Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580360 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #450 Dátum: 2015. Július 29. 13:38 »
Vajon mi történik a 10 keretes termelő hunor család fészkében, ha akác előtt 1-1táblás friss petés keretet kiteszek a szélére? Mennyi méz ill. mennyi fíasítás lesz a fészekben 2-3 hét múlva?

« Válasz #451 Dátum: 2015. Július 29. 15:17 »
Belphegor!
Értem a provokatív kérdést, de van erre is válasz.
Így elképzelhető, hogy több fiasod lesz, de sok álcával.
Akác alatt a sok álca olyan mint az IFÁ-n a pótkocsi.
Teljesen visszafogja a termelést.
Lehet ezt ragozni, jó úton haladunk, és ez valóban kaptártípustól független.
A lehető legtöbb kijáró méh kell, ahhoz pedig csak kevés nyitott "árán" jutunk.
Ha drasztikusan lehűl az idő, még azt is elérheted, hogy bemeszesednek.
Nyitottat a deszka mellé soha nem teszek.
Ha a Hunort a fészekben korlátoztam, akác végére 5 keret táblás fiasom volt, a mellette lévő 5 pedig földig lefedve.
Ezért mondtam azt mindig, hogy a Hunort lehet a legjobban lekopasztani.
A méhek ezt a kerettípust biztosan nem választanák, ezt a méhészek szeretik.
Ha ezt így lepergettem volna, másnap etetés.
Azt nem tudom megérteni a hozzászólásokat olvasva, hogy miért paráztok az anyákat korlátozni?
Az nem azt jelenti, hogy nulla fiasuk van a családoknak.
Kevesebb keretbe koncentrálják azt, nagyobb felületen.
A méz ekkor teljesen elválik a fészektől, itt már nincs kiszorítósdi.
Tapasztalataim alapján a legnagyobb kritikát az NB fészek 1/2 méztérnek adnám.
Az a rendszer rakodónak nem mondható.
Tényleg mi egyáltalán a rakodó kaptár.
Hunor fészek Hunor méztér az csak egy egyenlő lépes kaptár.
Hunor fészek két Hunor méztér az igen, az már rakodó.
Jó az irány, javaslatom, hogy folytassuk.
Üdv:Attila

« Válasz #452 Dátum: 2015. Július 29. 21:21 »
Ebben az utolsó írásodban is annyi szakmai tévedés van, hogy tényleg nem érdemes neked semmit sem mondani...

*

Nb18

• 797
« Válasz #453 Dátum: 2015. Július 29. 21:30 »
Sziasztok!

kiváncsi111!

Az előző hozzászólásodat kifejtenéd bővebben?

« Válasz #454 Dátum: 2015. Július 29. 22:14 »
Én azt szeretném megkérdezni azoktól akik kritizálnak, hogy kipróbálták e azokat a módszereket amiről itt írogatok?
Ha nem, azt sem tudják mekkora a különbség.
Én az övékét ismerem, van összehasonlítási alapom.
Egyébként a pergetési átlag a lényeg, osztogathatunk itt egymásnak okosságokat.
Nem biztatlak benneteket számháborúra, ezt a végére hagytam, mert provokálnak.
Tavaly leírtam egy példát, de nem figyeltetek.
Az egyik méhész pár éve leesett a konténer lépcsőjéről.
Elmenetem neki segíteni.
Attól a konténertől pergetett a legtöbbet amit én csináltam (ezt ő mondta), aminek örültem.
De mi a lényeg?
Az egyik konténerben nem tudta időben korlátozni az anyát, így elmaradt.
Tudjátok mekkora lett a különbség?
Szavazzatok!
Ja és melyikből ment ki több raj?
Biztosan vannak írásaimban is hibák, még az is lehet, hogy tévedések.
Egyet állítok, amiket én itt leírok mind kipróbáltam, és sok méhésznél láttam egyet s mást.
Volt aki nem messze tőlem hanyatt esett a saját méheitől, és amikor elmondtam neki, hogy az előbb említett konténeres méhésznél repce közepén annyi fiast elvettünk (háromból), hogy a negyedik konténert be tudta telepíteni.
Ez azt jelenti, hogy a repce úgy egy hete tartott, és már akkor a 8 keret NB fölötti fiasokat elszedtük.
Ebből lett egy új konténer betelepítve.
Tudom miket írogatok, senkit nem szeretnék megsérteni, de a jótól is van jobb.
Azt gondolom nehéz elképzelnetek, hogy valaki az idén is háromszor akkora átlagot pergetett mint az előttem író kolléga.
Nálam ő szint, és ugyan azt csinálja mint én.
Majd megmondom neki is, hogy szakmai tévedése van, kevés a 3X annyi kiló/család, egy akácon, állományszinten, mint amekkorát kivancsi 111 írt, és neki sem volt több jó napja.
Ne az erdőt kérdezzétek, hogy hol volt, a módszert!
Ugyan ebben az erdőben született 12 Kg/család átlag is, semmivel sem rosszabb méhcsaládnál, KB fészek KB méztér, közte 1/2 NB.
A borsodi fiúk látták a méhészet.
Végül is nem bírósági tárgyaláson vagyunk, hogy bizonygassam igazam.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 29. 22:21 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #455 Dátum: 2015. Július 29. 22:26 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 03. 21:59 írta kivancsi111 »

« Válasz #456 Dátum: 2015. Július 29. 22:48 »
Még eddig ilyent nem írtam, de én most fejeztem be, ez nem szakmai eszmecsere, és így valakinek engedni kell.
Nem akarlak sértegetni, így sajnos az olvasók lesznek a károsultak.
Annyira sok az ellentmondás írásaidban, hogy nem kívánok rá reagálni.
Egyébként Misi hívott, hogy töröld a bejegyzést, mert valótlant írtál rólam, és őt ne keverd bele.

Köszi.

Üdv:Attila

« Válasz #457 Dátum: 2015. Július 30. 00:20 »

« Válasz #458 Dátum: 2015. Július 30. 04:49 »
Attila, egyáltalán nem provokációnak szántam a kérdést. Nem szeretnék senkit sem provokálni, ez csak egy sima kérdés volt. Úgy tűnik, hogy a napokban kicsit felpezsdült ez a topik és nem csupán az érdekes hozzászólások miatt, hanem feltehetően az olvasottság terén is. A magam részéről azért szóltam hozzá a témához, mert ma már a teljes  állományom (unk) -ketten kezeljük tulajdonképpen- 150-200 család (szaporítással, eladással is foglalkozom) 3x10 keretes HUNOR rakodó. Előtte NB kaptárakban méhészkedtünk, jellemzően NB24-ben ill. NB18-ban.  Lényeg, hogy többször olvastam itt a Méhészklubon a hozzászólásaidnál, hogy ezért vagy azért nem irigyled most a hunorosokat ill. ezért vagy azért most a hunorosok bajban vannak. Én kizárólag a 10 keretes hunor rakodóhoz tudok hozzászólni és véleményt mondani, elsősorban a saját tapasztalataim alapján. 12 keretesben sohasem méhészkedtem, nincs értelme véleményt mondanom róla. Annyi bizonyos, hogy mi (jelen esetben te meg én) ezt a hunoros kérdést alapjaiban teljesen másképp látjuk. Szerintem nem tenne jót a Méhészklubot olvasó kezdő vagy a méhészet iránt érdeklődő számára ha csupán egy valaki (éppen a fórumvezető) negatív véleménye alapján azonnal leírná ezt a kaptártípust. Azt sohasem állítottam, hogy ez lenne a legjobb kaptár a világon (vajon melyik az?) , de ebben a típusban is nagyon eredményesen lehet méhészkedni.  Nálam a család az év legnagyobb részében 2  fiókon van. A 3. fiókot többnyire a termelés időszakában használom egyrészt azért, mert jó akácon kevés a családnak 1 hunor  méztéri fiók másrészt pedig szöktetéssel veszem el a mézteret . Hozzászólásaidból nekem kitűnik, hogy a legnagyobb gondot neked a hunornál a „felkészülés a betelelésre”  okozta hiszen a 10 keretes hunor  fiókban meglehetősen bajos volt a családnak (a méhésznek) egyszerre a telelő élelmet, virágport raktározni és eközben a fiasítását is az évszaknak megfelelően a lehető legnagyobbra  kiterjeszteni. Ez a probléma érthető is mivel egy 10 keretes fiók ehhez kevés. Ezért aztán én nem is erőltetem a családot egy fiókra, hanem ilyenkor mindkét fiókot a rendelkezésére  bocsátom.  Korábbi hozzászólásomban talán ki kellett volna hangsúlyoznom a TERMELŐ jelzőt, hiszen az ember amikor méhcsaládról beszél akkor jellemzően a termelő családra gondol.  Viszont arra a 10 fészekkeretes hunor családra, amelyiknek a két szélső mézes-virágporos (bár már részben ezekben is van fiasítás) lépjein kívül, akácon komoly mézkoszorú van illetve hordásban „bemézez” még 2-3 keretet is a fészekben és csak „tenyérnyi fiasa” van, arra egyszerűen nem illik a „termelő méhcsalád” fogalma. (vagy egyszerűen csak kevés volt neki  a méztér) Azt a családot már tavasszal fel kell  számolni maximum ha nem anya gondja van, akkor anyatartaléknak  félretenni. Ilyen „családokkal” nem lehet termelni, ilyen családoknál nemhogy a szélre friss petés keretet kitenni tilos, de még megtűzdelni sem ajánlatos. A termelő méhcsalád népessége ugyanis akác előtt zsúfolásig takar 2 hunor fiókot úgy, hogy ha leveszük a mézterét, akkor folyik le a „bogár” a fészekfiók oldalán. Na az ilyen család fészkében nem kell attól tartani, hogy meszes lesz, meg mézkoszorút húz, meg tenyérnyi fias lesz nála akác végére. Az ilyen családnál lesz akác után 10 hunor keret táblás fiasítás. Én az anyát akác előtt 1 fiókra „korlátozom” ill. nem is korlátozom, csupán helyhez kötöm a petézését, hogy ne petézze már  össze nekem a méztéri fiókot. A korlátozást elvégzik majd maguk a méhek a begyűlő nektár hatására. A  termelő család ezt elbírja, ez nem fogja vissza a termelést. Azt elhiszem, hogy ha fészken belül is korlátoztál akkor sokat kellett dolgozni, hogy az 5 mézes keretet is elvedd. Nem állítom, hogy nem lehet így mézet termelni és el is hiszem neked, hogy lehet, de ez jó  termelési technológia?? És  mit lehet kezdeni akác után 5 keret fiasítással? Hogyan szaporítok? Hogyan erősítem a kölyökcsaládokat? Hogy lesz a következő hordásra megfelelő népességem?  Abban azonban igazad van, hogy ilyen formában (ilyen formában!) a család összes mézét el tudom venni. A mézelvétel után közvetlenül etetnem kell. Ez a termelés időszaka ilyenkor ez van. Majd eljön a gondoskodás időszaka is és én sem feledékeny sem önző  típus nem vagyok.  Sohasem hagyom cserben a családjaimat. Hogy helyes-e ez a módszer azt mindenki maga döntse el… Nekem tehát szükségem van a fiasításra is. Estig lehetne írni még a variációs lehetőségeket , a méztermelési fogásokat, a családkezelési módszereket. De ahogy emberként sem vagyunk egyformák úgy a módszereink is különböznek egymástól.  Az ország különböző tájairól írunk, mások a méhlegelőink, mások az adottságaink…  Hogy van munkám a hunor rendszerrel?  Igen van, nem is kevés. Elfáradok eközben? Igen, elfáradok.  Nehezek a méztéri fiókok? Jobb esetben nagyon nehezek. Jó érzés ezeket emelgetni? Nagyon fárasztó és van úgy, hogy a harmadikat egyedül le sem tudom emelni…  :) De nincs annál nagyobb öröm, amikor valakinek szólni kell, hogy segítsem már alátenni a szöktetőt mert azt még ketten sem tudjuk hatékonyan. Megiszunk eközben néhány sört?  De meg ám a k..a a…t!  :D

« Válasz #459 Dátum: 2015. Július 30. 06:53 »
Belphegor!
Feltettem egy kérdést, hogy kipróbáltátok e azt a módszert amiről írtam?
Ha visszaolvasod írásomat, ott megtalálod ahol azt írtam, ha egy Hunor méhészetet látok, mindig megfájdul a szívem, de nem a derekam.
Kérdezd meg a közelemben lévő méhészeket milyenek szoktak lenni a méhcsaládjaim akácon.
Ha valaki volt Nógrádban a méhészetemben, akkor az még jobb, és nem szoktam előtte összeröptetni.
Na de nem akarok abba a dologba belemenni, hogy az én apukám erősebb.
Rengeteg munkával jár a fészek korlátozása, mert az anyát meg kell keresni.
Van akinek ez csupán néhány tíz másodperc, és nem keresi, de korlátozza.
Letol a fészekbe egy függőleges anyarácsot, a tetejére rádob egy vízszinteset, az anya meg ott van ahol van.
Nagyon jó eredményeket ér el.
Nekem is volt 48 kilós átlagom Nógrádban, 3-4 fiókon voltak a Hunorok.
Gagyi családokkal nem szoktam vándorolni.
Ebben a pillanatban a méhészetemben 15.6 fok van.
Örülök, hogy van bent oldaltakaró is, és nincs nyitott fias a szélén.
Sok olyan dolgot írtál ami valós, működik, de kíváncsi 111 is gyakorlatias működő módszert írt, nem az a gond.
Olyan dolgot kritizáltok amit sosem próbáltatok!
Én ezt már megszoktam, aztán meg ujjongott a méhész, hogy soha nem pergetett ekkorát, és a családok is bombák.
Engem senki nem úgy ismer, hogy lerabolom a méheket.
Most a szolidágó előtt is van náluk 10-12 kg méz.
Az átlagokról írtam, de kitöröltem, mert nem akartam nagypofizni.
Próbáld ki néhány tíz családon, kíváncsi vagyok mit szólsz hozzá.
Annyit elmondok, amin megakadhatsz, így minden méztéri fiókról szöktetni sem tudsz!
Ez valóban visszafejlődés, de plusz egy Hunor fiók mézet garantálok, egy olyan évben mint az idei.
Nagyernyei Attila

« Válasz #460 Dátum: 2015. Július 30. 07:25 »
Nálam sincs nyitott fias a szélén. Akácvirágzáskor beszélek nyitott fiasról. És nincs is bent mind a 20 keret, mert mérsékelten szűkítve van a "fészek" és nálam is van 12 kg élelem meg virágpor is és fiasítás is. Nekem eszembe sem jutott átlagokat írni. Ilyenekkel sem nem kérkedem sem nem dicsekszem. Azt azért bevallom, hogy 48 kg-os átlagot még sohasem sikerült pörgetnem. (állóméhészetem van) Nem ismerem a környezetedben lévő méhészeket és nem is fogok megkérdezni senkit sem. Elhiszem, ha te mondod.
Nem is kötekedni akarok veled, csupán leírtam a véleményem. Másét is szívesen olvasom. Azért írunk a klubon, hogy beszéljünk a dolgainkról. Nem véletlen, hogy itt írok amikor írok és nem egy másik oldalon. Feltételezem, hogy személyesen ismered kivancsi111-et, aki valamiért meglehetősen kétkedve fogadja az állításaidat és a maga "szókimondó" stílusában válaszol neked. De ez már nem az én dolgom.

*

bükk

• 169
« Válasz #461 Dátum: 2015. Július 30. 07:37 »

Ebben a pillanatban a méhészetemben 15.6 fok van.
Örülök, hogy van bent oldaltakaró is, és nincs nyitott fias a szélén.

Nagyernyei Attila

Ezt most komolyan mondod július 30.-án!
Erre szokták mondani:nincs több kérdésem.

Itt van hivatkozás sok esetben szakirodalomra,nos a világ uralkodó kaptárja a rakodó.
Úgy is illene vele dolgozni,de itt sokaknál a "fekve rakodó" a módi.Ez rendben is van,de tartsuk tiszteletben hogy ez másoknak jól megy.
Nem kívánok senkit megsérteni mézminőség szempontjából,de az NB fekvővel sok esetben nehéz tiszta akácmézet termelni ha előtte pld. egy jó repce volt.
Kiváló művelője is kerülte a repcét,bizonyára nem véletlenül.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #462 Dátum: 2015. Július 30. 07:58 »
Szerintem Attila az oldaltakarot a 18 as bocira értette nem hunorra. Csak a félreértés elkerülése végett itt a hunorrol megy az ádáz vita de a méhészete tudtommal nb 18. Bocsánat ha nem jol értelmeztem.
Üdv:robi

« Válasz #463 Dátum: 2015. Július 30. 08:05 »
Bükk!
A deszka mellett!
Ha nincs több kérdésed akkor örülök, hogy minden kérdésre tudtam választ adni!
Én nyáron is takarom a méheket, soha nem vettem észre hátrányát.
Jelenleg NB-ben 7-9 keret nagy kiterjedésű fiasom van, és 12-14 lépre vannak szűkítve!
7NB lép éppen 10 Hunornak felel meg.
Akkor szerinted?
Mi ez egy össznépi tűz ellenem?
Valamit nem úgy csinálok mint az átlag méhész, és akkor már nincs is kérdésetek?
Szeretnélek emlékeztetni, hogy Gyulán az akácméz versenyt több alkalommal "visszafejlődött" fekvős nyerte.
Ha a rakodóban nem tartod be a technológiát, neked se lesz tiszta mézed.
Ha a fekvőben betartjuk, (tisztító pergetés) nekünk is lesz szép tiszta akácmézünk.
Alapszintre nem kívánok lecsúszni, mert méltatlan lenne a Méhészklubhoz.
Mennyinek kell lennie a fészek hőmérsékletének?
És ah kint 15.6 fok van mekkora különbséget kell a méheknek kifűteni?
Aki most a nyitott fiasokat szélére teszi, biztosan reggelre lehúz néhány dekát.
Semmi mást nem kell tennie, mint veselépet, vagy beljebb tenni a nyitottat.
Én túlbiztosítom, egy vékony szigetelőt lecsúsztatok az etető és a deszka közé, így nem zugolnak, és nem is lesz nagy a belső fogyasztás.
Szerinted a takaró lépnek mi a szerepe?
Nincs több kérdésem, mert benne van a válsz.
Nagyernyei Attila

« Válasz #464 Dátum: 2015. Július 30. 08:21 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 03. 21:58 írta kivancsi111 »