Tavasz

• 203 válasz
  • 113161 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:Tavasz
« Válasz #75 Dátum: 2014. Március 23. 20:45 »
QUQURIQ!

Szia Karcsi!

Te vagy a nagy ász az átröpítéses módszerben! ;D
Kérlek, hogy tartsál nekünk egy kis fejtágítót!
Nagyon köszi:
Kiskakas

*

zümi

• 1382
« Válasz #76 Dátum: 2014. Március 23. 21:08 »
Üdv: Karcsi!
Csak a rakokodós rendszerben alkalmazható? Fiók cseréről van szó?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

• 1382
« Válasz #77 Dátum: 2014. Március 23. 21:30 »
Karcsi, még annyi lenne a kérdésem, hogy fiókostól pörgetsz?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #78 Dátum: 2014. Március 23. 21:58 »
QUQURIQ!

Zümi ne erőlködj!

Karcsi elment aludni!

Üdv. Kiaskakas

*

zümi

• 1382
« Válasz #79 Dátum: 2014. Március 23. 22:14 »
Nem baj kiskakas!
Még az is lehet, hogy az Attilától kapom meg a válszt, ha fel néz az oldalra :) Régi motoros már ő is meg aztán H rakodós is volt szóval van kellő tapasztalat 30 év jubilálás után :P

« Válasz #80 Dátum: 2014. Március 23. 22:48 »
Szia kiskakas! 

Megfelelő időben alkalmazva szép eredményt hozhat de nagyon sok tényezős játék ezért ha nem extrém időjárás ill. rajzás ténye forog fenn akkor  a hagyományos módszerek is hatékonyak.Ha siet a természet a hő összeg túlhajszolja a vegetációt és a méhcsaládok erőssége illetve korosztály összetétele nem éri el a kívánt mértéket akkor egész jó eredményt lehet az átröpítéssel elérni.Mivel egy folyamatos mindennapos kontrollt kíván ezért mivel az időjárás és az évek közötti eltérések miatt nehéz sablont húzni erre a módszerre.Nem minden esetben szent grál ezért mindenkinek azt szoktam mondani hogy néhány családdal próbálkozzon és megfelelő tapasztalat után vigye ezt állományszintre.Mivel a leröpítésnél a családok népessége az első sorban nő a hátsóban pedig hasonló lesz egy lerajzott családéhoz ezért ha sikerül a hátsó sorból pergetni akkor nagy esély van arra is hogy az esetlegesen rajzásnak indult családok lerendezik a bölcsőket (lerágják). Ha az idő és a hordás is azt akarja akkor 3-4 naponta megcserélve a első és a hátsó sort szép eredményeket lehet elérni mind  a termésátlag növeléséhez vagy a rajok számának csökkenéséhez hozzájárulhatunk.Akác végéig érdemes a lehetőleg folyamatosan cserélgetni mivel az első sor folyamatosan rajzó hangulatba kerül ezért az akác utáni hordástalan időszakban helyre állítható a rend.Viz-mérőre tartalékfiókra jó időre folyamatos napon belüli odafigyelésre és sok munkára van szükség hogy hozza azt az eredményt amit szeretnénk.Két esetben javaslom a módszer alkalmazását:Ha a családok gyengébbek mint az elvárható szint akácon,vagy ha rajzási láz uralkodik el állományszinten és nem a bölcsőzés az életcélunk hanem a termelés.Mivel a hátsósor mindig ki van pergetve és üresen van előre cserélve ezért mint termelés serkető működik tapasztalatom szerint.Egy üres ládába sokkal intenzívebben gyűjt a bogár mint egy olyanba amibe van 25-30kg készlet.Régebben ezt serkentő pergetéssel oldották meg de szinte biztos hogy az így kipergetett méz nem volt érett mivel jó hordásban tudjuk hogy nagy a nektár mennyisége és annak idő szükségeltetik a besűrítéséhez .Ezt az időt megkapják a hátsó családok ennek a kontrolljához szükséges a refraktométer.Az első sort  figyelni kell elkerülendő a családok tőgyelését mivel az üldögélő méh nem gyűjt csak eredmény romboló ezért megfelelő mennyiségű tartalék lépkészlettel ezen hiba kiküszöbölhető.

Üdv:Karcsi

ui. Fiókosan és nem alszom csak szarul gépelek bocsi

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #81 Dátum: 2014. Március 23. 23:05 »
QUQURIQ!

Nagyon köszi Karcsi!
Már azt hittem, hogy szundikálsz.
Azért azt is tegyed hozzá, hogy egy pár olyan fizikumú méhész is kell a művelet végrehajtásához, mint amilyen Te is vagy!
Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy csak úgy menetelsz előre a kaptárakkal mint Napóleon?
Kérlek írjad le, hogy melyik kaptár hová kerül, üresen vagy tele?
Meg talán azt is, ha az idő elromlik, mit csinálsz ilyenkor?
Az utolsó visszaegalizálást hogyan hajtod végre.

Nagyon köszi a méhészklub nevében, a Kiskakas!

« Válasz #82 Dátum: 2014. Március 24. 05:39 »
Cseresznyevirágzás elindult.Ringlószilva virágban 2 napja.Orgonának se kell már túl sok.   ::)
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #83 Dátum: 2014. Március 24. 06:58 »
Sziasztok!
Megvártam Karcsi válaszát, és mivel Zümi megszólított, szeretnék néhány kiegészítést tenni.
A leröptetés, vagy átröptetés nagy szakmai hozzáértést igényel. Karcsi is óvva int mindenkit attól, hogy állomány szinten próbálkozzék, mert csúnya vége is lehet a kísérletezgetésnek.
Mik a veszélyei a leröptetésnek?
Azok a méhcsaládok, amelyek sok nyitott fiasítással rendelkeznek, és néhány napra a "hátsó sorba" kerülnek, bemeszesedhetnek, fiasításuk megfázhat. Nagyon kell figyelni az időjárást! Ezt csak és kizárólag enyhe éjszaka előtt szabad meglépni, vagy a lereptetett család fészkét erősen meg kell takarni. A ráröptetett családdal semmi gond nem lehet.
Kiskakas is kérdezi, hogy mi van akkor ha beköszönt közben egy néhány napos rossz idő? Ez a méhészek rémálma.
Ez is benne van a pakliban.
Mikor kell a műveletet végrehajtani? Nagy repülésben, jó hordás mellett.
Züminek üzenem, hogy fekvőben is működik, de a módszert általában a rakodósok alkalmazzák, mert a üres fiókkal húzzák előre a "frontra" az éppen harcba indulókat.
Mindig tetszettek az ilyen trükkös megoldások, de azért csak óvatosan.
Aki több akácra vándorol, az utazó keret tagjait  érdemes így előkészíteni, azoknál minimális nyitott fiast hagyni.
30-50 családot így előkészítve, 100-150 család teljesítményét tudja hozni.
Az így vándoroltatott méhcsaládoknál óriási szellőzőket kell alkalmazni!
A teherautón az alsó középső kaptárakban lévő családok nagy lefulladás veszélynek vannak kitéve.
Én is jártam már úgy, hogy Nógrádban eltájoltak a méhek, és 3 bomba családom lefulladt. Nagyon megviselt a dolog, mert én tehettem róla. A tetejére és a szélére kellett volna tennem őket.
Zümi! Egyenlítsd ki őket időben, és maradj az ősi módszereknél.
Az 1.000 családos méhészeknek hagyd meg ezt a módszert. Ne akarjon mindenki profi lenni, mert ha hibázol
ismét kezdő lehetsz!
Én a biztonságot választom, és ajánlom. Korlátozd időben az anyákat keményen, és az eredményed nem lesz sokkal kevesebb.
Nagyernyei Attila

« Válasz #84 Dátum: 2014. Március 24. 07:13 »
Jó reggelt Kiskakas!     

Az teljesen igaz hogy mivel a kaptárak mozgatása szinte folyamatos ezért a fizikai munka igénye az átlagosnál jóval nagyobb. Meg könnyíti a dolgot pl. egy kaptárak mozgatására készült molnárkocsi de igy is elég embert próbáló a feladat.A kaptárakat mindig a másik mögé kb. 45 fokban elfordítva szoktam kihúzni a hordás beindulása után (10-11 óra körül) és mikor a csere történik akkor hajnalban kerül vissza a család az eredeti helyére majd ugyanezen nap kihúzzuk a másikat és az ellenező oldalra fordítjuk de ugyanúgy a másik mögé. Tehát a sor ugyan ott mozog mit előzőleg csak oda és vissza.Mindig a telit húzzuk hátra és a kipergetettet előre.Az idő elromlása nagyon fontos tényező ezért nagyon kell figyelni az előrejelzést pl 2010-ben nem működött a sok csapadék miatt.De akkor ha csak átmeneti az idő elromlása akkor a mérés alapján fordítok.Egalizálást legjobban a szöktetővel tudom megoldani. Vagy a szomszédra szöktetek vagy szaporulat kis családokra.

Üdv:Karcsi   

Ui:Attila hozzászólása 100% -ig igaz és megfontolandó.

« Válasz #85 Dátum: 2014. Március 24. 09:53 »
Korlátozd időben az anyákat keményen, és az eredményed nem lesz sokkal kevesebb.

Meg lehet kérdezni, hogy a Hunornál ez hogy néz ki a gyakorlatban?

*

zümi

• 1382
« Válasz #86 Dátum: 2014. Március 24. 11:56 »
Rokonokkal beszéltem Balaton környékén már láttak enyhén sárgállani repcét egy egy helyen ::)
Tolnában még nem találkoztam ilyen táblával szerintem még 2hét min.

*

zümi

• 1382
« Válasz #87 Dátum: 2014. Március 25. 08:13 »
Holnap estére -1 fokot jósol az OMME időjárás jelentése ::)a családoknak jó vastag meleg takarót :-\
« Utoljára szerkesztve: 2014. Március 25. 08:17 írta zümi »

« Válasz #88 Dátum: 2014. Március 25. 08:25 »
Szia Zümi!
Meg az akác fáknak is!
Ma nálam a méheknél plusz 2,3 fok volt!
Ha ma derült éjszaka lesz,akkor hajnalban......
Annyit még, hogy az akác ebben az állapotban meg is tud fázni. Ez a leg-becsapósabb, mert szépen virágzik de nem mézel! Györkönyben egyszer így "ráfáztam".
Annyi virág volt a fákon, hogy egy gyenge zápor után a kis fákról letörtek az ágacskák.
A méhek csak úgy tudtak kirepülni, hogy metsző ollóval levágtam a lelógó fürtöket.
Egy deka mézem nem lett, pedig kemények voltak a méhek.
Irány Nógrád, az jól sikerült.

A folytatást majd holnap.
Üdv:Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #89 Dátum: 2014. Március 25. 08:55 »
Szia Attila!
Sikerült jól megnyugtatnod!
Remélem téved az időjárás jelentés!
Egyébként ilyen esetekben érdemes felkeresni olyan akácost, ahol dombos völgyes a terep ott talán több az esély, hogy mézelni fog mert kevesebb virág fázik meg!
Én egy másik esetre emlékszem amit meséltél!Akkor is gyönyörűen virágzott az akác és egészségesnek is tűnt. Egyik ismerősöd megkérdezte(nem írom le a nevét)mi lehet a baj, mert nagyon szép az akácos közben nem mézel?
Te pedig odamentél egy vékonyabb fához és egy határozott rúgással megmutattad mi a bibi! Jóformán az összes szirom a földre hullott a megfázott virágok miatt.......
Remélem idén hasonló eset nem fog előfordulni!!!!