Tavasz

• 203 válasz
  • 113144 megtekintés
*

Nb18

• 797
Re:Tavasz
« Válasz #90 Dátum: 2014. Március 25. 14:48 »
Sziasztok!

Akáccal kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy csak fagypont alatt fáznak-e meg a rügyek,fürtkezdemények, vagy már +1-2 celsius fokos hőmérsékletnél is? Csak azért, mert felénk is éjszakára +1 fokot írnak, viszonylag magas 80-85%-os páratartalommal. >:(

Nb18

« Válasz #91 Dátum: 2014. Március 25. 19:37 »
Sziasztok!
Nagyon jó a meglátásod NB 18.
Nem mindegy,hogy milyen páratartalom mellett éri a fagy az akácerdőt.
Sajnos most,ebben a pillanatban Tolna megye egyes részein már 4-5 fok van csupán,és derült az ég.
Rezeg a léc, hogy károsodik e holnap hajnalban az akác. Most a legérzékenyebb a fagyra.
Remélem reggel nem deres háztetőkre ébredünk, nagyon rá férne a magyar méhészekre egy jó év.
A rosszmájúak, akiknek vannak tartalékaik az ellenkezőjét kívánják, hogy egy kicsit kopjon a kezdők lendülete.
Én úgy számolom, hogy az utóbbi öt évből három nem igazán volt jó év, de túléltük.
Aki másnak rosszat kíván, saját magával fog megtörténni!
Jön a baj magától, nem kell azt kívánni.
Zümi felvetésére, hogy kell a fagyos-fázott virágot tesztelni, visszatérek.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #92 Dátum: 2014. Március 25. 20:34 »
QUQURIQ!

Riadó!
Aki csak tud, most hajnalban legyen talpon a tűzrakás mellett!
Füst, amennyi csak belefér!!!
Nálunk ma hajnalban 1 m magasságban -2,1  C volt. a méhek itatója is ebbe a magasságban van, be is hártyásodott rendesen.
Itató víz csere langyosra!
Szerintem ma hajnalra még durvább lesz az idő! Szerintem - 5 ig lemegy.
Füstöléssel még a gyümölcsfákat meg lehet védeni!
Ne feledjétek, hogy márciust írunk!
Legalább 1/2 4-kor már füst legyen!
Kb. reggel 7-ig folyamatosan füstöljünk!
Mint írtam, hogy hektár számra megvédhető az akác is!
Úgy hogy sipirc az ágyikóba, kezeket a paplan fölé, óra meg riadóztatva....

Az aggódó Kiskakas!

« Válasz #93 Dátum: 2014. Március 25. 21:00 »
Sala 78!
Lehet elkerülte a figyelmedet, ezt a témát már kielemeztük.
Légy szíves lapozz vissza, és megtalálod.
Üdv: Nagyernyei Attila

« Válasz #94 Dátum: 2014. Március 25. 22:35 »
A dobozos szűkítésre gondolsz?

*

Nb18

• 797
« Válasz #95 Dátum: 2014. Március 26. 07:17 »
Sziasztok!

Mi a véleményetek a ma reggeli fagyról? Szekszárd és környékén -1, -2 fok között volt ma hajnalban.... :( Ezzel meg is volt az idei akácpergetés?

Nb18

« Válasz #96 Dátum: 2014. Március 26. 07:48 »
Csak nyugtával dicsérd a napot!

Üdv. jani bátya

*

Nb18

• 797
« Válasz #97 Dátum: 2014. Március 26. 08:03 »
Jani Bátya!

Úgy lesz, később majd megnézem azokat a fákat, ahol már láttam kisebb (néhány mm-es) hajtásokat. Továbbá árulkodni fog a dió is. Az udvaromban már több cm-es hajtások vannak a diófán. 2012-ben azon az ominózus reggelen 9 órakor már feketék voltak a hajtások. Ha nem károsodtak, akkor még mindig fennáll annak a lehetősége, hogy megfáztak a rügyek.

Nb18

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #98 Dátum: 2014. Március 26. 23:02 »
QUQURIQ!

Sajnos nálunk -7 C volt. éjjel háromtól füstöltünk! Meg is látogatott bennünket a polgárőrség.
Mondtuk, hogy szalonnázunk!
Olyan füstöt csináltunk, hogy a kaptárakat is alig láttuk!
Az eredmény, megmaradt a virágzó sárgabarack, kopasz barack, őszibarack.
Az akácokat ilyenkor újra szoktam hajtatni az ablakomban.
Szerintem még mot éjszakára is várható fagy, csak kisebb.

A meteorológus Kiskakas!

*

Veszti1982

« Válasz #99 Dátum: 2014. Március 27. 08:06 »
Az időkép szerint a Bakonyban volt egy helyen -4 fok és ez volt a leghidegebb, de az is fagy ha nem is -7. Kiskaks felétek -3 volt.

« Válasz #100 Dátum: 2014. Március 27. 11:56 »
Veszti 1982 !

Én nem szoktam méregetni más méhészetében a hőmérsékleti adatokat. Amennyiben ilyenről az esetedben sincs szó, akkor az idokep.hu adatai alapján ne állj neki meghazudtolni pontos helyszíni méréseket! Az én méhészetemben és az adott település más pontjain is 2-3 Celsiusszal alacsonyabb értékeket mértünk az utóbbi napokban, mint amit az idokép.hu mi környékünkön lévő adatbeküldője közölt.  Hitelesített hőmérőink vannak. Ez mellett azt sem vitatom, hogy a saját helyén az adatbeküldő is pontos adatokat mért, csak nem lehet szem elől téveszteni azt a tényt, hogy az adatbeküldő mérőműszere a városi családi házának zsebkendőnyi kiskertjében található.  Személyesen ismerek több adatbeküldőt a környékünkön.

A honlap által közöl adatok, valamint a méhészetekben mért adatok közötti eltérésekre százszámra tudnának példát mondani neked a méhészek. Ez nyilván akkor fontos, amikor 1-2 fok is számít. Ettől függetlenül én is sokat látogatom az idokep.hu oldalt, nagyon sok hasznos információt közöl.

*

Veszti1982

« Válasz #101 Dátum: 2014. Március 27. 12:14 »
Ja bocs tévedtem. Az egész országban -1 és -3 között volt az ominózus hajnalon, csak egy helyen mértek -7 et.
Elnézést a tévesztésemért

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #102 Dátum: 2014. Március 27. 14:42 »
QUQURIQ!

Veszti 1982!

Na látod, itt kezdődik a rosszindulat!
Csak azért, hogy segítsek másokon vettem a fáradságot Veled szemben és adatokat közöltem, hogy mások is tudják  értékelni a saját helyzetüket. Az utolsó beírásod is gúnyos!
Igen, ez vagy Te!
Méhészetem egy fagyzugos területen van. Tavaly nyár elején amikor Zabaron -1 C mértek, nálam +3 C volt.
Zabar Nógrád északkeleti részén található közel a Szlovák határhoz.
Na de nem gond, van közöttünk egy meteorológus is Veszti 1982.

Kiskakas!

« Válasz #103 Dátum: 2014. Március 27. 18:52 »
Sziasztok ! Nálunk szerencsére nem volt enyire hideg, -1-2 fok ha volt. A szél az fújt, ezért éresztűk hidegnek nappal az időt. Azért a méhek ritkán de mentek. Egy kis kajával segítettem őket, mert  virágoznak a gyűmőlcs fák de hordás az nincs. A szilva még nem,  a cseresznye sem, de már meg pattantak ,a rűgyek. A hétvégére már bisztosan jó lesz az idő . Továbra is bizakodom, mert mást  úgysem tehetek.  Űdv.  Antal

« Válasz #104 Dátum: 2014. Április 02. 06:55 »
Sziasztok!
Bolondozik velünk az időjárás.
Április 1-én Szekszárd belvárosában el kezdtek virágozni a vadgesztenye fák.
1983 óta  figyelem, mert az akkori méhegészségügyi felelősöm, akinél először láttam méheket, Borbély Lajos bácsi mindig a vadgesztenyét figyelte. Van aki a diót, galagonyát, Ő ezt tartotta etalonnak.
És bizony, nagyon jó előjelző fának tartom.
A szekszárdi dombság, déli védett löszfalainál, ahol megszorul a meleg, 2-2,5 cm-es az akácbimbó.
Ehhez képest egy hét múlva lesz hasonló az erdő.
Mindenki tudja, hogy nagyon korai akácra kell készülnünk, de ennek rekord "szaga" van. Eddigi csúcsom Baranyában április 30-én mértem egy kilót.
Az utóbbi években volt amikor május 13-án már a 2. akácnak is vége volt!
És most kapaszkodjatok kedves olvasók!
Kerek 20 évvel ezelőtt a Romhányi kocsmában szurkoltunk, akkor zajlott a foci VB!!!!!!!!!!!!!!!
És hányadikát írtunk? Június 18-at!!!!!!!!!!!! Másnap kezdtük a pergetést!
Akkor június 1-én vándoroltam az északi akácra!
Hol vagyunk az óta?
Mi ez ha nem globális felmelegedés?
Hogy kell mostanság méhészkedni?
A kezdők tudnak a megváltozott viszonyok között termelni?
(Tavaly ilyenkor ment el a tél a búsba.)
Tisztelt Méhészek! Miért írom nektek mind ezt?
Mert vége annak a szemléletnek, hogy 30 évig így csináltam, nekem ne magyarázzanak!
Teljes szemléletváltásra, azonnali döntések meghozatalára van ahhoz szükség, hogy sikeresek legyünk.
A klasszikus anyakorlátozást május 1-én szoktuk kezdeni.
Most lehet, hogy április 15-én már késő lesz?
Na ehhez képest termelők lesznek a méhcsaládok?
Bolond április.
Nagyernyei Attila