseidre!
Milyen kaptárban kezdj méhészkedni?
Én emiatt kiutaztam Svájcba az Apimondiára, mert sokáig hezitáltam a típusok között.
A jónál is van jobb, mindegyikben lehet eredményesen méhészkedni.
4-5 családnál szinte mindegy.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila

« Válasz #281 Dátum: 2014. Augusztus 13. 17:57 »
Mindenkinek kellemes íly késő délutánt!
Szeretnék bemutatani egy kissé furcsa kaptárt, majd felépítését.http://m.youtube.com/watch?v=ZXpyxUNYwMc majd felépítése: http://m.youtube.com/watch?v=w4qvPZaOXFo sajna jobbat nem találtam.
2. Megtaláltam a warré kaptár felépítését magától az alkotójától:http://m.youtube.com/watch?v=1KVn-NZTfus . Esetleg még ha valakit érdekel egy film is ::http://m.youtube.com/watch?v=kO42_rOhy1c
 Remélem találtam nektek valami újdonságot ami érdekes is.
További jó időtöltést a szorgos méhecskékkel!
Ákos
« Utoljára szerkesztve: 2014. Augusztus 13. 22:42 írta RetardD »

« Válasz #282 Dátum: 2014. Augusztus 13. 19:44 »

« Válasz #283 Dátum: 2014. Augusztus 13. 22:52 »
Jó estét Bogár!
Lehet én gondolom rosszul,ami meglehet, de nem lett volna egyszerűbb simán a körfűrésszel vágni?
Előre bocsi ha rosszul gondolom!
További nyugodalmas éjszakát.
Ákos

« Válasz #284 Dátum: 2014. Augusztus 21. 09:54 »
Ata 67 írta a Zöld Fórumon.
Talán itt nálunk észreveszi reagálásomat, mert érdekes témát feszeget.
Ezt írja:
"Én egy völgyben tartom a méhest. A szél északról, vagy délről fújhat. A kaptárak kijárója keleti, és nyugati irányba néz. Ez így rendben van?
Több méhésztől olvastam, hogy a keleti tájolást preferálják. Csak néhány kaptárat helyeztem el kelet felé, mert meredek domboldal van arra, így amikor kirepülnek, rögtön egyéb irányba mennek. Inkább nyugat felé van szabad terük."
A Fekete-Fehér Méhészklubon is többször értekeztünk már erről a nem jelentéktelen témáról.
A méhészeti termelési szezonban teljesen mindegy merre néznek a kijárók.
Ezzel nem kell foglalkozni, bármerre is nézhetnek nincs jelentősége.
A telelésnél viszont más a helyzet.
A legideálisabb a DNY-i tájolású kijáró.
Miért? Mert a nap egyre alacsonyabban jár, és a telelés alatti tisztulásokat, hogy ki tudják használni a méhek, délután két óra körüli idő a legalkalmasabb erre, és akkor kell a kijárónak DNY-nak néznie!
Mi van akkor ha K-nek, ÉK-nek reptetünk.
A méhek árnyékba érkeznek haza, mert a saját méhlakásuk kijáróját letakarja a nap. Végeredmény, a tömeges ledermedés. Ennek kora tavasszal is nagy jelentősége van, amikor hatalmas virágporcsomókkal jönnek haza a dolgozók, a tíz fokot alig meghaladó időben. Ekkor az árnyékos oldalon ledermedve elvesznek.
Aki teheti, D-nek, DNY-nak irányítsa a kaptárak kijáróit telelés alkalmával.
Aki nem hiszi próbálja ki.
Biztosan van ellenkező példa, én csak "melegen" ajánlom a napsütötte kijárót.
A kijáró helye a másik sarkalatos kérdés, de erről később.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2014. Augusztus 21. 10:06 írta Nagyernyei Attila »